ODLUKA
O SOCIJALNOJ ZAŠTITI GRAĐANA GRADA PANČEVA

("Sl. list opštine Pančevo", br. 4/2007 - prečišćen tekst i "Sl. list grada Pančeva", br. 22/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se prava u oblasti socijalne zaštite građana i porodica sa prebivalištem na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad), uslovi i način njihovog ostvarivanja, način obezbeđivanja sredstava, kao i međusobni odnosi Grada i ustanova koje obavljaju poslove propisane ovom odlukom.

Član 2

Prava u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti Grada u smislu ove odluke su:

1. Pomoć u kući,

2. Dnevni boravak,

3. Oprema i troškovi prevoza korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,

4. Jednokratne pomoći,

5. Troškovi sahrane,

6. Privremeni smeštaj u prihvatnoj stanici,

7. Urgentni porodični smeštaj,

8. Privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja,

9. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima,

10. Narodna kuhinja i

11. Druga prava i usluge socijalnog rada.

Član 3

Korisnici prava iz člana 2. ove odluke su građani i njihove porodice kada se nađu u stanju socijalne potrebe ili kada po osnovu imovine i imovinskih prava, odnosno na drugi način ne mogu da obezbede dovoljno sredstava za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, a imaju prebivalište na teritoriji Grada.

Član 4

Lice u stanju socijalne potrebe dužno je da u granicama svojih mogućnosti doprinosi rešavanju stanja u kome se nalazi.

Član 5

Prava iz ove odluke ne mogu se prenositi i vezana su za ličnost.

II PRAVA U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE

1. Pomoć u kući

Član 6

Pravo na pomoć u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim hronično obolelim i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju.

Pomoć u kući obezbeđuje se obavljanjem neophodnih kućnih poslova (održavanje čistoće stana, nabavka hrane i drugih potrebnih stvari, održavanje lične higijene i slično).

Član 7

Pravo na pomoć u kući pruža Ustanova za smeštaj i zbrinjavanje starih lica Gerontološki centar Pančevo (u daljem tekstu: Gerontološki centar) putem Službe klubova za stara i odrasla lica i pomoć u kući.

Član 8

Bliži uslovi za ostvarivanje prava i učešće korisnika i njihovih srodnika obavezanih na izdržavanje u troškovima usluga pomoći u kući utvrđuju se opštim aktom Gradskog veća Grada.

2. Dnevni boravak

a) Dnevni boravak za decu i odrasla lica ometena u razvoju

Član 9

Pravo na dnevni boravak za decu i odrasla lica ometena u razvoju obezbeđuje se u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Mara Mandić" Pančevo (u daljem tekstu: Škola) i Domu za lica ometena u mentalnom razvoju "Srce u jabuci" Jabuka (u daljem tekstu: Dom "Srce u jabuci").

U okviru svoje redovne delatnosti Škola, odnosno Dom "Srce u jabuci" organizuje celodnevni smeštaj dece ometene u razvoju, koja zbog stepena oštećenja ne mogu da se obrazuju u odeljenjima osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i odraslih lica koja zbog vrste i stepena ometenosti nisu sposobna za samostalan život i rad i to:

- zbrinjavanjem dece deset časova dnevno, radnim danom,

- obrazovanjem i vaspitanjem po posebnom planu i programu Škole, odnosno Doma "Srce u jabuci",

- pružanje zdravstvene zaštite prema programu i

- ishranom dece i odraslih lica u toku dnevnog boravka (doručak, užina i ručak).

Član 10

Prema prirodi oštećenja i uzrastu, dece i odrasla lica ometena u razvoju razvrstana su u 4 vaspitne grupe i to:

1. Kombinovana vaspitna grupa dece uzrasta od 3 - 12 godina sa različitim smetnjama u razvoju, autizmom i drugim smetnjama,

2. Vaspitna grupa dece umereno mentalno ometene u razvoju od 8 - 18 godina,

3. Vaspitna grupa lica umereno mentalno ometenih u razvoju starijih od 18 godina,

4. Vaspitna grupa dece sa teškim telesnim oštećenjima.

Član 11

Obrazovno-vaspitni rad u kombinovanoj vaspitnoj grupi dece sa različitim smetnjama u razvoju ima za cilj sprovođenje specifičnog, korektivnog i individualnog tretmana, prilagođenog mogućnostima i sposobnostima dece radi njihove brže socijalizacije i rehabilitacije.

Član 12

Obrazovno-vaspitni rad u vaspitnoj grupi umereno mentalno ometene dece ima za cilj sprovođenje specijalnog defektološkog tretmana, prilagođenog sposobnostima ove dece radi adaptacije na život u porodici, kao i razvijanja njihovih preostalih sposobnosti.

Član 13

U vaspitnoj grupi starijeg uzrasta vrši se i radno osposobljavanje dece, odnosno lica u posebnim uslovima.

Član 14

U vaspitnoj grupi dece sa teškim telesnim oštećenjem težište rada je na zbrinjavanju dece kojima je neophodna tuđa nega i pomoć u cilju uključivanja porodice u redovan rad i život.

Deci sa teškim telesnim oštećenjima u dnevnom boravku obezbeđuje se posebna zdravstvena nega.

Član 15

Bliži uslovi za ostvarivanje prava i učešće korisnika u troškovima dnevnog boravka za decu i lica ometena u razvoju utvrđuju se opštim aktom Gradskog veća Grada.

b) Dnevni boravak za odrasla lica

Član 16

Korisnici prava na dnevni boravak za odrasla lica su odrasla i stara socijalno ugrožena lica, iznemogla i hronično obolela lica, invalidna lica i penzioneri koji nisu u stanju da se staraju o sebi niti imaju porodicu koja bi im pružila odgovarajuću zaštitu.

Član 17

Pravo na dnevni boravak za odrasla lica organizuje Služba klubova za stara i odrasla lica i pomoć u kući Gerontološkog centra pružanjem usluga: dnevnog zbrinjavanja, održavanja lične higijene, obezbeđivanja toplog obroka (ručka), zadovoljenja kulturnih potreba i drugo.

Član 18

Bliži uslovi za ostvarivanje prava i učešće korisnika i njihovih srodnika u troškovima dnevnog boravka za odrasla lica utvrđuju se opštim aktom Gradskog veća Grada.

3. Oprema i troškovi prevoza korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu

Član 19

Pravo na opremu i troškove prevoza korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a tu opremu ne može samo da obezbedi, niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su po zakonu dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Pravo na opremu iz stava 1. ovog člana utvrđuje Centar za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo (u daljem tekstu: Centar) u toku postupka smeštaja korisnika u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, u skladu sa zakonom.

4. Jednokratne pomoći

Član 20

Pravo na jednokratnu pomoć obezbeđuje se licu koje se iznenada ili trenutno nađe u stanju socijalne potrebe.

Stanjem socijalne potrebe se smatra takvo stanje u kojem je građaninu ili porodici neophodna društvena pomoć u cilju savladavanja socijalnih i životnih teškoća u stvaranju uslova za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, ukoliko se te potrebe ne mogu na drugi način zadovoljiti, a na osnovama humanizma i poštovanja ljudskog dostojanstva.

Član 21

Pravo na jednokratnu pomoć obezbeđuje se kao:

- jednokratna novčana pomoć,

- trenutna novčana pomoć i

- pomoć u naturi.

Bliži uslovi i način ostvarivanja prava iz stava 1. ovog člana utvrđuju se opštim aktom Gradskog veća Grada.

Član 22

Pojedinačni iznos jednokratne novčane pomoći utvrđuje Centar u svakom konkretnom slučaju najviše do visine prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici u mesecu za koji se vrši isplata.

Član 23

Pojedinačni iznos trenutne novčane pomoći utvrđuje Centar u svakom pojedinačnom slučaju najviše do visine iznosa materijalnog obezbeđenja pojedinca.

Pravo na trenutnu novčanu pomoć se priznaje u slučaju kada pružanje novčane pomoći ne trpi odlaganje.

Član 24

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi utvrđuje Centar za lice koje se nađe u stanju socijalne potrebe i kada je to za njega najcelishodnije do iznosa koji ne može biti veći od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici u mesecu za koji se vrši isplata.

5. Troškovi sahrane

Član 25

Sredstva na ime troškova sahrane obezbeđuju se u budžetu Grada u slučaju smrti:

- lica koja su koristila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti,

- lica koja su bila na smeštaju u ustanovi socijalne zaštite ili u drugoj porodici, a koja nemaju imovine niti srodnike koji su u mogućnosti i obavezi da snose ove troškove,

- lica bez ličnog identiteta ili bez prebivališta, a koja su se u trenutku smrti zatekla na teritoriji Grada i

- lica koja nemaju srodnike ili njihovi srodnici nisu u mogućnosti da snose ove troškove.

Član 26

Pravo na naknadu troškova sahrane utvrđuje Centar.

Naknada troškova sahrane priznaje se licu koje ih je snosilo.

Srodnici koji su imali zakonsku obavezu izdržavanja pokojnika imaju pravo na naknadu troškova sahrane samo ukoliko su i sami korisnici prava na materijalno obezbeđenje ili ukoliko u toku postupka Centar utvrdi da nisu u mogućnosti da snose troškove, u skladu sa zakonom.

Naknada troškova sahrane utvrđuje se u visini najnižih troškova učinjenih za nabavku najneophodnije opreme ili izvršenih usluga sahranjivanja.

6. Privremeni smeštaj u prihvatnoj stanici

Član 27

Prihvatna stanica za decu i omladinu vrši prihvat i kratkotrajni smeštaj dece i omladine koja se nađu u skitnji, prosjačenju ili drugim slučajevima u kojima je hitno potreban kratkotrajan smeštaj; obezbeđuje smeštaj, ishranu, primenu zdravstveno-higijenskih mera; vrši utvrđivanje njihovog identiteta i prebivališta; sačinjava nalaz o njihovom stanju i ponašanju sa ciljem da se dete što brže vrati svojim roditeljima ili domu kome pripada ili u prihvatilište, ako je potreban temeljitiji opservaciono-dijagnostički tretman.

Prihvatna stanica za decu i omladinu vrši prihvat i smeštaj dece i omladine najduže do 7 dana, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 28

Ostvarivanje prava na privremeni smeštaj u prihvatnoj stanici za decu i omladinu organizuje se u Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Spomenak" Pančevo (u daljem tekstu: Dom).

Član 29

Prijem korisnika u prihvatnu stanicu za decu i omladinu vrši Dom.

Potrebu za smeštaj u prihvatnu stanicu za decu i omladinu utvrđuje Centar.

7. Urgentni porodični smeštaj

Član 30

Pravo na urgentni porodični smeštaj ima dete koje se nađe u stanju potrebe hitnog zbrinjavanja, a nije stariji od 7 godina.

Izuzetno, pravo na urgentni porodični smeštaj ima i dete starije od 7 godina ukoliko Centar, u konkretnom slučaju, utvrdi da je to adekvatniji oblik zaštite od privremenog smeštaja u prihvatnoj stanici.

Pravo na urgentni porodični smeštaj iz stavova 1. i 2. ovog člana traje dok se ne steknu uslovi za trajnije zbrinjavanje deteta.

Član 31

Pravo na urgentni porodični smeštaj se ostvaruje u urgentnoj hraniteljskoj porodici.

Pod urgentnom hraniteljskom porodicom podrazumeva se porodica koja je posebno obučena za navedeni oblik porodičnog smeštaja.

Urgentna hraniteljska porodica ima pravo na jednokratnu novčanu naknadu radi zadovoljavanja hitnih potreba deteta prilikom njegovog smeštaja.

Član 32

Pravo na urgentni porodični smeštaj i visinu naknade iz člana 31. ove odluke utvrđuje Centar, na osnovu stručne procene, a u skladu sa urgentnim potrebama deteta.

Član 33

Međusobni odnosi, prava i obaveze Centra i urgentne hraniteljske porodice regulišu se posebnim ugovorom.

8. Privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja

Član 34

Pravo na privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja imaju žena, žrtva porodičnog nasilja i njena maloletna deca.

Pravo na privremeni smeštaj iz prethodnog stava ovog člana traje najduže tri meseca od dana smeštaja.

Član 35

Pravo na privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja ostvaruje se u porodici za prihvat žrtava nasilja.

Pod porodicom za prihvat žrtava nasilja podrazumeva se porodica koja je posebno obučena za prihvat i zbrinjavanje žrtava nasilja.

Porodica za prihvat žrtava nasilja ima pravo na novčanu naknadu troškova smeštaja, za vreme smeštaja žrtava porodičnog nasilja.

Član 36

Pravo na privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja i visinu naknade iz člana 35. ove odluke utvrđuje Centar, na osnovu opšteg akta Gradskog veća Grada.

Član 37

Međusobni odnosi, prava i obaveze Centra, porodice za prihvat žrtava nasilja i žene, žrtve nasilja regulišu se posebnim ugovorom.

9. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Član 38

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima (u daljem tekstu: socijalno stanovanje) je oblik socijalne zaštite koji se organizuje u objektima na području Grada radi trajnog smeštaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, i to: izbeglica smeštenih u kolektivnim centrima kao i lokalnog stanovništva uključujući i interno raseljena lica sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Član 39

Pravo na socijalno stanovanje imaju:

- stara lica, pojedinci i parovi, kojima nije potrebna pomoć i nega drugog lica,

- samohrani roditelji sa decom, i

- ostale kategorije posebno socijalno ugroženih pojedinaca i porodica.

Pravo na socijalno stanovanje imaju i korisnici prava na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu koji su pravo na smeštaj ostvarili kao deca bez roditeljskog staranja, a kojima je smeštaj prestao zbog punoletstva ili završetka redovnog školovanja i to u periodu od najduže dve godine.

Korisnici objekata socijalnog stanovanja mogu biti državljani Republike Srbije, odnosno lica koja su podnela zahtev za dobijanje državljanstva.

Član 40

Objektima socijalnog stanovanja upravlja Centar u skladu sa Sporazumom o realizaciji projekta socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima (u daljem tekstu: Sporazum), tako što:

- obezbeđuje namensko korišćenje objekata,

- kontroliše rad domaćinske porodice i

- rešava sva sporna pitanja i donosi sve odluke vezane za funkcionisanje i održavanje objekata i obavlja sve druge poslove propisane Sporazumom.

Član 41

Korisnici objekata socijalnog stanovanja kao i domaćin socijalnog stanovanja koji imaju prihode veće od nivoa socijalne sigurnosti utvrđene zakonom, svojim sredstvima iz dela prihoda koji su izvan nivoa socijalne sigurnosti, plaćaju srazmerno deo tekućih troškova (za utrošenu struju, vodu, grejanje, komunalne usluge i nadoknadu za rad domaćina socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima).

Međusobni odnosi, prava i obaveze Centra i korisnika objekata socijalnog stanovanja, odnosno domaćinske porodice regulišu se posebnim ugovorima.

Član 42

Na sva pitanja koja nisu posebno regulisana ovom odlukom primenjuju se odredbe Sporazuma.

10. Narodna kuhinja

Član 43

Pravo na korišćenje Narodne kuhinje obuhvata obezbeđivanje besplatnih kuvanih obroka u Pančevu i paketa hrane u ostalim naseljenim mestima.

Član 44

Korisnici prava iz člana 43. ove odluke su:

- korisnici prava na materijalno obezbeđenje - radno nesposobna lica,

- lica bez prihoda i elementarno rešenog stambenog pitanja ("beskućnici"),

- penzioneri sa prihodima po članu domaćinstva do 80% od nivoa socijalne sigurnosti građana za dvočlano domaćinstvo utvrđenog Zakonom,

- penzioneri (samačka domaćinstva) sa prihodima do nivoa socijalne sigurnosti građana za jednočlano domaćinstvo uvećanog za 60%,

- lica koja se trenutno nađu u stanju socijalne potrebe.

Korisnici iz stava 1. alineja 5. ovog člana imaju pravo na korišćenje Narodne kuhinje najduže 3 meseca od dana ostvarivanja prava, nakon čega se sprovodi postupak revizije prava.

Član 45

Korisnicima Narodne kuhinje u Pančevu obezbeđuje se pravo na besplatan kuvani obrok svakog dana u mesecu, osim nedelje i državnog praznika.

Korisnicima Narodne kuhinje u ostalim naseljenim mestima obezbeđuje se pravo na besplatan paket hrane jednom mesečno.

Cenu obroka iz stava 1. ovog člana i pojedinačnu vrednost paketa hrane iz stava 2. ovog člana utvrđuje pojedinačnim aktom gradonačelnik Grada.

Član 46

Priprema besplatnog kuvanog obroka i paketa hrane vrši se u Predškolskoj ustanovi "Dečja radost" Pančevo (u daljem tekstu: Predškolska ustanova).

Distribuciju besplatnih kuvanih obroka za korisnike Narodne kuhinje u Pančevu vrši Služba klubova za stara i odrasla lica i pomoć u kući Gerontološkog centra.

Distribuciju besplatnih paketa hrane za korisnike Narodne kuhinje u naseljenim mestima Grada vrše mesne zajednice.

11. Druga prava i usluge socijalnog rada

Član 47

Druga prava i usluge socijalnog rada ostvaruju se u skladu sa procenom potreba građana u oblasti socijalne zaštite i materijalnim mogućnostima Grada, a na osnovu posebnog akta gradonačelnika Grada.

III POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 48

O zahtevima za ostvarivanje prava iz ove odluke rešava u prvom stepenu Centar.

Član 49

Postupak za ostvarivanje prava pokreće se na zahtev lica, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staraoca ili po službenoj dužnosti.

Centar pokreće postupak po službenoj dužnosti na svoju inicijativu ili povodom inicijative građana ili ovlašćenih organa i drugih pravnih i fizičkih lica, kada je to u interesu lica ili društvene zajednice, ili kada postoji interes trećih lica.

Član 50

Po žalbi protiv rešenja Centra u drugom stepenu rešava Gradsko veće Grada.

IV OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 51

Sredstva za ostvarivanje prava utvrđenih u članu 2. stav 1. ove odluke tačke 3, 4, 5, 6, 7, 8. i 10. obezbeđuju se u budžetu Grada, tačka 1. u budžetu Grada i od korisnika i njihovih srodnika, tačka 2. u budžetu Grada i od korisnika i tačka 9. prema Sporazumu.

Sredstva za rad ustanova koje obavljaju poslove pružanja usluga, odnosno utvrđivanja i ostvarivanja prava propisanih ovom odlukom obezbeđuju se u budžetu Grada.

V MEĐUSOBNI ODNOSI GRADA I USTANOVA

Član 52

Ustanove koje obavljaju poslove pružanja usluga, odnosno utvrđivanja i ostvarivanja prava propisanih ovom odlukom, dužne su da najkasnije do 30. novembra tekuće godine dostave Gradskom veću Grada programe rada i finansijske planove za narednu godinu sa predračunom sredstava potrebnih za finansiranje ovih poslova.

Ustanove iz stava 1. ovog člana, dužne su da najkasnije do 1. marta naredne godine dostave Gradskom veću Grada izveštaj o radu i finansijskom poslovanju za prethodnu godinu.

Član 53

Međusobni odnosi, prava i obaveze Opštine i ustanova iz člana 51. stav 1, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje poslova propisanih ovom odlukom, regulišu se posebnim ugovorima koje zaključuju Gradsko veće Grada, u ime Grada i nadležni organi ustanova.

Član 54

Ovaj prečišćen tekst Odluke o socijalnoj zaštiti građana opštine Pančevo biće objavljen u "Službenom listu opštine Pančevo".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o socijalnoj zaštiti građana opštine Pančevo

("Sl. list grada Pančeva", br. 22/2009)

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o socijalnoj zaštiti građana opštine Pančevo obuhvata:
Odluku o socijalnoj zaštiti građana opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 4/2005)
i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o socijalnoj zaštiti građana Opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", broj 29/2006), u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.