UREDBA
O VOJNOJ LEGITIMACIJI

("Sl. glasnik RS", br. 97/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom uređuju se izgled, izdavanje i korišćenje vojne legitimacije profesionalnog vojnog lica (u daljem tekstu: vojna legitimacija).

Član 2

Vojna legitimacija je javna isprava kojom profesionalno vojno lice dokazuje svoj identitet i svojstvo profesionalnog vojnog lica.

Član 3

Pripadnici Vojske Srbije za vreme učešća u multinacionalnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu koriste posebne legitimacije koje izdaje nadležni organ multinacionalne operacije ili nadležni organ organizatora drugih aktivnosti u inostranstvu.

II IZGLED VOJNE LEGITIMACIJE

Član 4

Obrazac vojne legitimacije je dvostran, pravougaonog oblika, u vidu kartice, veličine 54 x 86,6 mm, u tri izvedene boje sa dominantnim plavim i žutim tonovima.

Obrazac vojne legitimacije sadrži:

1) Na prednjoj strani, u gornjem levom delu odštampan je znak Vojske Srbije koji predstavlja mali štit polukružnog oblika crvene boje, podeljen belim krstom na četiri polja sa po jednim ocilom u svakom polju. Ocila su srebrne boje i okrenuta su ka spoljnim stranama štita.

Desno od znaka Vojske je tekst: "Republika Srbija - Vojska Srbije" i tekst: "VOJNA LEGITIMACIJA", ispisani u dva reda.

Ispod teksta nalaze se rubrike za upisivanje podataka o imaocu vojne legitimacije: prezime, ime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), svojstvo (oficir, podoficir ili profesionalni vojnik), serijski broj, datum izdavanja i rok važenja vojne legitimacije.

Na levoj strani ispod znaka Vojske je mesto za fotografiju u boji imaoca vojne legitimacije, dimenzija 20 x 25 mm.

Na desnoj strani nalazi se dvoglavi orao iscrtan linijama u tonovima zelene boje sa ukrštenim sabljama, krinovima, krunom i malim štitom na grudima, a ispod je mesto za umanjenu crnobelu fotografiju imaoca vojne legitimacije.

Na donjoj strani, u središnjem delu nalazi se kinegram okruglog oblika sa malim štitom polukružnog oblika, podeljen krstom na četiri polja sa po jednim ocilom u svakom polju. Ocila su okrenuta ka spoljnim stranama štita.

Na donjoj strani, čitavom dužinom, nalazi se stilizovani grb sa krstom i ocilima crvene boje u donjem desnom uglu;

2) Na poleđini, u sredini, nalazi se dvoglavi orao iscrtan linijama u tonovima zelene boje sa ukrštenim sabljama, krinovima, krunom i malim štitom na grudima.

U gornjem levom uglu nalazi se prostor za simbolizovanu oznaku dokumenta, a ispod toga strelica koja pokazuje smer ubacivanja vojne legitimacije u čitač dokumenta i mesto za kontaktni kontroler.

Desno od prostora za simbolizovanu oznaku dokumenta ispisan je tekst: "U slučaju pronalaska ove legitimacije dostavite je na prijavnicu najbliže kasarne, vojnog objekta ili organa unutrašnjih poslova", a ispod je tekst: "ZABRANJENA JE SVAKA ZLOUPOTREBA VOJNE LEGITIMACIJE", ispisan slovima crvene boje. Ispod ispisanog teksta u desnom središnjem delu nalazi se mesto za upisivanje krvne grupe imaoca vojne legitimacije. Podatak o krvnoj grupi imaoca vojne legitimacije upisuje se slovima crvene boje.

U donjem delu je prostor za mašinski čitljivu zonu koja sadrži sve podatke o imaocu vojne legitimacije unete na prednjoj strani obrasca vojne legitimacije ispisane u tri reda sa po 30 karaktera.

Na donjoj strani, ispod mašinski čitljive zone, čitavom dužinom, nalazi se stilizovani grb sa krstom i ocilima crvene boje u donjem levom uglu.

Podaci iz stava 2. ovog člana unose se velikim slovima.

Obrazac vojne legitimacije dat je u Prilogu broj 1 ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 5

Obrazac vojne legitimacije sadrži beskontaktni mikrokontroler i kontaktni mikrokontroler.

Vojna legitimacija sadrži i zaštitne elemente.

Član 6

Kontaktni mikrokontroler, pored podataka iz člana 4. stav 2. ove uredbe, koji se upisuju na obrazac vojne legitimacije, sadrži i podatke o službi profesionalnog vojnog lica kome je izdata vojna legitimacija (čin, broj vojne pošte, odnosno naziv komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije ili organizacione jedinice Ministarstva odbrane u kojoj je na službi; mesto službovanja; od kada je na službi u komandi, jedinici i ustanovi Vojske Srbije, odnosno organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane i do kada, ako je profesionalni vojnik ili oficir odnosno podoficir u radnom odnosu na određeno vreme).

Podaci profesionalnog vojnog lica menjaju se u kontaktnom mikrokontroleru kada dođe do promene bilo kojeg od podataka iz stava 1. ovog člana.

Član 7

Podaci u vojnu legitimaciju i kontaktni mikrokontroler upisuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Član 8

Za potrebe izdavanja vojne legitimacije koristi se fotografija lica kome se izdaje vojna legitimacija.

Fotografija iz stava 1. ovog člana mora da ima sledeće karakteristike:

1) da je dimenzija 20 x 25 mm;

2) da lice zauzima 70% do 80% fotografije;

3) da je oštra, jasna i visokog kvaliteta;

4) da lice gleda direktno u objektiv i da se jasno vide obe ivice lica, bez osmeha i grimasa i sa zatvorenim ustima;

5) da prikazuje prirodnu boju kože;

6) da su oči otvorene i jasno vidljive, a ako lice nosi naočare da okvir od naočara ne zaklanja deo oka i da nema refleksije;

7) da je pozadina jednobojna (bela);

8) da je lice u službenoj uniformi bez šapke, odnosno berea.

Član 9

Standarde za izradu obrasca vojne legitimacije i za mikrokontrolere i zaštitne elemente iz člana 5. stav 2. ove uredbe bliže uređuje ministar nadležan za poslove odbrane.

III IZDAVANJE I KORIŠĆENJE VOJNE LEGITIMACIJE

Član 10

Zahtev za izdavanje vojne legitimacije profesionalnom vojnom licu podnosi nadležni starešina, u roku od osam dana od dana javljanja na dužnost, odnosno od dana nastanka razloga za izdavanje vojne legitimacije.

Zahtev za izdavanje vojne legitimacije oficiru koji se proizvodi u čin nakon završetka školovanja u vojnoškolskoj ustanovi podnosi starešina vojnoškolske ustanove u kojoj se on nalazi do proizvođenja, najkasnije 30 dana pre proizvođenja u čin oficira.

Zahtev za izdavanje vojne legitimacije iz st. 1. i 2. ovog člana podnosi se u pisanom i elektronskom obliku i sadrži podatke iz člana 6. stav 1. ove uredbe za lice za koje se traži izdavanje vojne legitimacije.

Sastavni deo zahteva za izdavanje vojne legitimacije je izjava profesionalnog vojnog lica o pristanku za obradu podataka o ličnosti iz člana 6. stav 1. ove uredbe.

Vojnu legitimaciju izdaje nadležna unutrašnja organizaciona jedinica Ministarstva odbrane, u roku od 30 dana od dana prijema zahteva iz st. 1. i 2. ovog člana.

Član 11

Oficiru odnosno podoficiru u radnom odnosu na neodređeno vreme vojna legitimacija se izdaje sa rokom važenja od pet godina.

Profesionalnom vojnom licu u radnom odnosu na određeno vreme vojna legitimacija se izdaje sa rokom važenja do isteka ugovora o radu na određeno vreme.

Član 12

Vojna legitimacija se smatra izdatom kada profesionalno vojno lice potpiše Potvrdu o prijemu vojne legitimacije (u daljem tekstu: Potvrda).

Potvrdu popunjava nadležni starešina.

Prvi primerak Potvrde za oficire odnosno podoficire ulaže se u prvi primerak dosijea personalnih podataka lica kome je uručena vojna legitimacija, a drugi primerak ulaže se u drugi primerak dosijea personalnih podataka.

Primerak Potvrde za profesionalnog vojnika ulaže se u dosije personalnih podataka lica kome je uručena vojna legitimacija.

Obrazac Potvrde o prijemu vojne legitimacije dat je u Prilogu broj 2 ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 13

Imalac vojne legitimacije je dužan da vojnu legitimaciju nosi sa sobom i da je pokaže kada dokazuje svoj identitet i svojstvo profesionalnog vojnog lica.

Član 14

Profesionalno vojno lice je dužno da nadležnom starešini podnese pismeni zahtev za izdavanje nove vojne legitimacije u slučaju da je vojna legitimacija izgubljena ili oštećena, odnosno ako iz bilo kojeg drugog razloga ne služi svrsi ili ako su po njegovom zahtevu promenjeni podaci iz člana 4. stav 2. ove uredbe.

Profesionalno vojno lice snosi troškove izdavanja nove vojne legitimacije u slučaju da je njegovom voljom ili krivicom nastupio razlog za izdavanje vojne legitimacije iz stava 1. ovog člana.

Član 15

Profesionalno vojno lice koje izgubi vojnu legitimaciju ili na drugi način ostane bez nje dužno je da o tome odmah pismeno obavesti nadležnog starešinu.

Nadležni starešina u roku od tri dana od trenutka saznanja o nestanku vojne legitimacije obaveštava organizacionu jedinicu iz člana 10. stav 5. ove uredbe radi brisanja vojne legitimacije iz registra izdatih vojnih legitimacija.

Profesionalno vojno lice je dužno da u roku od deset dana od dana gubitka vojne legitimacije, uz zahtev iz člana 14. stav 1. ove uredbe, nadležnom starešini dostavi dokaz da je izgubljenu vojnu legitimaciju oglasio nevažećom u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 16

Nadležni starešina je obavezan da imaocu vojne legitimacije kome prestaje profesionalna vojna služba po bilo kojem osnovu oduzme vojnu legitimaciju zaključno sa danom prestanka profesionalne vojne službe i o tome obavesti organizacionu jedinicu iz člana 10. stav 5. ove uredbe.

Nadležni starešina izdaće profesionalnom vojnom licu novu vojnu legitimaciju kada vrati staru legitimaciju.

IV VOĐENJE EVIDENCIJE O VOJNIM LEGITIMACIJAMA

Član 17

Evidencija vojnih legitimacija vodi se u elektronskoj formi u obliku Registra izdatih vojnih legitimacija.

Registar izdatih vojnih legitimacija vodi organizaciona jedinica iz člana 10. stav 5. ove uredbe.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Profesionalno vojno lice kome je izdata vojna legitimacija po odredbama Uredbe o vojnoj legitimaciji ("Službeni list SRJ", broj 30/94) zadržava je do izdavanja nove.

Član 19

Danom početka primene ove uredbe prestaje da važi Uredba o vojnoj legitimaciji ("Službeni list SRJ", broj 30/94).

Do početka primene ove uredbe vojne legitimacije izdavaće se u skladu sa propisom iz stava 1. ovog člana.

Član 20

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.

 

Prilog 1

Obrazac vojne legitimacije

Prednja strana:

 

Poleđina:

 

Prilog 2

Obrazac Potvrde o prijemu vojne legitimacije

POTVRDA
o prijemu vojne legitimacije

Vojna legitimacija (serijski broj)

 

 

 

izdata je

 

,

 

 

(prezime i ime)

 

(čin)

 

 

 

(jedinstveni matični broj građana)

 

Datum izdavanja __________ godine.

Primio:

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpis lica kome je izdata
vojna legitimacija)

(M.P.)

(potpis ovlašćenog lica)

 


(poleđina)

ZABELEŠKA:

Vojna legitimacija

 

 

 

(serijski broj)

 

 

Ranije izdata na ime

 

 

 

 dana

 

godine.

(razlog sačinjavanja zabeleške)

 

 

 

 

(M.P.)

 

 

(potpis ovlašćenog lica)