UREDBA

O NAČINU I POSTUPCIMA OCENJIVANJA USAGLAŠENOSTI

("Sl. list SCG", br. 22/2006 i "Sl. glasnik RS", br. 98/2009 - dr. uredbe)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuju se način ocenjivanja usaglašenosti, postupci ocenjivanja usaglašenosti i oblik, sadržaj i izgled znaka usaglašenosti.

II NAČIN OCENJIVANJA USAGLAŠENOSTI

Član 2

Proizvod se stavlja u promet ili upotrebu u skladu sa čl. 2. i 11. Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti proizvoda s propisanim zahtevima (u daljem tekstu: Zakon).

Član 3

Zahtev za ocenjivanje usaglašenosti podnosi se telu za ocenjivanje usaglašenosti.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) ime, odnosno naziv i adresu podnosioca zahteva;

2) ime ovlašćenog lica da zastupa podnosioca zahteva;

3) opis predmeta i obim zahtevanog ocenjivanja usaglašenosti;

4) naziv tehničkog propisa kojim su utvrđeni zahtevi, kao i druga potrebna dokumentacija u vezi sa tim tehničkim propisom sa kojim treba potvrditi usaglašenost.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se i potvrda o uplaćenim troškovima ocenjivanja usaglašenosti.

Član 4

Po prijemu zahteva za ocenjivanje usaglašenosti, telo za ocenjivanje usaglašenosti bez odlaganja utvrđuje da li je zahtev potpun.

Ako je podneti zahtev potpun, telo za ocenjivanje usaglašenosti obaveštava podnosioca zahteva, na njegov zahtev, o očekivanom trajanju ocenjivanja usaglašenosti.

Postupak ocenjivanja usaglašenosti sprovodi se u najkraćem mogućem vremenu i o rezultatima obaveštava podnosilac zahteva.

Tokom trajanja postupka ocenjivanja usaglašenosti telo za ocenjivanje usaglašenosti obaveštava podnosioca zahteva, na njegov zahtev, o stanju postupka i, u slučaju kašnjenja, o razlozima za kašnjenje.

Član 5

Ako telo za ocenjivanje usaglašenosti utvrdi da je zahtev za ocenjivanje usaglašenosti nepotpun, o utvrđenim nedostacima obaveštava podnosioca zahteva i poziva ga da nedostatke ispravi u ostavljenom roku.

U slučaju da podnosilac zahteva ne dopuni zahtev, odnosno ne otkloni utvrđene nedostatke iz stava 1. ovog člana, telo za ocenjivanje usaglašenosti, na zahtev podnosioca zahteva, postupa po zahtevu u meri u kojoj je to moguće na osnovu podnete dokumentacije.

Član 6

Podnosilac zahteva za ocenjivanje usaglašenosti dužan je da tokom ocenjivanja usaglašenosti pruži sve neophodne informacije.

Telo za ocenjivanje usaglašenosti može da zahteva samo informacije potrebne radi ocenjivanja usaglašenosti i utvrđivanja naknade.

Informacije pribavljene tokom ocenjivanja usaglašenosti smatraju se poverljivim.

Ako je tokom ocenjivanja usaglašenosti potrebno uzeti uzorke, uzorkovanje se obavlja na način najpogodniji za podnosioca zahteva.

Član 7

Ako tokom ocenjivanja usaglašenosti telo za ocenjivanje usaglašenosti, na osnovu izveštaja o ispitivanju i druge dokumentacije, oceni da je potrebno da podnosilac zahteva ispuni dodatne zahteve, odnosno dostavi dodatne informacije, naložiće mu da u ostavljenom roku ispuni dodatne zahteve, odnosno dostavi dodatne informacije.

Po ispunjenju uslova iz stava 1. ovog člana, telo za ocenjivanje usaglašenosti može da izvrši ponovljeno, potpuno ili delimično ocenjivanje usaglašenosti.

Član 8

Telo za ocenjivanje usaglašenosti, kada utvrdi da predmet ocenjivanja usaglašenosti odgovara tehničkom propisu, izdaje ispravu o usaglašenosti iz člana 11. stav 1. tačka 2. Zakona.

Isprava o usaglašenosti iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) naziv i sedište tela za ocenjivanje usaglašenosti;

2) broj isprave o usaglašenosti;

3) opis predmeta ocenjivanja usaglašenosti;

4) naziv tehničkog propisa sa kojim se potvrđuje usaglašenost;

5) datum izdavanja isprave o usaglašenosti;

6) potpis ovlašćenog lica.

Isprava o usaglašenosti, kada je to predviđeno tehničkim propisom, kao prilog sadrži i izveštaj o ispitivanju na osnovu koga je izdata.

Član 9

Isprava o usaglašenosti izdaje se u tri originalna primerka.

Isprava o usaglašenosti može se izdati i na jednom od službenih jezika Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) i Međunarodne elektrotehničke komisije (IEC).

Na zahtev lica kome je izdata isprava o usaglašenosti, telo za ocenjivanje usaglašenosti može izdati nove originalne primerke isprave o usaglašenosti ili ih izdati i na jednom od jezika iz stava 2. ovog člana.

Član 10

Telo za ocenjivanje usaglašenosti ne može izdati ispravu o usaglašenosti za svoje proizvode, proizvode koje uvozi, odnosno kupuje.

Član 11

Ako je telo za ocenjivanje usaglašenosti po okončanju ocenjivanja usaglašenosti sa tehničkim propisom procenilo da je došlo do promene koja ne utiče na promenu svojstava proizvoda koji je bio predmet ocenjivanja usaglašenosti, isprava o usaglašenosti može se koristiti i za tako promenjen proizvod.

Ako je, u slučaju iz stava 1. ovog člana, došlo do promene svojstava proizvoda koji je bio predmet ocenjivanja usaglašenosti, ocenjivanje usaglašenosti za tako izmenjen proizvod ograničeno je na ocenjivanje uticaja tih izmena na usaglašenost proizvoda sa tehničkim propisom.

Član 12

Kada telo za ocenjivanje usaglašenosti utvrdi da nisu ispunjeni uslovi za izdavanje isprave o usaglašenosti, donosi odluku kojom odbija zahtev za izdavanje isprave o usaglašenosti.

Protiv odluke iz stava 1. ovog člana može se podneti žalba ministru za unutrašnje ekonomske odnose.

Član 13

Telo za ocenjivanje usaglašenosti vodi evidenciju o izdatim ispravama o usaglašenosti i čuva izveštaje o ispitivanju i druge podatke i dokumenta na osnovu kojih su izdate isprave o usaglašenosti u roku od pet godina od dana izdavanja isprave o usaglašenosti.

Telo za ocenjivanje usaglašenosti izvod iz evidencije o izdatim ispravama o usaglašenosti dostavlja Ministarstvu za unutrašnje ekonomske odnose.

Član 14

Troškove ocenjivanja usaglašenosti snosi podnosilac zahteva.

Naknade za ocenjivanje usaglašenosti određenog proizvoda su jednake bez obzira na poreklo proizvoda koji je predmet ocenjivanja usaglašenosti.

Član 15

Telo za ocenjivanje usaglašenosti vrši kontrolu kojom utvrđuje da predmet ocenjivanja usaglašenosti odgovara zahtevima i uslovima pod kojima je izdata isprava o usaglašenosti u skladu sa ugovorom između tela za ocenjivanje usaglašenosti i podnosioca zahteva iz člana 18. Zakona.

Prilikom kontrole iz stava 1. ovog člana, shodno se primenjuju odredbe ove uredbe o načinu ocenjivanja usaglašenosti.

Telo za ocenjivanje usaglašenosti, ako utvrdi da predmet ocenjivanja usaglašenosti više ne odgovara zahtevima i uslovima pod kojima je izdata isprava o usaglašenosti, može je staviti van snage.

Protiv odluke iz stava 3. ovog člana može se podneti žalba ministru za unutrašnje ekonomske odnose.

Član 16*

(Prestao da važi)

Član 17

Izjava proizvođača kojom se potvrđuje usaglašenost sa tehničkim propisom daje se na osnovu izveštaja o ispitivanju proizvoda.

Izjava iz stava 1. ovog člana sadrži tvrdnju da proizvođač sprovodi kontrolu svih aktivnosti koje utiču na kvalitet proizvoda na svim nivoima procesa rada i da poseduje odgovarajuću dokumentaciju iz koje nesumnjivo proizilazi usaglašenost proizvoda sa zahtevima iz tehničkog propisa navedenog u izjavi o usaglašenosti.

Izjava iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) ime, odnosno naziv i adresu lica koje je dalo izjavu;

2) identifikaciju predmeta izjave;

3) tehnički propis na koji se izjava odnosi;

4) mesto i datum izdavanja izjave i potpis lica koje je dalo izjavu.

Izjavu iz stava 1. ovog člana proizvođač daje na sopstvenu odgovornost.

Proizvođač obaveštava Ministarstvo za unutrašnje ekonomske odnose o izdatim izjavama iz stava 1. ovog člana.

III POSTUPCI OCENJIVANJA USAGLAŠENOSTI

Član 18

Postupci ocenjivanja usaglašenosti propisani su u skladu sa Odlukom Saveta Evropske unije 93/465/EEC.

Postupci ocenjivanja usaglašenosti su:

1) Postupak A - ocenjivanje usaglašenosti koje vrši proizvođač ili uvoznik (interna kontrola proizvodnje);

2) Postupak B - ocenjivanje usaglašenosti uzorka tipa proizvoda koje vrši telo za ocenjivanje usaglašenosti (provera tipa);

3) Postupak C - ocenjivanje usaglašenosti proizvoda sa sertifikovanim tipom proizvoda (usaglašenost sa tipom);

4) Postupak D - ocenjivanje sistema kvaliteta proizvodnje i ispitivanja koje vrši telo za ocenjivanje usaglašenosti, kao i vršenje nadzora nad njegovim funkcionisanjem (obezbeđenje kvaliteta proizvodnje);

5) Postupak E - ocenjivanje sistema završnog ispitivanja kvaliteta i kontrole proizvoda, kao i vršenje nadzora nad njihovim funkcionisanjem (obezbeđenje kvaliteta proizvoda);

6) Postupak F - ocenjivanje usaglašenosti proizvoda sa sertifikovanim tipom proizvoda ili sa utvrđenim zahtevima koje vrši proizvođač, uvoznik ili telo za ocenjivanje usaglašenosti, za svaki proizvod ili za statistički izabrani uzorak (verifikacija proizvoda);

7) Postupak G - ocenjivanje usaglašenosti svakog proizvoda sa tehničkim zahtevima koje vrši telo za ocenjivanje usaglašenosti (pojedinačna verifikacija);

8) Postupak H - nadzor nad funkcionisanjem sistema kvaliteta koji vrši telo za ocenjivanje usaglašenosti, i nadzor nad funkcionisanjem sistema kvaliteta u toku stvaranja (projektovanja) proizvoda u slučaju potrebe ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima tehničkog propisa (potpuno obezbeđenje kvaliteta) i

9) drugi postupci ocenjivanja usaglašenosti, ako je to neophodno za ispunjenje zahteva tehničkog propisa donetog od strane nadležnog organa Evropske unije.

Subjekti koji učestvuju u postupcima ocenjivanja usaglašenosti iz stava 2. ovog člana su proizvođač, uvoznik, odnosno telo za ocenjivanje usaglašenosti (u daljem tekstu: ovlašćeno telo).

Član 19

U postupku A iz člana 18. ove uredbe proizvođač ili uvoznik:

1) ispituje ili daje da se ispitaju karakteristike proizvoda ovlašćenom telu;

2) vrši ocenjivanje usaglašenosti;

3) izdaje ispravu o usaglašenosti;

4) postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, ako to zahteva tehnički propis;

5) dostavlja tehničku dokumentaciju ovlašćenom telu, ako to zahteva tehnički propis;

6) preduzima mere za obezbeđenje usaglašenosti proizvodnih procesa sa zahtevima tehničkog propisa.

U postupku B iz člana 18. ove uredbe proizvođač, uvoznik i ovlašćeno telo primenjuju sledeće:

1) proizvođač kompletira tehničku dokumentaciju u toku projektovanja proizvoda;

2) proizvođač ili uvoznik stavlja na raspolaganje ovlašćenom telu tehničku dokumentaciju i uzorak tipa proizvoda istovremeno sa pisanom izjavom da za ocenjivanje usaglašenosti nije traženo drugo ovlašćeno telo, i postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti;

3) ovlašćeno telo za ocenjivanje usaglašenosti vrši ili daje da se izvrši ispitivanje da li uzorak tipa proizvoda zadovoljava zahteve tehničkog propisa i izdaje ispravu o usaglašenosti.

U postupku C iz člana 18. ove uredbe proizvođač, uvoznik i ovlašćeno telo primenjuju postupak B i sledeće:

1) proizvođač ili uvoznik izdaje ispravu o usaglašenosti, postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na svaki proizvod ako se to zahteva tehničkim propisom;

2) proizvođač preduzima sve potrebne mere da proizvodni proces garantuje usaglašenost karakteristika proizvoda sa sertifikovanim tipom;

3) uvoznik preduzima sve mere za obezbeđenje usaglašenosti karakteristika proizvoda sa sertifikovanim tipom;

4) ovlašćeno telo vrši ispitivanja karakteristika proizvoda u slučajno izabranim intervalima sa sertifikovanim tipom, ako je to utvrđeno tehničkim propisom.

U postupku D iz člana 18. ove uredbe proizvođač, uvoznik i ovlašćeno telo primenjuju postupak B i sledeće:

1) proizvođač ima uspostavljeni sistem kvaliteta proizvodnje, završnu kontrolu i ispitivanje, izdaje ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na svaki proizvod, uz znak postavlja identifikacioni broj ovlašćenog tela koje vrši nadzor nad sistemom kvaliteta i preduzima sve neophodne mere za ispunjavanje zahteva koje zahteva potvrđeni sistem kvaliteta;

2) uvoznik preduzima sve mere za obezbeđenje usaglašenosti proizvoda sa sertifikovanim tipom, kao i za ispunjenje tehničkih zahteva koji se na njega odnose;

3) proizvođač može biti i uvoznik ako ima pismeno punomoćje.

U postupku E iz člana 18. ove uredbe proizvođač, uvoznik i ovlašćeno telo primenjuju postupak B i sledeće:

1) proizvođač koji ima uspostavljen sistem završnog ispitivanja kvaliteta i kontrole proizvoda, izdaje ispravu o usaglašenosti i, ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, uz njega dodaje identifikacioni broj ovlašćenog tela koje vrši nadzor nad sistemom kvaliteta i vrši sve neophodne mere da ispuni obaveze proistekle na osnovu prihvaćenog sistema završnog ispitivanja i kontrole kvaliteta proizvoda i pomaže aktivnosti koje, u cilju nadzora, izvršava ovlašćeno telo;

2) uvoznik postupa na isti način kao i u postupku D;

3) proizvođač može da bude i uvoznik ako ima pismeno punomoćje za obezbeđenje usaglašenosti karakteristika proizvoda sa sertifikovanim tipom, kao i za trajno ispunjenje tehničkih zahteva koji se na njega odnose.

U postupku F iz člana 18. ove uredbe proizvođač, uvoznik i ovlašćeno telo primenjuju postupak B i sledeće:

1) proizvođač ili uvoznik vrši ocenjivanje usaglašenosti sa određenim zahtevima na osnovu ocenjivanja svakog proizvoda ili statistički izabranog uzorka, izdaje ispravu o usaglašenosti i, ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, dodaje uz znak i identifikacioni broj ovlašćenog tela;

2) proizvođač preduzima sve neophodne mere da proizvodni proces obezbedi usaglašenost proizvoda sa sertifikovanim tipom, ili u slučaju statističke verifikacije preduzima sve neophodne mere da proizvodni proces obezbedi homogenost svake proizvedene serije;

3) uvoznik proverava i ispituje da li je proizvod usaglašen sa sertifikovanim tipom, pri čemu učestalost ispitivanja utvrđuje tehnički propis u cilju potvrde ispunjenja zahteva koji se na njega odnose;

4) ovlašćeno telo vrši proveru i ispitivanje svakog proizvoda ili statistički izabranog uzorka proizvoda u cilju verifikacije njihove usaglašenosti sa sertifikovanim tipom, obezbeđuje postavljanje svog identifikacionog broja na svaki proizvod, ili u slučaju statističke verifikacije na proizvedenu seriju čija je usaglašenost proverena, i izdaje ispravu o rezultatima ove aktivnosti sa navođenjem svih ispitivanja.

U postupku G iz člana 18. ove uredbe proizvođač, uvoznik i ovlašćeno telo primenjuju sledeće:

1) proizvođač ili uvoznik obezbeđuje da svaki proizvod odgovara zahtevima tehničkog propisa, da ima izrađenu tehničku dokumentaciju koja omogućava da se oceni konstrukcija, proizvodnja i funkcionalnost proizvoda, da izda ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod priključuje mu i identifikacioni broj ovlašćenog tela;

2) ovlašćeno telo vrši proveru i ispitivanje svakog proizvoda u cilju njegove verifikacije, obezbeđuje postavljanje svog identifikacionog broja na svaki proizvod čija je usaglašenost proverena, i izdaje ispravu o usaglašenosti koja se odnosi na sprovedena ispitivanja.

U postupku H iz člana 18. ove uredbe proizvođač, uvoznik i ovlašćeno telo primenjuju sledeće:

1) proizvođač podnosi ovlašćenom telu tehničku dokumentaciju kompletnog sistema kvaliteta sa pretproizvodnom etapom, kontrolom i potvrdom pretproizvodne etape i dokumentacijom o obezbeđenju kvaliteta konstrukcije proizvodnje, kontrole i ispitivanja, izdaje ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod uz njega dodaje identifikacioni broj ovlašćenog tela;

2) ovlašćeno telo posle provere i kontrole izdaje sertifikat o sistemu obezbeđenja kvaliteta i vrši nadzor nad sistemom kvaliteta.

Šema postupaka ocenjivanja usaglašenosti data je u Prilogu 1 ove uredbe i čini njen sastavni deo.

IV OBLIK, SADRŽAJ I IZGLED ZNAKA USAGLAŠENOSTI

Član 20

Pre stavljanja u promet ili upotrebu na proizvod koji je usaglašen s tehničkim propisom može se staviti znak usaglašenosti, a na proizvod za koji je to propisano tehničkim propisom, obavezno se stavlja znak usaglašenosti.

Znakovi usaglašenosti su:

1) srpsko-crnogorski znak usaglašenosti;

2) oznaka CE.

Srpsko-crnogorski znak usaglašenosti

Član 21

Oblik, sadržaj i izgled srpsko-crnogorskog znaka usaglašenosti dat je u Prilogu 2 koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Srpsko-crnogorskim znakom usaglašenosti potvrđuje se da proizvod zadovoljava tehničke zahteve i da su poštovani postupci ocenjivanja usaglašenosti utvrđeni ovom uredbom ili drugim posebnim propisom.

Uz srpsko-crnogorski znak usaglašenosti, nanosilac znaka stavlja svoj identifikacioni broj.

Srpsko-crnogorski znak usaglašenosti mora se postaviti na proizvod tako da bude vidljiv, a u slučaju da se ne može staviti na proizvod stavlja se na ambalažu i to naznačuje u propratnoj dokumentaciji. Ako se srpsko-crnogorski znak usaglašenosti ne može staviti ni na ambalažu to se naznačuje u propratnoj dokumentaciji.

Srpsko-crnogorski znak usaglašenosti određenog proizvoda nanosilac znaka može izraditi:

1) štampanjem direktno na proizvod ili na ambalažu;

2) kao nalepnicu ili samolepljivu foliju;

3) reljefno ili utiskivanjem na proizvod ili livenjem na proizvod;

4) na drugi način koji će odrediti telo za ocenjivanje usaglašenosti, ukoliko ne može biti izrađen na neki od načina iz tač. 1. do 3.

Srpsko-crnogorski znak usaglašenosti određenog proizvoda u zavisnosti od načina izrade mora biti:

1) izrađen kontrastnim bojama otpornim protiv brisanja;

2) izrađen tako da bude otporan na spoljašnje uticaje;

3) obezbeđen od habanja;

4) obezbeđen od ponovne upotrebe.

Veličina i način postavljanja srpsko-crnogorskog znaka usaglašenosti proizvoda za koji je utvrđena obavezna sertifikacija mora se odabrati tako da znak ne bude prekriven niti da dovede u sumnju sa drugim znakom proizvoda kao i da ne može doći do zamene drugog znaka sa srpsko-crnogorskim znakom usaglašenosti, ni dovesti do zabune:

Veličina srpsko-crnogorskog znaka usaglašenosti određenog proizvoda mora biti takva da je moguća laka identifikacija i čitljivost.

Član 22

Srpsko-crnogorski znak usaglašenosti predstavlja tri velika slova A povezana u obliku ravnostranog trougla (3A).

Veličina znaka određuje se prema visini V znaka obavezne usaglašenosti prikazane u Prilogu 2.

Visina V može imati samo vrednost standardnih brojeva prema redu veličina R izraženih u milimetrima (mm) prema srpsko-crnogorskom standardu - redovi standardnih brojeva.

Visina V znaka iznosi, po pravilu, najmanje pet milimetara.

U znak, u središte tri velika slova A, unosi se oznaka svojstva proizvoda.

Oznaka CE

Član 23

Oznaka CE može se upotrebiti izuzetno, samo u slučaju da za proizvod postoji izdata isprava o usaglašenosti sa propisima EU ili ako je uz svaki proizvod priložena isprava o usaglašenosti sa propisima EU.

Član 24

Oznaka CE sastoji se od stilizovane slovne oznake koja je data u Prilogu 3 koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Oznaku CE nanosilac može postaviti na proizvod samo ako proizvod zadovoljava zahteve svih tehničkih propisa na koje se ova oznaka odnosi.

Prilikom izrade i postavljanja oznake CE nanosilac shodno primenjuje odredbe ove uredbe o izradi i postavljanju srpsko-crnogorskog znaka usaglašenosti.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Sertifikati izdati na osnovu Uredbe o načinu utvrđivanja usaglašenosti i o načinu vršenja tehničkog nadzora ("Službeni list SRJ", br. 55/97 i 3/2003) mogu se koristiti kao sertifikati o usaglašenosti proizvoda, odnosno sistema kvaliteta do isteka roka važenja.

Sertifikati iz stava 1. ovog člana mogu se koristiti kao sertifikati o usaglašenosti proizvoda, odnosno sistema kvaliteta, i po isteku roka važnosti, ako je u roku važenja na sertifikatu označeno da je pokrenut postupak za izdavanje sertifikata o usaglašenosti proizvoda, odnosno sistema kvaliteta ili najduže do okončanja postupka sertifikacije.

Član 26

Postupci započeti po zahtevima za izdavanje sertifikata iz člana 25. stav 2. ove uredbe koji ne budu okončani do 31. decembra 2006. godine, nastaviće se po odredbama ove uredbe.

Član 27

Potvrđivanje da su vozila na točkovima, oprema i delovi koji mogu biti ugrađeni ili korišćeni na tim vozilima čije karakteristike utiču na bezbednost saobraćaja, zaštitu životne sredine i uštedu energije, usaglašeni sa jednoobraznim tehničkim uslovima (homologacija) i kontrolu saobraznosti serijske proizvodnje sa homologovanim tipom, obavljaće Zavod za standardizaciju, odnosno Institut za standardizaciju Srbije i Crne Gore do ovlašćivanja tela za ocenjivanje usaglašenosti u skladu sa zakonom.

Član 28

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o načinu utvrđivanja usaglašenosti i o načinu vršenja tehničkog nadzora ("Službeni list SRJ", br. 55/97 i 3/2003) i Uredba o homologaciji vozila ("Službeni list SRJ", br. 51/98).

Član 29

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

 

Prilog 1

ŠEMA POSTUPAKA OCENJIVANJA USAGLAŠENOSTI

 

Projektovanje

Postupak A (interna
kontrola proizvodnje)

Postupak B (provera tipa)

Postupak G
(pojedinačna verifikacija)

Postupak X (potpuno
obezbeđenje kvaliteta)

Proizvođač:
1. dostavlja tehničku dokumentaciju ovlašćenom telu, ako to zahteva tehnički propis *;

Proizvođač:

  1.  

kompletira tehničku dokumentaciju u toku razvoja proizvoda;

  2.  

stavlja na raspolaganje ovlašćenom telu tehničku dokumentaciju i uzorak tipa proizvoda istovremeno sa pisanom izjavom da za ocenjivanje usaglašenosti nije traženo drugo ovlašćeno telo i postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti *.

Ovlašćeno telo:

  1.  

ovlašćeno telo za ocenjivanje usaglašenosti vrši ili daje da se izvrši ispitivanje da li uzorak tipa proizvoda zadovoljava zahtev tehničkog propisa;

  2.  

izdaje ispravu o usaglašenosti - sertifikat o proveri tipa.

 

Proizvođač:
1. dostavlja tehničku dokumentaciju.

(JUS ISO 9001)

Proizvođač:
1. sprovodi priznati sistem kvaliteta za projektovanje.

Ovlašćeno telo:
1. sprovodi nadzor nad sistemom kvaliteta.

Proizvodnja

2. ispituje ili daje da se ispitaju karakteristike proizvoda ovlašćenom telu *;
3. vrši ocenjivanje usaglašenosti *;
4. izdaje ispravu o usaglašenosti *;
5. postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, ako to zahteva tehnički propis *;
6. preduzima mere za obezbeđenje usaglašenosti proizvodnih procesa sa zahtevima tehničkog propisa *.

 

Proizvođač:
1. obezbeđuje da svaki proizvod odgovara zahtevima tehničkog propisa, da ima izrađenu tehničku dokumentaciju, koja omogućava da se oceni konstrukcija, proizvodnja i funkcionalnost proizvoda *.
2. izdaje ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, priključuje mu i identifikacioni broj ovlašćenog tela*.

 

Proizvođač:
1. sprovodi priznati sistem kvaliteta za proizvodnju i ispitivanje;
2. izdaje ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, uz njega dodaje identifikacioni broj ovlašćenog tela.

 

 

 

Postupak C
(usaglašenost sa tipom)

- isto kao postupak B i sledeće:

Postupak D (obezbeđenje
kvaliteta proizvodnje)

- isto kao postupak B i sledeće:

Postupak E (obezbeđenje
kvaliteta proizvoda)

- isto kao postupak B i sledeće:

Postupak F (verifikacija
proizvoda)

- isto kao postupak B i sledeće:

Proizvođač:
1. izdaje ispravu o usaglašenosti, postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na svaki proizvod, ako se to zahteva tehničkim propisom *;
2. preduzima se potrebne mere da proizvodni proces garantuje usaglašenost karakteristika proizvoda sa sertifikovanim tipom.

JUS ISO 9002

Proizvođač:
1. sprovodi priznati sistem kvaliteta proizvodnje, i ispitivanja;
2. izdaje ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na svaki proizvod uz znak postavlja identifikacioni broj ovlašćenog tela koje vrši nadzor nad sistemom kvaliteta i preduzima sve neophodne mere za ispunjavanje zahteva koje zahteva potvrđeni sistem kvaliteta.

JUS ISO 9003

Proizvođač:
1. sprovodi priznati sistem završnog ispitivanja i kontrole proizvoda;
2. izdaje ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, uz njega dodaje identifikacioni broj ovlašćenog tela koji vrši nadzor nad sistemom kvaliteta i izvršava sve neophodne mere za ispunjavanje obaveze proistekle na osnovu prihvaćenog sistema završnog ispitivanja i kontrole kvaliteta proizvoda i pomaže aktivnosti koje u cilju nadzora izvršava ovlašćeno telo.

Proizvođač:
1. vrši ocenjivanje usaglašenosti sa određenim zahtevima na osnovu ocenjivanja svakog proizvoda ili statistički izabranog uzorka *.
2. izdaje ispravu o usaglašenosti i ako postavlja srpsko-crnogorski znak usaglašenosti na proizvod, dodaje uz znak i identifikacioni broj ovlašćenog tela za ocenu usaglašenosti *;
3. preduzima sve neophodne mere da proizvodni proces obezbedi usaglašenost proizvoda sa sertifikovanim tipom ili u slučaju statističke verifikacije preduzima sve neophodne mere da proizvodni proces obezbedi homogenost svake proizvedene serije.

Uvoznik:
1. preduzima sve mere za obezbeđenje usaglašenosti karakteristika proizvoda sa sertifikovanim tipom.

Uvoznik:
1. preduzima sve mere za obezbeđenje usaglašenosti proizvoda sa sertifikovanim tipom kao i za ispunjenje tehničkih zahteva koji se na njega odnose.
(Proizvođač može biti i uvoznik ako ima pismeno punomoćje.)

Uvoznik:
1. postupa na isti način kao i u postupku D. (Proizvođač može da bude i uvoznik ako ima pismeno punomoćje za obezbeđenje usaglašenosti karakteristika proizvoda sa sertifikovanim tipom kao i za trajno ispunjenje tehničkih zahteva koji se na njega odnose.)

Uvoznik:
1. proverava i isputuje da li je proizvod usaglašen sa sertifikovanim tipom, pri čemu učestalost ispitivanja utvrđuje tehnički propis u cilju potvrde ispunjenja zahteva koji se na njega odnose;

Ovlašćeno telo:
1. vrši ispitivanja karakteristika proizvoda sa sertifikovanim tipom, u slučajno izabranim intervalima, ako se to utvrđuje tehničkim propisom.

Ovlašćeno telo:
1. priznaje sistem kvaliteta;
2. sprovodi nadzor nad sistemom kvaliteta.

Ovlašćeno telo:
1. priznaje sistem kvaliteta;
2. sprovodi nadzor nad sistemom kvaliteta.

Ovlašćeno telo:
1. ovlašćeno telo vrši proveru i ispitivanje svakog proizvoda ili statistički izabranog uzorka proizvoda u cilju verifikacije njihove usaglašenosti sa sertif. tipom;
2. obezbeđuje postavljanje svog identif. broja na svaki proizvod ili u slučaju statističke verifikacije na proizvodnu seriju čija je usaglašenost proverena;
3. izdaje ispravu o rezultatima ocenjivanja usaglašenosti navođenjem svih ispitivanja.

Ovlašćeno telo:
1. vrši proveru i ispitivanje proizvoda u cilju njegove verifikacije.
2. obezbeđuje postavljanje svog identifikacionog broja na svaki proizvod čija je usaglašenost proverena.
3. izdaje ispravu o usaglašenosti koja se odnosi na sprovedena ispitivanja.

Ovlašćeno telo:
1. posle provere i kontrole izdaje sertifikat o sistemu obezbeđenja kvaliteta i sprovodi nadzor nad sistemom kvaliteta.

               * ILI UVOZNIK

 

Prilog 2

SRPSKO-CRNOGORSKI ZNAK USAGLAŠENOSTI

Prilog 3

OZNAKA CE

Napomene

*Odredbe člana 16. ove uredbe prestaju da važe 8. decembra 2009. godine stupanjem na snagu Uredbe o načinu priznavanja inostranih isprava i znakova usaglašenosti ("Sl. glasnik RS", br. 98/2009).
Ova uredba u celini prestaje da važi danom stupanja na snagu Uredbe o načinu sprovođenja ocenjivanja usaglašenosti, sadržaju isprave o usaglašenosti, kao i obliku, izgledu i sadržaju znaka usaglašenosti ("Sl. glasnik RS", br. 98/2009), odnosno 8. decembra 2009. godine.