PRAVILNIK
O POSEBNIM USLOVIMA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA IZGRAĐENIH I REKONSTRUISANIH BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 13/1/2009)

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se način, postupak i uslovi za legalizaciju objekata izgrađenih, odnosno rekonstruisanih bez građevinske dozvole.

PODRUČJE PRIMENE PRAVILNIKA

Član 2

Pravila za legalizaciju primenjuju se za sve objekte koji se nalaze u granicama važećih urbanističkih planova, urbanističkim blokovima koji su potpuno formirani prema ranije važećim planovima i svim ostalim podzakonskim aktima na osnovu kojih se izdaje lokacijska dozvola, kao i za objekte izgrađene u delovima u kojima ne postoji planski akt, ali čija namena nije u suprotnosti sa namenom po generalnom urbanističkom planu Jagodine.

Ovaj Pravilnik ne može se primenjivati na prostorima na kojima je, važećim urbanističkim planovima i odlukama, zabranjena izgradnja.

Ovaj Pravilnik ne može se primenjivati na zahteve za izgradnju.

NAMENA PROSTORA

Član 3

Pravila se odnose na legalizaciju proizvodnih (industrijskih), poslovnih, stambenih, stambeno-poslovnih, pomoćnih, ekonomskih i ostalih objekata čija namena nije u suprotnosti sa namenom prostora prema važećoj planskoj dokumentaciji, odnosno čija legalizacija neće ugroziti osnovnu namenu na predmetnom prostoru.

Pravila se odnose na legalizaciju objekata ili delova objekata izgrađenih, odnosno rekonstruisanih bez građevinske dozvole, kao i objekata izgrađenih na osnovu građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta na kojima je prilikom izvođenja radova odstupljeno od izdate građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju i potvrđenog glavnog projekta.

USLOVI ZA OBRAZOVANJE GRAĐEVINSKIH PARCELA

Član 4

Pravila se odnose na objekte na katastarskim parcelama koje ispunjavaju uslove da mogu biti građevinske prema Zakonu o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09) i Pravilniku o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska, odnosno gradska uprava ("Službeni glasnik RS", br. 75/2003).

PRAVILA ZA LEGALIZACIJU I URBANISTIČKI PARAMETRI

Član 5

Pravilnikom se definiše legalizacija objekata u sledećim slučajevima:

- Objekti čija je lokacija u okviru površina namenjenih za gradnju, a izvan površine javne namene,

- Objekti koji se delimično ili u celini nalaze ispred zadate građevinske linije važećeg planskog akta u slučaju kad se deo ili objekat u celini nalazi između zadate građevinske i regulacione linije, a izvan planom definisane površine javne namene,

- Objekti izgrađeni odnosno rekonstruisani tako da je visina objekta veća od visine propisane važećim planskim aktom, odnosno odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji... ("Službeni glasnik RS", br. 75/03), ali čijim se prekoračenjem ne ugrožava osnovni objekat, susedni objekti i objekti infrastrukture,

- Objekti izgrađeni odnosno rekonstruisani na udaljenosti od susednog objekta koja je manja od udaljenosti propisane važećim planom, odnosno odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji... ("Službeni glasnik RS", br. 75/03), ali čijim se prekoračenjem ne ugrožava osnovni objekat, susedni objekti i objekti infrastrukture,

- Pomoćni objekti sa namenom stanovanje odnosno poslovno stambeni, spratnosti prizemne, kao i iste ili veće spratnosti od glavnog stambenog odnosno poslovno stambenog objekta.

USLOVI ZAŠTITE SUSEDNIH OBJEKATA

Član 6

Objekat koji je predmet legalizacije ne sme da ugrožava susedne delove objekta, susedne objekte visokogradnje, niskogradnje i infrastrukture i susedne parcele, kao ni preglednost saobraćaja.

Objekti iz člana 5. Pravilnika, izgrađeni odnosno rekonstruisani bez građevinske dozvole, mogu se legalizovati i bez saglasnosti suseda pod sledećim uslovima:

- objekat koji se legalizuje na udaljenosti manjoj od propisane ili je visine veće od propisane (izuzev proizvodnih - industrijskih) ne može zaklanjati direktno osunčanje drugom objektu više od polovine trajanja direktnog osunčanja ukoliko on poseduje otvore za prirodno osvetljenje stambenih prostorija na toj fasadi,

- objekat koji se legalizuje na udaljenosti manjoj od propisane, ne sme da ugrožava stabilnost i nesmetano korišćenje susednog objekta, u smislu odvođenja atmosferskih voda i bilo kog drugog ugrožavanja na terenu,

- objekat spratnosti P + 4 i više, odnosno čija je kota poda zadnje etaže na 15 i više metara u odnosu na kotu okolnog terena, odnosno čija je ukupna visina objekta min. 22 m, mora da ima obezbeđene minimalne tehničke uslove iz oblasti protivpožarne zaštite, koji uslovi će biti definisani prema svakom konkretnom slučaju.

Proizvodni (industrijski) objekat izgrađen odnosno rekonstruisan bez građevinske dozvole, može biti legalizovan i bez saglasnosti suseda pod sledećim uslovima:

- objekat koji se legalizuje na udaljenosti manjoj od propisane ili je visine veće od propisane, ne sme da ugrožava stabilnost i nesmetano korišćenje susednog objekta, u smislu odvođenja atmosferskih voda i bilo kog drugog ugrožavanja na terenu,

- ukoliko se nalazi na objektima infrastrukture, pod posebnim uslovima i uz saglasnost nadležnih distributivnih organizacija,

- ukoliko se delimično ili u celini nalazi ispred zadate građevinske linije važećeg planskog akta u slučaju kad se deo ili objekat u celini nalazi između zadate građevinske i regulacione linije, a izvan planom definisane površine javne namene.

POSEBNI USLOVI ZA OBJEKAT

Član 7

Pravila će se primenjivati na sve objekte izgrađene do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS" br. 72/09), odnosno do 11.09.2009. godine, koji su prijavljeni u roku od 6 (šest) meseci od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno do 11.03.2010, odnosno koji su prijavljeni u propisanim rokovima po ranijem Zakonu, a u skladu sa članom 185. stav 2. i članom 186. stav 2. i 3. važećeg Zakona.

Član 8

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta u postupcima legalizacije biće uređena posebnom odlukom, a u skladu sa kriterijumima koje utvrđuje ministar nadležan za poslove građevinarstva.

Član 9

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika stavlja se van snage:

- Pravilnik za legalizaciju objekata izgrađenih i rekonstruisanih bez građevinske dozvole ("Opštinski službeni glasnik opštine Jagodina", broj 7/2006),

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".