ODLUKA
O BUDŽETSKOM FONDU ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 35/2009)

Član 1

Odlukom o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) osniva se budžetski fond za zaštitu životne sredine grada Kragujevca (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Ovom Odlukom uređuju se:

1. svrha budžetskog fonda,

2. vreme za koje se budžetski fond osniva,

3. nadležna uprava odgovorna za upravljanje fondom i

4. izvori finansiranja budžetskog fonda.

Član 3

Svrha osnivanja Fonda je finansiranje programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Grada Kragujevca.

Sredstva budžetskog fonda koristiće se i za finansiranje lokalnih akcionih i sanacionih planova, u skladu sa strateškim dokumentima koje donosi grad Kragujevac.

Član 4

Fond se osniva na neodređeno vreme.

Član 5

Za zakonito i namensko korišćenje sredstava Fonda odgovorna je Gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 6

Sredstva za rad Fonda obezbeđuju se iz:

1. aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta grada Kragujevca za tekuću godinu;

2. dela namenskih sredstava od naknade za zagađivanje životne sredine koje zagađivač plaća u skladu sa Zakonom,

3. sredstava ostvarenih od naknade, u skladu sa odlukama kojima se utvrđuje naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine;

4. prihoda ostvarenih na osnovu međunarodne, regionalne i lokalne saradnje i saradnje sa republičkim organima na programima, projektima i drugim aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine;

5. priloga donacija, poklona i pomoći,

6. sredstava ostvarenih na konkursima (domaćim i inostranim) za programe i projekte i

7. drugih sredstava u skladu sa Zakonom.

Član 7

Sredstva ostvarena u Fondu koriste se u skladu sa usvojenim programom korišćenja sredstava Fonda, koji donosi Gradsko veće za tekuću godinu.

Programe iz stava 1. ovog člana predlaže Gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 8

Grad Kragujevac je dužan da pribavi saglasnost Ministarstva nadležnog za zaštitu životne sredine Republike Srbije na predlog programa korišćenja sredstava Fonda.

Član 9

Načelnik Gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine ovlašćen je za raspolaganje sredstvima sa evidencionog računa fonda i odgovoran je za njihovo zakonito i namensko korišćenje.

Član 10

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva sa računa Fonda prenose se u narednu godinu.

Član 11

Fond kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora u okviru razdela Uprava Grada kod Gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine, po zahtevu Gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine, može otvoriti Gradsko veće.

Član 12

Stručne, administrativne i druge poslove za Fond obavlja Gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Kragujevca" i primenjivaće se od 01. januara 2010. godine.