ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 101/2009)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana Republike Srbije (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Odlukom o izradi Prostornog plana Republike Srbije (u daljem tekstu: Odluka) obezbeđuju se uslovi za izradu, razmatranje i donošenje Prostornog plana.

3. Osnovni razlozi za izradu Prostornog plana su: evaluacija razvojnih potencijala Republike Srbije, definisanje koncepcije prostornog uređenja i razvoja Republike Srbije, definisanje planskih rešenja u skladu sa realnim potrebama, kao i definisanje mera i instrumenata za sprovođenje Prostornog plana.

Prostornim planom se:

- utvrđuje dugoročna koncepcija organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja prostora Republike Srbije;

- definišu planska načela i kriterijumi za racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa, zaštitu i unapređenje životne sredine, prirodne i kulturne baštine;

- obezbeđuju prostorni uslovi za ravnomerni regionalni razvoj valorizacijom komparativnih prednosti za razvoj, aktiviranjem potencijala i mobilizacijom teritorijalnog kapitala nerazvijenih područja;

- utvrđuju osnovni pravci prostornih, saobraćajnih, privrednih i drugih oblika integracije Republike Srbije sa regionalnim okruženjem na načelima održivog razvoja.

4. Osnovni cilj donošenja Prostornog plana je utvrđivanje objektivne, racionalne, ekonomski opravdane, socijalno prihvatljive i ekološki održive koncepcije prostornog razvoja, koja će omogućiti:

- ravnomeran/uravnotežen i održiv prostorni razvoj Republike Srbije;

- ekonomsku i socijalnu koheziju;

- racionalno upravljanje prirodnim i kulturnim nasleđem;

- zaštitu životne sredine;

- konkurentnost, efikasnost i rast, odnosno prosperitet;

- pristupačnost, viši nivo identiteta regionalnih celina;

- integraciju u regionalno okruženje i evropski prostor;

- viši nivo efikasnosti u ostvarivanju strateških prioriteta.

5. Prostorni plan sadrži naročito: polazne osnove za izradu Prostornog plana; ocenu postojećeg stanja (SWOT analiza); ciljeve i principe prostornog razvoja; principe i propozicije zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema; prostorni razvoj i distribuciju stanovništva, mreže naselja i javnih službi; prostorni razvoj saobraćaja i infrastrukturnih sistema od značaja za Republiku Srbiju; koncepciju i propozicije prostornog razvoja privrede; mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara; mere zaštite životne sredine; mere uređenja i pripreme teritorije za potrebe odbrane zemlje; definisanje interregionalnih i intraregionalnih funkcionalnih mreža; planske celine zajedničkih prostornih i razvojnih obeležja za koje će biti doneti prostorni planovi nižeg reda; mere za sprovođenje Prostornog plana; dugoročne razvojne strategije Republike Srbije.

Prostorni plan se sastoji od tekstualnog dela i grafičkih prikaza - tematskih i referalnih karata u razmeri 1:300.000, kao i od analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Strateška procena uticaja Prostornog plana Republike Srbije na životnu sredinu je sastavni deo Prostornog plana.

6. Područje Prostornog plana obuhvata teritoriju Republike Srbije ukupne površine 88.361 km2.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

7. Prostorni plan izrađuje se u dve faze: Koncept Prostornog plana i Nacrt Prostornog plana.

8. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite prirode, zaštite spomenika kulture, saobraćaja i telekomunikacija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, energetike i dr., dostaviće u roku od trideset dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade Prostornog plana.

10. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

11. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, preko Republičke agencije za prostorno planiranje.

12. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalnih samouprava (gradovima i opštinama) u Republici Srbiji, po obavljenoj stručnoj kontroli od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. U toku javnog uvida sprovešće se javne prezentacije i stručne rasprave u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Zaječaru i Kosovskoj Mitrovici.

13. Sastavni deo ove odluke predstavlja Odluka o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana Republike Srbije na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 94/09).

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GRAFIČKI PRIKAZ PODRUČJA PROSTORNOG PLANA