ODLUKA
O OPŠTIM USLOVIMA ZA ISKORIŠĆAVANJE I ODRŽAVANJE SEOSKIH VODOVODA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 15/93, 5/94, 12/2005 i 35/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se opšti uslovi za održavanje i iskorišćavanje seoskih vodovoda na teritoriji grada Kragujevca.

I ODRŽAVANJE I ISKORIŠĆAVANJE VODOVODA

Član 2

Održavanje i iskorišćavanje vodovoda iz člana 1. ove Odluke korisnici vodovoda mogu poveriti vodoprivrednoj organizaciji, vodnoj zadruzi, servisu, i pojedinačnom stručnom licu (u daljem tekstu: vršilac usluga), pod uslovima utvrđenim posebnim ugovorom između korisnika usluga i vršioca usluga i ove Odluke.

Ugovor iz prethodnog stava mora biti potvrđen od strane nadležne gradske uprave za poslove vodoprivrede i isti mora biti usklađen sa međusobnim ugovorom o održavanju i iskorišćavanju seoskog vodovoda.

Član 3

Vršilac usluga kome su povereni poslovi održavanja i iskorišćavanja seoskog vodovoda dužan je da:

1. održava vodovod u ispravnom stanju u celini,

2. preduzima sve potrebne mere na popravkama pojedinih delova objekata,

3. vrši redovni planski pregled i remont pojedinih delova objekata (pregled unutrašnjosti vodozahvata, sabranih i prekidanih komora, rezervoara i dr.) jedanput mesečno kod seoskih vodovoda, pregled uređaja stanja zaštite izvorišta u zavisnosti od vrste i efikasnosti zaštite izvorišta, rekonstrukciji i opravku mreže zavisno od potreba i kvaliteta vode,

4. održava i popunjava rezerve materijala u količini propisanoj projektom, vodoprivrednom i sanitarnom saglasnošću i vodoprivrednom dozvolom za upotrebu objekata,

5. stara se o pravilnom funkcionisanju uređaja za prečišćavanje vode u cilju poboljšanja kvaliteta vode, ugrađuje po potrebi uređaje za popravku kvaliteta vode i dezinfekciju,

6. stara se o zaštiti voda od oštećenja, kao i zaštiti vode zahvaćene vodovodom od zagađivanja i drugih štetnih uticaja,

7. stara se o održavanju pumpnih stanica, električnih instalacija i drugo,

8. obaveštava korisnike vodovoda o izvođenju radova na čišćenju, rekonstrukciji, popravci putem sredstava javnog informisanja i neposredno,

9. vrši kontrolu količine utrošene vode preko mernih uređaja - vodomera kod vodovoda kod kojih je međusobnim ugovorom predviđeno njihovo ugrađivanje,

10. vrši i druge poslove u skladu sa ovom Odlukom i međusobnim ugovorom o održavanju i iskorišćavanju seoskog vodovoda (dalje međusobni ugovor) u cilju redovne ekonomične ravnomerne dnevne potrošnje vode.

Član 4

Korisnici vodovoda sporazumno utvrđuju učešće svakog od njih u obezbeđivanju sredstava i izvršenju drugih obaveza za održavanje i iskorišćavanje vodovoda, međusobnim ugovorom kod seoskih vodovoda gde se kao osnova uzima metar kubni utrošene vode.

Visina naknade za utrošenu vodu utvrđuje se i saopštava na uobičajen način kvartalno, s tim što će se cena utvrditi do 30-og u mesecu iz prethodnog kvartala za naredni kvartal, a od strane vršioca usluga uz saglasnost organa upravljanja korisnika vodovoda.

Vreme čitanja vodomera utvrđuje se međusobnim ugovorom.

Član 5

Naplatu naknade za utrošenu vodu vrši vršilac usluga na osnovu prethodno ispostavljenog obračuna, koji se daje po očitavanju vodomera u skladu sa međusobnim ugovorom.

Naknada za utrošenu vodu za piće, pranje i napajanje stoke i druge sanitarne potrebe plaća se po istoj ceni.

Član 6

Naknada za utrošenu vodu ne plaća se za gašenje ili sprečavanje požara, pod uslovom da je korisnik izvestio organizaciju koja održava vodovod ili ovlašćeno lice u roku od tri dana od dana nastanka požara.

Član 7

Korisnici vodovoda koji vodu koriste preko neispravnih vodomera, ili ne izvrše popravku vodomera u roku određenom od strane vršioca usluga, plaćaju utrošenu količinu vode u paušalnom iznosu, čija se visina utvrđuje međusobnim ugovorom, odnosno tarifom.

Član 8

Korisnik vodovoda plaća po posebnoj tarifi svaki započet metar kubni utrošene vode, ukoliko je prekoračio dnevnu, odnosno mesečnu maksimalnu potrošnju, utvrđenu vodoprivrednom saglasnošću i izdatom vodoprivrednom dozvolom za korišćenje vode.

Član 9

Ukoliko korisnik vodovoda prijavi da mu je neispravan vodomer ili odmah otkloni kvar na vodomeru, plaća po metru kubnom utrošene vode prema proseku potrošnje za isti mesec iz prethodne godine.

Član 10

Kontrola potrošnje vode vrši se od strane vršioca usluga.

Kontrola se može vršiti dnevno, sedmično, mesečno i tromesečno u skladu sa Pravilnikom, odnosno međusobnim ugovorom.

Član 11

Svakom korisniku vodovoda izdaje se obračun o utrošenoj količini vode sa naznačenim iznosom za plaćanje.

Korisnici vodovoda su dužni da obračunatu naknadu plate prilikom čitanja vodomera, odnosno najkasnije 10 dana od dana prijema obračuna, u protivnom naplata će se izvršiti sudskim putem.

Član 12

Obračun o utrošenoj količini vode i naplatu naknade na priključak novih korisnika vrši vršilac usluga sa kojim su korisnici sklopili ugovor o održavanju vodovoda.

Sredstva ostvarena naplatom naknade za priključak novih korisnika i naknade za upotrebljenu vodu mogu se koristiti:

1. za izvršenje zakonskih obaveza;

2. za redovno vanredno održavanje vodovoda;

3. za izvođenje radova za rekonstrukciju i popravku glavnog voda i mreže i

4. za druge potrebe u vezi sa održavanjem i iskorišćavanjem vodovoda.

Plan korišćenja sredstava donosi se na početku svake godine za narednu godinu od strane vršioca usluga uz saglasnost organa upravljanja vodovoda.

O utrošenim sredstvima u toku godine podnosi se izveštaj organu upravljanja vodovoda najkasnije do 31. januara tekuće godine, za prethodnu godinu.

Korišćenje sredstava kod seoskih vodovoda uređuje se međusobnim ugovorom.

Član 13

Iskorišćavanje seoskih vodovoda obuhvata redovno snabdevanje higijenskom i kvalitetnom vodom svih korisnika vodovoda:

1. redovna organoleptička kontrola i organizovanje higijenske analize vode jedanput godišnje;

2. redovna bakteriološka analiza vode jedanput u toku meseca, a na zahtev sanitarne inspekcije i češće u zavisnosti od kvaliteta vode;

3. puštanje u rad novih i popravljanje dotrajalih i oštećenih delova vodovoda;

4. manipulisanje zatvaračima, armaturama i drugim uređajima na vodoprivrednim objektima u cilju ekonomičnije raspodele vode i štednje od strane korisnika vodovoda;

5. iskorišćavanje zemljišta u zonama sanitarne zaštite izvorišta u skladu sa ograničenjima koje propisuje nadležni organ za zdravstvo.

Član 14

Korisnici vodovoda moraju se savesno odnositi prema osnovnim sredstvima vodovoda i raspoloživim kapacitetima vode, posebno u pogledu potrošnje vode.

Pitanje ugrađivanja mernih uređaja - vodomera kod svakog korisnika vodovoda, pre početka korišćenja vode sa vodovoda, regulisaće investitori međusobnim ugovorom o održavanju i iskorišćavanju seoskih vodovoda.

Član 15

Nije dozvoljeno rukovati objektima vodovoda, niti na njima izvoditi bilo kakve radove bez odobrenja vršioca usluga, koji se stara o održavanju i iskorišćavanju vodovoda.

Korisnik vodovoda koji postupi protivno odredbi iz prethodnog stava ovog člana odgovara za naknadu štete.

Član 16

Korisnici vodovoda dužni su da čuvaju od oštećenja vodovoda objekte i uređaje i da oštećenja na ovim objektima blagovremeno prijavljuju vršiocu usluga kome su povereni poslovi održavanja i iskorišćavanja vodovoda.

II PRESTANAK KORIŠĆENJA VODE SA VODOVODA

Član 17

Vršilac usluga može zatvoriti vodu na vodovodnom priključku ili uskratiti dalje korišćenje vode sa vodovoda u sledećim slučajevima:

1. ako korisnik vodovoda odjavi trajno korišćenje vode, a novi korisnik nije prijavljen,

2. ako je sklonište vodomera zagrađeno, zatrpano ili na drugi način nepristupačno, a korisnik vodovoda ne otkloni nedostatke i posle pismene opomene od strane vršioca usluga koji održava vodovod;

3. ako ne nadoknadi u celosti troškove izgradnje vodovoda u novcu i radnoj snazi, a prethodno se priključi na izgrađeni vodovod;

4. ako je priključak izvršen ispred vodomera;

5. ako nastane veći kvar ili oštećenje na unutrašnjoj instalaciji;

6. ako korisnik vodovoda troši veću količinu vode od količine utvrđene vodoprivrednom saglasnošću i vodoprivrednom dozvolom za upotrebu i ako se ne pridržava propisanih mera ograničenja u pogledu potrošnje vode;

7. ako vodu koristi sa vodovoda bez mernog uređaja;

8. ako ne dopusti nesmetano čitanje i kontrolu utroška vode sa vodomera.

Član 18

Vršilac usluga je dužan da zatvori vodu na vodovodnom priključku, odnosno vodovodnom sistemu ili uskrati dalje korišćenje vode korisniku vodovoda, odnosno svim korisnicima po nalogu nadležne vodoprivrede i sanitarne inspekcije, u smislu ove odluke i Zakona o vodama.

Član 19

Ako nastupi nestašica vode u tolikoj meri da se ne mogu zadovoljiti potrebe korisnika vodovoda na određenom području, organ za vodoprivredu može pojedinim korisnicima privremeno, ograničiti ili obustaviti upotrebu vode, vodeći računa o prvenstvu iz člana 40. Zakona o vodama.

Ukoliko korisnik vodovoda ne postupi po privremenim merama o ograničavanju ili o obustavi korišćenja vode, vršilac usluga dužan je da odmah isključi korisnika vodovoda na njegov teret bez opomene.

Član 20

Vršilac usluga koji održava i iskorišćava vodovod, može uz prethodnu saglasnost nadležne gradske uprave, koja izda vodoprivrednu dozvolu, pojedinim korisnicima vodovoda privremeno ograniči ili uskrati korišćenje vode iz vodovoda koji su povereni na održavanje i iskorišćavanje pod uslovom:

- da nema dovoljno vode za zadovoljenje svih potreba,

- da nastanu veća oštećenja na pojedinim delovima objekta i postrojenjima i uređajima ili ako je potrebno izvršiti njihovu rekonstrukciju,

- ukoliko se hemijskom ili bakteriološkom analizom utvrdi, da voda ne odgovara za piće prema uslovima iz pravilnika o uslovima koje mora da ispunjava voda za piće.

Vršilac usluga dužan je da obavesti sve korisnike vodovoda, pre nego što pristupi ograničavanju odnosno obustavi korišćenja vode u smislu prethodnog stava, najmanje 8 dana pre nastupanja ograničenja, osim u slučaju iz stava 1. alineja 3. ovog člana.

Član 21

U slučaju da se hemijskom ili bakteriološkom analizom utvrdi da voda ne odgovara uslovima koje mora da ispunjava voda za piće Zavod za zdravstvenu zaštitu dužan je da u roku od 24 časa po izvršenoj analizi, izvesti nadležni organ sanitarne inspekcije u cilju preduzimanja odgovarajućih mera.

Član 22

Međusobnim ugovorom bliže se uređuje način i uslovi ograničavanja, odnosno obustave korišćenja vode iz vodovoda.

Član 23

Ukoliko korisnik vodovoda bude trajno isključen sa vodovodne mreže, svojom krivicom, gubi pravo na povraćaj učešća u troškovima izgradnje vodovoda.

Član 24

Korisnik vodovoda može pismenim zahtevom otkazati korišćenje vode.

Pismeni otkaz može biti privremen i trajan.

O trajanju privremenog korišćenja vode, odnosno prestanka korišćenja vode, odluku donosi organ upravljanja vodovoda odnosno vršilac usluga uz prethodnu saglasnost organa upravljanja korisnika vodovoda, u skladu sa međusobnim ugovorom o iskorišćavanju i održavanju seoskog vodovoda između investitora i vršioca usluga.

Trajno korišćenje se može otkazati u slučaju rušenja porodično-stambene zgrade, promene prebivališta prodaje parcele sa stambenom zgradom i dr. sličnim slučajevima, a privremeno u slučaju privremene odsutnosti iz mesta prebivališta u cilju obavljanja raznih poslova i sl.

Svaka promena korisnika vodovoda mora se prijaviti vršiocu usluga, najkasnije 8 dana od dana nastanka promena.

III PRAVA I DUŽNOSTI KORISNIKA VODOVODA

Član 25

Korisnici vodovoda na vodovodnoj mreži mogu biti samo ona domaćinstva i pravna lica, koja su svojim učešćem u novcu i radnoj snazi učestvovali u izgradnji vodovoda, pod uslovom da su u celosti izmirili svoje obaveze prema ugovoru o udruživanju rada i sredstava o zajedničkoj izgradnji vodovoda.

Član 26

Pravna lica i domaćinstva koja nisu učestvovala u izgradnji vodovoda mogu se priključiti na vodovod pod sledećim uslovima:

1. ako vodovod svojim kapacitetom može da zadovolji potrebe novih korisnika;

2. ako se njihovo snabdevanje ne može rešiti na ekonomičniji i racionalniji način.

Odobrenje za priključak iz stava 1. ovog člana izdaje gradska uprava nadležna za poslove vodoprivrede.

Tehničke uslove za priključak novih korisnika daje vršilac usluga.

Protiv akta iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba nadležnom ministarstvu u roku od 15 dana od dana prijema akta.

Član 27

Lica iz prethodnog člana ove Odluke, koja se naknadno priključuju na izgrađeni vodovod, obavezni su da:

1. nadoknade srazmerni deo troškova izgradnje objekta u novcu prema stvarnim troškovima i tržišnim cenama izgradnje objekata, u momentu priključenja, kao i naknade u novcu u pogledu radne snage investitora prilikom izgradnje vodoprivrednog objekta;

2. od časa priključenja snose troškove održavanja i iskorišćavanja vodovoda;

3. snose troškove priključka od vodovodne mreže.

Korisnici koji izmire obaveze iz prethodnog stava ovog člana imaju jednaka prava i obaveze kao i ostali investitori, odnosno korisnici seoskog vodovoda a obavezni su pridržavati se ove odluke i Međusobnog ugovora o iskorišćavanju i održavanju ovog vodovoda, vodoprivredne saglasnosti, sanitarne saglasnosti i izdate vodoprivredne dozvole za korišćenje vodom sa izgrađenog vodovoda.

Član 28

Odluke o visini naknade za priključak novih korisnika na javni vodovod donosi organ upravljanja vodovoda prema stvarnim tržišnim cenama srazmerno učešću svakog pojedinačnog korisnika u izgradnji objekata u momentu priključka.

Visina naknade za priključak novih korisnika kod seoskog vodovoda utvrđuje se međusobnim ugovorom.

Član 29

Radove na priključak na vodovodnu mrežu može izvoditi samo vršilac usluga koji održava vodovod a troškove priključka snosi korisnik vodovoda.

Visinu troškova iz prethodnog stava utvrđuje vršilac usluga uz prethodnu saglasnost organa upravljanja vodovoda.

Član 30

Od plaćanja naknade za priključak oslobađaju se lica koja su pravo korišćenja vodovoda stekla sticanjem prava svojine na porodičnoj stambenoj zgradi, koja je povezana za postojeću vodovodnu mrežu po osnovu ugovora o poklonu, doživotnom izdržavanju, testamenta, legata, kupoprodajnog ugovora i drugom pravnom osnovu.

Član 31

U slučaju deobe domaćinstva, korisnik vodovoda (na dva ili više domaćinstava) novi korisnici vodovoda mogu koristiti vodu samo sa postojećeg priključka, pod uslovom da količina utrošene vode svih korisnika sa postojećeg priključka - mernog uređaja, ne prelazi dnevnu, odnosno mesečnu maksimalnu potrošnju, utvrđenu vodoprivrednom dozvolom, i međusobnim ugovorom.

Ukoliko novi korisnik iz prethodnog stava ovog člana traži novi priključak dužan je da se obrati zahtevom i ispuni uslove iz člana 36. i 37. ove Odluke.

Član 32

Ukoliko korisnik vodovoda otuđi porodičnu stambenu zgradu, po bilo kom osnovu sa priključkom, odnosno sa pravom korišćenja dosadašnji korisnik gubi pravo za korišćenje vode.

Za lica iz prethodnog stava, na nov priključak primenjuju se odredbe člana 36. i 37. ove Odluke.

Član 33

Korisnici vodovoda dužni su da po dobijanju vodoprivredne dozvole zaključe ugovor sa vršiocem usluga o održavanju i iskorišćavanju vodovoda.

Ugovor iz prethodnog stava podnosi se na potvrdu nadležnoj gradskoj upravi za poslove vodoprivrede.

Bez potvrđenog ugovora iz prethodnog stava voda iz vodovoda se ne sme koristiti.

Član 34

Po dovršenoj izgradnji seoskog vodovoda i po dobijanju vodovodne dozvole za upotrebu vode iz tog vodovoda, investitori sklapaju međusobni pismeni ugovor o održavanju i iskorišćavanju seoskog vodovoda.

Ugovor iz stava 1. ovog člana može biti u skladu sa vodoprivrednom saglasnošću izdatom za izgradnju seoskog vodovoda i vodoprivrednom dozvolom izdatom za upotrebu vode iz tog vodovoda. Ovaj ugovor potvrđuje opštinski organ uprave nadležan za vodoprivredu i bez potvrđenog ugovora voda iz seoskog vodovoda se ne sme upotrebljavati.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 35

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ukoliko:

1. ne održava vodovod u smislu člana 12. stav 1. tačka 1, 2, 3, 4, 5, 6. i 7. Odluke,

2. ne vrši redovnu hemijsko-bakteriološku analizu u skladu sa članom 22. stav 1. tačka 1. i 2. Odluke.

3. ne postupi po nalogu nadležne inspekcije (član 27. Odluke),

4. ne obavesti korisnike vodovoda o ograničenjima u pogledu potrošnje vode (član 29. stav 2. Odluke),

5. ne izvesti inspekcijske organe u slučaju da voda ne odgovara za piće (član 30. Odluke),

6. održava iskorišćava vodovod bez potvrđenog ugovora od strane nadležnog organa za vodoprivredu u smislu člana 43. stav 3. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, odnosno vodnoj zadruzi novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Član 36

Za prekršaj iz prethodnog člana stav 1. od tačke 1. do 6. Odluke kazniće se ovlašćeno lice novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara.

Član 37

Za prekršaj će se kazniti građanin novčanom kaznom u iznosu od 250 do 25.000 dinara:

1. ako koristi zemljište u zonama sanitarne zaštite izvorišta protivno odredbi člana 22. stav 1. do 5. Odluke,

2. ako se nesavesno odnosi prema osnovnim sredstvima vodovoda i raspoloživim kapacitetom vode (član 23. Odluke),

3. ako protivno članu 23. stav 2. Odluke otpočne sa korišćenjem vode bez ugrađenog vodomera,

4. ako rukuje objektima vodovoda bez odobrenja vršioca usluga koji se stara o održavanju i iskorišćavanju vodovoda (član 24. stav 1. Odluke),

5. ako blagovremeno ne prijavi oštećenje na objektu vršiocu usluga u smislu člana 25. Odluke,

6. ako je sklonište vodomera zagrađeno, zatrpano ili na drugi način nepristupačno, a korisnik vodovoda ne otkloni nedostatke i posle pismene opomene od strane vršioca usluga (član 26. stav 1. tačka 2. Odluke),

7. ako ne nadoknadi troškove izgradnje vodovoda u novcu ili radnoj snazi, a prethodno se priključi na izgrađeni vodovod (član 26. stav 1. tačka. 3. Odluke),

8. ako je priključak izvršen od strane korisnika ispred vodomera (član 26. stav 1. tačka 4. Odluke),

9. aka korisnik vodovoda traži veću količinu vode od količine utvrđene vodoprivrednom saglasnošću i vodoprivrednom dozvolom za upotrebu objekta i ako se ne pridržava propisanih mera ograničenja u pogledu potrošnje vode (član 26. stav 1. tačka 3. Odluke),

10. ako vodu koristi bez mernog uređaja (član 26. stav 1. tačka 7. Odluke),

11. ako ne dopusti vršiocu usluga nesmetano čitanje i kontrolu utroška vode sa vodomera (član 26. stav 1. tačka 8. Odluke),

12. ako ne poštuje mere ograničenja i ne obustavi korišćenje vode u smislu (član 28. stav 2. Odluke),

13. ako ne prijavi promenu korisnika vodovoda u roku iz člana 34. Odluke.

14. ako ne zaključi ugovor o održavanju i iskorišćavanju vodovoda sa vršiocem usluga i ne podnese ugovor na potvrdu kod nadležnog organa za vodoprivredu, a otpočne sa korišćenjem iz (člana 43. Odluke),  

15. ako bez potvrđenog ugovora o održavanju i iskorišćavanju vodovoda upotrebljava vodu iz vodovoda (član 44. stav 3. i 5. Odluke),

16. ako ne zaključi ugovor o održavanju i iskorišćavanju vodovoda u roku iz člana 48. Odluke.

17. ako u roku iz člana 49. stav 1, 2. i 3. Odluke ne zaključi međusobni ugovor o održavanju i iskorišćavanju seoskog vodovoda a otpočne sa korišćenjem vode,

18. ako u roku iz člana 51. ne izvrši uređivanje prirodnih izvora, obezbede i zaštite prirodne izvore od mogućih zagađivanja, ne izvrši hemijsku i bakteriološku analizu vode i ne preduzme druge odgovarajuće radnje u cilju zaštite vode.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Korisnici postojećih izgrađenih seoskih vodovoda za koje je pribavljena vodoprivredna dozvola za upotrebu objekta, dužni su da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke zaključe ugovor o održavanju i iskorišćavanju vodovoda sa vršiocem usluga, i podnesu ga na potvrdu nadležnoj gradskoj upravi za poslove vodoprivrede.

Član 39

Korisnici postojećih izgrađenih seoskih vodovoda za koje je pribavljena vodoprivredna dozvola za upotrebu objekta dužni su da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke zaključe međusobni ugovor o održavanju i iskorišćavanju seoskog vodovoda koji mora biti usklađen sa ovom Odlukom, izdatom vodoprivrednom saglasnošću i vodoprivrednom dozvolom.

Ugovor iz prethodnog stava podnosi se na potvrdu nadležnoj gradskoj upravi za poslove vodoprivrede.

Ukoliko korisnici vodovoda ne podnesu ugovor o održavanju i iskorišćavanju vodovoda u roku iz st. 1. ovog člana, zabraniće se dalja upotreba, do pribavljanja potvrde od nadležnog organa za vodoprivredu.

Član 40

Postojeći i ugovori o održavanju i iskorišćavanju vodovoda, moraju se uskladiti sa ovom Odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Po izvršenom usaglašavanju ugovora iz prethodnog stava sa uslovima iz ove Odluke, investitori su dužni da podnesu ugovor na potvrdu nadležnoj gradskoj upravi za poslove vodoprivrede u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Ukoliko investitori ne postupe u roku iz stava 1. ovog člana ili ne izvrše usaglašavanje postojećih pravilnika i međusobnih ugovora, zabraniće se dalja upotreba vodovoda, do pribavljanja potvrde od nadležne gradske uprave za poslove vodoprivrede.

Član 41

Stalni korisnici vode sa prirodnih izvora dužni su da u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke izvrše hemijsku i bakteriološku analizu vode i preduzmu druge radnje u cilju održavanja kvaliteta i ispravnosti vode za piće.

Član 42

Do donošenja odgovarajućih pravilnika čije je donošenje prema Zakonu o vodama u nadležnosti pojedinih ministarstava na pitanja kojima će se regulisati ova oblast a obuhvaćena su ovom Odlukom primenjivaće se postojeći propisi.

Član 43

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši nadležna gradska uprava.

Član 44

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o zaštiti i uslovima za izgradnju i iskorišćavanje seoskih vodovoda i javnih vodovoda u seoskim naseljima na teritoriji opštine Kragujevac ("Međuopštinski službeni list", br. 2a/80).

Član 45

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o opštim uslovima za iskorišćavanje i održavanje seoskih vodovoda na teritoriji grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/2005)

Član 16

Ovlašćuje se Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi prečišćen tekst Odluke o opštim uslovima za iskorišćavanje i održavanje seoskih vodovoda na teritoriji grada Kragujevca.

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o opštim uslovima za iskorišćavanje i održavanje seoskih vodovoda na teritoriji grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 35/2009)

Član 4

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Odluka o opštim uslovima za iskorišćavanje i održavanje seoskih vodovoda na teritoriji grada Kragujevca - prečišćen tekst, broj 325-231/09-I/02 od 10. novembra 2009. godine nije objavljena u "Sl. listu grada Kragujevca".
Do pravno-tehničke redakcije, utvrđivanja i objavljivanja prečišćenog teksta od strane Odbora za normativna akta, Redakcija je zadržala numeraciju članova u odredbama čl. 35. i 37. ove odluke onako kako je ona data u osnovnom tekstu, odnosno izmenama i dopunama ove odluke.