UPUTSTVO
O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU IZDAVANJA UVERENJA O DOMAĆEM POREKLU ROBE U POSTUPCIMA JAVNIH NABAVKI

("Sl. glasnik RS", br. 60/2009 i 102/2009)

 

1. OSNOVNE ODREDBE

1.1. Ovim uputstvom uređuju se bliži uslovi, način i postupak izdavanja uverenja o domaćem poreklu robe koju je ponuđač dužan da dostavi uz ponudu i koju može da koristi kako bi ostvario pravo shodno odredbi člana 52. Zakona o javnim nabavkama.

1.2. Uverenje iz tačke 1.1. izdaje se ponuđaču - privrednom društvu ili drugom pravnom licu koje obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije za ponudu isporuke predmeta javne nabavke domaćeg porekla, pod kojim se podrazumeva proizvodnja dobara.

2. NAČIN IZDAVANJA UVERENJA

2.1. Uverenje o domaćem poreklu robe, Privredna komora Srbije (u daljem tekstu: Komora) izdaje na osnovu pisanog zahteva ponuđača, podnetog na memorandumu, overenog pečatom i svojeručno potpisanog od strane odgovornog lica ponuđača. Podnosilac zahteva dužan je da u zahtevu navede sledeće podatke:

- naziv, sedište i matični broj ponuđača;

- šifru delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB);

- svrhu, odnosno izjavu da se uverenje traži radi ostvarivanja prava iz člana 52. Zakona o javnim nabavkama;

- broj ili šifru, vrstu i opis predmeta javne nabavke;

- naziv i sedište naručioca;

- obrazloženje da je predmet javne nabavke domaćeg porekla po osnovu jednog ili više kriterijuma iz čl. 4. i 5. Pravilnika.

2.2. Uz zahtev iz tačke 2.1. prilaže se:

- izjava podnosioca zahteva da je roba, koja je predmet javne nabavke, domaćeg porekla, data pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću na memorandumu, overenom i svojeručno potpisanom od strane odgovornog lica;

- izvod iz registra nadležnog organa da je podnosilac zahteva registrovan za obavljanje odgovarajuće delatnosti ili fotokopija rešenja o registraciji u Agenciji za privredne registre;

- po potrebi i dopunske isprave na osnovu kojih se može proveriti tačnost datih podataka;

- odgovarajući prospektni materijal;

- naziv i oznaka javne nabavke - tendera sa podatkom kad i gde je objavljena;

- dokaz o uplati utvrđene naknade Komori za izdavanje uverenja.

2.3. Komora može da zahteva od podnosioca zahteva i dopunske isprave i iskaze.

Komora može da proverava tačnost podataka u tim ispravama.

Ukoliko Komora utvrdi da određeni podaci u priloženim dokumentima nisu u skladu sa čl. 4. i 5. Pravilnika, traženo uverenje neće biti izdato o čemu će podnosilac zahteva biti pisano obavešten uz navođenje razloga zbog kojih uverenje nije izdato.

2.4. Zahtev se podnosi Privrednoj komori Srbije - Birou za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata, Beograd, Resavska 13-15, preporučenom poštom ili direktno i unosi se u posebnu evidenciju.

Ukoliko zahtev nije kompletan, podnosilac zahteva se poziva da zahtev dopuni u primerenom roku, koji ne može biti duži od sedam radnih dana. Kao datum prijema smatraće se dan kada je zahtev kompletiran.

Ako se ni za sedam radnih dana ne dopuni zahtev, smatraće se nevažećim.

2.5. Zahtev se podnosi i elektronskim putem tako što podnosilac unosi podatke u propisani obrazac na internet strani PKS, a dokumentaciju koja se prilaže uz zahtev dostavlja u elektronskoj formi na elektronsku adresu PKS u skladu sa Zakonom o elektronskom dokumentu ("Službeni glasnik RS", broj 51/09).

Kao datum podnošenja zahteva elektronskim putem uzima se datum prijema dokumentacije iz stava 1. ove tačke.

Ako dokumentacija nije dostavljena na način iz stava 1. ove tačke, zahtev će se smatrati nevažećim.

2.6. Lice koje obrađuje zahtev izvršiće, radi donošenja stručnog mišljenja u vezi sa zahtevom, uvid u:

- Pravilnik o određivanju dokaza na osnovu kojih se utvrđuje da je ponudu podneo domaći ponuđač i za određivanje dobara domaćeg porekla;

- bazu podataka sa kojima raspolaže Komora (registar privrednih društava; godišnji finansijski izveštaji privrednih društava i dr.) i drugih podataka i informacija o proizvodnji, realizaciji, zalihama;

- bazu podataka privrednih komora u Republici Srbiji i dr.;

- lice koje obrađuje zahtev ima obavezu čuvanja podataka iz dostavljene dokumentacije koji se smatraju poslovnom tajnom.

2.7. Na osnovu stručnog mišljenja, zasnovanog na utvrđenom činjeničnom stanju, izdaje se uverenje da je privredno društvo ili drugo pravno lice koje obavlja registrovanu delatnost proizvođač dobara domaćeg porekla, sa podacima o njihovom nazivu i sedištu.

3. SADRŽINA UVERENJA, ODNOSNO OBAVEŠTENJA

3.1. Uverenje iz tačke 2.1. izdaje se na memorandumu Komore i sadrži:

- osnov za izdavanje, naziv, sedište i matični broj ponuđača;

- šifru delatnosti i poreski identifikacioni broj (PIB);

- broj ili šifru, vrstu i opis javne nabavke;

- iskaz o nalazu da je podnosilac zahteva proizvođač proizvoda domaćeg porekla sa podacima o njihovom nazivu i sedištu;

- naziv i sedište naručioca;

- broj i datum izdavanja;

- potpis ovlašćenog lica i pečat.

3.2. Uverenje, odnosno obaveštenje izdaje se u roku do 15 radnih dana od dana prijema zahteva, u dva primerka overena pečatom i svojeručnim potpisom ovlašćenog lica u Komori, jedan za podnosioca zahteva, a drugi za pisarnicu Komore.

3.3. Uverenje, odnosno obaveštenje se izdaje na osnovu podataka i obrazloženja koje je podneo podnosilac zahteva.

4. ROK VAŽENJA UVERENJA I PODNOŠENJE PRIGOVORA

4.1. Na obaveštenje u vezi sa zahtevom iz stava 2. tačke 2.3. ovog uputstva, može da se podnese prigovor Komisiji za rešavanje prigovora na izdavanje zvaničnih dokumenata u roku od 15 radnih dana. Komisiju obrazuje predsednik Komore ili lice koje on ovlasti i to dva člana, sa mandatom od dve godine i tri člana po potrebi u zavisnosti od predmeta - obaveštenja na koji se podnosi prigovor. Odluka Komisije je konačna.

5. ZAVRŠNE ODREDBE

5.1. Naknada za izdavanje uverenja, odnosno obaveštenja naplaćuje se prema cenovniku koji utvrđuje nadležni organ Komore.

5.2. Komora je dužna da podnete zahteve sa dokumentacijom, izdato uverenje, odnosno obaveštenja evidentira i čuva tri godine od dana izdavanja.

5.3. Uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a tačka 2.5. primenjivaće se po donošenju podzakonskih akta iz Zakona o elektronskom dokumentu.

5.4. Ovo uputstvo objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na internet sajtu Komore.

 

Samostalne odredbe Odluke o izmeni i dopuni
Uputstva o uslovima, načinu i postupku izdavanja uverenja o domaćem poreklu robe u postupcima javnih nabavki

("Sl. glasnik RS", br. 102/2009)

2. Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

3. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije" i na internet sajtu Komore.