ODLUKA
O UTVRĐIVANJU VREMENA I UZROKA SMRTI UMRLIH IZVAN ZDRAVSTVENE USTANOVE NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 10/2009)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se najmanji broj lica potrebnih za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti na teritoriji grada Sombora sa naseljenim mestima, propisuje se postupak određivanja lica za obavljanje ovih poslova, određuje mesto vođenja evidencije o izdatim potvrdama o smrti i način utvrđivanja naknade za njihovo obavljanje.

Član 2

Stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrda o smrti, na teritoriji grada Sombora sa naseljenim mestima, obavlja najmanje 6 doktora medicine.

Član 3

Doktore medicine iz člana 2. ove Odluke određuje Rešenjem Gradonačelnik grada Sombora, na predlog Doma zdravlja "Dr Đorđe Lazić" Sombor, na period od 4 godine.

Između određenih doktora medicine jedno lice se imenuje i za obavljanje koordinatorskih poslova prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavanja potvrda o smrti.

Član 4

Raspored rada, kojim se obezbeđuje 24-časovna dostupnost imenovanih doktora medicine, utvrđuje imenovani koordinator i isti raspored se sa potrebnim kontakt telefonima ističe u prostorijama Službe hitne medicinske pomoći, svim ambulantama Doma zdravlja i objavljuje u sredstvima javnog informisanja na lokalnom nivou svake nedelje.

Član 5

Knjiga evidencije o izvršenom utvrđivanju vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdatim potvrdama o smrti vodi se u prostorijama Doma zdravlja.

Član 6

Za svaki konkretan slučaj stručnog utvrđivanja vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti doktorima medicine iz čl. 2. ove Odluke pripada naknada.

Visina naknade određuje se u paušalnom iznosu po slučaju, Rešenjem Gradonačelnika iz čl. 3. ove Odluke, i obuhvata naknadu za utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i naknadu za putni trošak.

Član 7

Ova Odluka će se objaviti u "Službenom listu grada Sombora", a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.