PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA OBJEKTE U KOJIMA SE PROIZVODI HRANA ZA ŽIVOTINJE, KAO I O OBLIKU I SADRŽINI EVIDENCIJE KOJA SE VODI U OBJEKTIMA ZA PROIZVODNJU I PROMET HRANE ZA ŽIVOTINJE

("Sl. glasnik RS", br. 103/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi za objekte u kojima se proizvodi hrana za životinje, kao i oblik i sadržina evidencije o vrsti i količini sirovina za proizvodnju hrane za životinje i o vrsti i količini proizvedene hrane za životinje koja se vodi i čuva u objektima za proizvodnju i promet hrane za životinje.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) objekat u kome se proizvodi hrana za životinje jeste građevinska celina i prostor u kome se obavlja delatnost proizvodnje hrane za životinje u bilo kojoj fazi proizvodnje hrane za životinje uključujući i skladištenje;

2) laboratorija je prostorija gde se obavljaju fizičko-hemijske analize sirovina i hrane za životinje;

3) komandna sala je prostorija iz koje se upravlja tehnološkim procesom proizvodnje hrane za životinje;

4) medicinirana hrana za životinje je hrana za životinje u koju se dodaju dozvoljeni antibiotici;

5) hrana za životinje sa specijalnim potrebama je hrana za životinje koje su bolesne i koje se oporavljaju.

Član 3

U objektima u kojima se proizvodi hrana za životinje (u daljem tekstu: objekti) može da se proizvodi samo hrana za životinje.

Objekti iz stava 1. ovog člana, u zavisnosti od vrste hrane za životinje koja se u njima proizvodi, razvrstavaju se u objekte za:

1) proizvodnju dodataka hrani za životinje;

2) proizvodnju premiksa;

3) proizvodnju potpunih i dopunskih smeša;

4) proizvodnju medicinirane hrane za životinje i hrane za životinje sa specijalnim potrebama;

5) proizvodnju hrane za životinje za sopstvene potrebe.

Član 4

Imajući u vidu proizvodni kapacitet objekti mogu biti:

1) malog kapaciteta - čija proizvodnja na mesečnom nivou ne prelazi 150 t;

2) srednjeg kapaciteta - čija proizvodnja na mesečnom nivou iznosi od 150 t do 650 t;

3) velikog kapaciteta - čija proizvodnja na mesečnom nivou iznosi preko 650 t.

Član 5

Objekti moraju da:

1) budu izgrađeni na stabilnom i oceditom terenu;

2) budu izgrađeni od čvrstog materijala koji sprečavaju pojavu vlage i koji su pogodni za čišćenje, dezinfekciju i dezinsekciju;

3) budu zaštićeni od ulaska ptica, insekata i glodara;

4) budu izgrađeni tako da su proizvodne prostorije međusobno funkcionalno povezane, a krug objekta ograđen;

5) imaju prostorije koje su adekvatno prirodno i/ili veštački osvetljene;

6) imaju puteve u krugu objekta koji su izgrađeni od betona ili asfalta, a ostala površina proizvodnog kruga mora da bude pod zelenilom;

7) imaju ulaz u krug objekta koji je sanitarno zaštićen dezinfekcionim mestima za obuću zaposlenih i prevozna sredstva kojima se dopremaju sirovine za proizvodnju;

8) se snabdevaju vodom iz javne vodovodne mreže ili iz izvora koji obezbeđuje potrebne količine higijenski ispravne vode, odnosno vode koja po svom kvalitetu odgovara tehnološkom procesu proizvodnje;

9) ispuštaju otpadne vode isključivo u kanalizacionu mrežu ili sanitarno bezbedan taložnik;

10) imaju posebno određen prostor za smeštaj higijenski neispravne hrane za životinje i otpadaka nastalih u procesu proizvodnje.

Član 6

Objekti se sastoje od prostorija za:

1) proizvodnju hrane za životinje;

2) skladištenje hraniva biljnog porekla ili silosne ćelije;

3) skladištenje hraniva animalnog porekla;

4) skladištenje hraniva mikro-mineralnog porekla;

5) skladištenje premiksa;

6) skladištenje gotovih proizvoda;

7) čuvanje ambalaže i/ili deklaracija;

8) presvlačenje zaposlenih sa odgovarajućim ormarima, kupatilom sa tuševima i toaletnim prostorom za pranje ruku i WC kabinama na ispiranje;

9) čuvanje uzoraka.

Ako se u objektu proizvode premiksi, pored prostorija iz stava 1. ovog člana, u objektu mora da postoji i prostorija za skladištenje vitamina i mikroelemenata.

Ako se u objektu proizvodi medicinirana hrana, pored prostorija iz stava 1. ovog člana, u objektu mora da postoji i prostorija za skladištenje lekova koja je posebno obezbeđena.

Objekti u kojima se proizvode dodaci hrani za životinje moraju da imaju laboratoriju.

Objekti mogu da imaju i komandnu salu.

Član 7

Oprema u objektima mora da bude takva da spreči zagađivanje hrane za životinje štetnim materijama i da lako može da se čisti i dezinfikuje.

Oprema u objektima mora da se sastoji od linije za mlevenje, linije za odmeravanje, linije za mešanje, linije za peletiranje i/ili ekstrudiranje, linije za uvrećavanje i linije za aplikaciju, odnosno doziranje tečnosti.

Liniju za ekstrudiranje, liniju za peletiranje i liniju za doziranje tečnosti moraju da imaju objekti u kojima se obavlja proizvodnja potpunih i dopunskih smeša, za određene kategorije životinja.

Član 8

Merni uređaji u objektima moraju da budu atestirani pre dobijanja rešenja o ispunjenosti uslova za rad objekta, a posle toga svakih godinu dana.

Mešalice koje se koriste u procesu proizvodnje hrane za životinje moraju da budu testirane na izmešanost sadržaja - test homogenosti pre dobijanja rešenja o ispunjenosti uslova za rad objekta, a posle toga svakih godinu dana.

Član 9

Objekti za proizvodnju hrane za životinje za sopstvene potrebe koji imaju mali proizvodni kapacitet ne moraju da imaju kupatilo, laboratoriju i komandnu salu, a od opreme liniju za ekstrudiranje, liniju za peletiranje, liniju za doziranje tečnosti i liniju za uvrećavanje.

Član 10

Ako se u procesu proizvodnje hrane za životinje koriste animalna hraniva, u objektu moraju da budu dve odvojene proizvodne linije kojima se sprečava unakrsno zagađenje hrane namenjene preživarima.

Član 11

Sirovine za proizvodnju hrane za životinje i hrana za životinje moraju da se skladište u odgovarajućim prostorijama za skladištenje iz člana 6. stav 1. tač. 2), 3), 4), 5) i 6) i st. 2. i 3. ovog pravilnika da bi se izbegla svaka unakrsna kontaminacija sirovina za proizvodnju hrane za životinje sa hranom za životinje.

Član 12

Objekti, odnosno prostorije i oprema koja se koristi u njima, moraju da se održavaju čistim.

Čišćenje objekata obavlja se u skladu sa HACCP.

Član 13

Temperatura i vlažnost vazduha u objektu moraju da se održavaju na odgovarajućem nivou kako bi se izbegla kondenzacija i kvarenje sirovina za proizvodnju hrane za životinje i hrane za životinje.

Član 14

U objektima se vodi i čuva evidencija o vrsti i količini sirovine za proizvodnju hrane za životinje, kao i o vrsti i količini proizvedene hrane za životinje.

U objektima za velikoprodaju hrane za životinje vodi se i čuva evidencija o vrsti i količini sirovine za proizvodnju hrane za životinje koja se prodaje, kao i o vrsti i količini hrane za životinje koja se prodaje.

Evidencija iz st. 1. i 2. ovog člana vodi se u pisanoj i/ili elektronskoj formi.

Član 15

Evidencija iz člana 14. stav 1. ovog pravilnika sastoji se od:

1) zapisa koji se formira na osnovu ulaznog računa o sirovinama;

2) zapisa o radnom nalogu;

3) zapisa o odvagama sirovina;

4) zapisa o gotovom proizvodu;

5) zapisa o izlazu robe.

Evidencija iz člana 14. stav 2. ovog pravilnika sastoji se od:

1) prijemnice;

2) robne kartice;

3) otpremnice.

Evidencija iz st. 1. i 2. ovog člana vodi se i čuva u skladu sa HACCP.

Član 16

Objekti za proizvodnju hrane za životinje za sopstvene potrebe koji imaju mali proizvodni kapacitet moraju da vode samo evidenciju o ulazu sirovina za proizvodnju hrane za životinje, količini proizvedene hrane za životinje i utrošenoj hrani za životinje za sopstvene potrebe.

Član 17

Subjekti u poslovanju hranom za životinje koji obavljaju delatnost proizvodnje hrane za životinje dužni su da usklade poslovanje sa odredbama ovog pravilnika u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 18

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o načinu vršenja veterinarsko-sanitarne kontrole stočne hrane i objekata u kojima se proizvodi stočna hrana i uslovima koje moraju ispunjavati laboratorije koje vrše superanalize uzoraka stočne hrane ("Službeni list SFRJ", broj 72/91 i "Službeni list SRJ", br. 22/93 i 24/93) koje se odnose na uslove koje moraju da ispune objekti za proizvodnju hrane za životinje.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".