TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN TOPLOTNE ENERGIJE U GRADU KRAGUJEVCU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 36/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za obračun isporučene toplotne energije, odnosno izvršenih usluga u gradu Kragujevcu (u daljem tekstu: Tarifni sistem) za tarifne i kvalifikovane kupce toplotne energije utvrđuju se:

- Tarifni elementi za obračun isporučene toplotne energije,

- Tarifni stavovi za obračun cena isporučene toplotne energije,

- Način obračuna isporučene toplotne energije i

- Tarifna metodologija, kojom se utvrđuje način obračuna i kriterijumi za priznavanje opravdanih troškova za isporučenu toplotnu energiju tarifnim kupcima.

II TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Član 2

Tarifni elementi za obračun toplotne energije su:

- Instalisana snaga,

- Isporučena toplotna energija.

Član 3

Instalisana snaga se utvrđuje na osnovu projekta kućnih grejnih instalacija, koji je sastavni deo odobrenja za priključenje ili snimanjem instalisane snage u objektu, a iskazuje se u kW i zaokružuje na dva decimalna mesta.

Instalisana snaga se iskazuje odvojeno za kontinuirano snabdevanje od instalisane snage za snabdevanje sa prekidima, gde zbir predstavlja ukupnu instalisanu snagu za isporuku toplotne energije.

Član 4

Isporučena toplotna energija utvrđuje se očitavanjem stanja mernog uređaja toplotne energije (u daljem tekstu: merni uređaj) i iskazuje u kW i zaokružuje na dva decimalna mesta.

Isporučena toplotna energija se iskazuje odvojeno za kontinuirano snabdevanje od isporučene toplotne energije tarifnim kupcima koji imaju snabdevanje sa prekidima, gde zbir predstavlja ukupnu isporučenu toplotnu energiju.

Član 5

Tarifni stavovi za obračun cene toplotne energije obuhvataju načine iskazivanja cena, na mesečnom nivou, po utvrđenim tarifnim elementima i to:

- cena po jedinici instalisane snage u din/kW - za kontinuirano snabdevanje,

- cena po jedinici instalisane snage u din/kW - za snabdevanje sa prekidima,

- cena po jedinici isporučene toplotne energije u din/kWh - za kontinuirano snabdevanje,

- cena po jedinici isporučene toplotne energije u din/kWh - za snabdevanje sa prekidom.

Član 6

Cena po jedinici instalisane snage (fiksni deo) za kontinuirano snabdevanje se obračunava kao odnos 1/12 ukupnih godišnjih opravdanih fiksnih troškova alociranih na mesto troškova (u daljem tekstu: MT) za kontinuirano snabdevanje i odgovarajuće instalisane snage po podacima iz energetskog bilansa i nezavisan je od količine toplotne energije.

Cena po jedinici instalisane snage (fiksni deo) za snabdevanje sa prekidom se obračunava na isti način samo se koriste podaci vezani za MT za snabdevanje sa prekidima.

Član 7

Cena po jedinici isporučene toplotne energije (varijabilni deo) za kontinuirano snabdevanje se obračunava kao odnos ukupnih godišnjih opravdanih varijabilnih troškova alociranih na MT za kontinuirano snabdevanje i odgovarajuće planirane godišnje proizvodnje utvrđene energetskim bilansom.

Cena po jedinici isporučene toplotne energije (varijabilni deo) za snabdevanje sa prekidom se obračunava na isti način samo se koriste podaci vezani za MT za snabdevanje sa prekidima.

III RAZVRSTAVANJE TARIFNIH KUPACA

Član 8

Tarifni kupci toplotne energije se razvrstavaju u sledeće tarifne grupe:

I Tarifna grupa - tarifni kupci koji imaju kontinuirano snabdevanje

II Tarifna grupa - tarifni kupci koji toplotnu energiju koriste sa prekidima i čiji grejni dan traje kraće od grejnog dana tarifnih kupaca iz I tarifne grupe, za koje postoje tehnički uslovi za ovakav način snabdevanja (u daljem tekstu: snabdevanje sa prekidom).

III Tarifna grupa - kvalifikovani kupci.

IV OBRAČUN TOPLOTNE ENERGIJE

Član 9

Toplotna energija se za pojedinačne kupce obračunava u odnosu na:

- obračun instalisane snage po važećoj tarifi, za kontinuirano snabdevanje i snabdevanje sa prekidima,

- obračun isporučene količine toplote po važećoj tarifi za kontinuirano snabdevanje i snabdevanje sa prekidima.

Član 10

Mesečni iznos za kontinuiranu isporuku toplotne energije se obračunava tako što se cena po jedinici instalisane snage (fiksni deo za MT kontinuiranog snabdevanja) pomnoži sa odgovarajućom instalisanom snagom i tako dobijeni iznos uveća za proizvod cene po jedinici isporučene toplotne energije (varijabilni deo za MT kontinuiranog snabdevanja) i očitane količine isporučene toplotne energije (utvrđena u skladu sa članom 4. ovog Tarifnog sistema).

Mesečni iznos za isporuku toplotne energije sa prekidima (Tarifna grupa II) se obračunava tako što se 1/12 godišnje cene po jedinici instalisane snage (fiksni deo za MT snabdevanje sa prekidima) pomnoži sa odgovarajućom instalisanom snagom i tako dobijeni iznos uveća za proizvod cene po jedinici isporučene toplotne energije (varijabilni deo za MT snabdevanja sa prekidima) i očitane količine isporučene toplotne energije (utvrđena u skladu sa članom 4. ovog Tarifnog sistema).

Član 11

Za kvalifikovane kupce cena isporučene toplotne energije se utvrđuje u iznosu koji je za 3% niži u odnosu na odgovarajuću cenu utvrđenu za I ili II tarifnu grupu.

Član 12

Ako se više kupaca iste ili različite grupe snabdeva toplotnom energijom preko zajedničkog mernog uređaja, isporučena toplotna energija se deli na pojedinačne tarifne kupce srazmerno njihovim instalisanim snagama.

V NAČIN PLAĆANJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 13

Tarifni kupci toplotne energije, u zavisnosti od načina plaćanja, razvrstavaju se u sledeće grupe:

A. Tarifna grupa - stambeni prostor i

B. Tarifna grupa - poslovni prostor.

Član 14

Iznos za instalisanu snagu, odnosno fiksni deo cene obračunava se za A. tarifnu grupu tokom cele godine, dok za B. tarifnu grupu u toku grejne sezone (6 meseci).

Član 15

Energetski subjekt tarifnim kupcima toplotne energije je dužan da obračuna i dostavi račun u kojem se navode jedinične cene, obračunate količine i ukupnu vrednost po svim tarifnim elementima.

Mesečna obaveza utrošene količine toplotne energije (varijabilni deo) za tarifne kupce iz tarifne grupe A. se plaća u 2. rate (osim potrošnje za oktobar i april), odnosno 1/2 dospeva za plaćanje do 15. u mesecu za prethodni mesec, a druga 1/2 dospeva za 6 meseci od meseca potrošnje.

Potrošnja za oktobar mesec dospeva za plaćanje 15. novembra, a za mesec april dospeva za plaćanje 15. oktobra.

U slučaju korekcije cena energetski subjekt uz račun dostavlja tarifnom kupcu obaveštenje o razlogu promene.

Član 16

Tarifni kupci iz tarifne grupe A. plaćaju mesečno iznos za toplotnu energiju tokom cele godine do 15-og u mesecu za prethodni mesec. Mesečni iznos za plaćanje sadrži mesečni iznos fiksnog dela cene i 1/2 utrošene toplotne energije (varijabilni deo cene) za određeni mesec.

Tarifni kupci iz tarifne grupe B. plaćaju isporučenu toplotnu energiju tokom grejne sezone (6 meseci). Mesečni iznos se sastoji od fiksnog dela cene (mesečni iznos fiksnog dela cene se množi sa 2) i varijabilnog dela cene, odnosno utrošena količina toplotne energije. Dužničko poverilački odnos nastaje 15-tog i zadnjeg dana u mesecu sa valutom plaćanja od sedam dana.

Član 17

Ako kupac ne izmiri blagovremeno svoje mesečne obaveze energetski subjekt mu zaračunava zakonsku zateznu kamatu od valutnog roka do datuma plaćanja.

Član 18

Troškove isključenja tarifnog kupca energetski subjekt obračunava u u skladu sa članom 67. Odluke o snabdevanju grada Kragujevca toplotnom energijom (u daljem tekstu: Odluka) i Tarifnom metodologijom.

Član 19

Ako tarifni kupac privremeno otkaže isporuku toplotne energije obračun komunalne usluge energetski subjekt vrši u skladu sa članom 62. Odluke.

Član 20

Energetski subjekt u skladu sa članom 46. stav 4. Odluke vrši redovne preglede i baždarenje mernih uređaja o svom trošku.

Član 21

Potrošenu električnu energiju kao i potrošenu vodu iz vodovodne mreže, za rad toplotne podstanice plaća energetski subjekt, pod uslovom da je investitor (vlasnik) preneo toplotnu podstanicu u vlasništvo energetskom subjektu.

Član 22

Cena toplotne energije određuje se u skladu sa ovim Tarifnim sistemom.

Član 23

Cenovnik za isporučenu toplotnu energiju (u daljem tekstu: Cenovnik) donosi energetski subjekt uz saglasnost Gradskog veća.

Član 24

Cenovnik se objavljuje u "Službenom listu grada Kragujevca".

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Tarifni sistem se primenjuje na sve već zasnovane i nove odnose koji nastaju zaključenjem ugovora o prodaji toplotne energije, i to od momenta kada budu ugrađeni merni uređaji kod svih tarifnih kupaca i kada se steknu uslovi za primenu ovog Tarifnog sistema, a najkasnije u roku od 5 godina od stupanja na snagu ovog Tarifnog sistema.

Član 26

Za način obračuna i određivanje cene isporučene toplotne energije, do početka primene ovog Tarifnog sistema, važiće odredbe članova 46, 47, 48, 49, 50, 52, 53, 54, 55. i 56. stav 1. Odluke o snabdevanju grada toplotnom energijom ("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/01, 9/01, 7/02, 3/03 i 35/08).

Član 27

Po odredbama iz člana 26. ovog Tarifnog sistema odnosi u cenama između tarifnih grupa će se postepeno smanjivati do potpunog ukidanja i izjednačavanja I, II i III Tarifne grupe najkasnije do primene ovog Tarifnog sistema.

Energetski subjekt je dužan da u prelaznom periodu razradi mehanizam za primenu principa izjednačavanja tarifnih grupa najkasnije do početka grejne sezone 2010/2011. godine.

Odluku o načinu ukidanja unakrsnih subvencija odnosno izjednačavanja cene između tarifnih grupa doneće Gradsko veće, na predlog Energetskog subjekta.

Član 28

Energetski subjekt je dužan da svoje informacione sisteme i sisteme rukovođenja funkcionalno razdvojenih delatnosti, razdvajanje po mestima troškova za kontinuirano snabdevanje i snabdevanje sa prekidima i računovodstvenu evidenciju, uskladi sa uslovima iz ove Tarifne metofologije, najkasnije do 31.12.2010. godine.

Član 29

Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kragujevca".

 

TARIFNA METODOLOGIJA

- Ciljevi -

Ciljevi ove tarifne metodologije su:

a) unapređenje efikasnosti, pouzdanosti i ekonomičnosti sistema za proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom uspostavljanjem efikasnog tarifnog sistema,

b) podsticanje efikasnosti, ekonomičnosti i sigurnosti u korišćenju toplotne energije,

v) sigurnost snabdevanja tarifnih kupaca toplotnom energijom i kvalitet usluga,

v) stvaranje uslova za razvoj toplifikacionog sistema,

g) postepeno ukidanje unakrsnih subvencija između kategorija potrošača,

d) postepeno uvođenje i uspostavljanje međunarodno prihvaćene regulativne prakse.

- Načela -

U Tarifnoj metodologiji primenjena su sledeća načela:

a) Cene koje se priznaju energetskom subjektu će biti pravične, opravdane, nediskriminatorske, zasnovane na objektivnim kriterijumima i određene na jasan način,

b) Cene će biti zasnovane na ceni koštanja, koja sadrži opravdane troškove rada i održavanja,

v) Cene treba da pokriju sve opravdane troškove snabdevanja toplotnom energijom tarifnih kupaca, na način da se svaki račun kupca odnosi na troškove koje on prouzrokuje u sistemu.

- Potreban godišnji prihod -

Ova Tarifna metodologija zasniva se na utvrđivanju potrebnog godišnjeg prihoda od isporuke toplotne energije energetskog subjekta koji obuhvata godišnje opravdane i celishodne troškove isporuke toplotne energije za grejanje.

Potreban godišnji prihod za isporuku toplotne energije za grejanje energetskog subjekta se utvrđuje za obim proizvodnje definisan u energetskom bilansu, za godinu za koju se utvrđuje cena, urađenim na osnovu raspoloživih kapaciteta, istorijskih statističkih podataka i drugih elemenata planiranja, uvažavajući utvrđena pravila bilansiranja i optimalnog korišćenja kapaciteta.

- Računovodstveno razdvajanje -

Energetski subjekt je dužan da izvrši računovodstveno razdvajanje poslovnih delatnosti i da podnese izveštaj po segmentima i to za kontinuirano snabdevanje, za snabdevanje sa prekidom, za ostale delatnosti i za zajedničke poslove.

- Elementi cene -

Elementi cene za isporučenu toplotnu energiju za kontinuirano snabdevanje sadrže cenu za instalisanu snagu i cenu za isporučenu toplotnu energiju, odnosno obuhvata sledeće komponente:

- fiksni deo cene, koji pokriva opravdane fiksne troškove održavanja i funkcionisanja sistema MT za kontinuirano snabdevanje i tarifnom kupcu se obračunava kao cena za instalisanu snagu, izraženo u din/kW,

- varijabilni deo cene, koji pokriva opravdane varijabilne troškove MT za kontinuirano snabdevanje i tarifnom kupcu se obračunava kao cena za isporučenu količinu toplotne energije, izraženo u din/kWh.

Cena po jedinici isporučene toplotne energije za snabdevanje sa prekidom se obračunava na isti način samo se koriste podaci vezani za MT za snabdevanje sa prekidima.

1. Fiksni deo cene - troškovi za instalisanu snagu obuhvataju sledeće opravdane troškove (fiksnog karaktera koji ne zavise od obima realizacije):

- troškove materijala,

- troškove proizvodnih usluga,

- troškove amortizacije,

- troškovi naknada, zarada i ostali lični rashodi ostalih zaposlenih (neproizvodnih),

- troškovi neproizvodnih usluga,

- nematerijalni troškovi.

2. Varijabilni deo cene - troškovi za isporučenu toplotnu energiju obuhvataju opravdane sledeće troškove:

- troškove energenata (ugalj, prirodni gas, električna energija, lož-ulje, mazut, ugalj i drugo),

- troškove električne energije,

- troškove vode i hemijske pripreme vode (HPV),

- troškovi HTZ opreme,

- troškovi naknada, zarada i ostali lični rashodi proizvodnih radnika,

- troškovi proizvodnih usluga (prevoz šljake i pepela).

- Ocena opravdanosti troškova -

Godišnji troškovi koji čine potrebni godišnji prihod priznaju se prilagođavanjem iznosa opravdanih troškova ostvarenih u baznoj godini na odgovarajuće parametre energetskog bilansa energetskog subjekta i plana poslovanja za godinu za koju se utvrđuju cene i dokumentuju podacima o ostvarenju u baznoj godini i planom poslovanja za tarifnu godinu.

Bazna godina je po pravilu godina koja prethodi tarifnom postupku.

Opravdanim troškovima smatra se svaki izdatak koji nastane kod energetskog subjekta radi obavljanja isporuke toplotne energije, uključujući korišćenje neophodnih sredstava na način i u skladu sa zakonom i drugim propisima na osnovu zakona, tehničkih standarda i angažovanjem zaposlenih.

Da bi troškovi energetskog subjekta bili uključeni u potrebni godišnji prihod, kao osnovu za utvrđivanje cena potrebno je da energetski subjekt dokaže sledeće:

- da su troškovi dokumentovani i pravilno iskazani u poslovnim knjigama energetskog subjekta,

- da je obim utroška usklađen sa obimom proizvodnje koju pruža energetski subjekt,

- da se troškovi odnose na delatnost za koju se utvrđuje cena,

- da je delatnost za koju se utvrđuje cena računovodstveno razdvojena od ostalih delatnosti koje se obavljaju u energetskom subjektu.

Opravdanost troškova ocenjuje se prema prirodi troška analizom svrsishodnosti, analizom količine i cene i uporednom analizom i uzimajući u vidu uslove i okolnosti u vreme kada su ti troškovi nastali.

Godišnji troškovi ne uključuju troškove koji se odnose na druge poslove odnosno na poslove izvan komunalne delatnosti.

Troškovi organizacionih delova energetskog subjekta koji obavlja zajedničke poslove raspoređuju se na osnovu transparentnih pravila (ključeva i kriterijuma) utvrđenih u skladu sa računovodstvenim standardima.

- Vrste troškova -

Troškovi energenata (ugalj, prirodni gas, mazut, lož ulje i drugo), za obavljanje delatnosti isporuke toplotne energije tarifnim kupcima utvrđuju se na osnovu ostvarenog obima utroška u baznoj godini i ostvarenih jediničnih cena i planiranog godišnjeg obima utroška u narednom tarifnom periodu i varijabilnog su karaktera.

Ocena opravdanosti troškova uključuje sledeće:

- opravdanost ostvarenog obima utroška u baznoj godini, na osnovu standarda, normativa i uporednih analiza,

- opravdanost ostvarenih jediničnih cena na osnovu ostvarenih tržišnih cena, uporednih analiza ili sprovedenih postupaka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama,

- opravdanost planiranog godišnjeg obima utroška materijala i energenata u narednom tarifnom periodu, na osnovu plana poslovanja.

Troškovi materijala (pomoćno-potrošni materijal, kancelarijski materijal, sitnog inventara, HTZ opreme) i predstavljaju fiksni trošak.

Troškovi goriva i energije (dizel goriva, benzin, električna energija, vode i dr.) mogu biti fiksni ili varijabilni trošak u zavisnosti od toga da li koristi za sopstvenu potrošnju ili za proizvodnju toplotne energije.

Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi (račun 520 i račun 521) uključuju isplaćene zarade (koje obuhvataju i regres i naknada za ishranu), troškovi za odlazak na posao i ostali lični rashodi u skladu sa kolektivnim ugovorom i pripadajući doprinosi i porezi.

Opravdanost troškova rada ocenjuje se na osnovu normativa i uporednih analiza u pogledu potrebnog obima i vrste poslova, a za cenu rada na osnovu uporednih podataka za iste ili komunalne poslove u gradu Kragujevcu, a najviše do iznosa utvrđenog tako što se godišnja prosečna zarada na nivou grada Kragujevca u privredi uveća za 20% i pomnoži sa brojem zaposlenih na dan 31.12. bazne godine.

Navedeni troškovi su fiksnog i varijabilnog karaktera i neophodno je njihovo razdvajanje, tako što u varijabilne troškove alociraju se zarade proizvodnih radnika odnosno onih koji su direktno vezani za proizvodnju toplotne energije, a za fiksne se vezuju zarade administracije i menadžmenta.

Troškovi proizvodnih usluga u vezi sa transportom, radom i održavanjem sredstava i ispunjavanja propisanih obaveza u redovnom poslovanju, pod uslovom da ne poseduje vlastite resurse za obavljanje određene usluge, ili da pripadajući troškovi tih resursa nisu uključeni u potrebni prihod i da su nabavljeni po preovlađujućim tržišnim cenama u vreme nabavke. Ova grupa troškova obuhvata PTT usluge, zakup, komunalne usluge, reklame i sl.

Navedeni troškovi su fiksnog karaktera osim troškovi prevoza šljake i pepela koji su varijabilnog karaktera.

Troškovi neproizvodnih usluga i nematerijalni troškovi obuhvataju troškove reprezentacije, zdravstvene, troškove osiguranja, troškove platnog prometa, troškove članarina, troškove poreza, doprinosa, taksi i rezervisanja za nenaplaćena potraživanja odnosno otpise potraživanja koje energetski subjekt može dokumentovati da je preduzeo sve razumne i dozvoljene mere prinudne naplate, a maksimalno do 2% fakturisane realizacije i evidentiraju se po tarifnim grupama i drugi. Ovi troškovi predstavljaju fiksni trošak.

Troškovi amortizacije se po pravilu obračunavaju po amortizacionim stopama, u skladu sa Zakonom i poslovnom politikom energetskog subjekta i predstavlja fiksni trošak u zavisnosti od namene sredstava.

- Tarifni stavovi -

Tarifni stavovi za obračun cene toplotne energiju su:

Cena po jedinici instalisane snage (fiksni deo) za kontinuirano snabdevanje se obračunava kao odnos ukupnih godišnjih, opravdanih fiksnih troškova alocirani na MT za kontinuirano snabdevanje i odgovarajuće instalisane snage po podacima iz energetskog bilansa, po sledećoj formuli:

C = cena po jedinici instalisane snage (din/kW - bez PDV)

FT = fiksni troškovi po pojedinačnim kapacitetima (din) za kontinuirano snabdevanje

P = instalisana snaga (kW) prema podacima iz energetskog bilansa za kontinuirano snabdevanje.

Cena po jedinici instalisane snage (fiksni deo) za snabdevanje sa prekidom se obračunava na isti način, samo se koriste podaci vezani za MT za snabdevanje sa prekidima.

Cena po jedinici isporučene toplotne energije (varijabilni deo) za kontinuirano snabdevanje se obračunava kao odnos ukupnih, godišnjih, opravdanih varijabilnih troškova alocirani na MT za kontinuirano snabdevanje i odgovarajuće planirane godišnje proizvodnje utvrđene energetskim bilansom, po sledećoj formuli:

C = cena po jedinici isporučene količine toplotne energije (din/kW - bez PDV)

VT = varijabilni troškovi po pojedinim kapacitetima (din) za MR - kontinuirano snabdevanje

Q = obim proizvodnje toplotne energije (kW/h) po pojedinačnim kapacitetima, prema podacima iz energetskog bilansa za kontinuirano snabdevanje.

Cena po jedinici isporučene količine toplotne energije (varijabilni deo) za snabdevanje sa prekidom se obračunava na isti način samo se koriste podaci vezani za MT za snabdevanje sa prekidima.

- Cena za kvalifikovane kupce -

Za kupce iz III Tarifne grupe cena toplotne energije se utvrđuje u iznosu koji je za 3% niži u odnosu na odgovarajuću cenu utvrđenu za I ili II tarifnu grupu.

- Promena cene -

Promena cene za isporučenu toplotnu energiju će se vršiti na zahtev Energetskog subjekta najviše do predviđenog procenta, koji je u skladu sa politikom projektovanog rasta cena i koju za tu godinu utvrđuje Vlada Republike Srbije.

Energetski subjekt može u toku tarifne godine podneti zahtev za usklađivanje cena toplotne energije za troškove koji su van kontrole energetskog subjekta.

- Troškovi isključenja tarifnog kupca -

Troškovi isključenja tarifnog kupca obračunavaju se na osnovu troškova nabavke opreme, materijala i troškova rada po Cenovniku energetskog subjekta, uvećani 100%.

- Troškovi privremenog otkaza isporuke toplotne energije -

Troškovi privremenog otkaza isporuke toplotne energije od strane tarifnog kupca obračunavaju se na osnovu troškova nabavke opreme, materijala i troškovima rada po Cenovniku energetskog subjekta.

- Tarifni postupak -

Tarifni postupak se pokreće podnošenjem zahteva za dobijanje saglasnosti na Odluku o cenama koju je doneo Upravni odbor energetskog subjekta.

Zahtev iz prethodnog stava podnosi se na propisanim obrascima i teret dokazivanja u tarifnom postupku je na podnosiocu zahteva.

Uz zahtev za saglasnost na cenu za isporučenu toplotnu energiju podnosi se komplet tehničkih i finansijskih podataka.

Energetski subjekt je dužan da za svaku poslovnu godinu za koju podnosi finansijske podatke u tarifnom postupku obezbedi mišljenje nezavisnog revizora o tačnosti i pouzdanosti podataka iskazanih u finansijskim izveštajima.

Energetski subjekt dužan je da vodi evidencije, priprema, izrađuje i objavljuje finansijske izveštaje i obezbeđuje njihovu reviziju u skladu sa odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa.

- Zahtev za saglasnost na cene -

Obrazac zahteva za saglasnost na cene sadrži: službenu adresu preduzeća, organ upravljanja, rukovodstvo, podatke o zaposlenima, podatke o ostvarenim troškovima u baznoj godini, podatke o ostvarenoj proizvodnji i prodaji u baznoj godini, značajni događaji koji utiču na poslovanje, podatke o planu proizvodnje i prodaje u godini za koju se traži promena cene.

Obrazac zahteva iz stava 1. čine i sledeće tabele:

Obrazac 1. - Potreban prihod za isporuku toplotne energije,

Obrazac 7. - Potrebna obrtna sredstva za isporuku toplotne energije,

Obrazac 8. - Struktura kapitala za finansiranje poslovanja,

Obrazac 9. - Cena pozajmljenog kapitala,

Obrazac 10. - Troškovi rada,

Obrazac 11. - Podaci o zaposlenima,

Obrazac 13. - Pogonska spremnost,

Obrazac 14. - Priključenje na i isključenje sa toplifikacionog sistem,

Obrazac 15. - Ocena nenaplativosti potraživanja,

Obrazac 15a. - Starosna struktura potraživanja,

Pomoćna tabela 1. - Poslovni prihodi,

Pomoćna tabela 2. - Troškovi materijala,

Pomoćna tabela 3. - Troškovi rada,

Pomoćna tabela 5. - Finansiranje poslovanja.

11. Broj kupaca, ostvarena potrošnja i ostvareni prihod od tarifa po tarifnim grupama - broj kupaca, ostvarena potrošnja, tarifni stavovi i ostvareni prihod po tarifnim elementima i tarifnim grupama.

12. Pregled mesečne isporučene toplotne energije - broj potrošača i ostvarena potrošnja za domaćinstva.

- Prateća dokumentacija -

Energetski subjekt dostavlja prateću dokumentaciju koju čine:

a) komplet finansijskih izveštaja uključujući bilans stanja, bilans uspeha, izveštaj o novčanim tokovima, poreski bilans i dr. za baznu godinu,

b) plan poslovanja za baznu godinu,

v) izveštaj o poslovanja za baznu godinu,

g) izveštaj nezavisnog revizora za baznu godinu,

d) energetski bilans za baznu godinu,

đ) energetski bilans za tekuću godinu,

ž) plan poslovanja za tekuću godinu.

Zahtev se smatra potpunim kada su uz zahtev podneti svi propisani obrasci i dokumenti, kada je podnosilac zahteva, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću potpisao izjavu o tačnosti i verodostojnosti dostavljenih podataka.