ODLUKA
O UTVRĐIVANJU USLOVA O UDALJENOSTI OD SUSEDNOG OBJEKTA I VISINI OBJEKTA ZA NAKNADNO IZDAVANJE GRAĐEVINSKE DOZVOLE

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 13/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za naknadno izdavanje građevinske dozvole (u daljem tekstu: legalizacija), koje treba da ispunjava u pogledu udaljenosti od susednog objekta i visine objekta, objekat:

- izgrađen, odnosno rekonstruisan ili dograđen bez građevinske dozvole na udaljenosti od susednog objekta koja je manja od udaljenosti propisane odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska odnosno gradska uprava ("Službeni glasnik RS" br. 75/2003) koje se odnose na međusobnu udaljenost i

- izgrađen, odnosno rekonstruisan tako da je visina objekta veća od visine propisane odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska odnosno gradska uprava ("Službeni glasnik RS" br. 75/2003) koje se odnose na visinu.

II UDALJENOST OD SUSEDNOG OBJEKTA I VISINA OBJEKTA

1. Udaljenost od susednog objekta

Slobodnostojeće višespratnice i objekti u prekinutom nizu

Član 2

Međusobna udaljenost objekta iz člana 1. alineje 1. ove odluke od susednih objekata za slobodnostojeće višespratnice i objekata u prekinutom nizu može biti manja od 4 m.

Ukoliko jedan od naspramnih zidova susednog objekta sadrži otvore za dnevno osvetljenje, potrebno je da podnosilac zahteva za legalizaciju pribavi overenu saglasnost vlasnika tog objekta.

Porodični stambeni objekti

Član 3

Međusobna udaljenost objekta iz člana 1. alineje 1. ove odluke od susednih objekata za porodične stambene objekte osim poluatrijumskih objekata i objekata u neprekinutom nizu može biti manja od 4m.

Za objekat iz stava 1. ovog člana, koji je udaljen manje od 3 m od susednog objekta, a ima na susednoj strani naspramne otvore stambenih prostorija potrebno je da podnosilac zahteva za legalizaciju pribavi overenu saglasnost vlasnika tog objekta.

Član 4

Najmanje dozvoljeno rastojanje osnovnog gabarita porodičnog stambenog objekta iz člana 1. alineje 1. ove odluke i linije susedne građevinske parcele za:

- slobodno stojeće objekte na delu dvorišne severne orjentacije može biti manja od 1,5 m;

- slobodno stojeće objekte na delu bočnog dvorišta južne orjentacije može biti manja od 2,5 m;

- dvojne objekte i objekte u prekinutom nizu na bočnom delu dvorišta može biti manje od 4 m;

- prvi ili poslednji objekat u neprekinutom nizu može biti manje od 1,5 m.

Za objekat iz stava 1. ovog člana, koji ima na susednoj strani naspramne otvore stambenih prostorija, potrebno je da podnosilac zahteva za legalizaciju pribavi overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Seoski objekti

Član 5

Međusobna udaljenost objekata iz člana 1. alineja 1. ove odluke, i to:

- spratnih seoskih objekata može biti manja od 10,00 m, a prizemnih slobodnostojećih od 6,00 m.

- seoskih objekata na građevinskim parcelama čija je širina fronta parcele veća od 15,00 m, može biti manja od 6,00 m.

- stambenih objekata na građevinskim parcelama čija je širina fronta parcele manja od 15,00 m, može biti manja od 5,00 m.

Za seoski objekat iz stava 1. ovog člana, koji je udaljen manje od 3m od susednog objekta, a ima na susednoj strani naspramne otvore stambenih prostorija potrebno je da podnosilac zahteva za legalizaciju pribavi overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Član 6

Rastojanje osnovnog gabarita (bez ispada) slobodnostojećeg stambenog objekta iz člana 1. alineja 1. ove odluke na delu bočnog dvorišta severne orjentacije i linije susedne građevinske parcele može biti manje od 2,5 m, a dvojnih i objekata u prekinutom nizu manja od 4,00 m.

Za objekat iz stava 1. ovog člana, koji ima na susednoj strani naspramne otvore stambenih prostorija, potrebno je da podnosilac zahteva za legalizaciju pribavi overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Višeporodični stambeni objekti

Član 7

Međusobna udaljenost višeporodičnih stambenih i okolnih objekata, osim objekata u nizu, može biti manja od 5 m.

Za objekat iz stava 1. ovog člana, koji je udaljen manje od 3 m od susednog objekta, a ima na susednoj strani naspramne otvore stambenih prostorija potrebno je da podnosilac zahteva za legalizaciju pribavi overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Član 8

Rastojanje osnovnog gabarita (bez ispada) višeporodičnog stambenog objekta iz člana 1. alineja 1. ove odluke i linije susedne građevinske parcele može biti manja od 2,5 m.

Za objekat iz stava 1. ovog člana, koji ima na susednoj strani naspramne otvore stambenih prostorija potrebno je da podnosilac zahteva za legalizaciju pribavi overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

2. Visina objekta

Porodični stambeni objekti

Član 9

Dozvoljena spratnost porodičnog stambenog objekta iz člana 1. alineje 2. ove odluke može biti:

- u seoskim naseljima veća od P+1;

- u retkim stambenim zonama i naseljima veća od P+1+Pk, a

- u stambenim zonama i naseljima srednjih i većih gustina veća od P+2+Pk.

Član 10

Visina porodičnog stambenog objekta iz člana 1. alineje 2. ovog člana može preći 12 m.

Višeporodični stambeni objekti

Član 11

Spratnost višeporodičnog stambenog objekta iz člana 1. alineje 2. ove odluke može biti:

- u zoni srednjih gustina veća od P+4;

- u zoni velikih gustina veća od P+6.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica."