ZAKON
O ODREĐIVANJU MAKSIMALNOG BROJA ZAPOSLENIH U LOKALNOJ ADMINISTRACIJI

("Sl. glasnik RS", br. 104/2009)

Član 1

Ovim zakonom određuje se ukupan maksimalan broj zaposlenih u organima jedinica lokalne samouprave (uključujući i organe gradskih opština), ustanovama koje se finansiraju iz budžeta (osim ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i predškolskih ustanova), privrednim društvima i drugim oblicima organizovanja čiji je jedini osnivač jedinica lokalne samouprave (osim javnih preduzeća), a koji se finansiraju iz budžeta (u daljem tekstu: lokalna administracija).

Član 2

Ukupan maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji ne može biti veći od 4 zaposlena na 1000 stanovnika (4 promila), prema poslednjem popisu stanovništva (u daljem tekstu: maksimalan broj zaposlenih).

Izuzetno od stava 1. ovog člana ukupan maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji u kojoj je u službenoj upotrebi i jedan ili više jezika nacionalnih manjina, uvećava se za 0,1 zaposlena na 1000 stanovnika (0,1 promila) za svaki jezik nacionalne manjine koji je u službenoj upotrebi.

U jedinici lokalne samouprave u kojoj živi više od 2% raseljenih i izbeglih lica u odnosu na broj stanovnika prema poslednjem popisu, broj zaposlenih na neodređeno vreme će se utvrđivati prema ukupnom broju stanovnika koji podrazumeva broj stanovnika prema poslednjem popisu i broj raseljenih i izbeglih lica prema zvaničnim podacima.

Jedinica lokalne samouprave koja ima obavezu da obrazuje komunalnu policiju ima pravo da broj zaposlenih na 1000 stanovnika, utvrđen stavom 1. ovog člana, uveća za 0,2 zaposlena (0,2 promila).

Jedinica lokalne samouprave samostalno odlučuje da li će vršiti smanjenje lokalne administracije do maksimalnog broja zaposlenih ili će višak zaposlenih preko maksimalnog broja zaposlenih finansirati iz sopstvenih izvora.

Ukoliko je broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji veći od maksimalnog broja zaposlenih, usvajanjem akta o sistematizaciji radnih mesta do 31. decembra 2009. godine broj zaposlenih može se smanjiti do maksimalnog broja zaposlenih.

Ukoliko se do 31. decembra 2009. godine ne izvrši smanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme do maksimalnog broja zaposlenih, jedinici lokalne samouprave, počev od 1. januara 2010. godine, vršiće se srazmerno smanjenje transfera sredstava iz budžeta Republike Srbije u zavisnosti od broja zaposlenih u lokalnoj administraciji koji prelazi maksimalan broj zaposlenih, u skladu s ovim zakonom.

Član 3

Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla, lica angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge i lica angažovanih po drugim osnovama ne može biti veći od 10% broja zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji.

Za svako prekoračenje od 1% iznad procenta iz stava 1. ovog člana jedinici lokalne samouprave transferi iz budžeta Republike Srbije umanjuju se za 1% opredeljenih mesečnih transfera u tekućoj godini.

Ograničenje iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na ustanove u oblasti kulture.

Član 4

U jedinici lokalne samouprave koja, prema poslednjem popisu stanovništva, ima do 15.000 stanovnika broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji za koji je potrebno izvršiti smanjenje do maksimalnog broja zaposlenih umanjuje se (koriguje) za 50%.

Član 5

U jedinici lokalne samouprave koja, prema poslednjem popisu stanovništva, ima preko 15.000 stanovnika, a kod koje je učešće transfera Republike Srbije u budžetu jedinice lokalne samouprave manje od 20%, broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji za koji je potrebno izvršiti smanjenje do maksimalnog broja zaposlenih umanjuje se (koriguje) za 50%.

Član 6

U jedinici lokalne samouprave u kojoj je potrebno broj zaposlenih u lokalnoj administraciji smanjiti za više od 20% od broja zaposlenih na dan stupanja na snagu ovog zakona, broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji za koji je potrebno izvršiti smanjenje umanjuje se za korektiv smanjenja.

Korektiv smanjenja jeste jedna polovina razlike između broja zaposlenih za koji je potrebno izvršiti smanjenje i 20% broja zaposlenih na dan stupanja na snagu ovog zakona.

Ukupan broj zaposlenih za koji je potrebno smanjiti lokalnu administraciju iz stava 1. ovog člana dobija se oduzimanjem korektiva smanjenja od broja zaposlenih na neodređeno vreme za koji je potrebno smanjiti broj zaposlenih.

Član 7

Konačno potrebno smanjenje broja zaposlenih dobija se primenom korektiva iz čl. 4, 5. i 6. ovog zakona.

Ukoliko jedinica lokalne samouprave ima po više osnova pravo na korekciju broja zaposlenih na neodređeno vreme za koji je potrebno izvršiti smanjenje do maksimalnog broja zaposlenih, prvo se vrši korekcija broja zaposlenih po osnovu primene člana 4, odnosno člana 5. ovog zakona, pa se tako dobijeni broj umanjuje (koriguje) po osnovu primene člana 6. ovog zakona i dobija se konačno potrebno smanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji.

Član 8

Za sprovođenje ovog zakona odgovorna je jedinica lokalne samouprave, koja je dužna da o tome izveštava Vladu.

Jedinici lokalne samouprave koja ima broj zaposlenih u lokalnoj administraciji veći od maksimalnog broja zaposlenih, a koja ne smanji potreban broj zaposlenih do 31. decembra 2009. godine, obustaviće se transfer sredstava iz budžeta Republike Srbije i to tako što se na svaki 0,1 promil iznad 4 promila, tj. iznad maksimalnog broja zaposlenih u smislu člana 2. stav 1. ovog zakona, transferi iz budžeta Republike Srbije umanjuju za 1% opredeljenih mesečnih transfera u tekućoj godini.

Jedinici lokalne samouprave koja ima pravo na korektive iz čl. 4, 5. i 6. ovog zakona, a koja ne smanji potreban broj zaposlenih do 31. decembra 2009. godine, obustaviće se transfer sredstava iz budžeta Republike Srbije i to tako što se na svakih 0,1 promil iznad maksimalnog broja zaposlenih uvećanog primenom korektiva iz čl. 4, 5. i 6. ovog zakona transferi iz budžeta Republike Srbije umanjuju za 1% opredeljenih mesečnih transfera u tekućoj godini.

Jedinica lokalne samouprave koja ima broj zaposlenih u lokalnoj administraciji veći od maksimalnog broja zaposlenih, a koja smanji broj zaposlenih do maksimalnog broja zaposlenih, odnosno do maksimalnog broja zaposlenih uvećanog primenom korektiva iz čl. 4, 5. i 6. ovog zakona nakon 31. decembra 2009. godine, počinje da ostvaruje pravo na transfer sredstava iz budžeta Republike Srbije - u punom iznosu, od momenta dostave izveštaja o izvršenom smanjenju broja zaposlenih na neodređeno vreme.

Jedinica lokalne samouprave koja ima broj zaposlenih u lokalnoj administraciji veći od maksimalnog broja zaposlenih, a koja smanji broj zaposlenih nakon 31. decembra 2009. godine za manji broj od konačnog potrebnog smanjenja iz člana 7. ovog zakona, počinje da ostvaruje pravo na srazmeran iznos transfera sredstava iz budžeta Republike Srbije od momenta dostave izveštaja o izvršenom smanjenju broja zaposlenih na neodređeno vreme i to tako što se za svaki 0,1 promil smanjenja broja zaposlenih na neodređeno vreme mesečni transfer uvećava za 1% u odnosu na iznos iz stava 2. ovog člana.

Član 9

Zaposleni u organima jedinica lokalne samouprave koji nakon stupanja na snagu akta o sistematizaciji radnih mesta iz člana 2. stav 6. ovog zakona postanu neraspoređeni ostvaruju prava u skladu sa propisima kojima se uređuju prava zaposlenih u organima jedinica lokalne samouprave.

Ostalim zaposlenima u lokalnoj administraciji za čijim radom prestane potreba nakon stupanja na snagu akta o sistematizaciji radnih mesta iz člana 2. stav 6. ovog zakona isplaćuje se otpremnina i otkazuje ugovor o radu u skladu sa zakonom.

Licu iz st. 1. i 2. ovog člana isplaćuje se otpremnina za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu u visini trećine njegove plate, odnosno zarade, s tim što se pod tom platom, odnosno zaradom smatra njegova prosečna mesečna plata, odnosno zarada koja mu je isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je doneseno rešenje kojim je utvrđeno da je postao neraspoređen, odnosno rešenje o otkazu ugovora o radu.

Lica iz st. 1. i 2. ovog člana imaju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, u visini utvrđenoj u skladu sa propisima o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

U postupku utvrđivanja statusa neraspoređenog zaposlenog u organu jedinice lokalne samouprave i utvrđivanja da za radom zaposlenog prestaje potreba u ustanovi, privrednom društvu i drugom obliku organizovanja u obzir se uzimaju rezultati rada i imovno stanje, u skladu sa primenom opštih propisa o radu i na način i u obimu koji su utvrđeni u tim propisima.

Član 10

Ukoliko je broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj administraciji na dan stupanja na snagu ovog zakona manji od maksimalnog broja zaposlenih, taj broj se ne može povećavati do 31. decembra 2010. godine, osim u slučajevima koji su nastali zbog stupanja na snagu zakona kojima su utvrđene nove nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a najviše do maksimalnog broja zaposlenih.

Nakon roka iz stava 1. ovog člana, broj zaposlenih na neodređeno vreme može se povećati uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade.

Jedinici lokalne samouprave iz stava 1. ovog člana koja poveća broj zaposlenih u lokalnoj administraciji suprotno stavu 1, odnosno stavu 2. ovog člana obustaviće se privremeno transfer sredstava iz budžeta Republike Srbije i to tako što se za svaki 0,1 promil povećanja broja zaposlenih u odnosu na broj iz stava 1, odnosno stava 2. ovog člana, mesečni transferi iz budžeta Republike Srbije umanjuju za 1%.

Član 11

Podaci o broju zaposlenih i angažovanih lica, kao i podaci o iznosu isplaćenom za njihove plate, dodatke i naknade u lokalnoj administraciji jesu javni.

Organi u jedinicama lokalne samouprave (uključujući i organe gradskih opština), ustanove (osim ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i predškolskih ustanova) koje se finansiraju iz budžeta, privredna društva i drugi oblici organizovanja čiji je jedini osnivač jedinica lokalne samouprave (osim javnih preduzeća), a koji se finansiraju iz budžeta, dužni su da podatke iz stava 1. ovog člana objave na svojoj internet prezentaciji ili na svojoj oglasnoj tabli, na kraju svakog meseca.

Registar sa podacima o broju zaposlenih i angažovanih lica u lokalnoj administraciji i o iznosu isplaćenom na ime njihovih plata, dodataka i naknada vodi se u ministarstvu nadležnom za poslove finansija i objavljuje se na internet prezentaciji tog ministarstva.

Član 12

Način i rokove izveštavanja iz člana 8. stav 1. ovog zakona, sadržinu registra iz člana 11. stav 3. ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovog zakona bliže uređuje Vlada.

Član 13

Nadzor nad primenom ovog zakona vrši ministarstvo nadležno za poslove finansija.

Član 14

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".