ZAKON
O ODREĐIVANJU MAKSIMALNOG BROJA ZAPOSLENIH U REPUBLIČKOJ ADMINISTRACIJI

("Sl. glasnik RS", br. 104/2009)

Član 1

Ovim zakonom određuje se ukupan maksimalan broj zaposlenih u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje (u daljem tekstu: republička administracija).

Pod organima državne uprave, u smislu ovog zakona, smatraju se ministarstva (uključujući i organe uprave u sastavu ministarstava), posebne organizacije, službe Vlade, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa i stručne službe upravnih okruga.

Pod javnim agencijama, u smislu ovog zakona, smatraju se organizacije osnovane u skladu sa zakonom kojim se uređuje položaj javnih agencija, kao i organizacije na koje se primenjuju propisi o javnim agencijama.

Odredbe ovog zakona ne primenjuju se na Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Bezbednosno-informativnu agenciju i Upravu za izvršenje krivičnih sankcija kao organ uprave u sastavu Ministarstva pravde. Maksimalan broj zaposlenih u tim organima utvrdiće se novim aktima o sistematizaciji radnih mesta. Na te akte saglasnost daje Vlada, u skladu sa zakonom, nakon izvršene analize stanja nacionalne i javne bezbednosti, uz prethodno pribavljeno mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost.

Član 2

Ukupan maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u republičkoj administraciji ne može biti veći od 28.400.

Maksimalan broj zaposlenih za svaki organ državne uprave, javnu agenciju i organizaciju za obavezno socijalno osiguranje određuje Vlada.

Broj zaposlenih predviđen aktom o sistematizaciji radnih mesta ne može biti veći od maksimalnog broja zaposlenih određenog aktom Vlade iz stava 2. ovog člana.

Član 3

Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme zbog povećanog obima posla, lica angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge i lica angažovanih po drugim osnovama, ne može biti veći od 10% broja zaposlenih na neodređeno vreme u republičkoj administraciji.

Broj zaposlenih i angažovanih lica iz stava 1. ovog člana određuje Vlada posebnim aktom.

Ograničenje iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na Ministarstvo finansija - Upravu za trezor, Republički hidrometeorološki zavod, Republički zavod za statistiku i Republički geodetski zavod, kao ni na angažovanje lica za poslove prevođenja pravnih tekovina Evropske unije od strane Kancelarije za evropske integracije.

Član 4

Organima državne uprave sredstva za plate u budžetu Republike Srbije, počev od 2010. godine, biće planirana samo za maksimalan broj zaposlenih utvrđen u skladu sa ovim zakonom.

U programima rada, odnosno finansijskim planovima javnih agencija i organizacija za obavezno socijalno osiguranje, počev od 2010. godine, sredstva za zarade biće planirana samo za maksimalan broj zaposlenih utvrđen u skladu sa ovim zakonom.

Član 5

Organi državne uprave, javne agencije i organizacije za obavezno socijalno osiguranje dužni su da o sprovođenju ovog zakona izveštavaju Vladu.

Član 6

Podaci o broju zaposlenih i angažovanih lica, kao i podaci o iznosu isplaćenom za njihove plate, dodatke i naknade jesu javni.

Organi državne uprave, javne agencije i organizacije za obavezno socijalno osiguranje dužni su da podatke iz stava 1. ovog člana objave na svojoj internet prezentaciji, na kraju svakog meseca.

Registar sa podacima o broju zaposlenih i angažovanih lica u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje i o iznosu isplaćenom na ime njihovih plata, dodataka i naknada vodi se u ministarstvu nadležnom za poslove finansija i objavljuje se na internet prezentaciji tog ministarstva.

Član 7

Način i rokove izveštavanja iz člana 5. ovog zakona, sadržinu registra iz člana 6. stav 3. ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovog zakona bliže uređuje Vlada.

Član 8

Nadzor nad primenom ovog zakona vrši ministarstvo nadležno za poslove finansija.

Član 9

Rok za donošenje akta o sistematizaciji radnih mesta, u skladu sa ovim zakonom i aktom Vlade iz člana 2. stav 2. ovog zakona, jeste 31. decembar 2009. godine.

Član 10

Rukovodioci organa državne uprave, javnih agencija i organizacija za obavezno socijalno osiguranje i druga ovlašćena lica u tim organima, odnosno organizacijama, u skladu sa zakonom, dužni su da izvrše proveru kvaliteta rada zaposlenih u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Provera kvaliteta rada državnih službenika u organima državne uprave izvršiće se ocenjivanjem svih državnih službenika, bez obzira koliko je vremena državni službenik proveo na radu u državnom organu.

U postupku ocenjivanja državnog službenika uzimaju se u obzir i sve ocene date državnom službeniku u prethodnom periodu od dve godine, odnosno u kraćem periodu – u zavisnosti od vremena provedenog na radu u statusu državnog službenika i dobijenih ocena.

Rešenje o oceni državnog službenika konačno je i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Državnom službeniku kome u postupku ocenjivanja rešenjem bude određena ocena „ne zadovoljava” prestaje radni odnos danom konačnosti rešenja.

Provera kvaliteta rada nameštenika u organima državne uprave i zaposlenih u javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje izvršiće se utvrđivanjem da li zaposleni ostvaruje rezultate rada, odnosno da li ima potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi. Ako zaposleni ne ostvaruje rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi, otkazaće mu se ugovor o radu, u skladu sa zakonom.

Član 11

Državni službenici u organima državne uprave koji nakon stupanja na snagu akta o sistematizaciji radnih mesta iz člana 9. ovog zakona postanu neraspoređeni ostvaruju prava u skladu sa propisima kojima se uređuju prava državnih službenika.

Nameštenicima u organima državne uprave za koje nakon stupanja na snagu akta o sistematizaciji radnih mesta iz člana 9. ovog zakona ne postoji nijedno radno mesto na koje mogu biti premešteni odnosno raspoređeni isplaćuje se otpremnina i otkazuje ugovor o radu u skladu sa zakonom.

Zaposlenima u javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje za čijim radom prestane potreba nakon stupanja na snagu akta o sistematizaciji radnih mesta iz člana 9. ovog zakona isplaćuje se otpremnina i otkazuje ugovor o radu u skladu sa zakonom.

Licu iz st. 1-3. ovog člana isplaćuje se otpremnina za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu u visini trećine njegove plate, odnosno zarade, s tim da se pod tom platom, odnosno zaradom smatra njegova prosečna mesečna plata, odnosno zarada koja mu je isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je doneseno rešenje kojim je utvrđeno da je postao neraspoređen, odnosno rešenje o otkazu ugovora o radu.

Lica iz st. 1-3. ovog člana imaju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, u visini utvrđenoj u skladu sa propisima o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

U postupku utvrđivanja statusa neraspoređenog državnog službenika, utvrđivanja da ne postoji ni jedno radno mesto na koje nameštenik može biti premešten, odnosno raspoređen i utvrđivanja da za radom zaposlenog prestaje potreba u javnoj agenciji ili organizaciji za obavezno socijalno osiguranje u obzir se uzimaju rezultati rada, imovno stanje, u skladu sa primenom opštih propisa o radu i na način i u obimu koji su utvrđeni u tim propisima.

Član 12

Organi državne uprave, javne agencije i organizacije za obavezno socijalno osiguranje mogu, u periodu od šest meseci nakon stupanja na snagu akta o sistematizaciji radnih mesta iz člana 9. ovog zakona, popunjavati slobodna radna mesta mimo ograničenja iz člana 182. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05 i 54/09).

Član 13

Novčanom kaznom od 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj rukovodilac organa državne uprave, javne agencije, odnosno organizacije za obavezno socijalno osiguranje, ako ne donese akt o sistematizaciji radnih mesta u skladu sa aktom Vlade iz člana 2. stav 2. ovog zakona i u roku iz člana 9. ovog zakona.

Član 14

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".