ODLUKA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 104/2009)

1. Utvrđuje se Program monetarne politike Narodne banke Srbije u 2010. godini, koji je sastavni deo ove odluke.

2 Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS" i primenjuje se od 1. januara 2010. godine.

 

PROGRAM
MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2010. GODINI

1. Osnovni cilj monetarne politike Narodne banke Srbije u 2010. godini je postizanje ciljane inflacije, čime će Narodna banka Srbije doprineti održavanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

2. Monetarna politika Narodne banke Srbije u 2010. godini zasnivaće se na Memorandumu Narodne banke Srbije o monetarnoj strategiji, koji je Monetarni odbor Narodne banke Srbije usvojio 22. decembra 2008. godine, i Memorandumu Narodne banke Srbije o utvrđivanju ciljane stope inflacije za period od 2010. do 2012. godine, koji je taj odbor usvojio 14. decembra 2009. godine. Navedenim memorandumima predviđeno je da se ciljevi utvrđeni za inflaciju postignu uz korišćenje referentne kamatne stope kao osnovnog instrumenta monetarne politike.

3. Cilj monetarne politike Narodne banke Srbije u 2010. godini izražen je numerički - kao godišnja procentualna promena indeksa potrošačkih cena: cilj je da se nivo inflacije s početka godine od 8% ± 2 p.p. do kraja godine svede na 6% ± 2 p.p. Budući da je utvrđen u vidu kontinuirano opadajuće vrednosti (s dozvoljenim odstupanjem) godišnjih promena potrošačkih cena - cilj za inflaciju određen je za svaki pojedinačni mesec u godini, pa se ostvarenje ciljane inflacije može pratiti u svakom momentu, što doprinosi odgovornosti i kredibilitetu monetarnih vlasti, a time i stabilizaciji inflacionih očekivanja. Utvrđeni ciljevi za inflaciju usklađeni su s potrebom postizanja srednjoročne stabilnosti cena i odražavaju nameru da se stabilnost cena postigne postepenim smanjenjem inflacije, bez izazivanja makroekonomskih poremećaja.

4. Narodna banka Srbije nastojaće da cilj utvrđen za inflaciju ostvari pomoću osnovnog instrumenta monetarne politike - kamatne stope, koja se primenjuje u sprovođenju dvonedeljnih repo operacija. Visina te stope će se menjati na održiv, dosledan i predvidiv način, zavisno od ekonomskih kretanja i projekcija inflacije. Ostali instrumenti monetarnog regulisanja, uključujući i stopu obavezne rezerve i intervencije na deviznom tržištu, imaće pomoćnu ulogu.

5. Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Intervencije na deviznom tržištu biće ograničene na slučajeve znatnih dnevnih oscilacija kursa dinara, odnosno ugroženosti finansijske i cenovne stabilnosti. Ako bude potrebno da interveniše na deviznom tržištu, Narodna banka Srbije će to lakše činiti zahvaljujući visokom nivou deviznih rezervi.

6. Narodna banka Srbije će u 2010. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja, kao i da sprovodi aktivnosti usmerene na integrisanje deviznog tržišta i na istovremeno potpuno povlačenje iz menjačkih poslova, tako da, u saradnji s bankama, stvara uslove za dalje unapređenje međubankarskog tržišta novca.

7. Stabilnost finansijskog sistema jeste preduslov efikasnog delovanja transmisionog mehanizma monetarne politike. Narodna banka Srbije će i dalje preduzimati sve neophodne mere kako bi obezbedila postojanje zdravih i stabilnih finansijskih institucija, efikasno sprovođenje finansijskog posredovanja i poverenje u ukupan finansijski sistem. Time će doprinositi jačanju otpornosti na rizike svojstvene finansijskom poslovanju, kao i na potrese iz okruženja.

8. Radi ublažavanja efekata svetske finansijske i ekonomske krize i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, Narodna banka Srbije će i u 2010. godini preduzimati neophodne mere iz svoje nadležnosti u saradnji s Vladom RS. Koordinacija monetarne i fiskalne politike je od odlučujućeg značaja - Vlada RS se Sporazumom o ciljanju (targetiranju) inflacije obavezala da će sprovoditi održivu i predvidivu fiskalnu politiku u skladu s ciljanom inflacijom.

9. Delujući transparentno i odgovorno prema javnosti, Narodna banka Srbije se sama obavezala na komunikaciju s javnošću na sledeći način: a) objavljivanjem saopštenja sa sednica Monetarnog odbora istog dana kad su održane; b) održavanjem konferencija za štampu guvernera - radi objašnjenja razloga zbog kojih je Monetarni odbor doneo određenu odluku, kao i zbog odgovora na sva eventualna pitanja javnosti; v) objavljivanjem četiri puta godišnje izveštaja o inflaciji, koji je najvažnije sredstvo informisanja javnosti o dešavanjima u ekonomiji koja opredeljuju odluke Monetarnog odbora i aktivnosti centralne banke.

10. U slučaju da odstupanje inflacije od utvrđenog cilja traje više od šest uzastopnih meseci - Narodna banka Srbije će Vladu RS pismeno obavestiti o razlozima tog odstupanja, o merama koje se moraju preduzeti i vremenu potrebnom da se inflacija vrati u ciljani raspon.