ODLUKA
O PRENOSU NOVČANE NAKNADE GRAĐANIMA - NOSIOCIMA PRAVA IZ SREDSTAVA OSTVARENIH PRODAJOM AKCIJA, ODNOSNO UDELA EVIDENTIRANIH U PRIVATIZACIONOM REGISTRU

("Sl. glasnik RS", br. 106/2009)

1. Ovom odlukom uređuju se način i rokovi ostvarivanja prava na isplatu novčane naknade za 4.808.712 nosilaca prava koji su upisani u evidenciju nosilaca prava kod Agencije za privatizaciju (u daljem tekstu: nosioci prava).

Isplata sredstava nosiocima prava iz stava 1. ove tačke će se vršiti iz novčanih sredstava ostvarenih prodajom akcija odnosno udela evidentiranih u Privatizacionom registru, koja iznose 8.290.180.175,89 dinara i koja će biti uvećana za pripadajuću kamatu ostvarenu do isteka roka za oročenje, odnosno do 25. decembra 2009. godine.

Isplata sredstava nosiocima prava iz stava 1. ove tačke počinje 6. januara 2010. godine tako što će se svakom nosiocu prava isplatiti iznos od 1.700,00 dinara.

2. Agencija za privatizaciju je u obavezi da dostavi Akcijskom fondu Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond) spisak banaka u kojima nosioci prava imaju otvorene dinarske račune sa pripadajućim delom iznosa novčanih sredstava, a da bankama dostavi spiskove nosilaca prava i brojeve njihovih dinarskih računa, radi prenosa novčanih sredstava na račune nosilaca prava, najkasnije do 31. decembra 2009. godine.

Akcijski fond je dužan da 31. decembra 2009. godine izda nalog za prenos novčanih sredstava sa posebnog računa tog fonda otvorenog kod Narodne banke Srbije, na račune banaka u kojima nosioci prava imaju dinarske račune.

3. Građani po čijim prijavama nije doneta konačna odluka o utvrđivanju prava na novčanu naknadu, ostvarivaće pravo na novčanu naknadu sukcesivno, u zavisnosti od konačne odluke donete po prijavi za upis u evidenciju nosilaca prava, u skladu sa ovom odlukom.

Do donošenja odluka iz stava 1. ove tačke, novčana sredstva na čiju isplatu građani mogu da steknu pravo, ostaju na posebnom računu Akcijskog fonda.

4. Deo sredstava iz tačke 1. stav 2. ove odluke u iznosu od 60.000.000 dinara izdvaja se za troškove prenosa novčanih sredstava nosiocima prava, kao i za ostale troškove koje imaju subjekti sa kojima je zaključen ugovor o sprovođenju prve prodaje besplatnih akcija građana.

5. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".