PRAVILNIK
O NAČINU UTVRĐIVANJA PSIHOFIZIČKE SPOSOBNOSTI POTREBNE ZA OBAVLJANJE POSLOVA KOMUNALNE POLICIJE

("Sl. glasnik RS", br. 106/2009)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način utvrđivanja psihofizičke sposobnosti potrebne za obavljanje poslova radnog mesta komunalnog policajca.

Član 2

Lice koje se prima u radni odnos u komunalnu policiju na radno mesto komunalnog policajca ili se raspoređuje na ovo radno mesto, pored opštih uslova koji važe za zaposlene u organima grada, mora, kao jedan od posebnih uslova, da ima psihofizičke sposobnosti potrebne za obavljanje poslova tog radnog mesta, predviđene aktom o sistematizaciji radnih mesta u komunalnoj policiji (u daljem tekstu: sistematizacija), u skladu sa ovim pravilnikom.

Pod psihofizičkim sposobnostima potrebnim za obavljanje poslova radnog mesta komunalnog policajca podrazumeva se posebna sposobnost za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalne policije (u daljem tekstu: posebna sposobnost).

Član 3

Posebna sposobnost utvrđuje se lekarskim pregledom, koji obavlja zdravstvena ustanova ovlašćena rešenjem ministra nadležnog za lokalnu samoupravu da utvrđuje ovu sposobnost i izdaje lekarska uverenja o tome (u daljem tekstu: ovlašćena ustanova).

Lekarski pregled sastoji se od opšteg lekarskog pregleda, specijalističkih lekarskih pregleda i testa na drogu.

Opštim lekarskim pregledom utvrđuje se:

- lična i porodična anamneza;

- hronična oboljenja koja su kontraindikovana za prijem u komunalnu policiju, na osnovu uvida u prethodnu medicinsku dokumentaciju;

- antropometrijske mere (visina najmanje 170 cm za muškarce i 163 cm za žene, težina i BMI);

- na osnovu fizikalnog pregleda grube anomalije kardiovaskularnog i respiratornog sistema;

- stanje lokomotornog aparata;

- procena funkcionisanja čula (vid i sluh).

Opšti lekarski pregled je eliminatoran u smislu pristupanja specijalističkim pregledima.

Član 4

Posebna sposobnost, koja se utvrđuje lekarskim pregledom iz člana 3. ovog pravilnika, obuhvata više vidova sposobnosti, i to za preduzimanje fizičkih profesionalnih aktivnosti (fizička i funkcionalna sposobnost), za preduzimanje profesionalnih aktivnosti za koje su preduslov vidne i funkcije sluha, otpornost na štetno delovanje radne sredine i klimatskih uslova i sposobnost za rad u noćnoj smeni, u pripravnosti, pri povećanoj opasnosti za život i zdravlje, u uslovima neredovnosti u radu i pri drugim otežanim uslovima rada.

Član 5

Bliže kriterijume i merila za utvrđivanje posebne sposobnosti, u skladu sa ovim pravilnikom, propisima kojima se uređuje bezbednost i zdravlje na radu i prema zahtevima i uslovima rada na poslovima radnih mesta komunalnih policajaca, određuje ovlašćena ustanova u saradnji sa ministarstvom nadležnim za lokalnu samoupravu.

Ovlašćena ustanova, u saradnji sa ministarstvom nadležnim za lokalnu samoupravu, kriterijume i merila iz stava 1. ovog člana revidira najmanje jedanput u periodu od tri godine, u skladu sa potrebama prakse, novim stručnim znanjima i tehnologijama.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a počinje da se primenjuje sa početkom primene Zakona o komunalnoj policiji ("Službeni glasnik RS", broj 51/09).