ZAKON
O POTVRĐIVANJU PREDLOGA IZMENA STATUTA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 105/2009)

ČLAN 1

Potvrđuje se Predlog izmena Statuta Međunarodnog monetarnog fonda radi jačanja glasačke snage i predstavljanja u Međunarodnom monetarnom fondu, usvojen 28. aprila 2008. godine u Vašingtonu, Rezolucijom Odbora guvernera br. 63-2 i Predlog izmena Statuta Međunarodnog monetarnog fonda radi proširenja ovlašćenja za ulaganja Međunarodnog monetarnog fonda, usvojen 5. maja 2008. godine u Vašingtonu, Rezolucijom Odbora guvernera br. 63-3, u originalu na engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Predloga izmena Statuta Međunarodnog monetarnog fonda radi jačanja glasačke snage i predstavljanja u Međunarodnom monetarnom fondu i tekst Predloga izmena Statuta Međunarodnog monetarnog fonda radi proširenja ovlašćenja za ulaganja Međunarodnog monetarnog fonda, u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpski jezik glase:

PREDLOG IZMENA STATUTA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA RADI JAČANJA GLASAČKE SNAGE I PREDSTAVLJANJA U MEĐUNARODNOM MONETARNOM FONDU

Vlade, u čije ime je potpisan ovaj statut, saglasne su u sledećem:

1. Tekst člana XII, Odeljka 3.(e) biće izmenjen tako da glasi:

"(e) Svaki izvršni direktor imenuje po jednog zamenika koji ima puno ovlašćenje da u njegovom odsustvu deluje u njegovo ime, s tim što Odbor guvernera može da usvoji pravila koja omogućavaju izvršnom direktoru, koga je izabralo više od određenog broja članica, da imenuje dva zamenika. Takva pravila, ako su usvojena, mogu se menjati samo u okviru redovnog izbora izvršnih direktora, a od izvršnog direktora koji imenuje dva zamenika zahtevaju da imenuje: (i) zamenika koji u njegovom odsustvu deluje u njegovo ime kada su oba zamenika prisutna i (ii) zamenika koji će obavljati funkciju izvršnog direktora shodno niže navedenoj tački (f). Kada su izvršni direktori koji ih imenuju prisutni na sastancima, zamenici mogu da učestvuju na sastancima, ali ne mogu glasati."

2. Tekst člana XII, Odeljak 5.(a) biće izmenjen tako da glasi:

"(a) Ukupan broj glasova svake zemlje članice biće jednak zbiru njenih osnovnih glasova i glasova na bazi kvota.

(i) Broj osnovnih glasova svake zemlje članice predstavlja broj glasova koji proizlazi iz ravnopravne raspodele među svim članicama 5,502 procenta ukupnog broja glasova svih članica, s tim što broj osnovnih glasova mora biti ceo broj.

(ii) Broj glasova na bazi kvota svake zemlje članice, predstavlja broj glasova koji proizlazi iz alokacije po jednog glasa za svaki deo kvote jednak po vrednosti stotini hiljada specijalnih prava vučenja."

3. Tekst Dodatka L, stava 2. biće izmenjen tako da glasi:

"2. Brojem glasova koji joj je dodeljen, zemlja članica neće glasati u bilo kom organu Fonda. Oni neće biti uključeni u izračunavanje ukupnog broja glasova, osim u svrhe: (a) prihvatanja predložene izmene koja se odnosi isključivo na račun specijalnih prava vučenja i (b) izračunavanje ukupnog broja glasova u skladu sa članom XII, Odeljkom 5.(a)(i)."

PREDLOG IZMENA STATUTA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA RADI PROŠIRENJA OVLAŠĆENJA ZA ULAGANJA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA

Vlade, u čije ime je potpisan ovaj statut, saglasne su u sledećem:

1. Tekst člana XII, Odeljak 6.(f)(iii) biće izmenjen tako da glasi:

"(iii) Fond može koristiti valutu zemlje članice sa računa ulaganja za ulaganje, kako sam odluči, u skladu sa pravilima i propisima koje Fond usvaja većinom od sedamdeset procenata ukupnog broja glasova. Pravila i propisi usvojeni u skladu sa ovom odredbom, biće usklađeni sa niže navedenim tačkama (vii), (viii) i (ix)."

2. Tekst člana XII, Odeljak 6.(f)(vi) biće izmenjen tako da glasi:

"(vi) Račun ulaganja se ukida u slučaju likvidacije Fonda, a može biti ukinut, ili se može smanjiti obim ulaganja i pre likvidacije Fonda, a na osnovu odluke donete većinom od sedamdeset odsto od ukupnog broja glasova."

3. Tekst člana V, Odeljak 12.(h) biće izmenjen tako da glasi:

"(h) Do korišćenja označenih u gornjoj tački (f) Fond može koristiti valutu zemlje članice koja se drži na računu posebnih isplata za ulaganja, kako sam odluči, u skladu sa pravilima i propisima koje Fond usvaja većinom od sedamdeset procenata ukupnog broja glasova. Prihod od ulaganja i kamata ostvaren na osnovu gornje tačke (f)(ii) biće odobren računu posebnih isplata."

4. U članu V, Odeljak 12. Statuta biće dodat novi pododeljak (k) koji glasi:

"(k) Kad god Fond na osnovu gornje tačke (c) prodaje zlato pribavljeno posle datuma druge izmene Statuta, iznos sredstava jednak nabavnoj ceni zlata biće odobren računu opštih sredstava Fonda, a višak će biti odobren računu ulaganja radi korišćenja u skladu sa odredbama člana XII, Odeljak 6.(f). Ukoliko zlato pribavljeno posle datuma druge izmene Statuta bude prodato nakon 7. aprila 2008. godine, ali pre datuma stupanja na snagu ove odredbe, tada po stupanju na snagu ove odredbe, bez obzira na ograničenja navedena u članu XII, Odeljak 6.(f)(ii) Fond će sa računa opštih sredstava na račun ulaganja preneti iznos jednak prihodima od te prodaje, umanjen za (i) nabavnu cenu prodatog zlata i (ii) iznos prihoda iznad nabavne cene koji je možda već prenet na račun ulaganja pre datuma stupanja na snagu ove odredbe."

ČLAN 3

O sprovođenju ovog zakona staraće se Narodna banka Srbije u saradnji sa ministarstvom nadležnim za poslove finansija.

ČLAN 4

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".