ZAKON
O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE KIPAR

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 105/2009)

ČLAN 1

Potvrđuje se Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kipar, koji je potpisan 23. februara 2009. godine u Beogradu, u originalu na srpskom, grčkom i engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kipar u originalu na srpskom i engleskom jeziku glasi:

SPORAZUM
O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE KIPAR

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Kipar (u daljem tekstu: Strane),

Prepoznajući uzajamnu želju za širenjem prijateljskih odnosa dveju država na ravnopravnoj osnovi i u obostranu korist,

Imajući u vidu važnost turizma u daljem promovisanju međusobnog razumevanja i ekonomskog razvoja,

Ovim su se sporazumele o sledećem:

Član 1

Strane će preduzeti sve neophodne mere, kako bi promovisale i podsticale bilateralni razvoj turizma i omogućile saradnju nadležnih državnih organa, privrednih subjekata, organizacija, udruženja i ostalih relevantnih institucija u oblasti turizma, radi povećanja obima ekonomske razmene.

Saradnja na osnovu ovog sporazuma vrši se u skladu s propisima u oblasti turizma, koji su na snazi u svakoj od država Strana i u okviru ustanovljenih budžeta.

Član 2

Strane će, u skladu s važećim zakonima i propisima u svojim državama, pojednostaviti formalnosti koje se odnose na putovanja, preduzeta u cilju povećanja poslovanja u oblasti turizma između dve države.

Član 3

Sa ciljem promovisanja određenih delatnosti između dve države, Strane će omogućiti širenje i razmenu turističkih informacija kroz turističke prezentacije, promovisanje štampanih i audio-vizuelnih materijala, učešće na izložbama i sajmovima, kao i organizovanje studijskih putovanja za novinare koji prate turizam i za zaposlene u turističkim agencijama.

Član 4

Strane će u okviru svojih mogućnosti podsticati saradnju i direktan kontakt između turističkih agencija i ostalih relevantnih kompanija i organizacija, uključenih u aktivnosti koje se odnose na turizam i razmenjivati informacije, iskustva, podatke i ostalu dokumentaciju iz oblasti turizma i istraživačke projekte u toj oblasti.

Član 5

Strane će preduzeti sve neophodne mere kojima se podstiče potpisivanje ugovora između državnih i privatnih organizacija koje posluju u oblasti razvoja i primene studija i projekata vezanih za turizam.

Član 6

Strane će promovisati međusobnu saradnju nadležnih organa svojih država sa međunarodnim turističkim organizacijama, kao i razmenu informacija i podataka o njihovim dostignućima o ovoj oblasti.

Član 7

Strane, ili nadležni organi njihovih država, mogu po potrebi potpisati odgovarajuće protokole radi primene ovog sporazuma.

Član 8

Ugovorne strane mogu podneti pismeni zahtev za reviziju ili izmenu i dopunu delova ili celokupnih odredaba ovog Sporazuma. Moguće revizije ili izmene i dopune ovog Sporazuma stupaju na snagu nakon što strane o svojim namerama obaveste jedna drugu u pisanoj formi diplomatskim putem.

Član 9

Ovaj sporazum stupa na snagu datumom poslednje note kojom strane obaveštavaju, pismeno i diplomatskim putem, jedna drugu da su ispunjeni svi uslovi koje njihovo nacionalno zakonodavstvo predviđa za stupanje Sporazuma na snagu.

Sporazum se zaključuje za period od pet (5) godina i automatski se obnavlja za naredni period od pet godina, osim ako jedna od Strana, u pismenom obliku, ne obavesti drugu Stranu o svojoj nameri da raskine Sporazum i to šest meseci pre isteka važnosti Sporazuma.

Raskid ovog sporazuma neće uticati na sprovođenje programa i projekata dogovorenih u vreme važenja ovog sporazuma, ukoliko se strane drugačije ne dogovore.

Ovaj sporazum potpisan je u Beogradu, 23. februara 2009. godine, u dva originalna primerka, svaki na srpskom, grčkom i engleskom jeziku, pri čemu svaki tekst ima jednaku važnost.

U slučaju različitog tumačenja odredaba, merodavan je tekst na engleskom jeziku.

 

U ime Vlade Republike Srbije

 

U ime Vlade Republike Kipar

Dinkić Mlađan, s.r.

 

Antonis Paschalides, s.r.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".