ODLUKA
O IZRADI REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2009)

1. Pristupa se izradi Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Regionalni prostorni plan).

2. Cilj donošenja Regionalnog prostornog plana je: utvrđivanje dugoročne koncepcije razvoja, organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine; definisanje planskih načela i kriterijuma za racionalno korišćenje i očuvanje poljoprivrednog zemljišta, vodnih i ostalih prirodnih resursa; obezbeđivanje prostornih uslova za razvoj, izgradnju i rekonstrukciju regionalnih infrastrukturnih sistema; razvoj mreže naselja, lokalnih infrastrukturnih sistema i objekata javnih službi; aktiviranje teritorijalnog kapitala i potencijala nerazvijenih područja za razvoj; prostorni razvoj i razmeštaj industrije, poljoprivrede, građevinarstva, šumarstva, energetike, turizma i drugih delatnosti na planskom području; podsticanje regionalnih specifičnosti i jačanje regionalnog identiteta; utvrđivanje mera i prostornih uslova za saobraćajnu, ekonomsku, socijalnu i ekološki održivu integraciju planskog područja i šireg okruženja; utvrđivanje mera za zaštitu i unapređenje životne sredine, prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara; jačanje ekonomske i socijalne kohezije; veći nivo konkurentnosti i efikasnosti.

3. Područje za koje se donosi Regionalni prostorni plan obuhvata teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine utvrđene zakonom.

Područje Regionalnog prostornog plana prikazano je na grafičkom prikazu koji je sastavni deo ove Odluke.

4. Regionalni prostorni plan treba da sadrži naročito: polazne osnove za izradu Regionalnog prostornog plana; ocenu postojećeg stanja (SWOT analiza); dugoročnu viziju, opšte i operativne ciljeve i principe regionalnog prostornog razvoja; koncepciju regionalnog prostornog razvoja; principe i propozicije zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema; koncepciju i propozicije prostornog razvoja i distribucije stanovništva, mreže naseljenih mesta i javnih službi; funkcionalno povezivanje naseljenih mesta; principe i propozicije prostornog razvoja privrede, distribuciju aktivnosti i upotrebu zemljišta; prostorni razvoj saobraćaja, regionalnih infrastrukturnih sistema i povezivanje sa infrastrukturnim sistemima od značaja za Republiku Srbiju; mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara; definisanje interregionalnih i intraregionalnih funkcionalnih veza i transgranične saradnje; mere zaštite životne sredine; mere za podsticanje regionalnog razvoja; mere za ravnomerni teritorijalni razvoj regiona; mere i instrumente za ostvarivanje regionalnog prostornog plana i prioritetnih planskih rešenja odnosno, strateško-razvojnih projekata za prvu etapu sprovođenja; mere za sprovođenje Regionalnog prostornog plana.

Regionalni prostorni plan sadrži tekstualni i grafički deo i obavezne priloge.

5. Tekstualni i grafički deo i obavezni prilozi Regionalnog prostornog plana, izrađuju se u analognom i digitalnom obliku.

6. Istovremeno sa izradom Regionalnog prostornog plana pristupa se izradi analitičko-dokumentacione osnove.

7. Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

8. Nosilac izrade Regionalnog prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo.

9. Pripremu, koordinaciju i praćenje izrade Regionalnog prostornog plana obavljaće Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine.

10. Obrađivač Regionalnog prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad uz angažovanje eminentnih institucija i stručnjaka za pojedine oblasti.

11. Efektivni rok za izradu Nacrta Regionalnog prostornog plana je 12 (dvanaest) meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

12. Nacrt Regionalnog prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištima jedinica lokalne samouprave na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

13. Sredstva za izradu Regionalnog prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

14. Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine na životnu sredinu, koja je doneta od strane Republičke agencije za prostorno planiranje, Organizacione jedinice za teritoriju AP Vojvodine broj 350-286/2009-02 od 25.11.2009. godine.

15. Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

* * *

Na osnovu člana 9. stav 1. i 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 135/04), člana 73. stav 2. i člana 75. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 72/09 i 81/09 - ispravka), člana 5. i člana 13. Statuta Republičke agencije za prostorno planiranje ("Službeni glasnik RS", broj 14/07), Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine donosi

ODLUKU
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE NA ŽIVOTNU SREDINU

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuju razlozi za vršenje strateške procene uticaja Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena uticaja), određuju pitanja i problemi koji će se razmatrati u Strateškoj proceni uticaja, određuju elementi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine na životnu sredinu (u daljem tekstu: Izveštaj o strateškoj proceni uticaja), određuje nosilac izrade Izveštaja o strateškoj proceni i utvrđuju njegove obaveze i određuje način učešća zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni.

Član 2

Razlozi za vršenje Strateške procene uticaja su sagledavanje, procena i utvrđivanje mogućnosti značajnih štetnih uticaja na životnu sredinu na osnovu promena u prostorno-funkcionalnoj organizaciji područja koja se planiraju Regionalnim prostornim planom Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu Regionalni prostorni plan), a koja mogu biti od uticaja na stanje životne sredine, sa procenom mera koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni mogući značajni štetni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum.

Član 3

U okviru Strateške procene uticaja razmatraće se sledeća pitanja i problemi u oblasti zaštite životne sredine:

- značaj Regionalnog prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine u kontekstu održivog razvoja;

- identifikacija problema u oblasti zaštite životne sredine i mogućnosti Regionalnog prostornog plana u kontekstu rešavanja problema u vezi sa zaštitom i održivim korišćenjem prirodnih vrednosti: vazduha, vode, zemljišta, šuma, geoloških resursa, biljnog i životinjskog sveta;

- rešavanje problema očuvanja klimatskih karakteristika, obezbeđenje adekvatnog upravljanja i zaštite prirodnih dobara, prirodnog nasleđa i biodiverziteta, zaštita stanovništva na području Regionalnog prostornog plana i očuvanje javnog zdravlja stanovništva gradova i drugih naselja, kroz definisanje odgovarajućih planskih rešenja;

- rešavanje pitanja i problema kroz izradu Regionalnog prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine, koja se odnose na infrastrukturne, industrijske i druge objekte kao i druge stvorene vrednosti;

- održivo korišćenje i zaštita područja sa izrazitim zagađenjem parametara stanja životne sredine pod uticajem visokog antropogenog pritiska;

- zaštita neobnovljivih prirodnih resursa, posebno energetskih, uz istovremenu stimulaciju primene i korišćenja obnovljivih izvora energije;

- racionalno upravljanje otpadom;

- izrada katastra zagađivača na prostoru Regionalnog prostornog plana;

- uspostavljanje jedinstvene monitoring mreže za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine.

Član 4

Za potrebe izrade Regionalnog prostornog plana pristupa se izradi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja će biti sledeće sadržine:

1. UVODNE NAPOMENE

2. Polazne osnove strateške procene UTICAJA

2.1. Povod, predmet i razlog za izradu Strateške procene uticaja Regionalnog prostornog plana

2.2. Kratak pregled sadržaja i ciljeva Regionalnog prostornog plana

2.2.1 Opšti ciljevi Regionalnog prostornog plana

2.2.2. Posebni ciljevi Regionalnog prostornog plana

2.3. Pregled relevantnih planova i programa i odnos sa Regionalnim prostornim planom

2.4. Pregled postojećeg stanja i kvaliteta životne sredine u obuhvatu Regionalnog prostornog plana

2.4.1. Prirodne karakteristike

2.4.1.1. Vazduh

2.4.1.2. Voda

2.4.1.3. Zemljište

2.4.1.4. Šume

2.4.1.5. Zaštićena prirodna područja, ekološki značajna područja i biodiverzitet

2.4.1.6. Otpad

2.4.1.7. Eksploatacija mineralnih sirovina

2.4.1.8. Obnovljivi izvori energije

2.4.1.9. Prostorna diferencijacija životne sredine

2.4.2. Stvorene karakteristike

2.5. Karakteristike životne sredine u pojedinim oblastima koje mogu biti izložene negativnom uticaju

2.6. Razmatrana pitanja i problemi zaštite životne sredine u Regionalnom prostornom planu

2.7. Prikaz pripremljenih varijantnih rešenja

2.7.1. Najpovoljnije varijantno rešenje sa stanovišta zaštite životne sredine

2.7.2. Varijantno rešenje u slučaju nerealizovanja Regionalnog prostornog plana

8.8. Rezultati prethodnih konsultacija sa zainteresovanim organima i organizacijama bitne sa stanovišta ciljeva i procene mogućih uticaja Strateške procene uticaja

3. OPŠTI I POSEBNI CILJEVI I IZBOR INDIKATORA

3.1. Opšti ciljevi Strateške procene uticaja

3.2. Posebni ciljevi Strateške procene uticaja

3.3. Izbor indikatora Strateške procene uticaja

4.4. Kompatibilnost ciljeva Strateške procene uticaja sa ciljevima Regionalnog prostornog plana

4. PROCENA MOGUĆIH UTICAJA REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA NA ŽIVOTNU SREDINU

4.1. Prikaz procenjenih uticaja varijantnih rešenja i opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih uticaja i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu

4.2. Poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg rešenja

4.3. Prikaz procenjenih uticaja Regionalnog prostornog plana na životnu sredinu i opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih uticaja i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu

4.4. Analiza procenjenih uticaja Regionalnog prostornog plana na životnu sredinu u odnosu na:

4.4.1. Vazduh

4.4.2. Vodu

4.4.3. Zemljište

4.4.4. Klimatske karakteristike

4.4.5. Jonizujuće i nejonizujuće zračenje

4.4.6. Buku

4.4.7. Biljni i životinjski svet, staništa i biodiverzitet

4.4.8. Zaštićena prirodna dobra

4.4.9. Stanovništvo

4.4.10. Zdravlje stanovništva

4.4.11. Kulturno istorijsku baštinu

4.4.12. Infrastrukturu, objekte i druge stvorene vrednosti

4.5. Analiza karakteristika uticaja Regionalnog prostornog plana na životnu sredinu

4.5.1 Procena karakteristika uticaja Regionalnog prostornog plana u odnosu na:

4.5.1.1. Verovatnoću uticaja

4.5.1.2. Intenzitet uticaja

4.5.1.3. Vremensku dimenziju uticaja

4.5.1.4. Složenost/ reverzibilnost uticaja

4.5.2. Prostorna dimenzija uticaja Regionalnog prostornog plana na životnu sredinu

4.5.3. Kumulativna i sinergijska priroda uticaja Regionalnog prostornog plana na životnu sredinu

5. SMERNICE ZA IZRADU PROCENA UTICAJA NA NIŽIM HIJERARHIJSKIM NIVOIMA

6. PROGRAM PRAĆENJA STANJA ŽIVOTNE SREDINE

6.1. Opis ciljeva Regionalnog prostornog plana

6.2. Predlog indikatora za praćenje stanja životne sredine

6.3. Prava i obaveze nadležnih organa

6.4. Postupanje u slučaju neočekivanih negativnih uticaja

7. PRIKAZ KORIŠĆENE METODOLOGIJE I TEŠKOĆE U IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA

7.1. Prikaz korišćene metodologije

7.1.1. Opšti metodološki principi

7.1.2. Primenjen metod rada

7.2. Teškoće u izradi Strateške procene uticaja

8. PRIKAZ NAČINA ODLUČIVANJA

8.1. Prikaz razloga za izbor odgovarajućih planskih rešenja tokom razmatranja varijantnih rešenja

8.2. Prikaz načina na koji su planska rešenja usklađena sa zaštitom životne sredine

9. ZAKLJUČCI DO KOJIH SE DOŠLO TOKOM IZRADE IZVEŠTAJA O STRATEŠKOJ PROCENI

10. DOKUMENTACIJA I LITERATURA

11. PRILOZI

Član 5

Za nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja određuje se Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička br. 6/III (u daljem tekstu: Zavod).

Za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Zavod će formirati multidisciplinarni stručni tim u sastavu: diplomirani inženjer hortikulture, diplomirani inženjer arhitekture, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, diplomirani biolog, diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani inženjer mašinstva, diplomirani inženjer saobraćaja, diplomirani ekonomista, diplomirani prostorni planer, diplomirani inženjer šumarstva, diplomirani inženjer poljoprivrede, diplomirani inženjer geologije, diplomirani inženjer rudarstva, diplomirani inženjer melioracije i druga stručna lica kvalifikovana za analizu elemenata strateške procene uticaja.

Izrada Izveštaja o strateškoj proceni uticaja će se raditi istovremeno sa izradom Regionalnog prostornog plana.

Član 6

Učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuje Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu.

Oglašavanje izlaganja na javni uvid Izveštaja o strateškoj proceni uticaja sprovodi Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, istovremeno sa oglašavanjem izlaganja na javni uvid Nacrta Regionalnog prostornog plana, sa podacima o vremenu i mestu izlaganja na javni uvid, načinu na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe, vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i druge informacije koje su od značaja za javni uvid.

Član 7

Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 8

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".