PRAVILNIK
O DISCIPLINSKOJ ODGOVORNOSTI ZAPOSLENIH I RUKOVODEĆIH RADNIKA U GRADSKOJ UPRAVI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 49/2009)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom, u skladu sa zakonom, utvrđuju se:

1. disciplinska odgovornost zaposlenih, odnosno rukovodećih radnika u Gradskoj upravi grada Beograda (u daljem tekstu: Gradska uprava);

2. vrste povreda radnih obaveza;

3. disciplinski postupak i izricanje disciplinske mere;

4. izvršenje disciplinske mere i

5. druga pitanja koja se odnose na postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, izricanje i izvršenje disciplinske mere.

Član 2

Zaposleni, odnosno rukovodeći radnik u Gradskoj upravi koji svojom krivicom ne ispunjava radne obaveze ili se ne pridržava naloga i uputstava načelnika Gradske uprave, ili rukovodećih radnika donetih u vezi sa izvršavanjem radnih zadataka i poslova, odgovara za povredu radne obaveze u skladu sa ovim pravilnikom.

II - VRSTE POVREDA RADNIH OBAVEZA

Član 3

Povreda radnih obaveza zaposlenih i rukovodećih radnika u Gradskoj upravi može biti lakša i teža.

Član 4

Lakše povrede radnih obaveza su:

1. neblagovremen dolazak na posao, odlazak sa posla pre isteka propisanog radnog vremena ili neopravdano odsustvovanje s posla za vreme kad je obavezna prisutnost;

2. nesavesno čuvanje službenih spisa, akata ili drugih podataka u vezi sa radom;

3. neopravdani izostanak sa posla jedan radni dan;

4. neobaveštavanje nadležnih organa o propustima u vezi sa zaštitom na radu.

Član 5

Teže povrede radnih obaveza su:

1. neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili neažurno vršenje radnih obaveza;

2. izražavanje i zastupanje političkih opredeljenja u vršenju poslova iz nadležnosti Gradske uprave;

3. nedostojno, uvredljivo ili na drugi način neprimereno ponašanje prema građanima, pravnim licima i drugim strankama u postupku pred Gradskom upravom;

4. odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka organima grada Beograda, organizacionim jedinicama Gradske uprave, državnim organima, pravnim i fizičkim licima, ako je davanje tih podataka propisano zakonom ili propisom donetim na osnovu zakona;

5. zloupotreba službenog položaja ili prekoračenje propisanog ovlašćenja;

6. nezakonito raspolaganje materijalnim sredstvima;

7. ometanje ili sprečavanje fizičkih i pravnih lica u ostvarivanju prava i pravnih interesa pred organima Gradske uprave;

8. odbijanje vršenja poslova radnog mesta na koje je zaposleni raspoređen ili odbijanje naloga načelnika Gradske uprave ili rukovodećih radnika, bez opravdanog razloga;

9. neopravdani izostanak sa posla najmanje dva uzastopna radna dana;

10. zloupotreba prava odsustvovanja u slučaju bolesti;

11. odbijanje stručnog usavršavanja na koje se upućuje;

12. dolazak na rad pod dejstvom alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci koje smanjuju radnu sposobnost ili konzumiranje alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci koje smanjuju radnu sposobnost u toku radnog vremena;

13. odbijanje propisanog zdravstvenog pregleda;

14. ponavljanje lakših povreda radnih obaveza;

15. povreda prava i obaveza vezanih za status zaposlenog lica, odnosno rukovodećeg radnika u Gradskoj upravi;

16. neizvršavanje radne i druge obaveze u skladu sa propisima o štrajku.

III - DISCIPLINSKE MERE

Član 6

Za lakše povrede radnih obaveza iz člana 4. ovog pravilnika može se izreći novčana kazna u visini do 20% od jednomesečnog iznosa plate isplaćene za mesec u kome je doneta odluka.

Član 7

Za teže povrede radnih obaveza iz člana 5. ovog pravilnika može se izreći disciplinska mera: novčana kazna u visini od 20% do 35% od plate isplaćene za mesec u kome je odluka doneta u trajanju od tri do šest meseci, ili disciplinska mera: prestanak radnog odnosa.

IV - DISCIPLINSKI POSTUPAK

Član 8

Disciplinski postupak protiv zaposlenog lica ili rukovodećeg radnika pokreće, vodi i disciplinsku meru izriče načelnik Gradske uprave.

Ovlašćenje za vođenje disciplinskog postupka i izricanje disciplinske mere protiv zaposlenog i rukovodećeg radnika može se preneti na zamenika načelnika Gradske uprave ili drugog rukovodećeg radnika.

Član 9

Postupak za utvrđivanje povrede radne obaveze je hitan.

Pokretanje postupka

Inicijativa

Član 10

Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka ima pravo da podnese svaki zaposleni i rukovodeći radnik koji ima saznanje o učinjenoj povredi radne obaveze.

Inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka podnosi se u pismenoj formi i mora biti obrazložena.

Član 11

Načelnik Gradske uprave na osnovu inicijative za pokretanje disciplinskog postupka sprovešće prethodni postupak kada je inicijativa nepotpuna, odnosno kada ne sadrži dovoljno podataka za pokretanje disciplinskog postupka.

U prethodnom postupku prikupljaju se dokazi od značaja za utvrđivanje činjenica u vezi sa povredom radne obaveze.

Prethodni postupak se mora okončati u roku od osam dana od dana prijema inicijative.

Član 12

Načelnik Gradske uprave zaključkom će odbaciti inicijativu ako je:

1. u inicijativi opisana radnja koja nije propisana ovim pravilnikom kao povreda radne obaveze;

2. nastupila zastarelost za pokretanje disciplinskog postupka;

3. licu protiv koga je inicijativa podneta prestao radni odnos.

Zahtev

Član 13

Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti zaposlenog podnosi lice koje rukovodi unutrašnjom organizacionom jedinicom, jedinicom u sastavu organizacione jedinice ili lice koje rukovodi organizacionom jedinicom.

Zahtev za pokretanje disciplinskog postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti lica koje rukovodi unutrašnjom organizacionom jedinicom ili jedinicom u sastavu organizacione jedinice podnosi lice koje rukovodi organizacionom jedinicom.

Zahtev iz st. 1. i 2. ovog člana podnosi se u pismenoj formi i mora biti obrazložen.

Član 14

Po prijemu zahteva iz člana 13. ovog pravilnika, načelnik Gradske uprave sprovešće prethodni postupak radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za pokretanje disciplinskog postupka.

Prethodni postupak se mora okončati u roku od osam dana od dana prijema zahteva.

Član 15

Po sprovedenom prethodnom postupku načelnik Gradske uprave može doneti:

1. Zaključak kojim će odbaciti zahtev za pokretanje disciplinskog postupka i

2. Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka.

Član 16

Načelnik Gradske uprave će odbaciti zahtev ako je:

1. u zahtevu opisana radnja koja nije propisana ovim pravilnikom kao povreda radne obaveze;

2. nastupila zastarelost za pokretanje disciplinskog postupka;

3. licu protiv koga je podnet zahtev prestao radni odnos.

Član 17

Zastarelost pokretanja i vođenja disciplinskog postupka nastupa protekom roka od šest meseci od dana učinjene povrede radne obaveze.

Rok iz stava 1. ovog člana ne teče za vreme odsustvovanja sa rada zbog bolovanja ili godišnjeg odmora.

Obustava krivičnog postupka za krivično delo učinjeno na radu ili u vezi sa radom ne isključuje disciplinsku odgovornost zaposlenog, odnosno rukovodećeg radnika.

Odluka o pokretanju postupka

Član 18

Ukoliko zahtev, odnosno inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka ne bude odbačen donosi se zaključak o pokretanju disciplinskog postupka.

Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka sadrži: naznačenje donosioca, pravni osnov, ime i prezime lica protiv koga se pokreće postupak sa podacima iz osnovne evidencije o radu i adresom stanovanja, vreme, mesto, način izvršenja i opis povrede radne obaveze, dokaze koji ukazuju na izvršenje povrede radne obaveze, potpis i pečat i broj i datum donošenja.

Zaključak o pokretanju disciplinskog postupka, dostavlja se licu protiv koga se pokreće postupak.

Obaveštenje o pokretanju disciplinskog postupka dostavlja se sindikalnoj organizaciji, ukoliko je lice protiv koga je pokrenut disciplinski postupak član sindikalne organizacije.

Protiv zaključka iz stava 1. ovog člana nije dopušten prigovor.

Član 19

Protiv lica koje rukovodi organizacionom jedinicom, disciplinski postupak pokreće načelnik Gradske uprave.

Tok postupka

Član 20

U disciplinskom postupku shodno se primenjuju pravila upravnog postupka o usmenoj raspravi, dokazivanju, zapisniku i dostavljanju.

Licu protiv koga je pokrenut disciplinski postupka mora se ostaviti najmanje osam dana za pripremu odbrane, računajući od dana prijema zaključka kojim je pokrenut disciplinski postupak do dana zakazivanja usmene rasprave.

Lice protiv koga se vodi disciplinski postupak ima pravo na branioca.

Član 21

Pre održavanja usmene rasprave načelnik Gradske uprave sprovodi radnje kojima se ista priprema, kao što su: pribavljanje isprava, uviđaj, veštačenje, saslušanje svedoka i sl.

Član 22

Na usmenu raspravu se pozivaju: lice protiv koga se vodi disciplinski postupak, svedoci, veštaci, predstavnik sindikalne organizacije, branilac i druga lica čije je prisustvo potrebno po oceni načelnika Gradske uprave.

Poziv za usmenu raspravu sadrži elemente propisane Zakonom o opštem upravnom postupku, pouku o pravu lica protiv koga se vodi postupak na branioca, upozorenje da će se usmena rasprava održati i u slučaju ako na raspravu ne dođe, a izostanak ne opravda, kao i obaveštenje o isključenju javnosti, ukoliko je takav zaključak donet.

Član 23

Usmenom raspravom rukovodi načelnik Gradske uprave.

Nakon otvaranja usmene rasprave utvrđuje se da li su pozivi uredno dostavljeni svim pozvanim licima i da li su se pozvani odazvali pozivu.

Ako lice protiv koga je pokrenut disciplinski postupak nije došlo, a nema dokaza da je uredno pozvano, usmena rasprava se odlaže.

Usmena rasprava se može održati i u odsustvu lica protiv koga je pokrenut disciplinski postupak, ako je uredno pozvano, a nije opravdalo svoj izostanak.

Član 24

Ako se utvrdi da su ispunjeni uslovi za održavanje usmene rasprave, pristupa se čitanju zaključka o pokretanju disciplinskog postupka, a zatim se poziva lice protiv koga se vodi postupak da iznese svoju odbranu.

Po iznošenju odbrane, pristupa se izvođenju dokaza.

Dokazna sredstva u postupku mogu biti: čitanje isprava, spisa, akata i drugih službenih evidencija, saslušanje svedoka, uviđaj, veštačenje, kao i druga dokazna sredstva u smislu pravila upravnog postupka.

Načelnik Gradske uprave može odlučiti da se rasprava odloži kada je potrebno da se upotpuni izvođenje dokaza.

Nakon izvođenja dokaza, omogućiće se sindikalnoj organizaciji da iznese svoje mišljenje, usmeno na raspravi, ili u pismenoj formi, u roku koji odredi načelnik Gradske uprave, a koji ne može biti duži od osam dana od dana održavanja usmene rasprave.

Član 25

O saslušanju lica protiv koga se vodi disciplinski postupak, saslušanju svedoka, o izvođenju drugih dokaza, kao i o toku rasprave vodi se zapisnik.

Zapisnik sa usmene rasprave vodi zaposleni iz organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za upravu.

Zapisnik potpisuju načelnik Gradske uprave, lice protiv koga se vodi disciplinski postupak, branilac, svi prisutni učesnici u postupku i zapisničar.

Zapisnik sa usmene rasprave uručuje se prisutnim licima, a dostavlja se licu protiv koga je pokrenut disciplinski postupak u roku od tri dana od dana održavanja usmene rasprave, ukoliko je u skladu sa članom 23. stav 4. ovog pravilnika usmena rasprava održana njegovom odsustvu.

Ukoliko predstavnik sindikalne organizacije ne prisustvuje usmenoj raspravi, zapisnik se dostavlja sindikalnoj organizaciji u roku od tri dana od dana održavanja usmene rasprave.

Član 26

Disciplinski postupak je javan, s tim što se javnost može isključiti ako to zahteva potreba čuvanja državne ili druge propisane tajne.

Zaključak o isključenju javnosti donosi načelnik Gradske uprave.

Zaključak o isključenju javnosti mora biti obrazložen i objavljen na oglasnoj tabli.

Protiv zaključka iz stava 2. ovog člana nije dozvoljen poseban prigovor već se isti može pobijati prigovorom protiv odluke donete u disciplinskom postupku.

Odlučivanje

Član 27

Nakon što se utvrde sve činjenice i okolnosti od značaja za donošenje odluke, savesnom i brižljivom ocenom svakog dokaza posebno i svih dokaza zajedno, donosi se odluka u disciplinskom postupku.

Odluku iz stava 1. ovog člana načelnik Gradske uprave donosi u roku od osam dana od dana zaključenja rasprave.

Pri donošenju odluke uzimaju se u obzir olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, naročito težina povrede radne obaveze i njene posledice, stepen odgovornosti lica protiv koga je vođen disciplinski postupak, uslovi pod kojima je povreda radne obaveze učinjena, prethodni rad i ponašanje lica o čijoj odgovornosti se odlučuje posle učinjene povrede radne obaveze i druge okolnosti koje mogu biti od uticaja na utvrđivanje disciplinske odgovornosti i izricanje disciplinske mere.

Član 28

Po sprovedenom disciplinskom postupku načelnik Gradske uprave donosi:

1. rešenje kojim se odlučuje o disciplinskoj odgovornosti i

2. zaključak kojim se disciplinski postupak obustavlja.

Član 29

Ukoliko je u disciplinskom postupku utvrđeno da je lice protiv koga je pokrenut disciplinski postupak izvršilo povredu radne obaveze i da je odgovorno za njeno izvršenje, rešenjem se oglašava odgovornim za povredu radne obaveze i izriče mu se odgovarajuća disciplinska mera.

Ukoliko u disciplinskom postupku nije utvrđeno da je lice protiv koga je pokrenut disciplinski postupak izvršilo povredu radne obaveze, rešenjem se oslobađa od disciplinske odgovornosti.

Prigovor

Član 30

Protiv rešenja o disciplinskoj odgovornosti može se podneti prigovor načelniku Gradske uprave u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja.

Po prigovoru iz stava 1. ovog člana načelnik Gradske uprave dužan je da odluči u roku od 15 dana od dana podnošenja prigovora.

Prigovor podnet protiv rešenja iz stava 1. ovog člana zadržava izvršenje rešenja do njegove konačnosti.

Član 31

U prigovoru se navodi rešenje koje se pobija, označava donosilac, broj i datum rešenja protiv koga se podnosi prigovor, kao i razlozi podnošenja prigovora, koje podnosilac nije dužan da obrazloži.

Ukoliko se u prigovoru iznose nove činjenice i novi dokazi, podnosilac prigovora dužan je da obrazloži zbog čega te činjenice i dokaze nije izneo u toku postupka.

Postupak po prigovoru

Član 32

Prigovor podnet po isteku roka iz člana 30. stav 1. ovog pravilnika, kao i prigovor koji nije izjavljen od lica protiv koga je vođen disciplinski postupak odbacuje se zaključkom.

Protiv zaključka o odbacivanju prigovora može se podneti prigovor načelniku Gradske uprave, u roku od osam dana od dana dostavljanja zaključka.

Ukoliko prigovor podnet u skladu sa stavom 2. ovog člana bude ocenjen kao osnovan, rešenjem će se poništiti zaključak kojim je odbačen prigovor podnet protiv rešenja o disciplinskoj odgovornosti i istim rešenjem odlučiti i po tom prigovoru.

Član 33

U postupku po prigovoru može se dopuniti sprovedeni postupak izvođenjem dokaza koji u postupku nisu izvedeni, ukoliko načelnik Gradske uprave oceni da bi to moglo biti od uticaja na donošenje odluke.

Ukoliko na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u dopuni postupka načelnik Gradske uprave oceni da ima osnova za donošenje drugačije odluke o disciplinskoj odgovornosti, može doneti novo rešenje kojim se zamenjuje ranije doneto rešenje o disciplinskoj odgovornosti.

Član 34

Načelnik Gradske uprave će rešenjem odbiti prigovor podnet protiv rešenja donetog u disciplinskom postupku ukoliko utvrdi da je isti neosnovan.

Član 35

Podnosilac prigovora može u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja donetog po prigovoru, odnosno proteku roka određenog članom 30. stav 2. ovog pravilnika, ukoliko rešenje po prigovoru nije doneto, pokrenuti postupak pred nadležnim sudom, radi ostvarivanja prava na sudsku zaštitu.

IV - IZVRŠENJE DISCIPLINSKE MERE

Član 36

Rešenje o disciplinskoj odgovornosti izvršava se kada postane konačno.

Član 37

Rešenje o disciplinskoj odgovornosti postaje konačno:

1. kada istekne rok za podnošenje prigovora, a prigovor nije podnet;

2. danom dostavljanja rešenja donetog po prigovoru.

Član 38

Rešenje kojim je izrečena disciplinska mera prestanka radnog odnosa izvršava načelnik Gradske uprave.

Rešenje kojim je izrečena novčana kazna, po konačnosti, dostavlja se organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za finansije radi izvršenja.

Član 39

Disciplinska mera se upisuje u propisanu evidenciju o radu koja se vodi u Gradskoj upravi, po konačnosti rešenja kojim je izrečena.

Disciplinska mera se briše iz propisane evidencije o radu ukoliko zaposlenom, odnosno rukovodećem radniku ne bude izrečena nova disciplinska mera u roku od godinu dana od dana izrečene disciplinske mere za lakšu povredu radne obaveze, odnosno u roku od dve godine od dana izrečene disciplinske mere za težu povredu radne obaveze.

V - UDALJENJE SA RADA

Član 40

Zaposleni, odnosno rukovodeći radnik protiv koga je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede radne obaveze može biti udaljen sa rada do okončanja disciplinskog postupka ako bi njegovo prisustvo na radu moglo da šteti interesima Gradske uprave.

Rešenje o udaljenju sa rada donosi načelnik Gradske uprave.

Član 41

Protiv rešenja o udaljenju sa rada zaposleni odnosno rukovodeći radnik može podneti prigovor načelniku Gradske uprave u roku od tri dana od dana dostavljanja rešenja.

Prigovor ne odlaže izvršenje rešenja.

Načelnik Gradske uprave dužan je da odluči po prigovoru u roku od tri dana od dana podnošenja prigovora.

Član 42

Za vreme udaljenja sa rada, zaposlenom odnosno rukovodećem radniku pripada naknada plate u visini jedne četvrtine, a ako izdržava porodicu u visini jedne trećine mesečne plate koju je ostvario za mesec pre udaljenja sa rada.

Član 43

Zaposleni, odnosno rukovodeći radnik ima pravo na razliku između iznosa naknade plate primljene po osnovu člana 42. ovog pravilnika i punog iznosa plate ostvarene za mesec pre udaljenja, ako mu ne bude izrečena disciplinska mera prestanka radnog odnosa.

VI - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 44

Disciplinski postupak započet do dana stupanja na snagu ovog pravilnika nastaviće se po odredbama Pravilnika koji je važio u vreme njegovog pokretanja.

Član 45

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti zaposlenih i postavljenih lica u Gradskoj upravi ("Službeni list grada Beograda", br. 2/03, 9/03, 25/03).

Član 46

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".