ODLUKA
O PRIVREMENIM MERAMA ZA OČUVANJE FINANSIJSKE STABILNOSTI U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 116/2008, 12/2009, 43/2009, 104/2009 i 111/2009)

1. Ovom odlukom se, da bi se očuvala finansijska stabilnost zemlje, propisuju privremene mere za sprečavanje i ublažavanje poremećaja na finansijskom tržištu u Republici Srbiji.

2. (Brisana)

2a Pri klasifikaciji potraživanja od fizičkih lica koja su odobrena i puštena u tečaj posle 1. januara 2009. godine, banka nije dužna da primenjuje kriterijume propisane tačkom 10. stav 2. odredba pod 1, alineja druga, Odluke.

3. Potraživanja od fizičkih lica iz tačke 10. Odluke čija je klasifikacija predviđena u stavu 2, odredba pod 2, te tačke, banke mogu klasifikovati i u druge kategorije klasifikacije, pod sledećim uslovima:

- da, u momentu odobravanja kredita, odnosno poslednjeg ažuriranja kreditnog dosijea, ukupne mesečne kreditne obaveze dužnika u odnosu na njegove neto mesečne prihode nisu prelazile utvrđene limite od 30%, odnosno 50%;

- da mesečne kreditne obaveze dužnika u odnosu na njegove neto mesečne prihode prelaze limite iz alineje prve ovog stava, ali isključivo kao posledica efekata promene kursa dinara na finansijski položaj dužnika;

- da je banka, na osnovu svoje metodologije za identifikovanje i merenje kreditnog rizika koji proističe iz uticaja promene kursa dinara na finansijsko stanje dužnika, procenila i dokumentovala da će dužnik biti u mogućnosti da u potpunosti izmiruje svoje obaveze prema banci;

- da dužnik svoje obaveze prema banci izmiruje blagovremeno ili s docnjom ne dužom od 30 dana.

3a Odbitne stavke dopunskog kapitala I, izuzetno od odredaba odluke kojom se uređuje adekvatnost kapitala banke - čine: (a) stečene sopstvene prioritetne kumulativne akcije i (b) iznos subordiniranih obaveza veći od 75% osnovnog kapitala banke.

Banka je dužna da odnos između aktive i pasive održava tako da ukupna neto otvorena devizna pozicija banke, uključujući i apsolutnu vrednost neto otvorene pozicije u zlatu, na kraju svakog radnog dana, izuzetno od odredaba odluke kojom se uređuje upravljanje rizicima banke, ne bude veća od 20% njenog kapitala.

4. Odredbe čl. od 24. do 26. Odluke koje se odnose na obračun i evidentiranje rezerve za opšte bankarske rizike - banke nisu dužne da primenjuju na rast bilansne aktive i vanbilansnih stavki ostvaren u 2008. i 2009. godini.

5. Narodna banka Srbije će saglasnost iz tačke 17. stav 1, alineja sedma, Odluke o upravljanju rizicima banke ("Službeni glasnik RS", br. 129/2007 i 63/2008) dati banci ako, pored uslova propisanih tom alinejom, banka obezbedi i pismenu podršku akcionara na način koji utvrdi Narodna banka Srbije.

6. Banka koja ne obezbedi podršku akcionara iz tačke 5. ove odluke ne može vršiti raspodelu dobiti, osim raspodele dobiti u kapital i rezerve banke.

7. Banka je dužna da izrađuje i Narodnoj banci Srbije dostavlja sledeće izveštaje:

1) izveštaj o uzetim i plasiranim kreditima i depozitima - na Obrascu UKD (Prilog 1);

2) izveštaj o dnevnom stanju na deviznim računima u domaćim i stranim bankama - na Obrascu DDR (Prilog 2);

3) izveštaj o planiranim novčanim prilivima i odlivima - gep likvidnosti - na Obrascu GL (Prilog 3);

4) izveštaj o nedeljnom pregledu deset najvećih deponenata banke - na Obrascu NDEP (Prilog 4);

5) izveštaj o primljenim i odobrenim zahtevima za odobravanje kredita, kao i o produženim i prevremeno otplaćenim kreditima - na Obrascu POPP (Prilog 5).

Sadržina obrazaca iz stava 1. ove tačke utvrđena je u prilozima od 1 do 5 iz tog stava, koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Banka je dužna da izveštaje iz stava 1, odredbe pod 1, 2 i 3, ove tačke, dostavlja dnevno za prethodni radni dan, da izveštaj iz odredbe pod 4 dostavlja nedeljno, i to prvog radnog dana u nedelji za poslednji radni dan u prethodnoj nedelji, a izveštaj iz odredbe pod 5 da izrađuje sa stanjem na poslednji dan u mesecu i da ga dostavlja najkasnije u roku od pet radnih dana od dana kad se taj izveštaj sastavlja.

Banka je dužna da izveštaj o strukturi problematičnih kredita banke - Obrazac NPL iz tačke 2, odredba pod 8, Uputstva o izveštajima banaka ("Službeni glasnik RS", broj 59/2008), izuzetno od tačke 7. tog uputstva, a počev od 31. decembra 2008. godine - izrađuje sa stanjem na poslednji dan u mesecu i dostavlja Narodnoj banci Srbije najkasnije do 20. u tekućem mesecu.

Banka je dužna da Narodnu banku Srbije - Sektor za kontrolu poslovanja banaka blagovremeno obaveštava o planiranim prevremenim otplatama svih pozajmica uzetih iz inostranstva (krediti, depoziti i sl.), s podacima o iznosu i razlogu za prevremenu otplatu.

Dnevni izveštaj o pokazatelju likvidnosti banke - Obrazac LIK iz tačke 2, odredba pod 10, Uputstva o izveštajima banaka, izuzetno od tačke 10. stav 2. tog uputstva i nezavisno od ispunjenosti uslova iz tog stava, dostavlja se dnevno za prethodni radni dan, i to počev od dana stupanja na snagu ove odluke.

Banka je dužna da izveštaje iz ove tačke dostavlja u vidu elektronske poruke, u formatu i na način koji su propisani uputstvom kojim se uređuje elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

8. Banke i drugi rezidenti iz člana 16. Zakona o deviznom poslovanju mogu za vreme primene ove odluke slobodno vršiti plaćanja radi kupovine finansijskih derivata u inostranstvu, i to radi zaštite od rizika promene kamatne stope, rizika promene deviznog kursa, rizika promene cena akcija i cena robe i rizika promene vrednosti berzanskog indeksa.

Plaćanje i naplatu po poslovima s finansijskim derivatima rezidenti mogu obavljati samo preko banke.

9. Rezidenti iz člana 13. Zakona o deviznom poslovanju mogu, za vreme primene ove odluke, vršiti plaćanja radi kupovine u inostranstvu vlasničkih hartija od vrednosti koje nisu direktne investicije i samo onih dužničkih dugoročnih hartija od vrednosti čiji su izdavaoci države članice OECD-a i međunarodne finansijske organizacije.

10. Društva za osiguranje koja postupaju u skladu sa Odlukom o ograničenjima pojedinih oblika deponovanja i ulaganja sredstava tehničkih rezervi i o najvišim iznosima pojedinih deponovanja i ulaganja garantne rezerve društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 35/2008) mogu izuzetno, u skladu sa ovom odlukom:

Tač. 1) i 2) (brisane)

3) deponovati i ulagati sredstva u akcije kojima se trguje na organizovanom tržištu hartija od vrednosti a nisu listirane na listingu A Beogradske berze, uz ispunjenje sledećih uslova:

- da se ovim akcijama trguje metodom kontinuiranog trgovanja na Beogradskoj berzi,

- da je reviziju finansijskih izveštaja akcionarskih društava koja su izdavaoci ovih akcija za poslednju godinu izvršio ovlašćeni revizor i da je na njihovu istinitost i objektivnost dao pozitivno mišljenje u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija.

Deponovanja i ulaganja sredstava za pokriće tehničkih rezervi životnih osiguranja u akcije kojima se trguje na organizovanom tržištu hartija od vrednosti u zemlji a nisu listirane na listingu A Beogradske berze i u akcije pravnih lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a - ne mogu do 30. juna 2009. godine biti veća od 25%, a u periodu od 1. jula do 31. decembra 2009. godine ne mogu biti veća od 20%.

Deponovanja i ulaganja sredstava za pokriće tehničkih rezervi neživotnih osiguranja u akcije kojima se trguje na organizovanom tržištu hartija od vrednosti u zemlji a nisu listirane na listingu A Beogradske berze i u akcije pravnih lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije, odnosno OECD-a - ne mogu do 30. juna 2009. godine biti veća od 20%, a u periodu od 1. jula do 31. decembra 2009. godine ne mogu biti veća od 15%.

11. Davaoci finansijskog lizinga će do sredine 2010. godine obračunavati sredstva rezerve u smislu Odluke o obavezi davalaca lizinga da drže sredstva rezerve ("Službeni glasnik RS", br. 109/2005, 30/2006 i 99/2008) po stopi od 0% na pozitivnu razliku između knjigovodstvenog stanja obaveza poslednjeg dana u prethodnom mesecu i knjigovodstvenog stanja obaveza na dan 30. septembra 2008. godine.

12. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama
Odluke o privremenim merama za očuvanje finansijske stabilnosti u Republici Srbiji

("Sl. glasnik RS", br. 111/2009)

2. Društvo za osiguranje može u obračun pokrića tehničkih rezervi sa stanjem na dan 31. decembra 2009. godine uključiti i ulaganja u akcije koje ispunjavaju uslove predviđene ovom odlukom.

3. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)      

 

 

Obrazac UKD

Izveštaj o uzetim i plasiranim kreditima i depozitima

sa stanjem na dan __________ 20___. godine

 

Banka

Iznos
(u hiljadama dinara)

Kamata

Rok
dospeća*

Valuta**

Obezbeđenje

Krediti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno krediti:

 

 

 

 

 

Depoziti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno depoziti:

 

 

 

 

 

* Datum
** Šifra valute

Plasirani krediti i depoziti

 

Banka

Iznos
(u hiljadama dinara)

Kamata

Rok
dospeća*

Valuta**

Obezbeđenje

Krediti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno krediti:

 

 

 

 

 

Depoziti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno depoziti:

 

 

 

 

 

* Datum
** Šifra valute

 

Prilog 2

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)      

 

 

Obrazac DDR

Izveštaj o dnevnom stanju na deviznim računima u domaćim i stranim bankama

sa stanjem na dan ________ 20___. godine

Banka

Iznos (u hiljadama dinara)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

Prilog 3

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)      

 

 

Obrazac GL

Izveštaj o planiranim novčanim prilivima i odlivima - gep likvidnosti

sa stanjem na dan ______ 20___. godine

(u milionima dinara)

 

Ukupno

1 dan

2-7
dana

8-14
dana

15-30
dana

31-90
dana

>91 dan

Likvidna aktiva

 

 

 

 

 

 

 

Plasmani bankama

 

 

 

 

 

 

 

Plasmani klijentima

 

 

 

 

 

 

 

Ostala aktiva

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno aktiva:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Depoziti banaka

 

 

 

 

 

 

 

Depoziti klijenata

 

 

 

 

 

 

 

Ostala pasiva

 

 

 

 

 

 

 

Kapital i rezerve

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno pasiva:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potencijalne obaveze po VBS

 

 

 

 

 

 

 

Forward ugovori

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno vanbilansne stavke:

 

 

 

 

 

 

 

               

Neto razlika (GAP):

 

 

 

 

 

 

 

Kumulativna neto razlika:

 

 

 

 

 

 

 

Napomena: Prilive prikazivati s pozitivnim predznakom, a odlive treba prikazivati s negativnim predznakom.

 

Prilog 4

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)      

 

 

Obrazac NDEP

Izveštaj o nedeljnom pregledu deset najvećih deponenata banke

sa stanjem na dan _____ 20___. godine

(u hiljadama dinara)

Redni
broj

Deponent

Transakcioni
depoziti

Depoziti po
viđenju

Kratkoročni
depoziti

Dugoročni
depoziti

Ukupni
depoziti

% učešća u ukupnim
depozitima banke

1

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

...

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

11

Ostali

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

 

 

 

* U tabeli navesti samo deset najvećih deponenata (prema ukupnim depozitima).

 

Prilog 5

 

 

 

(poslovno ime i sedište banke)      

 

 

Obrazac POPP

Izveštaj o primljenim i odobrenim zahtevima za odobravanje kredita, kao i o produženim i prevremeno otplaćenim kreditima

sa stanjem na dan ______ 20___. godine

 

Broj
primljenih
zahteva za
odobrenje
kredita

Iznos
(u hiljadama
dinara)

Broj
odobrenih
kredita

Iznos
(u hiljadama
dinara)

Broj kredita
kojima je
produžen rok
otplate, koji su
refinansirani ili
reprogramirani

Iznos
(u hiljadama
dinara)

Broj
podnetih
zahteva za
prevremenu
otplatu
kredita

Iznos
(u hiljadama
dinara)

Broj
realizovanih
zahteva za
prevremenu
otplatu
kredita

Iznos
(u hiljadama
dinara)

Javna preduzeća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druga preduzeća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

od toga mala i
srednja preduzeća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preduzetnici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanovništvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:  

Prvi izveštajni period je od 1. decembra 2008. godine do dana sastavljanja prvog izveštaja.
Banka u izveštaju prikazuje samo događaje nastale između dva izveštajna perioda.