POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O POLAGANJU KLASIFIKACIONOG ISPITA, PRIJEMNOG ISPITA ODNOSNO ISPITA ZA PROVERU SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI ZA UPIS NA VIŠU ŠKOLU I FAKULTET NA JEZICIMA NARODNOSTI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 5/2001 i 18/2009 - promena naziva akta)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuje pravo na polaganje klasifikacionog ispita, prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis na višu školu i fakultet na maternjem jeziku odnosno na jeziku na kome je sticano srednje obrazovanje i vaspitanje.

Član 2

Kandidat za upis na višu školu i fakultet ima pravo da se, prilikom podnošenja prijave na konkurs, opredeli za jezik narodnosti na kome će polagati klasifikacioni ispit, prijemni ispit, odnosno ispit za proveru sklonosti i sposobnosti.

Viša škola i fakultet su dužni da omoguće kandidatu polaganje klasifikacionog ispita, prijemnog ispita, odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti na jeziku narodnosti, ako na višim školama i fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu postoje nastavnici i saradnici za ocenu znanja kandidata na tom jeziku.

Član 3

Ako na višim školama i fakultetima u sastavu Univerziteta u Novom Sadu nema nastavnika i saradnika za ocenu znanja kandidata na jeziku narodnosti, viša škola i fakultet su dužni da, najkasnije do 01. maja, podnesu zahtev za oslobađanje od obaveze iz člana 2 stav 2 ove odluke Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Viša škola i fakultet, obaveštavaju kandidate o jezicima narodnosti na kojima će se organizovati polaganje klasifikacionog ispita, prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti u konkursu za upis.

Član 4

Viša škola i fakultet uskladiće opšte akte kojima se uređuje polaganje ispita iz člana 1 ove Odluke sa ovom Odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 5

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši pokrajinski organ uprave nadležan za poslove obrazovanja.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

Ova odluka se od 14. decembra 2009. godine primenjuje kao Pokrajinska skupštinska odluka, a na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o sprovođenju Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2009).