POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O ISPITU IZ STRANOG JEZIKA I JEZIKA NACIONALNE MANJINE ZA RAD U ORGANIMA UPRAVE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 14/2003, 2/2006 i 18/2009 - promena naziva akta)

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljava se ispit kao način provere znanja iz stranog jezika i jezika nacionalne manjine za rad u organima lokalne samouprave i pokrajinskim organima uprave (u daljem tekstu: ispit iz jezika).

U smislu ove Odluke stranim jezikom smatraju se engleski, nemački, francuski, španski i ruski jezik.

U smislu ove Odluke jezikom nacionalne manjine smatraju se jezici koji su u službenoj upotrebi u radu organa Autonomne Pokrajine Vojvodine, odnosno jezici koji su utvrđeni kao službeni jezici statutima opština na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2

Pravo polaganja ispita ima svako zainteresovano lice (u daljem tekstu: kandidat) koji podnese zahtev pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove uprave.

Obrazac zahteva iz stava 1. ovog člana sastavni je deo ove Odluke.

Član 3

Nivoi znanja za polaganje ispita su: osnovni, srednji i visoki.

Član 4

Ispit se polaže u okviru opšteg i stručno-terminološkog znanja.

Ispit iz opšteg znanja polaže se prema svim nivoima znanja.

Ispit iz stručno-terminološkog znanja polaže se iz oblasti prava i uprave.

Uslov za polaganje ispita iz stručno-terminološkog znanja na stranom jeziku i jeziku nacionalne manjine je dokaz o položenom ispitu znanja stranog jezika i jezika nacionalne manjine opšteg znanja visokog nivoa.

Član 5

Ispit se polaže po programu za polaganje ispita koji sačinjava odgovarajuća Komisija za polaganje ispita u saradnji sa obrazovnim, naučnim i stručnim ustanovama iz oblasti jezičkih nauka u zavisnosti od nivoa znanja.

Član 6

Ispit se polaže pred odgovarajućom Komisijom za polaganje ispita (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje pokrajinski sekretar nadležan za poslove uprave u zavisnosti od jezika.

Predsedniku i članovima Komisije pripada naknada koju rešenjem utvrđuje pokrajinski sekretar za poslove uprave.

Član 7

Troškove polaganja ispita snosi kandidat.

Ukoliko je aktom o sistematizaciji radnih mesta određenog organa uprave predviđeno znanje stranog jezika ili jezika nacionalne manjine, troškove polaganja ispita snosi taj organ.

Član 8

Uverenje o položenom ispitu izdaje pokrajinski organ nadležan za poslove uprave i njime se verodostojno dokazuje odgovarajući nivo znanja stranog jezika i jezika nacionalne manjine.

Član 9

Uverenje stečeno u skladu sa ovom Odlukom može se koristiti za rad u organima uprave, kada je odgovarajući nivo znanja stranog jezika i jezika nacionalne manjine utvrđen kao uslov za obavljanje određenih zadataka i poslova.

Uverenje stečeno u skladu sa ovom Odlukom može se koristiti i kod drugih organa i pravnih lica kada je njihovim aktima predviđeno da je za obavljanje poslova, odnosno zadataka potreban odgovarajući nivo znanja stranog jezika ili jezika nacionalne manjine.

Član 10

Uverenje se može steći i bez polaganja ispita, odnosno provere znanja ako kandidat:

- za osnovni nivo znanja priloži dokaz o završena najmanje dva razreda osnovne ili srednje škole na tom jeziku,

- za srednji nivo znanja dokaz da je pohađao nastavu i stekao diplomu srednjeg obrazovanja na tom jeziku,

- za visoki nivo znanja dokaz da je nastavu na višoj školi ili fakultetu pohađao na određenom jeziku i diplomirao na višoj školi ili fakultetu na tom jeziku, odnosno da je tokom studija položio kolokvijum iz stručne terminologije na tom jeziku,

- kao dokaz stručno-terminološkog znanja uz zahtev priloži rešenje o postavljenju za stalnog sudskog tumača iz tog jezika.

Uverenje se izdaje na osnovu podnete dokumentacije.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

ZAHTEV
ZA POLAGANJE ISPITA IZ STRANOG JEZIKA I JEZIKA NACIONALNE MANJINE

Naziv organa: Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine

Ime, očevo ime i prezime podnosioca zahteva:

Adresa stanovanja, mesto prebivališta:

Strani jezik:

Jezik nacionalne manjine:

Nivo znanja:

- osnovni

- srednji i

- visoki (zaokružiti odgovarajući nivo znanja)

Ispit iz opšteg znanja:

Ispit iz stručno-terminološkog znanja:

(dokaz o položenom ispitu znanja stranog jezika opšteg smera visokog nivoa, diploma fakulteta, o znanju stranog jezika stečena na fakultetu u zemlji ili inostranstvu)

Napomene

Ova odluka se od 14. decembra 2009. godine primenjuje kao Pokrajinska skupštinska odluka, a na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o sprovođenju Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2009).