POKRAJINSKA UREDBA
O PLATAMA IMENOVANIH, POSTAVLJENIH I ZAPOSLENIH LICA U POKRAJINSKIM ORGANIMA, ORGANIZACIJAMA, SLUŽBAMA I DIREKCIJAMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2005, 9/2006, 3/2007, 24/2008 - dr. odluka i 18/2009 - promena naziva akta)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način utvrđivanja plata i dodataka na platu imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama (u daljem tekstu: pokrajinski organi).

Član 2

Plate lica iz člana 1. ove odluke utvrđuju se na osnovu:

1. osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica);

2. koeficijenta koji se množi osnovicom i

3. dodatka na platu.

Član 3

Osnovicu, utvrđuje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 4

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Koeficijent sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 5

Dodatak na platu pripada za:

1. vreme provedeno u radnom odnosu (minuli rad);

2. dežurstva i druge slučajeve rada dužeg od punog radnog vremena određene propisima (prekovremeni rad);

3. rad na dan državnog i verskog praznika;

4. dnevnu naknadu za povećanje troškova rada i boravka na terenu (terenski dodatak) i

5. rad noću (između 22,00 i 6,00 časova narednog dana), ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju koeficijenta.

Dodatak na platu iz stava 1. ovog člana obračunava se i isplaćuje u visini utvrđenoj propisima kojima je uređena ova oblast.

Član 6

Plata utvrđena u smislu člana 2. ove odluke isplaćuje se za rad u punom radnom vremenu, odnosno radnom vremenu koje se smatra punim, srazmerno vremenu provedenom na radu.

Vreme provedeno na radu utvrđuje se na osnovu izveštaja o korišćenju identifikacione legitimacije zaposlenog koji Služba za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa dostavlja starešini pokrajinskog organa.

Starešina pokrajinskog organa na osnovu izveštaja iz stava 2. ovog člana kao i drugih evidencija o prisutnosti dostavlja obaveštenje pokrajinskom organu nadležnom za poslove finansija o vremenu koje je zaposleni proveo na radu radi isplate plate zaposlenom.

Član 7*

Koeficijenti za obračun i isplatu plata imenovanih lica iznose:

- 24,00 za sekretara Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 8

Koeficijenti za obračun i isplatu plata postavljenih lica iznose:

- 24,00 za direktora Službe za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa;

- 22,00 za pomoćnika pokrajinskog sekretara sa ovlašćenjem zamenika;

- 21,50 za šefa Kabineta predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, šefa Kabineta predsednika Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, direktora stručne službe Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, direktora Stručne službe kod Pokrajinskog ombudsmana, pomoćnika direktora Službe za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa, pomoćnika sekretara Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, pomoćnika sekretara Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, pomoćnika pokrajinskog sekretara i pomoćnika sekretara sekretarijata;

- 20,30 za savetnika Skupštine - savetnika predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, savetnika predsednika Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- 20,00 za savetnika potpredsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- 17,70 za šefa Protokola i pomoćnika funkcionera koji rukovodi drugim pokrajinskim organom, organizacijom ili službom i

- 16,00 za savetnika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i sekretara radnog tela Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 9

Koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih lica u pokrajinskim organima iznose:

- 16,50 za višeg savetnika;

- 14,10 za savetnika;

- 11,30 za samostalnog stručnog saradnika;

- 10,10 za višeg stručnog saradnika;

- 9,80 za stručnog saradnika, prevodioca i bibliotekara;

- 9,30 za višeg saradnika;

- 8,40 za saradnika;

- 8,30 za stenografa, višeg referenta i visokokvalifikovanog radnika;

- 8,20 za referenta;

- 8,00 za daktilografa;

- 7,50 za kvalifikovanog radnika i

- 6,00 za nekvalifikovanog radnika.

Član 10

Koeficijent utvrđen za zvanje, odnosno zanimanje uvećava se:

- Po osnovu rukovođenja:

- načelniku odeljenja - za 1,50;

- šefu odseka - za 0,75 i

- rukovodiocu grupe - za 0,50;

2. Zaposlenom odgovornom za pripremu i izvršenje budžeta ili finansijskog plana, vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja i zaposlenom na poslovima interne kontrole u smislu Zakona o budžetskom sistemu - za 1,00;

3. Zaposlenom na poslovima referenta za administrativne poslove predsednika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i poslovima tehničkog sekretara u kabinetu predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine - za 1,00 i

4. Zaposlenom na inspekcijskim poslovima - najviše do 20%.

5. Zaposlenom kome je za obavljanje poslova i zadataka, kao poseban uslov u aktu o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u organu za to radno mesto, predviđeno znanje stranog jezika ili jezika nacionalne manjine koji je u službenoj upotrebi u radu organa autonomne pokrajine - za 0,50.

Zaposlenom koji ima pravo na uvećanje koeficijenta po osnovama i stava 1. tačke 1. i 2. ovog člana ukupno uvećanje koeficijenta ne može biti veće od 2,00.

Zaposlenom koji ima pravo na uvećanje koeficijenta po osnovima iz stava 1. tačke 1. i 4. ovog člana koeficijent utvrđen za zvanje uvećava se za određeni procenat po osnovu rada na inspekcijskim poslovima, pa se tako dobijeni koeficijent uvećava po osnovu rukovođenja, s tim što ukupan koeficijent ne može biti veći od 19,80.

Član 11

Starešina koji rukovodi pokrajinskim organom može uvećati iznos plate zaposlenog za određeni mesec do 15% u slučaju povećanog obima posla, izuzetnog zalaganja zaposlenog, kreativnosti i inicijativnosti zaposlenog u obavljanju poslova i slično.

Uvećanje iznosa plate može se koristiti najviše za 5% od ukupnog broja zaposlenih u organu u toku jednog meseca.

U slučaju neblagovremenog, nemarnog, nesavesnog i nestručnog obavljanja poslova starešina koji rukovodi pokrajinskim organom uprave može da umanji iznos plate zaposlenom za određeni mesec do 15%.

Ako ukupna mesečna masa sredstava za isplate plata pojedinog organa, organizacije, službe i direkcije bude veća od 2% od mase sredstava za isplate plata utvrđene na bazi osnovice, koeficijenta i dodatka po osnovu minulog rada, starešina koji rukovodi pokrajinskim organom uprave ne može izvršiti isplate ovako uvećanih plata, bez saglasnosti pokrajinskog organa nadležnog za poslove finansija.

Član 12

Pokrajinski organ nadležan za poslove finansija vrši prenos sredstava za plate imenovanih, postavljenih i zaposlenih na osnovu pojedinačnog zahteva svakog organa.

Obrazac i postupak za podnošenje zahteva za prenos sredstava propisuje starešina pokrajinskog organa nadležnog za poslove finansija.

Član 13

Pri svakoj isplati plate primaocu plate se u pismenom obliku uručuje obračun koji sadrži podatke o svim osnovama po kojima je plata obračunata.

Član 14

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine će svojim aktom urediti vrstu, visinu i način isplate naknade troškova i ostalih primanja zaposlenih.

Član 15

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o platama imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Službeni list APV", broj: 19/02, 01/03 i 03/03).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu 1. januara 2006. godine, a objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o platama imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2006)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

*Danom stupanja na snagu Odluke o platama lica koja bira i imenuje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 24/2008), odnosno 31. decembra 2008. godine, prestale su da važe odredbe člana 7. Odluke o platama imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2005, 9/2006 i 3/2007) u delu koji se odnosi na koeficijente za obračun i isplatu plata: sekretara Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, zamenika sekretara Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i direktora Direkcije.

Ova odluka se od 14. decembra 2009. godine primenjuje kao pokrajinska uredba, a na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o sprovođenju Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2009).