POKRAJINSKA UREDBA
O POSTUPKU I NAČINU RASPISIVANJA I SPROVOĐENJA INTERNOG OGLASA I KONKURSA RADI POPUNJAVANJA RADNIH MESTA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 17/2007 i 18/2009 - promena naziva akta)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet odluke

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se postupak i način raspisivanja i sprovođenja internog oglasa i konkursa, merila za vrednovanje i bodovanje stručnih sposobnosti, veština, kao i minimalan broj bodova koji je potreban za prijem u radni odnos, odnosno popunjavanje izvršilačkih i rukovodećih radnih mesta u pokrajinskim organima uprave, stručnim službama Skupštine i Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine i drugim organizacionim oblicima (u daljem tekstu: pokrajinski organi) koje preko svojih organa osniva Autonomna Pokrajina Vojvodina, ako drugim propisom nije drugačije uređeno.

Dopuštenost popunjavanja radnog mesta

Član 2

Radno mesto može da se popuni pod uslovom: da je radno mesto predviđeno pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u pokrajinskom organu i da se njegovo popunjavanje uklapa u plan prijema u radni odnos.

II INTERNI OGLAS

Pokretanje postupka i način objavljivanja

Član 3

Rukovodilac pokrajinskog organa u pisanoj formi obaveštava službu nadležnu za poslove upravljanja ljudskim resursima (u daljem tekstu: Služba) o potrebi popunjavanja slobodnog izvršilačkog, odnosno rukovodećeg radnog mesta putem internog oglasa.

Potreba popunjavanja radnog mesta putem internog oglasa postoji ako se izvršilačko radno mesto ne može popuniti prelaskom ili sporazumnim preuzimanjem.

Uz obaveštenje dostavljaju se i podaci koji se odnose na radno mesto, zvanje i uslove potrebne za obavljanje poslova.

Služba u roku od četiri dana od dana prijema obaveštenja objavljuje interni oglas istovremeno na svojoj internet stranici, oglasnoj tabli i u prostorijama pokrajinskog organa kod koga se popunjava izvršilačko, odnosno rukovodeće radno mesto.

Sadržina internog oglasa

Član 4

U internom oglasu za popunjavanje radnog mesta navode se podaci o: pokrajinskom organu, radnom mestu, mestu rada, stručnoj osposobljenosti, znanjima i veštinama koje se ocenjuju u izbornom postupku i načinu njihove provere, navodi se rok u kome se podnose prijave, ime lica zaduženog za davanje obaveštenja o internom oglasu, datum oglašavanja, adresa na koju se podnose prijave, kao i koji se dokazi prilažu uz prijavu.

U internom oglasu obavezno se navodi da kandidati koji učestvuju mogu biti samo pokrajinski službenici koji ispunjavaju uslove za napredovanje, koji rade na radnom mestu koje ima isto zvanje kao i radno mesto koje se popunjava ili koji su neraspoređeni.

III KONKURS

Pokretanje postupka

Član 5

Rukovodilac pokrajinskog organa u pisanoj formi obaveštava Službu o potrebi popunjavanja slobodnog izvršilačkog, odnosno rukovodećeg radnog mesta putem konkursa.

Potreba popunjavanja izvršilačkog radnog mesta putem konkursa postoji, ako se ono ne može popuniti prelaskom, ili sporazumnim preuzimanjem, a postupak prijema internim oglasom nije uspeo.

Potreba popunjavanja rukovodećeg radnog mesta putem konkursa postoji, ako postupak prijema internim oglasom nije uspeo.

U pokrajinskom organu obavezno se raspisuje i sprovodi konkurs ako se prima pripravnik.

Način raspisivanja i sadržina konkursa, rok za podnošenje prijava na konkurs i dokazi koji se prilažu

Član 6

Konkurs raspisuje Služba u roku od četiri dana od dana prijema obaveštenja putem organizacije nadležne za poslove zapošljavanja, objavljuje ga na svojoj internet stranici, kao i u nekom od sredstava javnog informisanja.

Konkurs sadrži podatke o pokrajinskom organu, radnom mestu, uslovima za zaposlenje na radnom mestu, mestu rada, stručnoj osposobljenosti, znanjima i veštinama koje se ocenjuju u izbornom postupku, način njihove provere, sadrži rok u kojem se podnose prijave, ime lica zaduženog za davanje informacija o konkursu, adresu za podnošenje prijava i podatke o dokazima koji se prilažu uz prijavu.

U konkursu za popunjavanje izvršilačkog radnog mesta navodi se da je probni rad obavezan za one koji prvi put zasnivaju radni odnos u pokrajinskom organu, u konkursu za popunjavanje rukovodećeg radnog mesta navodi se koliko traje rad na tom radnom mestu, a kod konkursa za prijem pripravnika navodi se da se radni odnos zasniva na određeno vreme i njegovo trajanje.

Rok za podnošenje prijava na konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana raspisivanja i počinje da teče narednog dana od dana kada ga objavi organizacija nadležna za poslove zapošljavanja.

Uz prijavu na konkurs kandidat prilaže originale ili overene fotokopije uverenja o državljanstvu, izvoda iz matične knjige rođenih, dokaza o odgovarajućoj stručnoj spremi, dokaza o radnom iskustvu i drugih dokaza o ispunjavanju propisanih uslova za rad na radnom mestu koje se popunjava.

Pokrajinski službenik umesto dokaza iz stava 5. ovog člana, može uz prijavu priložiti fotokopije isprava sadržanih u njegovom ličnom dosijeu, čiju verodostojnost potvrđuje Služba svojim pečatom.

IV SPROVOĐENJE INTERNOG OGLASA I KONKURSA - IZBORNI POSTUPAK ZA POPUNJAVANJE RADNIH MESTA

Konkursna komisija za sprovođenje internog oglasa, odnosno konkursa

Član 7

Interni oglas i konkurs sprovodi konkursna komisija.

Konkursnu komisiju za popunjavanje izvršilačkog radnog mesta imenuje rukovodilac pokrajinskog organa, posebno za svaki interni oglas ili konkurs.

Konkursnu komisiju za popunjavanje rukovodećeg radnog mesta imenuje Komisija za žalbe Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Komisija za žalbe), posebno za svaki interni oglas ili konkurs.

Konkursna komisija za popunjavanje izvršilačkog radnog mesta i Konkursna komisija za popunjavanje rukovodećeg radnog mesta (u daljem tekstu: Komisija) imaju po tri člana koji se imenuju u skladu sa odredbama Odluke o pokrajinskim službenicima.

Sprečavanje sukoba interesa

Član 8

Predsednik i ostali članovi Komisije dužni su da nakon što pregledaju prijave podnete na interni oglas, odnosno konkurs, daju pisane izjave o tome da li oni ili sa njima povezana lica imaju interes u vezi sa sprovođenjem internog oglasa, odnosno konkursa.

Povezanim licima iz stava 1. ovog člana smatraju se:

- supružnik ili vanbračni partner, čak i ako su brak ili vanbračna zajednica prestali;

- srodnik po krvi u pravoj liniji, a u pobočnoj liniji do četvrtog stepena;

- srodnik po tazbini do drugog stepena zaključno, čak i onda kad je brak prestao;

- lice s kojim je član Komisije u odnosu staraoca, usvojioca, usvojenika ili hranioca;

- sva ostala lica u vezi sa kojima postoje druge okolnosti koje dovode u sumnju nepristrasnost člana Komisije.

Predsednik ili drugi član Komisije kod koga postoji sukob interesa izuzima se iz rada Komisije rešenjem o izuzeću koje donosi rukovodilac pokrajinskog organa, odnosno Komisija za žalbe, uz istovremeno imenovanje novog člana Komisije.

Rad komisije

Član 9

Komisija donosi odluke većinom glasova.

Komisija vodi zapisnik o radu.

Članovi Komisije dužni su da čuvaju podatke do kojih su došli tokom sprovođenja internog oglasa, odnosno konkursa.

Obavljanje poslova za komisiju

Član 10

Stručno-tehničke i administrativne poslove za Komisiju obavlja pokrajinski organ koji je oglasio potrebu za popunjavanjem radnog mesta.

V NAČIN PROVERE I BODOVANJA STRUČNIH SPOSOBNOSTI I VEŠTINA KANDIDATA

Pokretanje izbornog postupka

Član 11

Komisija utvrđuje listu prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove sadržane u internom oglasu, odnosno konkursu.

Nepotpune, neblagovremene, nedozvoljene i nerazumljive prijave na interni oglas, odnosno konkurs, Komisija odbacuje zaključkom, protiv kojeg je dozvoljena posebna žalba o kojoj odlučuje Komisija za žalbe.

Lica koja su podnela prijave iz stava 2. ovog člana, neće se smatrati kandidatima prijavljenim na konkurs, odnosno interni oglas.

 

Način provere i bodovanje stručnih sposobnosti i veština kandidata

Član 12

U izbornom postupku Komisija u skladu sa odredbama ove odluke proverava i boduje stručne sposobnosti i veštine kandidata bitne za obavljanje poslova radnog mesta koje se popunjava.

Stručne sposobnosti i veštine kandidata proveravaju se putem testiranja i razgovora.

Posebno se vrednuje:

1. prosečna ocena stečena tokom obrazovanja,

2. dužina trajanja školovanja,

3. položaj obrazovne ustanove na zvaničnoj rang listi ustanova određenog obrazovnog profila, ako takva postoji.

Kao posebni kriterijumi u izbornom postupku bez utvrđivanja bodova ceniće se:

1. ocena rada kandidata koji imaju status državnog ili pokrajinskog službenika, odnosno zaposlenog u organima jedinica lokalne samouprave;

2. pismo preporuke rukovodioca, odnosno neposredno pretpostavljenog za kandidate koji imaju status državnog ili pokrajinskog službenika, odnosno zaposlenog u organima jedinica lokalne samouprave.

Testiranje kandidata

Član 13

Kandidate iz člana 11. stava 1. ove odluke Komisija upućuje na testiranje.

Ukoliko kandidat nije pristupio testiranju smatraće se da je povukao prijavu na konkurs, odnosno interni oglas.

Član 14

Kod kandidata prijavljenih na interni oglas, testiranje se sastoji od provere sposobnosti i veština bitnih za obavljanje poslova radnog mesta koje se popunjava.

Kod kandidata prijavljenih na konkurs u slučaju popunjavanja pripravničkog mesta, testiranje se sastoji od provere poznavanja osnova ustavnog uređenja Republike Srbije i ustavno-pravnog položaja Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i poznavanja osnova delokruga pokrajinskog organa koji je raspisao konkurs.

Kod kandidata prijavljenih na konkurs, izuzev slučaja iz stava 2. ovog člana, testiranje se sastoji od provere poznavanja osnova ustavnog uređenja Republike Srbije i ustavno-pravnog položaja Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i provere sposobnosti i veština bitnih za obavljanje poslova radnog mesta koje se popunjava.

Provere poznavanja osnova ustavnog uređenja Republike Srbije i ustavno-pravnog položaja Autonomne Pokrajine Vojvodine oslobođeni su kandidati koji uz prijavu prilože uverenje o položenom stručnom ispitu za rad u organu uprave ili pravosudnom ispitu.

Kod popunjavanja radnog mesta za koje je propisan i uslov poznavanja stranog jezika ili jezika nacionalne manjine koji je u službenoj upotrebi u pokrajinskim organima, kandidati će se testirati pred komisijama u skladu sa Odlukom o ispitu iz stranog jezika i jezika nacionalne manjine za rad u organima uprave.

Provere poznavanja stranog jezika ili jezika nacionalne manjine koji je u službenoj upotrebi u pokrajinskim organima, oslobođeni su kandidati koji uz prijavu prilože uverenje o odgovarajućem nivou znanja jezika stečeno u skladu sa Odlukom o ispitu iz stranog jezika i jezika nacionalne manjine za rad u organima uprave.

Kada je kao uslov za popunjavanje radnog mesta propisano poznavanje rada na računaru kandidati će se testirati pred licem zaduženim za informatičke i poslove održavanja računarske mreže u pokrajinskom organu, ili ako takvog nema, pred zaposlenim koji obavlja informatičke poslove u Službi za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa.

Provere poznavanja rada na računaru, oslobođeni su kandidati koji uz prijavu prilože međunarodno priznato uverenje o odgovarajućem nivou znanja.

Član 15

Za svaki deo testiranja iz člana 14. ove odluke, kandidatima se dodeljuje određeni broj bodova od 1 do 10.

Smatra se da su kandidati zadovoljili na testiranju, ako su za svaki deo testiranja dobili najmanje 6 bodova.

U slučaju da je kandidat uz prijavu priložio uverenje iz člana 14. stav 4, 6. i 8, za te delove testiranja dobija po 10 bodova.

Svaki kriterijum iz člana 12. stava 3. ove odluke posebno se vrednuje dodeljivanjem određenog broja bodova od 1 do 5.

Ukoliko nijedan kandidat nije postigao zadovoljavajuće rezultate na testiranju postupak prijema se obustavlja.

Pre pokretanja novog postupka prijema u pokrajinski organ za isto radno mesto, obaviće se preispitivanje sadržaja testova i imenovaće se nova Komisija.

Razgovor sa kandidatom

Član 16

Kandidati koji su uspešno položili testove pristupaju razgovoru (intervju) sa Komisijom, koji se takođe boduje bodovima od 1 do 10.

Komisija na osnovu razgovora utvrđuje interese, profesionalne ciljeve i motivaciju kandidata za rad u pokrajinskom organu.

Psihološko testiranje kandidata

Član 17

U postupku sprovođenja internog oglasa, odnosno konkursa obaviće se psihološko testiranje kandidata, ako je za radno mesto koje se popunjava takva provera propisana pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta pokrajinskog organa.

VI IZBORNI POSTUPAK ZA POPUNJAVANJE RUKOVODEĆEG RADNOG MESTA

Sadržina prijave na interni oglas, odnosno konkurs

Član 18

Prijava na interni oglas, odnosno konkurs, sadrži ime i prezime kandidata, datum i mesto rođenja, adresu stanovanja, podatke o obrazovanju, podatke o vrsti i dužini radnog iskustva sa kratkim opisom poslova na kojima je kandidat radio do podnošenja prijave i odgovornosti na tim poslovima, podatke o stručnom usavršavanju i podatke o posebnim oblastima znanja.

Posebna pravila u izbornom postupku za popunjavanje rukovodećeg radnog mesta

Član 19

U izbornom postupku za popunjavanje rukovodećeg radnog mesta osim sposobnosti i veština koje se proveravaju kod izvršilačkih radnih mesta, proverava se i:

- poznavanje oblasti iz nadležnosti organa,

- stručno znanje i poznavanje prava Evropske unije koje je potrebno za rad na rukovodećem radnom mestu,

- veština logičkog i analitičkog rezonovanja,

- veština komunikacije,

- organizacione sposobnosti,

- veština rukovođenja.

Druga znanja i veštine proveravaju se za pojedina rukovodeća radna mesta ako je to predviđeno pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u pokrajinskom organu.

Svaki deo testiranja iz stava 1. ovog člana boduje se bodovima od 1 do 10.

Smatra se da su kandidati zadovoljili prilikom testiranja, ako su za svaki deo testiranja dobili najmanje 6 bodova.

Kandidati koji su uspešno položili testove pristupaju razgovoru (intervju) sa Komisijom, koji se takođe boduje bodovima od 1 do 10.

Komisija kroz razgovor utvrđuje interese, profesionalne ciljeve i motivaciju kandidata za rad u pokrajinskom organu.

VII IZVEŠTAJ O REZULTATIMA SPROVEDENOG POSTUPKA, LISTA ZA IZBOR I ODLUKA O IZBORU

Član 20

Prilikom popunjavanja izvršilačkog radnog mesta Komisija sastavlja izveštaj sa obrazloženom listom za izbor kandidata.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, mora da sadrži detaljan prikaz rezultata svakog kandidata za svaki deo provere stručnih sposobnosti i veština.

Uz izveštaj se prilažu i rezultati psihološke procene kandidata, ako je ona sprovedena.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se rukovodiocu pokrajinskog organa, koji odlučuje o izboru kandidata sa liste.

U slučaju da rukovodilac pokrajinskog organa ne izabere kandidata sa najvećim brojem bodova, svoju odluku mora posebno obrazložiti.

Član 21

Prilikom popunjavanja rukovodećeg radnog mesta, Komisija sastavlja izveštaj sa obrazloženom listom za izbor od tri kandidata koja su postigla najveći broj bodova.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, mora da sadrži detaljan prikaz rezultata svakog kandidata za svaki deo provere stručnih sposobnosti i veština.

Uz izveštaj se prilažu i rezultati psihološke procene kandidata, ako je ona sprovedena.

Ako više kandidata za popunjavanje rukovodećeg radnog mesta ima isti rezultat, prednost da budu uvršteni na listu za izbor imaju oni sa boljim rezultatom na testiranju.

Na osnovu izveštaja iz stava 1. ovog člana rukovodilac pokrajinskog organa Izvršnom veću Autonomne Pokrajine Vojvodine ili drugom organu nadležnom za postavljenje podnosi predlog za postavljenje pokrajinskog službenika na rukovodeće radno mesto.

U slučaju da rukovodilac pokrajinskog organa ne predloži kandidata sa najvećim brojem bodova, svoju odluku mora posebno obrazložiti.

Dostavljanje rešenja o prijemu u radni odnos, odnosno rešenje o postavljenju

Član 22

Rešenja o prijemu u radni odnos na izvršilačko radno mesto u pokrajinskom organu, odnosno rešenje o postavljenju na rukovodeće radno mesto dostavlja se svim kandidatima iz člana 11. stav 1. ove odluke.

Kandidati iz člana 11. stav 1. ove odluke imaju pravo uvida u rezultate sprovedenog postupka, osim dela postupka koji se odnosi na psihološku proveru kandidata.

Kandidat koji nije zadovoljan rešenjem iz stava 1. ovog člana ima pravo da uloži žalbu, odnosno da pokrene upravni spor.

Evidentiranje prijavljenih kandidata koji nisu izabrani na internom oglasu, odnosno konkursu

Član 23

Komisija dostavlja Službi podatke o prijavljenim kandidatima koji nisu izabrani na internom oglasu, odnosno konkursu, radi evidentiranja.

Podatke iz stava 1. ovog člana pokrajinski organi će koristiti za svoje potrebe u postupku zasnivanja radnog odnosa na određeno vreme ili prilikom drugih oblika radnog angažovanja, za koje u skladu sa propisima nije predviđeno oglašavanje.

Stupanje na snagu i primena

Član 24

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine" i primenjivaće se od 1. oktobra 2007. godine.

Napomene

Ova odluka se od 14. decembra 2009. godine primenjuje kao pokrajinska uredba, a na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o sprovođenju Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2009).