ODLUKA
O UTVRĐIVANJU USLOVA U POGLEDU UDALJENOSTI OD SUSEDNOG OBJEKTA I VISINE OBJEKTA U POSTUPKU LEGALIZACIJE OBJEKATA

("Sl. list grada Pančeva", br. 25/2009)

Član 1

Ovom odlukom se na drugačiji način utvrđuju uslovi u pogledu udaljenosti od susednog objekta i visine objekta, za objekte u postupku legalizacije, koja je manja od udaljenosti propisane odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje Opštinska, odnosno Gradska uprava ("Službeni glasnik RS", br. 75/03), (u daljem tekstu: Pravilnik), na teritoriji grada Pančeva.

Član 2

Planirana namena iz važećeg planskog dokumenta je uslov za određivanje mogućnosti legalizacije objekata. Ukoliko je preovlađujuća namena u suprotnosti sa planiranom namenom moguće je izvršiti legalizaciju objekata i to u:

- zoni stanovanja, zoni centra odnosno zoni društvene delatnosti: pored stambenih objekata svih vrsta, mogu se legalizovati javni objekti od opšteg interesa, poslovni objekti koji su kompatibilni sa stanovanjem, prateći objekti stanovanja, komunalni objekti,

- Radnoj /industrijskoj/ i zoni poljoprivrednih dobara: pored objekata ove namene mogu se legalizovati i objekti koji su definisani i za zonu stanovanja,

- zoni sporta i rekreacije: pored objekata ove namene mogu se legalizovati i objekti koji su definisani i za zonu stanovanja,

- zoni zaštitnog zelenila: mogu se legalizovati sportsko rekreativni objekti, kao i objekti koji su definisani i za zonu stanovanja,

- zoni specijalne namene: objekti koji su definisani i za zonu stanovanja uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležnog organa.

Ukoliko namena objekata u postupku legalizacije je u suprotnosti od pretežne namene definisane u prethodnom stavu potrebna je saglasnost Gradskog veća Grada Pančeva na predlog Gradske uprave grada Pančeva uz prethodno pribavljeno mišljenje Komisije za planove.

Član 3

Međusobna udaljenost izgrađenih objekata svih vrsta i namena u postupku legalizacije dozvoljava se na manjoj udaljenosti u odnosu na međusobnu udaljenost objekata propisane Pravilnikom i to:

- prema prikazanoj udaljenosti u dostavljenom projektu izvedenog objekta koji je izrađen prema važećim aktima do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09-ispravka),

- prema prikazanoj udaljenosti u tehničkom izveštaju, odnosno zapisniku o izvršenom veštačenju o ispunjenosti uslova za upotrebu objekta.

Za otvore na susednim stranama objekata na udaljenosti manjoj od 1m od susednog objekta i udaljenost objekta od međne linije manje od 1m, potrebna je saglasnost vlasnika susednog objekta, odnosno vlasnika susedne parcele.

Ova pravila se ne primenjuju u slučaju moguće rekonstrukcije objekata koji budu legalizovani, a po posebnom zahtevu u redovnom postupku.

Član 4

Visina izgrađenih objekta svih vrsta i tipova, u postupku legalizacije, određuje se prema Pravilniku, za gradske stambene i opšte zone većih gustina za naseljena mesta Pančevo, Starčevo i Kačarevo.

Visina izgrađenih objekta svih vrsta i tipova, u postupku legalizacije, određuje se prema Pravilniku, za opšte stambene zone u naseljima srednjih gustina za naseljena mesta: Omoljica, Banatski Brestovac, Ivanovo, Dolovo, Jabuka, Glogonj i Banatsko Novo Selo.

Ova pravila se ne primenjuju u slučaju moguće rekonstrukcije i dogradnje objekata koji budu legalizovani, a po posebnom zahtevu u redovnom postupku ukoliko bi visina dograđenog dela objekta bila u suprotnosti sa odredbama planskog dokumenta koje određuju maksimalnu spratnost (vertikalnu regulaciju).

Član 5

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".