ODLUKA
O IZRADI PLANOVA GENERALNE REGULACIJE U SKLADU SA ZAKONOM O PLANIRANJU I IZGRADNJI NA CELOM GRAĐEVINSKOM PODRUČJU NASELJENOG MESTA PANČEVO

("Sl. list grada Pančeva", br. 25/2009)

Član 1

Ovom odlukom se pristupa izradi Planova generalne regulacije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09-ispravka), (u daljem tekstu: Zakon) na celom građevinskom području naseljenog mesta Pančevo (u daljem tekstu: Planovi generalne regulacije).

Rok za donošenje Planova generalne regulacije je dve godine od dana stupanja na snagu Zakona.

Član 2

Građevinsko područje naseljenog mesta Pančevo, određuje se granicama Generalnog plana Pančeva ("Službeni list opštine Pančevo", br. 14/08 i 16/08-ispravka), koji je u postupku usklađivanja sa odredbama Zakona.

Član 3

Planovi generalne regulacije se donose za celo građevinsko područje naseljenog mesta Pančevo, tako da je navedeno područje podeljeno na 11 prostornih celina predviđenih za dalju razradu kroz izradu Planova generalne regulacije (PGR).

Manja odstupanja granica PGR dozvoljena su i konačno će se odrediti konceptom svakog plana.

Celina 1 - ŠIRI CENTAR (krug obilaznice)

PGR br. 1 prostorno je definisan sa severne strane prugom Beograd-Pančevo, sa severoistočne i jugozapadne strane obilaznicom (saobraćajnicom) oko Pančeva sve do reke Tamiš. Sa zapadne strane granica prati levu stranu reke Tamiš, a severozapadnom stranom (obuhvata) ide regulacionom linijom ul. Moše Pijade, do ul. Dimitrija Tucovića, zatim prati ul. Dimitrija Tucovića do pruge Beograd-Pančevo, odnosno do preseka sa Jabučkim putem.

Celina 2 - STRELIŠTE SA HIPODROMOM I VOJLOVICA SA TOPOLOM

PGR br. 2 prostorno je definisana sa severne strane ul. Miloša Obrenovića, sa istočne strane prati granicu PDR Hipodrom, dalje nastavlja granicom GP, do granice RNP koja je definisana u PGR sa južne strane. Zatim skreće na severozapad ul. Spoljnostarčevačkom do ul. Đure Nikolajevića, obuhvata naselje Topolu do ul. Toze Markovića i dalje nastavlja ul. 7 jula, i prati severozapadnu granicu PDR Strelište i SRC Strelište do preseka sa obilaznicom. Dalje ide obilaznicom do ul. Miloša Obrenovića.

Celina 3 - PROŠIRENA MISA SA GROBLJEM

PGR br. 3 definisana je rekom Nadel od državnog puta M-1/9, skreće na istok i prati granicu GP, ide granicom GP u delu Novog groblja dalje na jug tako što prati granicu GP i granicu zaštitnog zelenila do ul. Miloša Obrenovića i skreće na zapad navedenom ulicom do obilaznice.

Celina 4a - KARAULA SA JABUČKIM PUTEM

PGR br. 4a prostorno je definisana sa zapadne i severne strane GP, sa severoistočne i južne strane ide granicom zabranjene gradnje vojnog kompleksa do preseka sa državnim putem R-124 koji prati granicu DUP-a "Karaula" do pruge Beograd-Pančevo i sa južne strane prati prugu Beograd-Pančevo do početne tačke, koja se nalazi na granici GP.

Celina 4b - SKROBARA

Naselje Skrobara definisano je GP Pančeva sa severozapadne, severne i istočne strane, sa južne strane do granice naselja tj. dalekovoda i sa jugozapadne strane poljskim putem (oko naselja) do preseka sa granicom GP Pančeva.

Celina 5 - KUDELJARAC I NOVOSELJANSKI PUT IZA NADELA

PGR br. 5 definisan je sa granicom DUP - "Kudeljarski nasip" sem u severozapadnom gde je definisan granicom GP. Plan generalne regulacije u celom njegovom obuhvatu zavisi od proširenja granice građevinskog područja naseljenog mesta Pančevo u postupku usklađivanja Generalnog plana, shodno granici građevinskog područja određenoj Prostornim planom.

Celina 6a - BAVANIŠTANSKI PUT

Granica je definisana GP sa severne, istočne i južne strane, a sa jugozapadne strane granicom između katastarskih opština Pančevo i Vojlovica. Sa zapadne definisana je strane granicom PDR "Hipodrom", a sa severne strane ul. Miloša Obrenovića.

Celina 6b - STARI TAMIŠ

Obuhvata prostor sa obe strane Bavaništanskog puta do reke Nadel, naselje-Stari Tamiš. Naselje Stari Tamiš u prostoru je definisano granicama Urbanističkog projekta "Stari Tamiš", tj. granicom GP Pančeva.

Celina 6c - NOVA DEPONIJA

Deponija komunalnog smeća u prostoru je definisana DUP-om, tj. granicom GP Pančeva.

Celina 7 - LUKA DUNAV, "GREEN FIELD"2, STARA UTVA I STAKLARA

PGR br. 7 definisan je sa zapada od ušća Tamiša u Dunav, granicom reke Tamiš do obilaznice. Prati obilaznicu, do granice PDR SRC "Strelište" i PDR "Strelište" (granica stare industrijske zone). Jugoistočnom stranom graniči se sa KO Vojlovica do ul. Spoljnostarčevačke. Seče ul. Spoljnostarčevačku, i ide do ul. Toze Markovića granicom naselja Topola (istočna strana do GREEN FIELD) lokacije). Na jug prati granicu GREEN FIELD) do Azotarinog kanala i nastavlja se severozapadnom stranom kanala sve do reke Dunav. Dalje granica nastavlja Dunavom tj. granicom GP.

Celina 8 - "PETROHEMIJA, AZOTARA I RAFINERIJA"

Obuhvata fabrike: Petrohemija, Azotara i Rafinerija. Početna tačka nalazi se na granici GP tj. reci Dunav, zatim ide severnom stranom plovnog Azotarinog kanala na sever granicom GREEN FIELD) lokacijom. Zatim granica ide ispod naselja Topola ul. Đure Nikolajevića i ul. Spoljnostarčevačkom, odatle skreće na jugozapad, prati deo puta TE-TO, zeleni pojas, seče isti i ide na zapad sve do reke Dunav. Od reke Dunav ide dalje na severozapad granicom GP sve do Azotarinog kanala.

Za ovu celinu donet je Plan generalne regulacije Kompleksa HIP "Petrohemija", HIP "Azotara" i NIS "Rafinerija nafte Pančevo" u naseljenom mestu Pančevo ("Sl. list opštine Pančevo" br. 14/08 i 18/09).

Celina 9 - "GREEN FIELD" 1 I 3

Severna granica ide ispod Petrohemije granicom zaštitnog zelenila i dalje putem za TE-TO sve do ul. Spoljnostarčevačke. Prati ul. Spoljnostarčevačku do preseka sa granicom GP. Od te granične tačke u južnom delu prati granicu GP sve do početne tačke koja se nalazi na obali Dunava.

Celina 10 - POTAMIŠJE I GRADSKA ŠUMA

Definisana je granicom GP i prugom Beograd-Pančevo, sa severne strane Beograd-Pančevo do ul. Dimitrija Tucovića, dalje na jug ide ul. Dimitrija Tucovića do ul. Moše Pijade, dalje ide ul. Moše Pijade do reke Tamiš dalje prati levu obalu Tamiša do ušća u Dunav, a dalje ide granicom GO oko gradske šume i dalje rekom Tamiš do pruge Beograd-Pančevo.

Celina 11 - KOMPLEKSI POSEBNE NAMENE

Kompleks posebne namene (vojno) sa severozapadne strane prati granicu GP do naselja Skrobara, obilazi pomenuto naselje sa južne strane do magistralne pruge za Zrenjanin, skreće na jugozapad tako što prati granicu GP Pančeva, obilazeći komplekse posebne namene. Prati triangl pruge, i prugu Beograd-Pančevo do ul. Dimitrija Tucovića. Zatim ide na sever jabučkim putem do kraja DUP-a Karaula. Odakle ide poljskim putem prema istoku do kompleksa specijalne namene koji prati je sve do početne tačke, odnosno do GP Pančevo.

Podela građevinskog područja naseljenog mesta Pančevo na celine za izradu Planova generalne regulacije prikazana je grafičkim prilogom koji je sastavni deo ove odluke.

Gradsko veće grada Pančeva, na predlog Gradske uprave grada Pančeva, po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za planove, u roku do 45 dana od dana donošenja ove odluke, doneće akt kojim se određuje dinamika sa prioritetima izrade Planova generalne regulacije.

Član 4

Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva, u skladu sa Zaključkom o određivanju nadležnosti za donošenje Odluke o izradi strateške procene Skupštine opštine Pančevo br. I-01-06-52/2005 od 20.07.2005. godine, objavljenom u "Službenom listu opštine Pančevo" br. 16/05, doneće Odluku o izradi ili nepristupanju izradi strateške procene uticaja plana na životnu sredinu za Planove generalne regulacije iz člana 3. ove odluke.

Odluka se donosi na osnovu mišljenja Sekretarijata za zaštitu životne sredine i zainteresovanih organa i organizacija, u skladu sa Zakonom o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Sl. glasnik RS", br. 135/04).

Član 5

Plan generalne regulacije sadrži naročito:

1. granicu plana i obuhvat građevinskog područja;

2. podelu prostora na posebne celine i zone;

3. pretežnu namenu zemljišta po zonama i celinama;

4. regulacione linije ulica, površina javne namene i građevinske linije sa elementima za obeležavanje na geodetskoj podlozi za zone za koje nije predviđena izrada Plana detaljne regulacije;

5. nivelacione kote raskrsnica ulica i površina javne namene (nivelacioni plan) za zone za koje nije predviđena izrada plana detaljne regulacije;

6. trase koridori i kapaciteti za saobraćajnu, energetsku komunalnu i drugu infrastrukturu;

7. vertikalnu regulaciju;

8. pravila uređenja i pravila građenja po zonama i celinama;

9. zone za koje se obavezno donosi plan detaljne regulacije;

10. lokacija za koje se radi urbanistički projekat;

11. rokovi za izradu planova detaljne regulacije sa obavezno propisanom zabranom građenje novih objekata i rekonstrukcije postojećih objekata (izgradnja objekata ili izvođenje radova kojima se menja stanje u prostoru) do usvajanja plana;

12. mere zaštite kulturno-istorijskih spomenika i zaštićenih prirodnih celina;

13. inženjersko-geološke uslove;

14. mere energetske efikasnosti izgradnje;

15. grafički deo.

Član 6

Sredstva za izradu Planova generalne regulacije obezbediće se u budžetu grada Pančeva za 2010. i 2011. godinu.

Nosilac izrade Planova generalne regulacije i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu - u slučaju da se donese odluka o izradi strateške procene uticaja plana na životnu sredinu, je JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

Član 8

Nadležni organ, odnosno organizacija, dužni su da ustupe postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, odnosno ortofoto snimke, kao i organi i organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata dužni su da po zahtevu, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade, nosiocu izrade, JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

Član 9

Po objavljivanju ove odluke pristupiće se izradi koncepta plana u skladu sa članom 48. Zakona.

Pre izlaganja na javni uvid nacrt planskog dokumenta podleže stručnoj kontroli u skladu sa članom 49. Zakona.

Član 10

Izlaganje plana na javni uvid vrši se posle izvršene stručne kontrole.

Javni uvid se oglašava u dnevnom i lokalnom listu i traje 30 dana od dana oglašavanja.

Plan se izlaže na javni uvid u prostorijama Gradske uprave grada Pančeva u Sekretarijatu za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, 6. sprat, kancelarija 605, Trg Kralja Petra I, br. 2-4, Pančevo, koji se stara o izlaganju plana na javni uvid.

O izvršenom javnom uvidu plana Komisija za planove sačinjava izveštaj u skladu sa članom 50. Zakona. U slučaju da nakon javnog uvida nacrta plana komisija za planove utvrdi da usvojene primedbe suštinski menjaju planski dokument, donosi odluku kojom se nosiocu izrade nalaže da izradi novi nacrt ili koncept plana, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana donošenja odluke.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".