ODLUKA
O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA KOD NADLEŽNOG ORGANA ZA POSLOVE PROSTORNOG I URBANISTIČKOG PLANIRANJA U GRADU PANČEVU

("Sl. list grada Pančeva", br. 25/2009)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se troškovi u postupku potvrđivanja urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonskog oblikovanja površina javne namene i urbanističko-arhitektonske razrade lokacija i izdavanja informacije o lokaciji i lokacijske dozvole, određuje njihova visina i način plaćanja.

Član 2

Troškovima, u smislu ove odluke, smatraju se troškovi oglašavanja javne prezentacije urbanističkog projekta, naknade za pribavljanje uslova za priključenje na saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu i drugih uslova u skladu sa posebnim zakonima kao i ostali troškovi nadležnih sekretarijata Gradske uprave grada Pančeva nastali u postupcima i radnjama za potvrđivanje urbanističkog projekta, izdavanja informacije o lokaciji kao i lokacijske dozvole (troškovi štampanja grafičkih priloga i sl.).

Naknadu troškova iz stava 1. ovog člana plaća podnosilac zahteva, odnosno investitor.

Član 3

Visina naknade troškova za obaveštavanje o javnoj prezentaciji urbanističkog projekta određuje se u zavisnosti od stvarnih troškova po ispostavljanju faktura od strane lokalnog lista u kojem se objavljuje oglas o javnoj prezentaciji urbanističkog projekta.

Visina naknade troškova za izdavanje informacije o lokaciji utvrđuje se na ime stvarnih troškova nadležnog organa Gradske uprave grada Pančeva.

Visina naknade troškova za izdavanje lokacijske dozvole određuje se u zavisnosti od stvarnih troškova na ime pribavljanja uslova za priključenje na saobraćajnu, komunalnu i drugu infrastrukturu i drugih uslova u skladu sa posebnim zakonima po ispostavljanju faktura od strane organa, organizacija i preduzeća, odnosno privrednih društava.

Pribavljanje tehničkih informacija, tehničkih uslova i posebnih uslova za uređenje prostora koja izrađuju preduzeća čiji je osnivač grad Pančevo, vrši se bez naknade troškova kada su podnosioci zahteva Gradska uprava grada Pančeva, mesne zajednice, javna i javno-komunalna preduzeća, ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna Pokrajina Vojvodina i grad Pančevo i investitori verskih objekata crkava i verskih zajednica.

Investitori iz prethodnog stava imaju obavezu plaćanja poreza na dodatnu vrednost (PDV) na ispostavljenu fakturu kojom se oslobađaju troškova.

Član 4

Podnosilac zahteva za potvrđivanje urbanističkog projekta obavezan je da, uz zahtev, priloži i dokaz o uplati 7.500,00 dinara na ime akontativnog dela naknade troškova.

Podnosilac zahteva za izdavanje informacije o lokaciji obavezan je da, uz zahtev, priloži i dokaz o uplati 5.653,00 dinara na ime stvarnih troškova.

Podnosilac zahteva za izdavanje lokacijske dozvole obavezan je da, uz zahtev, priloži i dokaz o uplati 12.000,00 dinara na ime akontativnog dela naknade troškova. Ukoliko je za izdavanje lokacijske dozvole potrebno pribavljanje tehničkih uslova od organa i organizacija za koje navedeni iznos ne pokriva troškove izdavanja, podnosilac zahteva će biti pismeno pozvan da u roku od tri dana reguliše troškove pribavljanja tih uslova i o tome priloži dokaz sekretarijatu.

Ukoliko su stvarni troškovi oglašavanja javne prezentacije urbanističkog projekta veći od uplaćene akontacije, podnosilac zahteva je u obavezi da razliku između stvarnih troškova i uplaćene akontacije uplati pre potvrđivanja urbanističkog projekta.

Ukoliko su stvarni troškovi manji od uplaćene akontacije, razlika se vraća podnosiocu zahteva.

Ukoliko podnosilac zahteva za potvrđivanje urbanističkog projekta odustane od zahteva nakon oglašavanja javne prezentacije, nema pravo na povraćaj uplaćene akontacije.

Ukoliko podnosilac zahteva za izdavanje lokacijske dozvole odustane od podnetog zahteva, nema pravo na povraćaj uplaćene akontacije do visine stvarnih troškova nastalih po zahtevu.

Član 5

Visina naknade troškova utvrđena odredbama ove odluke menja se jedanput godišnje i to u postupku utvrđivanja budžeta grada za narednu godinu.

Izuzetno, visina naknade troškova može se izmeniti i u slučaju donošenja, odnosno izmene, zakona ili drugog propisa kojim se uređuju izvorni prihodi jedinice lokalne samouprave.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 6

U rešavanju zahteva za izdavanje Akta o urbanističkim uslovima i Izvoda iz urbanističkog plana, podnetih pre stupanja na snagu ove odluke, troškovi izdavanja Akta o urbanističkim uslovima i Izvoda iz urbanističkog plana će se obračunavati na osnovu Odluke o visini i načinu plaćanja naknade troškova za izdavanje izvoda iz urbanističkog plana i akta o urbanističkim uslovima ("Sl. list opštine Pančevo", br. 7/03, 21/04, 19/05, 27/05, 30/06 i 19/07, i "Sl. list grada Pančeva", br. 16/08).

Član 7

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o visini i načinu plaćanja naknade troškova za izdavanje izvoda iz urbanističkog plana i akta o urbanističkim uslovima ("Sl. list opštine Pančevo", br. 7/03, 21/04, 19/05, 27/05, 30/06 i 19/07 i "Sl. list grada Pančeva", br. 16/08).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".