ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 23/2009)

Član 1

Ovom odlukom pristupa se izradi Prostornog plana grada Kraljeva i utvrđuje obuhvat granice plana u površini od oko 1531,79 km2 (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Cilj izrade Prostornog plana je da se teritorija grada Kraljeva prostorno razradi, odrede smernice za razvoj delatnosti i namena površina, kao i uslovi za održivi i ravnomerni razvoj na teritoriji grada Kraljeva.

Član 3

Granica Prostornog plana polazi od tromeđe gradova Čačak, Kraljevo i opštine Knić, odnosno od tromeđe katastarskih opština Bresnica, Guncati i Tavnik. Nastavlja na jugoistok severo-istočnom granicom katastarskih opština Tavnik, Lađevci, Cvetke i Trgovište, pa severnom granicom katastarske opštine Vitkovac dolazi do tromeđe katastarskih opština Vitkovac, Petropolje i Guberevac. Tu skreće na sever zapadnom granicom katastarskih opština Petropolje, Zakuta i Sibnica do tromeđe katastarskih opština Sibnica, Guberevac i Vrbeta, odakle produžava na istok severnom granicom katastarskih opština Sibnica i Gledić i dolazi na tromeđu katastarskih opština Gledić, Čestin i Bajčetina, gde se granica sa opštinom Knić i završava, a navedena tromeđa se poklapa sa tromeđom opština Knić, i gradova Kragujevac i Kraljevo.

Granica prema gradu Kragujevac produžava severoistočnom granicom katastarske opštine Gledić do tromeđe katastarskih opština Gledić, Dulene i Nadrlje, što se poklapa sa tromeđom gradova Kraljevo i Kragujevac i opštine Rekovac, gde se granica prema gradu Kragujevac i završava.

Granica prema opštini Rekovac produžava istočnom granicom katastarskih opština Gledić, Godačica i Ravanica i dolazi na tromeđu katastarskih opština Ravanica, Šljivica i Loboder, koja se poklapa sa tromeđom grada Kraljevo, opština Rekovac i Trstenik, odnosno, tu se i završava granica prema opštini Rekovac.

Granica prema opštini Trstenik produžava na jug istočnom granicom katastarskih opština Ravanica, Leševo i Stubal i dolazi na tromeđu katastarskih opština Stubal, Ugljarevo i Novo Selo, koja se poklapa sa tromeđom grada Kraljevo, opština Trstenik i Vrnjačka Banja, odnosno, tu se i završava granica prema opštini Trstenik.

Granica prema opštini Vrnjačka Banja produžava na zapad od navedene tromeđe južnom granicom katastarskih opština Stubal i Čukojevac do tromeđe katastarskih opština Čukojevac, Vrba i Podunavci, pa produžava na jugozapad istočnom granicom katastarskih opština Vrba, Dragosinjci i Kamenica i produžava južnom granicom KO Kamenica do tromeđe katastarskih opština Kamenica, Brezna i Goč. Nastavlja na jug istočnom granicom katastarske opštine Brezna do tromeđe katastarskih opština Brezna, Predole i Goč, pa produžava na istok severnom granicom katastarske opštine Predole do tromeđe katastarskih opština Predole, Goč i Rogavčina, koja se poklapa sa tromeđom grada Kraljevo, opština Vrnjačka Banja i Aleksandrovac, gde se i završava granica prema opštini Vrnjačka Banja.

Granica prema opštini Aleksandrovac od navedene tromeđe produžava na jug istočnom granicom katastarskih opština Predole i Gokčanica do tromeđe katastarskih opština Gokčanica, Jelakci i Boće, što se poklapa sa tromeđom grada Kraljevo, opština Aleksandrovac i Raška, gde se završava granica prema opštini Aleksandrovac.

Granica prema opštini Raška od navedene tromeđe produžava na jugozapad južnom granicom katastarskih opština Gokčanica, Plana, Bare, Ušća, Tadenje, Dražiniće i Rudno do tromeđe katastarskih opština Rudno, Biniće i Koritnik, što se i poklapa sa tromeđom grada Kraljevo, opštine Raška i Ivanjica, gde se završava granica prema opštini Raška.

Granica prema opštini Ivanjica produžava na severozapad od navedene tromeđe zapadnim granicama katastarskih opština Rudno, Bzovik, Miliće, Mlanča, Orlja Glava i Tolišnica do tromeđe katastarskih opština Tolišnica, Osonica i Gornji Dubac, što se i poklapa sa tromeđom grada Kraljevo, opštine Ivanjica i Lučani, gde se završava granica prema opštini Ivanjica.

Granica prema opštini Lučani produžava od navedene tromeđe prema severoistoku zapadnim granicama katastarskih opština Tolišnica, Pekčanica i Lazac i dolazi do tromeđe katastarskih opština Lazac, Vlastenjice i Brezovica, što se poklapa sa tromeđom gradova Kraljevo i Čačak i opštine Lučani.

Granica prema gradu Čačak ide od navedene tromeđe prema severoistoku zapadnom granicom katastarskih opština Lazac, Samaila, Bapsko Polje, Obrva i Tavnik i dolazi na tromeđu katastarskih opština Tavnik, Bresnica i Guncati, što ujedno čini tromeđu gradova Kraljevo, Čačak i opštine Knić, odnosno, dolazi na mesto gde je opis granice i počeo.

Član 4

Obavezuje se obrađivač da Prostorni plan izradi u svemu prema odredbama važećeg zakona i podzakonskih akata. Plan mora da sadrži sve elemente utvrđene članom 20, 29. i 34. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 72/09).

Član 5

Prostorni plan će izraditi JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva, Sektor za prostorno i urbanističko planiranje.

JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" je u obavezi da izradi Koncept Plana u roku od 30 (trideset) dana i Nacrt Plana u roku od 90 dana od dana objavljivanja ove odluke, u granicama opisanim u članu 3. ove odluke.

Član 6

Izrada Prostornog plana finansira se iz sredstava predviđenih Programom uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 7

Sastavni deo Prostornog plana biće strateška procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu.

Član 8

Javni uvid će biti održan u zgradi grada Kraljeva, Trg Jovana Sarića broj 1, prvi ulaz, u terminu koji će biti naknadno javno objavljen.

Član 9

Mišljenje Komisije za planove grada Kraljeva, broj: 06-326/2009-6 od 04.11.2009. godine, je sastavni deo ove odluke.

Član 10

Ovom odlukom stavlja se van snage Odluka o izradi Prostornog plana opštine Kraljevo, broj: 350-12/05-5 od 10. juna 2005. godine ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 10/05).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".

Napomene

Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana grada Kraljeva, na životnu sredinu, koja je objavljena kao sastavni deo Odluke o izradi Prostornog plana grada Kraljeva, objavljena je u "Sl. listu grada Kraljeva", br. 23/2009, str. 4-6.