ODLUKA
O DAVANJU U ZAKUP I NA KORIŠĆENJE POSLOVNOG PROSTORA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 23/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak na koji se daje u zakup i na korišćenje poslovni prostor, koji je državna svojina, čiji je korisnik grad Kraljevo i kojim upravlja grad Kraljevo.

Član 2

Skupština grada Kraljeva donosi Odluke o davanju u zakup i na korišćenje poslovnog prostora na predlog Gradskog veća grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće), kao i druge odluke vezane za raspolaganje poslovnim prostorom iz člana 1. ove odluke.

Član 3

Poslovni prostor iz člana 1. ove odluke daje se u zakup i na korišćenje na period do 10 godina, odnosno do sprovođenja denacionalizacije.

Član 4

Gradsko veće je nadležno za donošenje odluka vezanih za tekuće i investiciono održavanje, sanaciju i adaptaciju poslovnog prostora iz člana 1. ove odluke.

Gradsko veće donosi odluke o davanju saglasnosti za rekonstrukciju objekta u kom se nalazi poslovni prostor iz člana 1. ove odluke, kao i druge odluke kojima se daje saglasnost za izvođenje građevinskih radova na objektu odnosno u poslovnom prostoru iz člana 1. ove odluke.

Gradonačelnik grada Kraljeva donosi odluke u hitnim slučajevima radi preduzimanja mera kojima se otklanja opasnost na objektu ili poslovnom prostoru iz člana 1. ove odluke, odnosno kojima se otklanja opasnost za okolinu, životnu sredinu, saobraćaj i sl.

Član 5

Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno - komunalne delatnosti evidentira sve odluke vezane za raspolaganje poslovnim prostorom, tako što se upisuju podaci potrebni za identifikaciju nepokretnosti, podaci o zakupcima odnosno korisnicima, i drugi podaci koji su od značaja za urednu evidenciju.

Prilikom davanja u zakup ili na korišćenje, odnosno prilikom preuzimanja poslovnog prostora, sačiniće se zapisnik o primopredaji u kojem će se opisati stanje u kome se nalazi poslovni prostor, sačiniti konstatacija o utrošenoj električnoj energiji i vodi, navesti broj brojila, sačiniti skica, opisati stanje u kom se nalaze uređaji i instalacije, popisati pokretne stvari i sl.

II ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA

Član 6

Poslovni prostor iz člana 1. ove odluke daje se u zakup putem licitacije najpovoljnijem ponuđaču.

Odluku o raspisivanju licitacije donosi Gradsko veće.

Član 7

Licitaciju radi davanja u zakup poslovnog prostora sprovodi Komisija za davanje u zakup poslovnog prostora (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje svojom odlukom Gradsko veće.

Zadatak Komisije iz stava 1. ovog člana je da utvrdi početni iznos zakupnine, sprovede postupak javnog oglašavanja i da predloži najpovoljnijeg ponuđača.

Komisija iz stava 1. ovoga člana imenuje se na mandatni period od 2 godine.

Komisija iz stava 1. ovoga člana ima predsednika i 2 člana.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije iz stava 1. ovog člana obavlja Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno - komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 8

Postupak davanja u zakup poslovnog prostora iz člana 1. ove odluke sprovodi Komisija putem prikupljanja ponuda javnim oglasom.

Član 9

Javni oglas sadrži naročito:

1. opis i bliže podatke o poslovnom prostoru koji se daje u zakup;

2. rok trajanja zakupa;

3. početni iznos zakupnine;

4. obavezu zakupca da pruži dokaz o postojanju bankarske garancije ili nekog drugog sredstva kojim se obezbeđuje finansijska disciplina;

5. rok za podnošenje prijave;

6. mesto i vreme kada će se otvarati uredne i blagovremene prijave;

7. naznaku da se prijave na oglas dostavljaju u zatvorenoj koverti sa upozorenjem: "Prijava za zakup poslovnog prostora - NE OTVARATI";

8. naznaku da konačnu odluku o davanju u zakup donosi Skupština grada Kraljeva, kao i da se uslovi pod kojima se zaključuje ugovor o zakupu određuju ovom odlukom.

Oglas se objavljuje u lokalnim ili u nekim drugim novinama, a može se objaviti i u drugim elektronskim medijima.

Član 10

Članovi Komisije i organa grada Kraljeva koji učestvuju u postupku davanja u zakup ne mogu biti učesnici javnog oglasa.

Član 11

Javno nadmetanje je uspelo ukoliko pristigne barem jedna uredna i blagovremena ponuda.

Ukoliko na javni oglas ne pristigne ni jedna uredna i blagovremena ponuda isti će se ponoviti u roku od 15 dana, s tim što će se naredna početna cena zakupa umanjivati za 20% od prethodno utvrđene.

Član 12

Predsednik Komisije prilikom otvaranja ponuda konstatuje ko je podneo ponudu, ko je od ponudilaca prisutan i utvrđuje sadržaj svake ponude.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Član 13

Zapisnik o radu Komisije sa predlogom za davanje u zakup dostavlja se Gradskom veću.

Član 14

Ugovor o davanju u zakup poslovnog prostora iz člana 1. ove odluke, u ime grada Kraljeva, zaključuje gradonačelnik grada Kraljeva.

Ugovor iz prethodnog stava ovog člana proizvodi dejstvo davanjem saglasnosti od strane Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Član 15

Ugovor o zakupu poslovnog prostora sadržaće naročito: podatke o identitetu zakupca (JMBG za fizička lica, PIB za pravna lica, adresu i sl.), podatke o poslovnom prostoru koji se daje u zakup, visinu zakupa, rok u kojem se daje poslovni prostor u zakup, odnosno da se u slučaju denacionalizacije ugovor smatra raskinut.

U ugovoru o zakupu navešće se bankarska garancija ili neko drugo sredstvo obezbeđenja kojim se obezbeđuje finansijska disciplina.

Ugovorom će se urediti i obaveza usklađivanja zakupnine sa inflatornim kretanjima.

Ugovorom o zakupu će se urediti obaveza zakupca da postupa sa pažnjom dobrog domaćina prilikom korišćenja zakupljenog poslovnog prostora, da uredno i blagovremeno plaća naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, naknadu na ime utrošene električne energije i sve druge obaveze koje se plaćaju za predmetni poslovni prostor (električna energija, voda, čistoća, grejanje i sl.), da izmiruje fiskalne obaveze po osnovu zakupa, kao i da osigura poslovni prostor koji je predmet ugovora o zakupu.

Ugovorom će se predvideti da zakupac preuzima predmetni prostor u viđenom stanju i da se troškovi uređenja, tekućeg održavanja, adaptacije i rekonstrukcije poslovnog prostora koji je predmet zakupa, ne uračunavaju u zakupninu, odnosno da zakupac po tom osnovu nema pravo na naknadu.

Ugovorom će se predvideti mogućnost da se ugovor o zakupu produži aneksom ukoliko zakupac blagovremeno i uredno izvršava sve ugovorene obaveze i ukoliko podnese zahtev za produženje 30 dana pre isteka ugovorenog roka.

Član 16

Zakupac ne može vršiti radove na adaptaciji i rekonstrukciji poslovnog prostora koji je dat u zakup bez izričite saglasnosti zakupodavca.

Član 17

Ugovor o zakupu se smatra raskinutim u slučaju da zakupac postupa suprotno obavezama iz člana 15. i člana 16. ove odluke.

Svaka ugovorna strana može jednostrano raskinuti ugovor o zakupu bez posebnog obrazlaganja razloga sa otkaznim rokom od mesec dana od dana prijema obaveštenja o raskidu ugovora.

Član 18

Ukoliko zakupac nastavi da koristi zakupljeni poslovni prostor nakon isteka roka i nakon raskida ugovora o zakupu dužan je da plati na ime naknade štete desetostruki iznos mesečne zakupnine za svaki započeti mesec u kom koristi bez pravnog osnova poslovni prostor iz člana 1. ove odluke.

Član 19

Poslovni prostor koji je bio predmet nacionalizacije, konfiskacije ili koji je na neki drugi način oduzet, a koji je sada državna svojina čiji je korisnik grad Kraljevo i koji je u državini grada Kraljeva, može se dati neposredno u zakup ranijim vlasnicima odnosno njihovim zakonskim naslednicima u slučaju da podnesu zahtev za davanje u zakup poslovnog prostora koji im je ranije oduzet.

Zakupnina se u slučaju iz stava 1. ovog člana određuje u visini početne cene kod davanja u zakup poslovnog prostora putem licitacije.

Troškovi rekonstrukcije, adaptacije i sanacije objekta u kojem se nalazi poslovni prostor, a kojima se otklanja opasnost po korisnike, okolinu, životnu sredinu, saobraćaj i sl., mogu se u slučaju iz stava 1. ovog člana uračunavati u zakup.

Član 20

Skupština grada Kraljeva može doneti odluku, na obrazloženi predlog Gradskog veća, da se raniji vlasnici odnosno njihovi zakonski naslednici oslobode delimično ili u celosti obaveze plaćanja zakupa.

Član 21

Finansijsko knjigovodstvene poslove u pogledu plaćanja zakupa, i u pogledu praćenja finansijskih obaveza zakupca, obavlja Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva.

III DAVANJE NA KORIŠĆENJE

Član 22

Skupština grada Kraljeva može na obrazložen predlog Gradskog veća doneti odluku o davanju na korišćenje na određeno vreme, bez obaveze plaćanja naknade, poslovni prostor iz člana 1. ove odluke, državnim organima i organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama, humanitarnim organizacijama, mesnim zajednicama, kao i udruženjima građana ukoliko obavljaju delatnost od društvenog značaja.

Međusobna prava i obaveze bliže će se urediti ugovorom o davanju na korišćenje poslovnog prostora koji će u ime grada zaključiti gradonačelnik grada Kraljeva.

Stručne i administrativno - tehničke poslove koji su neophodni za zaključenje ugovora o davanju na korišćenje obavlja Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno - komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 23

Ugovor o davanju na korišćenje poslovnog prostora sadrži podatke o korisniku, podatke o poslovnom prostoru koji se daje na korišćenje, rok u kojem se daje na korišćenje, odnosno da se u slučaju denacionalizacije ugovor smatra raskinutim.

Ugovorom o davanju na korišćenje poslovnog prostora predviđa se obaveza korisnika da prostor koristi jedino za obavljanje svoje delatnosti odnosno da ga ne može koristiti za obavljanje neke privredne delatnosti i da ga ne može izdavati u podzakup.

Ugovorom o davanju na korišćenje poslovnog prostora predviđa se obaveza korisnika da uredno i blagovremeno plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, dažbine na ime utrošene električne energije i sve druge obaveze koje se plaćaju za predmetni poslovni prostor (električna energija, voda, čistoća, grejanje i sl.), kao i da osigura poslovni prostor koji je dat na korišćenje.

Član 24

Ugovor o davanju na korišćenje poslovnog prostora smatra se raskinutim u slučaju da korisnik postupa suprotno obavezama iz člana 23. ove odluke.

Svaka ugovorna strana može raskinuti ugovor o davanju na korišćenje poslovnog prostora bez posebnog obrazlaganja razloga sa otkaznim rokom od mesec dana od dana prijema obaveštenja o raskidu ugovora.

Član 25

Ukoliko lice nastavi da koristi poslovni prostor koji mu je dat na korišćenje nakon isteka roka i nakon raskida ugovora o davanju na korišćenje poslovnog prostora dužan je da plati na ime naknade štete desetostruki iznos mesečne zakupnine prema tržišnim cenama za svaki započeti mesec u kom koristi poslovni prostor bez pravnog osnova.

IV DAVANJE NA KORIŠĆENJE POSLOVNOG PROSTORA POLITIČKIM STRANKAMA

Član 26

Skupština grada Kraljeva na predlog Gradskog veća može dati na korišćenje registrovanim političkim strankama, čiji su predstavnici izabrani za odbornike u Skupštini grada Kraljeva, poslovni prostor iz člana 1. ove odluke.

Političkim strankama iz stava 1. ove odluke daje se poslovni prostor radi obavljanja redovnih aktivnosti.

Član 27

Poslovni prostor se daje na korišćenje bez naknade, za vreme trajanja mandata izabranih odbornika političke stranke u Skupštini grada Kraljeva, odnosno do isteka roka predviđenog ugovorom.

Član 28

Ugovor o davanju na korišćenje poslovnih prostorija iz člana 1. ove odluke u ime grada Kraljeva zaključuje gradonačelnik grada Kraljeva shodno odredbama iz člana 14. ove odluke.

Stručne i administrativno - tehničke poslove koji su neophodni za zaključenje ovog ugovora obavlja Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno - komunalne delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Ova odluka se odnosi i na zakupce koji su zaključili ugovore na neodređeno vreme, u skladu sa ranije važećim propisima.

Visina zakupnine za zakupce iz stava 1. ovog člana utvrdiće se u skladu sa članom 19. stav 2. ove odluke.

Član 30

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o davanju u zakup i na korišćenje poslovnog prostora ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 7/07) i Odluka o dodeli na korišćenje radnih prostorija političkim strankama ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 8/04).

Član 31

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".