ODLUKA
O OSNIVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 11/2009)

Član 1

Radi obavljanja poslova u vezi sa finansiranjem pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređivanja životne sredine na teritoriji grada Kruševca, osniva se Budžetski fond za zaštitu životne sredine grada Kruševca, na neodređeno vreme.

Član 2

Budžetski fond za zaštitu životne sredine grada Kruševca (u daljem tekstu: Fond) je evidencioni konto u okviru direktnog korisnika "Gradonačelnika".

Član 3

Za prenos sredstava sa Fonda koristi se Konsolidovani račun Trezora i pečat Gradonačelnika.

Član 4

Fondom upravlja Gradonačelnik.

Član 5

Potrebna finansijska sredstva za rad Fonda obezbeđuju se iz:

1) ostali prihodi budžeta Grada Kruševca za tekuću godinu;

2) dela namenskih sredstava od naknade za zagađivanje životne sredine koje zagađivač plaća, u skladu sa članom 85. Zakona o zaštiti životne sredine;

3) dela namenskih sredstava ostvarenih od naknade, u skladu sa članom 85a Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine;

4) sredstava ostvarenih od naknade, u skladu sa čl. 87. Zakona o zaštiti životne sredine;

5) priloga, donacija, poklona i pomoći;

6) drugih sredstava u skladu sa Zakonom.

Član 6

Sredstva Fonda koriste se namenski, za finansiranje akcionih sanacionih planova u skladu sa Nacionalnim programom, odnosno za finansiranje programa i planova jedinice lokalne samouprave.

Član 7

Sredstva Fonda koriste se na osnovu utvrđenog Programa korišćenja sredstava fonda koji donosi Skupština grada uz saglasnost Ministarstva.

Član 8

Izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu naknade iz čl. 85, 85a i 87. Zakona o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS " br. 135/2004 i 36/2009) dostavlja se Ministarstvu najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno na zahtev Ministarstva.

Član 9

Stručne i administrativne poslove za potrebe Fonda vrši Gradska uprava Kruševac preko Odseka za finansije, privredu i ekologiju.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca", a primenjivaće se od 01.01.2010. godine.

Član 11

Fond za zaštitu životne sredine grada Kruševca koji je osnovan Odlukom o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine grada Kruševca ("Sl. list grada Kruševca" br. 1/2009 - prečišćen tekst) prestaje sa radom 31.12.2009. godine.

Danom prestanka rada Fonda sva prava, obaveze, opremu, sredstva za rad i arhivu preuzima grad Kruševac.

Rešavanje statusa zaposlenih regulisaće se posebnom Odlukom Gradskog veća.