ODLUKA
O IZRADI PROSTORNOG PLANA GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 17/2009)

Član 1

U cilju prostornog uređenja, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09) i namenom površina utvrđenom Prostornim planom Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 13/96) pristupa se izradi Prostornog plana grada Zrenjanina (u daljem tekstu: Planski dokument).

Član 2

Odlukom o pristupanju izradi Planskog dokumenta određuje se granica planskog područja Planskog dokumenta, organizacija koja će izraditi Nacrt i Predlog Planskog dokumenta, cilj donošenja Planskog dokumenta, rok izrade Planskog dokumenta, organ odnosno organizacija, koja će vršiti nadzor nad sprovođenjem ove Odluke, način finansiranja izrade Planskog dokumenta, obaveza izrade strateške procene uticaja na životnu sredinu, sadržina plana, mesto održavanja javnog uvida i drugi uslovi vezani za izradu ovog Planskog dokumenta, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 3

Cilj donošenja ovog Planskog dokumenta je stvaranje planskog osnova za organizovanu zaštitu, uređenje, korišćenje i prostorni razvoj grada Zrenjanina, a naročito:

1. Regionalna integracija, transgranično povezivanje i saradnja sa susednim područjima

2. Racionalno korišćenje prirodnih potencijala i razvijati stvorene strukture na način održivog razvoja tj. razvoja usklađenog sa mogućnostima, ograničenjima i obavezama zaštite prostora

3. Valorizacija kulturno - istorijskog nasleđa

4. Poljoprivredno zemljište kao najveći prirodni resurs na teritoriji grada Zrenjanina, treba sačuvati sprečavanjem pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u druge namene i unaprediti ga odgovarajućim agrotehničkim merama, kao što su navodnjavanje, odvodnjavanje, zaštita od zagađenja i sl.

5. Destimulisanje neplanskog i neracionalnog korišćenja zemljišta

6. Razmeštanje novih radnih zona, predviđenih objekata i drugih kapaciteta ove kategorije u okviru radijusa povoljne dnevne migracije radnika Zrenjanina i naselja sa teritorije grada i zadovoljavanje drugih kriterijuma vezanih za njihov razmeštaj

7. Prilikom lociranja novih proizvodnih kapaciteta, voditi računa o kvalitetu zemljišta, saobraćajnim vezama, infrastrukturnom sistemu i sl.

8. Prostorna organizacija efikasnog saobraćajnog sistema za integracijom svih vidova saobraćaja za potrebe naselja, uz uključivanje u mrežu saobraćaja šireg područja (železnički, vodni, drumski i vazdušni saobraćaj) sa akcentom na najracionalnije oblike saobraćaja i transporta robe i putnika

9. Zaštita vodnih resursa od zagađenja i njihove nekontrolisane eksploatacije

10. Zaštita od poplava

11. Kvalitetnije vodosnabdevanje, što podrazumeva rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih vodovoda, postrojenja za prečišćavanje vode za piće i izgradnju naseljskih regionalnih vodovoda

12. Izgradnja, odnosno proširenje kanalizacione mreže u naseljima i izgradnja prečistača otpadnih voda

13. Radovi na rekonstrukciji i proširenju kanalske mreže za odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednih površina

14. Regulacija vodotokova

15. Korišćenje svih raspoloživih resursa regiona u cilju pokrivanja energetskih potreba. U tom smislu organizovati sistematsko praćenje potrošnje energije, istraživanje raspoloživih zaliha energetskih sirovina i proučavanje mogućnosti primene nekonvencijalnih izvora energije (solarna, termalne vode, i sl.)

16. Gasifikacija naseljenih mesta teritorije grada Zrenjanina

17. Poboljšanje snabdevanja gasom i toplotnom energijom postojećih potrošača

18. Lokacija objekata i površina komunalnog karaktera (deponije, stočna groblja i sl.) u skladu sa higijenskim i tehničkim normativima i propisima za tu oblast.

19. Zaštita koridora termoenergetske infrastrukture

20. Zaštita životne sredine u zonama termoenergetske infrastrukture

21. Dalje proširenje i unapređenje zelenih površina svih kategorija sa stvaranjem sistema zelenila duž vodotokova i puteva, kao i oformljenje zelenih šumskih kompleksa na zemljištu koje nije pogodno za poljoprivrednu proizvodnju

22. Usklađivanje uređenja i korišćenja prostora sa potrebama zaštite od elementarinih nepogoda i drugih katastrofa

23. Zaštita životne sredine što podrazumeva zaštitu zemljišta, zaštitu voda, zaštitu vazduha, zaštitu od buke, zaštitu prirode

24. Definisanje javnog interesa

25. Šematski prikaz uređenja naseljenih mesta za delove teritorije za koje nije predviđena izrada Urbanističkih planova

26. Definisanje pravila građenja za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole.

Član 4

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 129/07) grad Zrenjanin čine 22 naseljena mesta i 27 katastarskih opština.

Grad Zrenjanin se nalazi u centralnom delu Vojvodine, u Srednjem Banatu.

Zapadnu granicu grada čine reka Tisa (56 km), a na desnoj obali Tise nalaze se bačke opštine Žabalj i Titel. Od ušća Tise granica ide rekom Dunav (9 km) do ušća Karašca rukavca Tamiša, koji se kod Čente spaja sa Dunavom. Na suprotnoj strani Dunava su sremske opštine Inđija i Stara Pazova. Granicu prema beogradskom području čini Karašac, a dalje prema severoistoku reka Tamiš sa izvesnim odstupanjima od pravca rečnog toka. Tu su susedne opštine Opovo i Kovačica. Istočne i severne granice su administrativne, povučene između naselja zrenjaninske i opština Sečanj, Žitište i Novi Bečej.

Grad Zrenjanin ima površinu od 1326 km2.

Član 5

Plan sadrži naročito:

1. polazne osnove za izradu plana;

2. ocenu postojećeg stanja (SWOT analiza);

3. posebno obeležavanje građevinskog područja sa granicama područja;

4. delove teritorije za koje je predviđena izrada urbanističkog plana;

5. pravila uređenja i građenja za delove teritorije za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana;

6. šematski prikaz uređenja naseljenih mesta za delove teritorije za koje nije predviđena izrada urbanističkog plana;

7. ciljeve i principe i koncepciju prostornog razvoja grada Zrenjanina;

8. principe i propozicije zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema;

9. koncepciju i propozicije prostornog razvoja i distribuciju stanovništva, mreže naseljenih mesta i javnih službi;

10. koncepciju i propozicije prostornog razvoja ekonomije, distribuciju aktivnosti i upotrebu zemljišta;

11. prostorni razvoj saobraćaja, infrastrukturnih sistema, komunalne infrastrukture i povezivanje sa regionalnom infrastrukturnom mrežom;

12. regionalne i prekogranične aspekte i funkcionalne veze;

13. mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara;

14. odnos gradskih i seoskih naselja;

15. mere za ravnomerni teritorijalni razvoj grada Zrenjanina;

16. mere i instrumenti za ostvarivanje prostornog plana grada Zrenjanina i prioritetnih planskih rešenja i projekata;

17. mere za sprovođenje prostornog plana grada Zrenjanina;

18. grafički deo.

Član 6

Izrada Prostornog plana grada Zrenjanina se ustupa Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" koje je osnovala jedinica lokalne samouprave za obavljanje poslova prostornog i urbanističkog planiranja.

Sredstva za izradu ovog Planskog dokumenta obezbeđuju se u budžetu grada Zrenjanina, sa mogućnošću sufinansiranja od strane Ministarstva.

Planski dokument biće urađen najkasnije do 11.12.2010 god., a po donošenju čuvaće se kod donosioca plana i u JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Član 7

Planski dokument se radi po fazama:

1. Koncept plana

2. Nacrt prostornog plana.

Planski dokument podleže stručnoj kontroli po fazama izrade, koju vrši Komisija za planove.

Nacrt Planskog dokumenta pre izlaganja na javni uvid podleže stručnoj kontroli, koju vrši Komisija. O izvršenoj stručnoj kontroli Komisija sastavlja Izveštaj, sa svim primedbama i mišljenjima nadležnog organa, odnosno Komisije za planove po svakoj primedbi, koji dostavlja JP Direkciji - preduzeću koje je izradilo Planski dokument, a isti su dužni da u roku od 30 dana od dostavljanja izveštaja, postupe po datim primedbama. Ovaj izveštaj je sastavni deo obrazloženja predloga plana.

Član 8

Po obavljenoj proveri da li je postupljeno po primedbama datim na Stručnoj kontroli, Nacrt Planskog dokumenta staviće se na javni uvid svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima, oglašavanjem u nedeljnom listu "Zrenjanin". Pre upućivanja na javni uvid, pribavlja se saglasnost nadležnog organa Autonomne pokrajine.

Odluku o upućivanju Plana na javni uvid donosi Komisija.

Javni uvid traje 30 dana, od oglašavanja u nedeljnom listu "Zrenjanin".

O javnom uvidu staraće se Odeljenje za poslove urbanizma, Gradske uprave grada Zrenjanina.

Primedbe i predlozi sa javnog uvida dostavljaće se Komisiji putem Odeljenja za poslove urbanizma, u pismenoj formi najkasnije poslednjeg dana izlaganja plana na javni uvid.

O izvršenom javnom uvidu, Komisija sastavlja Izveštaj koji sadrži podatke o izvršenom javnom uvidu, sa svim primedbama i odlukama po svakoj primedbi.

Izveštaj iz prethodnog stava dostavlja se JP Direkciji - preduzeću koje je izradilo Planski dokument, a isti su dužni da u roku od 30 dana od dostavljanja izveštaja, postupe po odlukama sadržanim u Izveštaju.

Član 9

Sprovođenje i nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće Odeljenje za poslove urbanizma Gradske uprave grada Zrenjanina.

O realizaciji Prostornog plana staraće se JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina".

Član 10

Odlukom Odeljenja za poslove urbanizma, Gradske uprave grada Zrenjanina br. 501-28/09-IV-03-01 od 03.03.2009. godine odlučeno je da se pristupi izradi strateške procene uticaja Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu.

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o pristupanju izradi strateške procene uticaja Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu, br. 501-28/09-IV-03-01 od 03.03.2009, koja je objavljena u ("Službenom listu grada Zrenjanina", br. 5/09).

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu 8. (osmog) dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe:

- Odluka o pristupanju izradi Prostornog plana opštine Zrenjanin br. 06-56-6/04-I-04-01 od 29.06.2004. godine, i

- Odluka o izmenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana opštine Zrenjanin br. 06-72-5/09-I-10-01 od 15.05.2009. god, osim Odluke o pristupanju izradi strateške procene uticaja Prostornog plana grada Zrenjanina na životnu sredinu, br. 501-28/09-IV-03-01 od 03.03.2009, koja ja bila njen sastavni deo.