ODLUKA
O PRISTUPANJU IZRADI STRATEGIJE ODRŽIVOG RAZVOJA GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 11/2009)

Član 1

Grad Kruševac pristupa izradi Strategije održivog razvoja grada Kruševca.

Član 2

Pod Strategijom razvoja grada Kruševca (u daljem tekstu: Strategija) u smislu ove odluke podrazumeva se planski dokument razvoja, a u skladu sa pravilima Evropske Unije.

Član 3

Cilj izrade Strategije je definisanje vizije održivog razvoja Grada, određivanje potencijalnih prednosti i razvojnih pravaca grada Kruševca, održavanje stabilnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasna zaštita životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana.

Član 4

Polaznu osnovu za formulisanje Strategije, predstavljaju nacionalna i lokalna strateška dokumenta, programi i projekti koji se realizuju u Kruševcu.

Član 5

Kroz procese pripreme Strategije promovisaće se integralni participativni pristup planiranju lokalnog razvoja, međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog, privatnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i partnerstvo među institucijama.

Član 6

Radi sprovođenja ove Odluke, obrazuje se Komisija za izradu Strategije održivog razvoja (u daljem tekstu: Komisija), čiji je zadatak da koordinira i nadzire proces izrade Strategije, da razmatra Strategiju po fazama pripreme, predloženu od strane Radnih timova i daje Gradskom veću na dalju nadležnost.

Komisiju čine predstavnici lokalne samouprave i stručnjaci za pojedine oblasti iz Strategije.

Članove Komisije imenuje Gradsko veće Rešenjem, na osnovu predloga institucija naznačenih u ovoj Odluci.

Komisijom rukovodi Gradonačelnik.

Član 7

U cilju sprovođenja ove odluke i izrade Strategije, obrazovaće se Radni timovi za izradu Strategije (u daljem tekstu: Radni tim) koje čine predstavnici lokalne samouprave, obrazovnih institucija, javnih preduzeća, nevladinih organizacija, udruženja, kao i ostali predstavnici iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Članove Radnih timova imenuje Gradsko veće na predlog Komisije.

U rad Radnih timova mogu biti uključeni i strani stručnjaci, kao stručna i tehnička podrška, kroz međunarodne programe.

Radom Radnih timova rukovode Pomoćnici Gradonačelnika za određene oblasti.

Osnovni zadatak Radnih timova je prikupljanje podataka, njihovo sistematizovanje, rukovođenje, izrada i praćenje ostvarivanja pripreme Strategije. Bliži zadaci Radnih timova biće definisani kroz projektni zadatak, koji usvaja Komisija.

Član 8

Kako bi se obezbedila participacija i transparentnost procesa odlučivanja i pravovremeno obaveštavanje javnosti, Nacrt Strategije se izlaže na Javni uvid. O Javnom uvidu javnost se obaveštava putem štampanih i elektronskih medija. Javni uvid traje 15 dana od dana oglašavanja.

O izlaganju Nacrta Strategije na Javni uvid stara se Komisija i Odsek za finansije, privredu i ekologiju. Po izvršenom Javnom uvidu Komisija razmatra primedbe i usvaja predlog Strategije koji dostavlja Gradskom veću u dalju proceduru.

Član 9

Sredstva za praćenje procesa i izradu Strategije će se obezbediti iz budžeta Grada, donacija i drugih izvora.

Član 10

Rok za izradu Strategije je 8 (osam) meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 11

Odsek za finansije, privredu i ekologiju pruža podršku Radnim timovima, kroz obezbeđenje prostora za rad i kadrove, tehničku pomoć tokom izrade Strategije, i obavlja ostale stručne, administrativne, finansijske i organizacione poslove.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".