ODLUKA
O UTVRĐIVANJU USLOVA U POGLEDU UDALJENOSTI OD SUSEDNOG OBJEKTA I VISINE OBJEKTA, ODNOSNO DELA OBJEKTA, IZGRAĐENOG BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE ZA KOJI SE NE MOŽE NAKNADNO IZDATI GRAĐEVINSKA I UPOTREBNA DOZVOLA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 12/2009)

Član 1

Odlukom o utvrđivanju uslova u pogledu udaljenosti od susednog objekta i visine objekta, odnosno dela objekta, izgrađenog bez građevinske dozvole za koji se ne može naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola (u daljem tekstu: Odluka) se na drugačiji način utvrđuju uslovi u pogledu udaljenosti od susednih objekata i visine objekta nego što je to propisano članom 187. stav 1. tačka 6) i 7) Zakona o planiranju i izgradnji.

Član 2

Ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola za porodični stambeni objekat (sa ili bez poslovnog prostora), i poslovni objekat, odnosno njihov deo ako je:

1. rastojanje tog objekta od susednog stambenog objekta manje od 3 m;

2. visina tog objekta veća od 15 m.

Član 3

Ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola za ekonomski objekat ako je:

1. rastojanje stočne staje od susednog stambenog objekta manje od 10 m;

2. rastojanje ostalih ekonomskih objekata od susednog objekta manje od 3m.

Član 4

Ne može se naknadno izdati rešenje o izvođenju radova za pomoćne objekte ako je rastojanje pomoćnog objekta od stambenog objekta na susednoj parceli manje od 3 m.

Član 5

Ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola za višeporodični stambeni objekat ako je:

1. rastojanje višeporodičnog stambenog objekta od susednog objekta manje od 4 m (osim objekata u neprekinutom nizu);

2. visina objekta u zoni centra i zoni stanovanja visokih gustina veća od 27 m;

3. visina objekta u zoni stanovanja srednjih gustina veća od 21 m.

Član 6

Za objekte izgrađene, odnosno rekonstruisane ili dograđene bez građevinske dozvole na području Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola ako je:

1. Rastojanje od susednog objekta:

- za stambene, objekte vikend stanovanja i objekte etno tipa manje od 5 m;

- za komercijalne objekte apartmanskog i hotelskog tipa manje od 10 m.

2. Visina objekta:

- za stambene i objekte vikend stanovanja veća od 12 m;

- za objekte etno tipa veća od 10m;

- za komercijalne objekte apartmanskog i hotelskog tipa veća od 17 m.

Član 7

Ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola za objekat privredne namene ako je rastojanje tog objekta od susednog stambenog, odnosno stambeno-poslovnog objekta manje od 5 m.

Član 8

Izuzetno od odredbi Odluke koje se odnose na rastojanje između objekata nadležni organ će naknadno izdati građevinsku i upotrebnu dozvolu, odnosno rešenje o izvođenju radova za pomoćne objekte ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susednog objekta.

Član 9

Ne može se naknadno izdati građevinska i upotrebna dozvola, odnosno rešenje o izvođenju radova za sve vrste objekata ako neki od građevinskih elemenata objekta prelazi na susednu parcelu.

Izuzetno od odredbe iz stava 1. ovog člana nadležni organ će naknadno izdati građevinsku i upotrebnu dozvolu, odnosno rešenje o izvođenju radova ako podnosilac zahteva za legalizaciju priloži overenu saglasnost vlasnika susedne parcele.

Član 10

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".