ODLUKA

O NAKNADI ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 40/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Kragujevca, kao i način i kriterijumi obezbeđenja i korišćenja sredstava od naknade, a radi stvaranja materijalnih preduslova za ostvarivanje nadležnosti grada Kragujevca (u daljem tekstu: Grad) u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Član 2

Naknadom za zaštitu i unapređenje životne sredine u smislu odredaba ove Odluke (u daljem tekstu: Naknada) podrazumeva se novčani iznos, koji obveznici plaćaju na ime unapređenja i zaštite životne sredine.

Član 3

Sredstva obezbeđena od naknade, prihod su budžeta Grada.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, uplaćivaće se na račun propisan za uplatu naknade i koristiće se za finansiranje programa i projekata u oblasti zaštite životne sredine.

II NAČIN I KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE

Član 4

Naknada se utvrđuje po osnovu prava svojine, odnosno zakupa stanova i stambenih jedinica individualne odnosno kolektivne gradnje.

Član 5

Obveznici plaćanja naknade po odredbama ove Odluke su nosioci prava svojine, odnosno zakupa na stanovima i stambenim jedinicama individualne odnosno kolektivne gradnje.

Član 6

Visina naknade utvrđuje se mesečno, prema zonama utvrđenim Odlukom o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Kragujevca, i to za:

- Ekstra zonu, I, II i III zonu

0,60 dinara po 1 m2

IV zona

0,20 dinara po 1 m2

Član 7

Obveznici plaćanja naknade, po osnovu ove Odluke, plaćanje će vršiti mesečno, putem jedinstvene uplatnice, dostavljene od strane preduzeća kome je poverena delatnost objedinjenje naplate komunalnih, stambenih i drugih usluga, i to do roka određenog na uplatnici.

Član 8

Sredstva naplaćena od naknade, ove Odluke, preduzeće iz člana 7. ove Odluke je dužno da uplaćuje na račun propisan za uplatu naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

III KORIŠĆENJE SREDSTAVA OD NAKNADE

Član 9

Sredstva naplaćena od naknade, koristiće se preko budžetskog fonda, namenski, za zaštitu i unapređenje životne sredine, prema usvojenim programima korišćenja sredstava budžetskog fonda, odnosno lokalnim akcionim i sanacionim planovima i projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Programi (projekti) iz stava 1. ovog člana, obuhvataju:

- podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte,

- programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring),

- programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu,

- naučnoistraživačke programe i projekte,

- obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine,

- informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine,

- kao i troškove realizacije Programa.

Član 10

Programe iz člana 9. ove Odluke za svaku kalendarsku godinu, donosi Gradsko veće na predlog gradske uprave nadležne za poslove zaštite životne sredine.

Član 11

Za realizaciju programa i projekata iz člana 9. Gradonačelnik, zaključuje ugovor sa korisnikom sredstava.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) sadržaj programa odnosno projekta,

2) međusobna prava i obaveze ugovornih strana,

3) rokove za izvršenje ugovornih obaveza,

4) iznos sredstava i način plaćanja,

5) nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza,

6) druge elemente neophodne za realizaciju programa, odnosno projekta.

Član 12

Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring) i programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara u Gradu realizovaće preduzeća osnovana za obavljanje delatnosti kojima se obezbeđuje funkcija zaštite i unapređenja životne sredine (javna komunalna preduzeća), preduzeća kojima je povereno obavljanje ovih delatnosti i preduzeća, ovlašćene naučne i stručne organizacije, ustanove i institucije kojima se dodele ugovori, u skladu sa zakonom.

Realizaciju programa i projekata kao i nadzor nad izvršenjem ugovornih obaveza i realizacijom pojedinačnih programa i projekata sprovodi gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 13

Gradsko veće, najmanje dva puta godišnje, razmatra izveštaj o realizaciji programa i projekata, kao i utrošku sredstava za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana, sačinjava i dostavlja Gradskom veću, gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine ("Službeni list grada Kragujevca", broj 6/2002).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".