STRATEGIJA

PRIVREDNOG RAZVOJA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 49/2009)

 

I POTREBA ZA IZRADOM STRATEŠKOG PLANA

Zahvaljujući svom geostrateškom položaju i preduzetničkom duhu svojih građana, Novi Sad je oduvek bio centar ekonomskog razvoja. Uspeh svake lokalne zajednice zavisi od njene sposobnosti da se prilagodi dinamičnim uslovima tržišne privrede. Složeni uslovi poslovanja i konkurencija na globalnom nivou zahtevaju sistemski pristup ekonomskom razvoju. Strateško planiranje lokalnog ekonomskog razvoja, zajednice koriste kako bi povećale produktivnost, poboljšale uslove za investiranje i konkurentnost lokalnih privrednih subjekata, kao i svoju konkurentnost u odnosu na druge lokalne zajednice. Potreba zajednice da stvori bolje uslove za život svojih građana u velikoj meri će zavisiti od njene sposobnosti da shvati proces lokalnog ekonomskog razvoja (LER).

Lokalni ekonomski razvoj je proces u kome se udružuju predstavnici svih sektora na lokalnom nivou kako bi privlačenjem investicija i otvaranjem novih radnih mesta poboljšali kvalitet života lokalnog stanovništva. Za uspešnu realizaciju ovog procesa neophodan je sistemski pristup planiranju ekonomskog razvoja, uz maksimalno iskorišćenje svih raspoloživih resursa. Strateški plan, u kojem su identifikovani ključni problemi i načini njihovog rešavanja, omogućava ostvarenje navedenih ciljeva.

Tokom izrade Strategije analizirane su i vrednovane potencijalne razvojne mogućnosti, u cilju privlačenja što većeg broja investicija. Strategija će pomoći da Grad Novi Sad nastavi svoj razvojni put i ostane jedan od vodećih gradova u Srbiji i regionu.

Strategija privrednog razvoja Grada Novog Sada pripremana je u skladu sa vizijom privrednog razvoja, i potrebama stanovništva Grada Novog Sada. Izrađena je za period od 2010. do 2014. godine. Kvantitativna i kvalitativna analiza raspoloživih resursa Grada Novog Sada, predstavljena dokumentom "Profil zajednice" i rezultatima ankete "Mišljenje privrednog sektora", osnova su za izradu strateškog dokumenta koji se sastoji iz vizije, SWOT analize, ključnih oblasti razvoja, ciljeva, projekata po ključnim oblastima, godišnjih akcionih planova za period za koji se donosi strateški plan i plana implementacije akcionih planova za 2010. godinu.

U izradi Strategije učestvovali su članovi Komisije za izradu Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada, koju su činili predstavnici privrednog sektora, javnog sektora, odborničkih grupa, udruženja i asocijacija relevantnih za lokalni ekonomski razvoj. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj obavljala je stručne i administrativno-tehničke poslove za Komisiju za izradu Strategije.

Tehničku i stručnu pomoć u procesu izrade Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada pružao je The Urban Institute kroz MEGA program (Municipal Economic Growth Activity), koji finansira USAID. U izradi Strateškog plana lokalnog ekonomskog razvoja, korišćena je participativna metodologija The Urban Institute kroz MEGA program.

II METODOLOGIJA

Proces izrade Strateškog plana obuhvatio je sledeće:

1. Analiza svih postojećih resursa Grada Novog Sada (na osnovu radne verzije dokumenta "Profil zajednice" i rezultata ankete "Mišljenje privrednog sektora");

2. Formiranje Privrednog saveta Grada Novog Sada;

3. Formiranje Komisije za izradu Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada;

4. Kreiranje Strateške vizije i definisanje Ključnih oblasti ekonomskog razvoja;

5. SWOT analiza;

6. Definisanje ciljeva i projekata;

7. Prioritizacija i izrada plana implementacije;

8. Izrada strateškog plana;

9. Javna rasprava;

10. Usvajanje strateškog plana.

Istraživanje "Mišljenje privrednog sektora" u Novom Sadu sprovedeno je u januaru 2009. godine. Rezultati istraživanja prezentovani su članovima Privrednog saveta i Komisije za izradu Strategije, i korišćeni su u izradi Strategije. Profil zajednice je dokument koji sadrži sve statističke pokazatelje o Gradu, koji mogu da koriste potencijalni investitori i postojeća privreda. Radna verzija Profila zajednice korišćena je i u izradi Strategije, a završetak konačne verzije dokumenta planiran je nakon javne rasprave o Strategiji.

Privredni savet Grada Novog Sada osnovan je 27. februara 2009. godine kao savetodavno telo Gradonačelnika za pitanja ekonomskog razvoja Grada. Članovi Saveta su uključeni u rad Komisije za izradu Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada, učestvuju u izradi Strategije, godišnjih planova i programa i njihovoj implementaciji.

Komisija za izradu Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada osnovana je 15. aprila 2009. godine. Članovi Komisije su predstavnici privatnog i javnog sektora, odborničkih grupa, udruženja i asocijacija relevantnih za lokalni ekonomski razvoj.

Zadatak Komisije je da:

- utvrdi dinamiku izrade Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada;

- na osnovu analize dokumenta "Profil zajednice", rezultata ankete "Mišljenje privrednog sektora" i drugih dokumenata relevantnih za izradu Strategije privrednog razvoja Grada Novog Sada, izradiSWOT analizu zajednice i utvrdi ključne oblasti razvoja;

- formira radne grupe radi izrade akcionih planova po ključnim oblastima razvoja, iz reda članova Komisije;

- izradi Strategiju privrednog razvoja Grada Novog Sada i dostavi Gradonačelniku Grada Novog Sada.

Vizija privrednog razvoja Grada predstavlja viđenje ekonomske budućnosti Novog Sada. Ona treba da inspiriše, da zahteva najbolje i najviše u datim uslovima, da odražava ambiciozno postavljene, ali ipak realne ciljeve. Zasniva se na ključnim oblastima i povezuje strateški plan u jednu celinu. Njena svrha je da usmeri akcione planove koji će uticati na razvoj i izgled Grada tokom narednih 5 do 15 godina.

SWOT analiza je metod koji se koristi u strateškom planiranju, i uključuje identifikovanje internih i eksternih faktora koji imaju povoljan ili nepovoljan uticaj na, u ovom slučaju, privredni razvoj Grada.

Ključne oblasti privrednog razvoja su najvažniji ekonomski problemi koji će se razmatrati u Strateškom planu, i oni moraju biti u okviru raspoloživih ljudskih i finansijskih resursa koje Grad može izdvojiti u tu svrhu. Ključne oblasti predstavljaju osnov i pravac Strategije, oslanjaju se i ističu komparativne prednosti i resurse koje lokalna zajednica poseduje. Oblasti treba da budu dovoljno široke da iz njih mogu da proisteknu ciljevi, a zatim i projekti čijim sprovođenjem treba da se unapredi privreda Grada Novog Sada.

Podelom članova Komisije u Radne grupe započeta je II etapa koja je od suštinske važnosti za izradu Strategije, jer ona sadrži konkretne načine ostvarenja privrednog razvoja Novog Sada. Svaka Radna grupa je formulisala ciljeve privrednog razvoja u datoj ključnoj oblasti i predložila konkretne projekte za ostvarenje ovih ciljeva. Predlog projekta podrazumeva: opis projekta, cilj i zadatke, rezultate i nadležne za ostvarenje projekta, način finansiranja i slično.

Nakon potvrđivanja svih projekata izvršena je prioritizacija projekata, na kojoj su radile Radne grupe kao i čitava Komisija, i sačinjeni su akcioni planovi i plan implementacije akcionih planova za 2010. godinu.

Da bi se realizovao plan implementacije akcionih planova za 2010. godinu, neophodno je da institucije i organizacije nadležne za ostvarenje projekata, preduzmu sve neophodne mere i usklade svoje poslovanje sa planom implementacije.

IZRADA STRATEŠKOG PLANA

III STRATEŠKA VIZIJA RAZVOJA GRADA NOVOG SADA

Novi Sad je jedan od najrazvijenijih gradova u jugoistočnoj Evropi, na ključnim vodenim i kopnenim saobraćajnicama, prepoznat kao sigurno, zdravo i podsticajno mesto za život, rad i investiranje.

Uspešan i efikasan administrativni centar Vojvodine, grad sa elektronskom lokalnom upravom koja podstiče i podržava razvoj savremene privrede.

Lider u sektoru informacionih tehnologija, razvoja zdrave hrane i eko sektora, distribucije i logistike.

Inkubator inovacija, moderan univerzitetski, kulturni, turistički, sajamski i kongresni centar regiona, tradicijom bogat festivalski grad međunarodnog značaja.

Stabilna, savremena i demokratična multinacionalna zajednica, grad sa perspektivom i prepoznatljivim statusom dvosmernih urbanih vrata Evrope.

IV SWOT (interna i eksterna) ANALIZA

SWOT (engleski) = Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats,

(srpski) = prednosti i nedostaci (interna analiza), šanse i pretnje (eksterna analiza)

SWOT analiza je metod koji se koristi u strateškom planiranju, i uključuje identifikovanje internih i eksternih faktora koji imaju povoljan ili nepovoljan uticaj na, u ovom slučaju, privredni razvoj Grada.

Prednosti i nedostaci (interna analiza) - analizirane su prednosti i nedostaci lokalne zajednice u odnosu na svako kritično pitanje. Naglasak je stavljen na razne elemente infrastrukture lokalne zajednice.

Šanse i pretnje (eksterna analiza) - identifikovane su i ocenjene ključne šanse i pretnje koje predstavlja spoljašnje okruženje.

SWOT analizom identifikovane su sledeće interne karakteristike Grada (kao prednosti, odnosno nedostaci) i eksterni faktori koji utiču na razvoj Grada (šanse i pretnje):

SWOT

Prednosti (snage)

Slabosti (nedostaci)

Prirodni resursi

Nedovoljna iskorišćenost koridora 10, i železnice

Pozitivan demografski trend

Relativno stara starosna struktura stanovništva zbog mehaničke migracije (39,37 godina)

Obrazovana radna snaga

Nedovoljna kompatibilnost privrede grada i raspoloživih resursa (nedovoljna iskorišćenost poljoprivrednih potencijala)

Urbanizovanost grada

Neplansko i neracionalno korišćenje prostora

Veličina tržišta

Nedostatak infrastrukturno opremljenih lokacija za investitore

Drugi grad po veličini u Srbiji

Nepostojanje aktivnosti grada u pogledu donošenja paketa olakšica za privlačenje investicija

Razvijen tercijarni sektor

Nedovoljna razvijenost prerađivačke industrije

Kulturni centar

Nedovoljna podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji žele da pokrenu sopstveni biznis

Turistički centar

Nedostatak jedinstvenog prostora za kulturna dešavanja i nepostojanje organizovanog upravljanja kulturnim dobrima

Administrativni centar

Nedovoljno izgrađena ekološka svest

Sajamski centar

Neadekvatna prilagođenost obrazovnog sistema potrebama privrede

Multietničnost gradskog stanovništva kao resurs

Nepostojanje prepoznatljivog imidža Novog Sada

Turistička organizacija Grada Novog Sada

Nedovoljna iskorišćenost Turističke organizacije Grada Novog Sada

 

Nedovoljna komunalna opremljenost u nekim naseljima u gradu

 

Postojanje divljih deponija

 

Nepostojanje adekvatnog prilaza/izlaza na autoput

 

Šanse (mogućnosti)

Pretnje (opasnosti)

Reka Dunav (koridor 7) kao segment najvažnije evropske saobraćajnice

Svetska ekonomska kriza

Geografski položaj: u središtu Evrope, na koridorima 7 i 10

Nestabilna politička situacija

Sporazumi o slobodnoj trgovini (CEFTA, Sporazum između Srbije i Ruske Federacije itd.)

Nizak kreditni rejting države

Članstvo u Evropskoj uniji

Sporost procesa pridruživanja Evropskoj uniji

Postojanje Luke Novi Sad

Smanjenje uticaja Novog Sada decentralizacijom vlasti i prenošenjem nadležnosti

Uključivanje Univerziteta u privredne tokove

Demografska slika Srbije

Mogućnost za braunfild investicije kroz:
1. povraćaj vojne imovine,
2. privatizaciju društvenog odnosno državnog kapitala u preduzećima i drugim pravnim licima

Neadekvatna poreska politika države

Stvaranje privatno javnih partnerstava

 

Stvaranje stimulativnog zakonodavnog okvira koji podržava direktne investicije

 

Emitovanje opštinskih obveznica

 

Unapređenje kvaliteta rada lokalne uprave

 

Legalizacija - rešavanje problema nelegalno podignutih objekata

 

Unapređenje naplate poreza na imovinu

 

Uvođenje Novog Sada u sistem geoparkova, sertifikacija Fruške gore, sa ciljem razvoja turizma

 

Rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit, pogodan za razvoj naučnog turizma

 

Ekološki inžinjering (upravljanje deponijama)

 

Blizina aerodroma

 

Razvijanje agro-turizma

 

Sedište AP Vojvodine

 

Vraćanje imovine lokalnim samoupravama

 

 

V KLJUČNE OBLASTI

Komisija za izradu Strategije Grada utvrdila je sledeće ključne oblasti privrednog razvoja:

KLJUČNA OBLAST "A" "Privlačenje investicija i stvaranje pozitivne poslovne klime"

KLJUČNA OBLAST "B" "Podrška i razvoj malih i srednjih preduzeća"

KLJUČNA OBLAST "C" "Razvoj savremenih tehnologija i unapređenje obrazovnog sistema"

KLJUČNA OBLAST "D" "Unapređenje turizma"

KLJUČNA OBLAST "E" "Razvoj poljoprivrede"

1. KLJUČNA OBLAST "A"

"PRIVLAČENJE INVESTICIJA I STVARANJE POZITIVNE POSLOVNE KLIME"

Novi Sad kao najveći grad u Pokrajini i pokretač razvoja regiona, ima potencijal da ponudi investitorima brojne pogodnosti za poslovanje, kao što su visoko kvalifikovana radna snaga, dobar geografski položaj, bescarinski pristup tržištu od 190 miliona potrošača i druge. Međutim, broj potencijalnih stranih i domaćih investicija nije na zadovoljavajućem nivou. Problemi koji se pojavljuju u vezi sa privlačenjem investicija i stvaranjem pozitivne poslovne klime, su: cena građevinskog zemljišta, dug period za izdavanje potrebnih dozvola i nedostatak povoljnih lokacija. Posledica toga je da se investitori opredeljuju za druge opštine ili gradove, što dovodi do izostanka prihoda i novih radnih mesta. Takođe ne treba zanemariti ni nepovoljan uticaj Svetske ekonomske krize.

Direktne investicije su važne za svaku lokalnu zajednicu, jer ne samo da unose neophodna finansijska sredstva u lokalne ekonomije, nego i nove menadžerske veštine, inovacije i tehnologije, nova tržišta i nove poslovne šanse za lokalna preduzeća. Pored toga, i sam proces kruženja kapitala se ubrzava, što donosi češće i veće fiskalne prihode vlastima. U isto vreme, svaka privučena investicija povećava šansu za nove investicije i poboljšava imidž grada u ovoj visoko konkurentnoj aktivnosti. Zemlje, regioni i gradovi nude različite podsticaje kako bi pridobili nove investitore, tako da je danas, sem direktne konkurencije geografski bliskih gradova i regija, Novi Sad suočen sa izazovima podsticajnih politika privlačenja investicija gradova u drugim zemljama sveta.

Treba naglasiti da investitori prvo donose odluku u koju konkretnu zemlju će uložiti svoj kapital, a zatim se opredeljuju za lokalnu zajednicu u kojoj će pokrenuti proizvodnju, graditi distributivni centar ili neki drugi objekat. U tom trenutku, svaki grad koji teži da za sebe pridobije investiciju, takmičiće se sa svim ostalim gradovima u zemlji ili regionu.

Među prioritetnim potrebama današnjih investitora, koje su osnova za odlučivanje o lokaciji investicije, jesu: kvalifikovana i obučena radna snaga, raspoloživost objekata i/ili lokacija sa svim saobraćajno-komunalnim uslugama (tehnička infrastruktura), poreski i finansijski podsticaji, poslovna klima grada, koja se ogleda u profesionalnom i pristupačnom ponašanju javnih zvaničnika, nivo kvaliteta usluga koje pruža lokalna uprava, blizina robno-transportnih centara, autoputeva i aerodroma, kao i određeni nivo kvaliteta života za strano osoblje koje će se preseliti u grad. Iz ovoga se jasno vidi da je veoma značajno da se stalno radi na poboljšanju kvaliteta života i uslova poslovanja.

Svaka uspešna strategija privrednog razvoja treba da se zasniva na stvaranju takve poslovne klime koja će, ne samo privući investicije koje otvaraju nova radna mesta, nego i zadržati postojeće firme i podstaći porast broja novih preduzetnika. Poboljšanje poslovne klime u lokalnim zajednicama postiže se uspostavljanjem mehanizama komunikacije predstavnika lokalnih vlasti i predstavnika poslovne zajednice, u cilju zajedničke saradnje na prevazilaženju postojećih problema, kao i koncipiranja zajedničkih predloga samih akata koji se odnose na poslovanje, a donosi ih lokalna samouprava, te poboljšanje prohodnosti ka organima vlasti Pokrajine i Republike.

U Novom Sadu već postoji institucionalni preduslov dobre saradnje privrednog sektora i predstavnika lokalne uprave, a to su formirani Privredni savet (koji čine predstavnici privrede, Univerziteta u Novom Sadu i Nacionalne službe za zapošljavanje), a njegova uloga je da ukazuje na probleme sa kojima se susreće privredni sektor i daje predloge za njihovo prevazilaženje, i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (koja deluje u dva osnovna pravca: privlačenje domaćih i stranih investicija i pomoć postojećoj poslovnoj zajednici).

Da bi se privukle investicije i stvorila pozitivna poslovna klima, neophodno je jačati već postojeće kapacitete u okviru Gradske uprave, predano sprovoditi strategiju lokalnog ekonomskog razvoja, te permanentno osluškivati interese privrednika i porediti iskustva sa razvijenim zemljama Evropske unije, radi normiranja akata po kojima posluju preduzeća na način koji će im omogućiti brzo, efikasno i neometano funkcionisanje.

AKCIONI PLAN

Akcioni plan za ključnu oblast "A"

"Privlačenje investicija i stvaranje pozitivne poslovne klime"

CILJ:

A 1. Unapređenje rada lokalne administracije u skladu sa potrebama investitora

PROJEKTI za cilj A 1.:

A 1.1 Postavljanje sajta za nove investitore sa GIS-om Grada (GIS aplikacija katastra zemljišta Novog Sada; Izrada GIS emitera elektromagnetnog zračenja na teritoriji Grada Novog Sada, Izrada GIS zelenih površina/katastra zelenila na teritoriji Grada Novog Sada i drugo),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada", partneri: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Prirodno-matematički fakultet - Centar za prostorne informacije Vojvodine, JKP "Informatika", Tehnološki fakultet

vremenski okvir: 10 meseci

izvor finansiranja: JP "Zavod za izgradnju Grada", Grad Novi Sad, Pokrajina

očekivani rezultat: Investitorima će biti dostupne sve relevantne informacije za nove investicije, a na GIS-u će moći da vide konkretnu lokaciju sa postojećom infrastrukturom.

A 1.2 Razvoj sistema za analizu prijava građana za nepropisno parkirana vozila putem MMS-a ili i-mejla,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Sistem omogućava efikasnu analizu pristiglih prijava o nepropisno parkiranim vozilima, smanjiće se broj nepropisno parkiranih vozila.

A 1.3 Razvoj sistema za vizuelno i SMS obaveštavanje o broju slobodnih mesta na zatvorenim parking-prostorima,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Sistem omogućava racionalno i efikasno korišćenje raspoloživih parking-mesta na zatvorenim parking-prostorima, smanjuju se gužve i zagađenje životne sredine.

A 1.4 Razvoj sistema za plaćanje platnim karticama usluga parkiranja na zatvorenim parkiralištima,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Sistem omogućava efikasan sistem ulaska i izlaska sa zatvorenih parking-prostora, smanjuje se mogućnost zloupotrebe prilikom rada sa gotovinom.

A 1.5 Implementacija poslovnih procesa gradskih uprava u softverskom sistemu za upravljanje dokumentima i poslovnim procesima (Automatizacija poslovnog procesa),

nosilac: JKP "Informatika", partneri: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 22 meseca

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, EU projekti, donatori

očekivani rezultat: Efikasnije pružanje usluga gradskih uprava ka građanima i privrednim subjektima.

A 1.6 Izrada baza podataka za potrebe investitora i postojeće privrede,

nosilac: Grad Novi Sad - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

vremenski okvir: u toku

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Izrada publikacije "Profil zajednice", koja pruža investitorima neophodne informacije o Gradu, i ažuriranje na godišnjem nivou.

A 1.7 Giljotina propisa,

nosilac: Grad Novi Sad,

vremenski okvir: 1 godina

izvor finansiranja: donatori, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Pojednostavljenje procedura i rada lokalne administracije u cilju lakšeg i bržeg zadovoljenja potreba građana i potencijalnih investitora.

A 1.8 Jedinstveni informacioni sistem Grada pomoću koga građani u kratkom roku dobiju odgovor o statusu rešavanja njihovog zahteva (sistem 48 sati),

nosilac: Grad Novi Sad,

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Efikasnija administracija, lakše i brže zadovoljenje potreba građana.

A 1.9 Objedinjeni centar za izdavanje dozvola za privredu (One stop shop);

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: JP "Zavod za izgradnju Grada", JKP "Informatika"

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Pojednostavljenje procedura i skraćivanje vremena potrebnog za dobijanje dozvola za privredu.

A 1.10 Opštegradski centar,

nosilac: Grad Novi Sad,

izvor finansiranja: Republika, Pokrajina, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Objedinjavanje svih gradskih institucija na jednom mestu, efikasnija administracija.

A 1.11 Program racionalizacije u poslovanju javnih preduzeća, javno komunalnih preduzeća i ustanova u nadležnosti Grada Novog Sada,

nosilac: Grad Novi Sad

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Racionalnije i jeftinije poslovanje javnih preduzeća, javno komunalnih preduzeća i ustanova putem smanjenja troškova poslovanja kroz angažovanje subjekata za obavljanje nesuštinskih delatnosti na tržištu.

CILJ:

A 2. Unapređenje infrastrukture (za investitore i uvođenje PJP modela - modela privatno-javnog partnerstva)

PROJEKTI za cilj A 2.:

A 2.1 Marina - Kamenička ada, obezbeđivanje neophodne infrastrukture i saniranje građevinskog zemljišta,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2014. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, privatni kapital, Pokrajina, Republika

očekivani rezultat: Komunalno opremanje ade omogućava izgradnju novih kapaciteta, kao i mogućnost izgradnje trgovinsko-uslužnog centra.

A 2.2 Mišeluk II, razvijanje sekundarne mreže u stambenim zonama,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2012. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, privatni kapital, Pokrajina, Republika

očekivani rezultat: Obezbeđenje dodatnih prostornih kapaciteta za razvoj kolektivnog i individualnog stanovanja, rasterećenje gradskog jezgra.

A 2.3 Ulica Paje Radosavljevića, razvijanje sekundarne mreže u industrijskim zonama i veza sa centralnim prečistačem,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2012. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, privatni kapital, Pokrajina, Republika

očekivani rezultat: Obezbeđenje dodatnih prostornih kapaciteta za razvoj industrije i male privrede u zoni Sever I.

A 2.4 Zapadna obilaznica - od Rumenačke do koridora 10, razvijanje sekundarne mreže u industrijskim zonama (i izgradnja saobraćajnice),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: u toku

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, privatni kapital, Pokrajina, Republika

očekivani rezultat: Obezbeđenje dodatnih prostornih kapaciteta za razvoj industrije i male privrede u zoni Sever I.

A 2.5 Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda naselja Kać i Budisava,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Poboljšanje uslova života stanovnika naselja Kać i Budisava - efekti zaštite životne sredine.

A 2.6 Izgradnja dva vrelovodna kotla snage po 58 MW - TO "Sever",

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 10 meseci

izvor finansiranje: Grad Novi Sad, Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Izgradnja dva vrelovodna voda zadovoljila bi postojeće potrebe za toplotnom energijom.

A 2.7 Izgradnja magacina sa pripadajućim aneksima,

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: JKP "Novosadska toplana", donatori

očekivani rezultat: Izgradnjom magacinskog prostora, stvara se bitan preduslov za kvalitetno magacinsko poslovanje, izgradnjom potrebnih aneksa rešava se i smeštaj mašinske i elektroradionice.

A 2.8 Povezivanje TO "Sever" sa TE-TO, povezni vrelovod,

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Poboljšanje kvaliteta isporuke toplotne energije, povećavanje pouzdanosti sistema, omogućavanje korišćenja alternativnog goriva (mazuta) u pogonima TE-TO, poboljšavanje uslova stanovanja.

A 2.9 Izgradnja vrelovodne mreže, magistralni vrelovod i magistralni ogranak na Bulevaru oslobođenja,

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 4 meseca

izvor finansiranja: JKP "Novosadska toplana", donatori

očekivani rezultat: Izgradnjom magistralnog vrelovoda i ogranka u produžetku Bulevara oslobođenja omogućiće se priključenje novoizgrađenih objekata i objekata koji su u izgradnji, poboljšaće se kvalitet u snabdevanju toplotnom energijom potrošača u bloku Grbavice.

A 2.10 Rekonstrukcija TO "Sever" sa TE-TO, proizvodnja i distribucija toplotne energije,

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 9 meseci

izvor finansiranja JKP "Novosadska toplana", donatori.

očekivani rezultat: Poboljšanje kvaliteta isporuke toplotne energije, povećavanje pouzdanosti sistema, omogućavanje korišćenja alternativnog goriva (mazuta), poboljšavanje uslova stanovanja.

A 2.11 Rekonstrukcija vrelovodne mreže, zamena havarisanih i dotrajalih delova vrelovodne mreže,

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 8 meseci

izvor finansiranja: JKP "Novosadska toplana", donatori

očekivani rezultat: Bilo bi omogućeno bolje sekcionisanje vrelovodne mreže, a samim tim i bolja manipulacija tokom eksploatacije, što bi smanjilo periode bez isporuke toplotne energije prilikom pojava havarija na okolnim delovima vrelovodne mreže.

A 2.12 Rekonstrukcija toplotnih podstanica u cilju automatizacije, daljinskog nadzora i upravljanja na konzumnom području TO "Zapad",

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: u toku

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, JKP "Novosadska toplana"

očekivani rezultat: Obezbeđena potpuna lokalna automatizacija, ušteda isporučene odnosno proizvedene toplotne energije, daljinski nadzor, povećanje raspoloživosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, smanjenje troškova eksploatacije sistema daljinskog grejanja.

A 2.13 Dogradnja tehnološkog procesa prerade vode u okvirima postojećeg kapaciteta na PPV "Štrand" i izgradnja rezervoara na lokalitetu "Štrand" zapremine 10.000 m3,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: oko 3 godine od početka izgradnje

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, kredit EIB (konkurisali)

očekivani rezultat: Ostvarivanje boljeg kvaliteta pitke vode na teritoriji Grada Novog Sada i povećanje sigurnosti vodosnabdevanja.

A 2.14 Izgradnja postrojenja za pripremu vode za piće kapaciteta 200 l/s na sremskoj strani (desna obala Dunava),

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: oko 2 godine od početka izgradnje

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, kredit EIB (konkurisali)

očekivani rezultat: Obezbeđenje nesmetanog vodosnabdevanja, bez redukcije vode u projektovanom periodu do 2021. godine.

A 2.15 Izgradnja kolektora dela severnog sliva - orijentacija na Ulicu Koste Šokice,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: oko 2 godine od početka izgradnje

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Poboljšanje odvođenja upotrebljenih i atmosferskih voda sa prostora: Salajke, Sajlova, dela Detelinare i industrijskih zona.

A 2.16 Projekat izgradnje industrijskog železničkog koloseka do investicionih lokacija,

nosilac: Grad Novi Sad

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika, privatni kapital

očekivani rezultat: Stvaranje povoljnog i kvalitetnog poslovnog investicionog ambijenta za strane investitore i kompanije, i korišćenje najjeftinijeg oblika transporta.

A 2.17 Centralni gradski prečistač otpadnih voda,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: 2009 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Prečišćavanje otpadnih voda, koje se izlivaju u vodoprijemnik (reku Dunav) u svom izvornom obliku, bez ikakvog tretmana. Izmene u dispoziciji i funkcionisanju postojećeg opšteg kanalizacionog sistema Grada.

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Novog Sada, definisano je u listi prioritetnih projekata u okviru Programa zaštite Dunava i Crnog mora, koji se sprovodi na celom slivu Dunava. Realizacijom ovog projekta integrisaće se kanalizacioni sistem na teritoriji Grada Novog Sada.

A 2.18 Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ledincima i preorijentacija sliva Rokov potok na sliv PPOV u Ledincima,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Prečišćavanje otpadnih voda koje se izlivaju u vodoprijemnik (reku Dunav) u svom izvornom obliku, bez ikakvog tretmana. Izmene u dispoziciji i funkcionisanju postojećeg opšteg kanalizacionog sistema na sremskoj strani.

A 2.19 Izgradnja produžetka Bulevara Jaše Tomića u Novom Sadu,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Izgradnja ove veze doprineće razvoju zona sekundarnih i tercijarnih delatnosti, sa delatnostima orijentisanim na povoljnu drumsku vezu. Planom detaljne regulacije definisani su osnovni uslovi izgradnje objekata i uređenja građevinskog zemljišta, a planom su uslovi prilagođeni konkretnom prostoru.

A 2.20 Uvođenje upravljanja srednjenaponskom mrežom,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 1 godina

izvor finansiranja: Elektrovojvodina d.o.o., Republika, donatori

očekivani rezultat: Stvaranje preduslova za isporuku kvalitetne električne energije sa minimalnim prekidima u napajanju u havarijskim uslovima rada elektroenergetskog sistema. Posebna pažnja bi bila posvećena objektima od vitalnog značaja za Grad, kao što su: Klinički centar Vojvodina, vodovod, objekti od posebnog značaja za Pokrajinu i lokalnu samoupravu, itd.

A 2.21 Izgradnja TS 110/20 kV Novi Sad CENTAR i pripadajućih 110 kV napojnih kablova,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 5 godina

izvor finansiranja: Elektrovojvodina d.o.o., Republika, donatori

očekivani rezultat: Povećanja pouzdanosti i sigurnosti napajanja šireg centra grada. Stvaranje slobodnih kapaciteta za prihvat novih kupaca el. energije i povećanja potrošnje postojećih. Povećanje pouzdanosti i sigurnosti napajanja celog gradskog područja Grada Novog Sada.

CILJ:

A 3. Unapređenje postojećih lokacija u radnim zonama i opremanje novih

PROJEKTI za cilj A 3.:

A 3.1 Prostorni plan Grada Novog Sada,

nosilac: JP "Urbanizam"

vremenski okvir: 2010. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Planom bi se definisao prostorni razvoj Grada Novog Sada u dugoročnom periodu i obezbedili prostorno-planski uslovi za razvoj svih oblasti, infrastrukturnih sistema i funkcija od značaja za dugoročni razvoj Grada Novog Sada.

A 3.2 Stvaranje novog komercijalno-industrijskog parka,

nosilac: Grad Novi Sad partneri: JP "Zavod za izgradnju Grada", Fond za podršku investicija u Vojvodini, Colliers International

vremenski okvir: 530 dana

izvor finansiranja: Republika, Pokrajina, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Obezbeđivanje zemljišta za razvoj čistih privrednih delatnosti po stimulativnim cenama zemljišta, otvaranje novih radnih mesta, veći broj direktnih investicija, veći gradski prihodi i drugo.

A 3.3 Stvaranje uslova za direktnu investiciju u izgradnji atraktivnog poslovnog prostora za različite sadržaje po modelu "Šoping - mola" i obezbeđivanje poslovnog prostora za potrebe Grada,

nosilac: JP "Poslovni prostor"

vremenski okvir: 2010 - 2013. godine

izvor finansiranja: JP "Poslovni prostor", Pokrajina, privatni kapital

očekivani rezultat: Obezbeđenje poslovno-prostornih kapaciteta za razvoj malih i srednjih preduzeća privrede, usluga u različitim oblastima i kulturno-sportskih sadržaja.

A 3.4 Razvoj paketa olakšica za investitore,

nosilac: Grad Novi Sad - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, partner: JP "Zavod za izgradnju Grada"

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Veći priliv domaćih i stranih investicija na osnovu paketa olakšica.

A 3.5 Izrada studije izvodljivosti za industrijsku zonu,

nosilac: Grad Novi Sad, partner: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: donatori, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izrađena studija izvodljivosti za industrijsku zonu na teritoriji Grada Novog Sada.

A 3.6 Izgradnja druge faze TS 110/35/20 kV Novi Sad 4 i pripadajućih 20 kV kablovskih izvoda,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 4 godine

izvor finansiranja: Elektrovojvodina d.o.o., Republika, donatori

očekivani rezultat: Omogućavanje privođenja prostora nameni radnih zona, kao i poboljšanje snabdevanja el. energijom kupaca konzumnog područja TS 110/35/20 kV Novi Sad 4.

A 3.7 Izgradnja treće faze TS 110/20 kV Novi Sad 7 i pripadajućih 20 kV kablovskih izvoda,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 2 godine

izvor finansiranja: Elektrovojvodina d.o.o., Republika, donatori

očekivani rezultat: Omogućavanje privođenja prostora nameni južno od Futoške ulice i zapadno od Bul. oslobođenja prema Veterniku, kao i poboljšanje snabdevanja el. energijom kupaca konzumnog područja TS 110/20 kV Novi Sad 7 i TS 110/20 kV.

A 3.8 Izgradnja razvodnog postrojenja (RP) 20 kV industrijska,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 2,5 godine

izvor finansiranja: Elektrovojvodina d.o.o., Republika, donatori

očekivani rezultat: Omogućavanje privođenja prostora nameni radne zone, kao i poboljšanje snabdevanja el. energijom i preraspodela opterećenja kupaca konzumnog područja TS 110/35 kV Novi Sad 2.

CILJ:

A 4. Marketing i promocija investicionih potencijala

PROJEKTI za cilj A 4.:

A 4.1 Prezentovanje investicionih potencijala Grada Novog Sada,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

očekivani rezultat: Privlačenje novih investicija.

A 4.2 Promocija investicionih potencijala Srbije i privlačenje domaćih i stranih investicija (Sajam investicija i nekretnina "INVESTEXPO"),

nosilac: AD "Novosadski sajam"

vremenski okvir: permanentne aktivnosti

izvor finansiranja: "Novosadski sajam", Pokrajina, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Priliv novih investicija u Grad Novi Sad.

A 4.3 Ciljani nastup na investicionim sajmovima,

nosilac: Grad Novi Sad - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

vremenski okvir: permanentne aktivnosti

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Promocija investicionih potencijala Grada Novog Sada i privlačenje investicija.

CILJ:

A 5. Unapređenje saobraćajne infrastrukture

PROJEKTI za cilj A 5.:

A 5.1 Nova ranžirna stanica, razvijanje železničkog transporta i uslužne delatnosti u regionu i povezivanje železničkog čvora sa koridorom 10,

nosilac: Železničko transportno preduzeće, partner: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2009 - 2012. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika

očekivani rezultat: Obezbeđenje dodatnih transportnih uslova za čitav region i uključivanje u evropsku mrežu železničkog transporta.

A 5.2 Produžetak Bulevara vojvode Stepe - obilaznica oko Veternika, rasterećenje gradske saobraćajne mreže, povezivanje magistralnih pravaca u Pokrajini - koridor 10 sa granicom Republike Hrvatske, zaštita životne sredine,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2013. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, privatni kapital, Pokrajina, Republika

očekivani rezultat: Povezivanje magistralnih pravaca u Pokrajini - koridor 10 sa granicom Republike Hrvatske.

A 5.3 Sanacija klizišta u zoni Mosta slobode,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2009 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Obezbeđenje sigurnosti mosta sanacijom klizišta na koje Most slobode šipovima prenosi svoje opterećenje.

A 5.4 Izgradnja obilaznice oko Petrovaradina, putevi M-21 i M-22/1

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Izgradnjom obilaznice nastaće preraspodela saobraćaja, što će dovesti do smanjenja tranzitnog saobraćaja duž Preradovićeve ulice i Ulice Račkog, sa priključnim saobraćajnicama, što će povoljno uticati na ukupan razvoj Petrovaradina.

A 5.5 Izgradnja deonice Somborskog bulevara (od Ulice Jožefa Atile do Ulice cara Dušana) i dela Subotičkog bulevara (do Ul. braće Grulović),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: u toku

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Spajanje ova dva putna pravca dovešće do preusmeravanja dela tranzitnog saobraćaja preko produžetka Subotičkog bulevara do Ul. Kornelija Stankovića, obezbeđujući povezivanje sa Zapadnom obilaznicom grada i autoputem E-75.

A 5.6 Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih saobraćajnih površina na II deonici Obilaznice oko Sremske Kamenice do puta M-21 (Petrovaradin - Ruma),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2012. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Rekonstrukcijom II deonice obilaznice onemogućiće se ubrzano propadanje postojećeg kolovoza, zbog dodatnog opterećenja saobraćaja koje je uzrokovano završetkom i puštanjem u saobraćaj I deonice obilaznice od puta Kamenica-Beočin do puta Kamenica-Paragovo.

A 5.7 Izgradnja deonice Temerinski put R-120 (deonice pre i posle autoputa),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010- 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Izgradnja ove veze doprineće razvoju sekundarnih i tercijarnih delatnosti.

A 5.8 Izgradnja zapadne obilaznice oko Novog Sada autoput E-75 (petlja Novi Sad-M-7),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010- 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Izgradnja obilaznice doprinosi povezivanju istočnih i zapadnih delova AP Vojvodine, i ima značajnu ulogu u mreži puteva koji povezuju severni deo sa Novim Sadom.

A 5.9 Projekat optimalizacije mreže linija,

nosilac: JGSP "Novi Sad"

vremenski okvir: 10 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izrada studija opravdanosti investicija u saobraćajnu infrastrukturu, izrada analiza lokacija različite namene, potrebe za parking-prostorom, povećanje kapaciteta saobraćajnica ili javnog prevoza i definisanje novih linija u javnom prevozu putnika.

A 5.10 Rekonstrukcija Međumesne autobuske stanice,

nosilac: JGSP "Novi Sad"

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, JGSP "Novi Sad", privatni kapital

očekivani rezultat: Razvoj i unapređenje saobraćajnog sistema Novog Sada, izgradnja i proširenje polaznih i dolaznih perona, izgradnja parkirališta, smanjenje gužvi i mogućnost kretanja vozila u dolasku i odlasku, na pouzdan i racionalan način.

A 5.11 Uvođenje autobusa na zemni gas,

nosilac: JGSP "Novi Sad"

vremenski okvir: u toku

izvor finansiranja: JGSP "Novi Sad", Grad Novi Sad, sredstvima Ministarstva za kapitalne investicije i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

očekivani rezultat: Smanjenje eksploatacije defitiranih izvora goriva i uštede u potrošnji nafte, obnavljanje voznog parka, čime se povećava bezbednost u saobraćaju i smanjenje emisije štetnih i otrovnih materija koje utiču na zdravlje ljudske populacije.

A 5.12 Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking-garaže na Trgu republike u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Parking servis",

vremenski okvir: 9 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izradom projektne dokumentacije ubrzaće se procesi obezbeđivanja sredstava za realizaciju izgradnje same garaže, povećati atraktivnost centralne gradske zone i unaprediti robna razmena.

A 5.13 Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking-garaže na uglu Šafarikove i Pap Pavla ulice u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 9 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izradom projektne dokumentacije ubrzaće se procesi obezbeđivanja sredstava za realizaciju izgradnje same garaže, povećati atraktivnost centralne gradske zone i unaprediti robna razmena.

A 5.14 Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking-garaže u Njegoševoj ulici br. 13 u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 9 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izradom projektne dokumentacije ubrzaće se procesi obezbeđivanja sredstava za realizaciju izgradnje same garaže, povećati atraktivnost centralne gradske zone i unaprediti robna razmena.

A 5.15 Uređenje parkirališta na prostoru oko kupališta "Štrand" u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 12 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izradom projektne dokumentacije ubrzaće se procesi obezbeđivanja sredstava za realizaciju izgradnje same garaže, povećati atraktivnost centralne gradske zone i unaprediti robna razmena.

A 5.16 Uređenje privremenog parkirališta za odlaganje vozila na Rumenačkom putu (kod nadvožnjaka) u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 9 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Obezbeđenje kapaciteta za odlaganje uklonjenih vozila.

A 5.17 Projekat izgradnje RO-RO terminala i kontejnerskog terminala Luke Novi Sad,

nosilac: Grad Novi Sad

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika, privatni kapital

očekivani rezultat: Stvaranje povoljnog i kvalitetnog poslovnog investicionog ambijenta za strane investitore i kompanije.

A 5.18 Novi most preko Dunava u Novom Sadu,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2015. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori.

očekivani rezultat: Izgradnjom novog mosta doći će do rasterećenja saobraćaja.

A 5.19 Novi Žeželjev most,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2013. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Izgradnja novog mosta poboljšaće uslove za odvijanje saobraćaja i vezu državni put I reda M-22.1 - autoput E-75, i vezu sa državnim putem M-7. Poboljšanje uslova za odvijanje železničkog saobraćaja kroz Novi Sad.

A 5.20 Izgradnja podzemne garaže Trg slobode, Ulica Modene,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Postojeći kapaciteti mirujućeg saobraćaja ne zadovoljavaju planirane potrebe, jer iznose oko 45 parking-mesta na javnim površinama (uglavnom podužni parkinzi na postojećim kolovozima) i oko 100 parking-mesta u privremenoj montažnoj garaži iza SNP-a. Ostalo su neregulisani parkinzi na kolovozu, trotoarima ili na zelenim površinama. Na prostoru ispod Trga slobode, planirana je podzemna javna garaža, kapaciteta oko 250 parking-mesta, čijom izgradnjom bi se rešili postojeći problemi mirujućeg saobraćaja.

A 5.21 Izgradnja javnih garaža na teritoriji Novog Sada (podzemna garaža kompleksa APV, spratna garaža u Šafarikovoj i Ulici Josifa Runjanina, izgradnja javne spratne garaže na uglu ulica Jovana Subotića i Đure Jakšića),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Planira se izgradnja javnih spratnih garaža u ulicama Šafarikovoj (kapaciteta min. oko 250 parking-mesta), Josifa Runjanina (kapaciteta oko 160 parking-mesta), kompleks APV, garaža na uglu ulica J. Subotića i Đ. Jakšića. U zonama pojedinih poslovnih i javnih objekata izražen je nedostatak postojećih parking mesta, što prouzrokuje parkiranje vozila na zelenim i pešačkim površinama. Najveći problem predstavlja nedostatak parking-mesta. Razloga ima više, ali su najznačajniji nedostatak raspoloživog prostora na kojem bi se mogli izgraditi parkinzi ili garaže, kao i velike potrebe za parkiranjem zbog atraktivnih sadržaja koje nudi centar grada. Izgradnjom javnih garaža na racionalan način se rešava problem mirujućeg saobraćaja.

A 5.22 Sentandrejski put M-22/1, druga traka od Primorske ulice do Zmajevačkog puta,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Izgradnja ove veze doprineće razvoju zona sekundarnih i tercijarnih delatnosti, sa delatnostima orijentisanim na povoljnu drumsku vezu. Generalnim planom definisani su osnovni uslovi izgradnje objekata i uređenja građevinskog zemljišta, a planom su uslovi prilagođeni konkretnom prostoru.

A 5.23 Izgradnja denivelisane raskrsnice ulica Futoške i Jevrejske i Bulevara oslobođenja u Novom Sadu,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2009 - 2011. godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Izgradnja nadvožnjaka na predmetnoj lokaciji rešava postojeće transportne probleme na predmetnoj raskrsnici (usko grlo ovog dela grada usporava odvijanje saobraćaja).

A 5.24 Izgradnja tunela ispod Železničke stanice u Novom Sadu,

nosilac: Grad Novi Sad, partner: JP "Zavod za izgradnju Grada"

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Izgradnja ove veze doprineće razvoju zona sekundarnih i tercijarnih delatnosti. Generalnim planom definisani su osnovni uslovi izgradnje objekata i uređenja građevinskog zemljišta, a planom su uslovi prilagođeni konkretnom prostoru.

2. KLJUČNA OBLAST "B"

"PODRŠKA I RAZVOJ MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA"

Značaj malih i srednjih preduzeća prvenstveno je u tome što ona u doba krize najlakše opstaju, jer se najbrže prilagođavaju novonastalim uslovima.

Prema podacima Narodne banke Srbije za 2008. godinu, u Novom Sadu posluje ukupno 7.586 preduzeća. U tom broju mala preduzeća učestvuju sa 95,32%, srednja sa 3,74%, a velika sa 0,94%. U ukupnom prihodu koji ostvare preduzeća iz Novog Sada, mala preduzeća učestvuju sa 18,64%, a srednja sa 13,42%. Pri tome najveću stopu finansijskog rezultata beleže upravo mala preduzeća (3,66%). Najveći broj malih preduzeća je iz oblasti trgovine (42,66%) i prerađivačke industrije (18,15%). Srednja preduzeća su takođe najzastupljenija u sektorima trgovine (35,92%) i prerađivačke industrije (25,70%).

Pružanje podrške sektoru malih i srednjih preduzeća je složen posao zbog širine i različitosti potrebnih veština potencijalnih preduzetnika, kao i ograničenih raspoloživih resursa za pružanje značajnije pomoći. Bez obzira na to, potrebno je stvoriti uslove neophodne za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća, jer su upravo ona pokretač razvoja, kako u zemljama tržišne privrede, tako i u zemljama u tranziciji. Razvoj ovog sektora omogućava smanjenje nezaposlenosti putem otvaranja novih radnih mesta, povećanje broja privrednih subjekata, supstituciju uvoza i veću izvoznu konkurentnost domaće privrede.

Neki od ključnih problema sa kojima se susreću mala i srednja preduzeća u svakodnevnom poslovanju, su:

- komplikovane i dugotrajne administrativne procedure za otvaranje preduzeća, dobijanje dozvola i saglasnosti;

- nedostatak znanja potrebnog za započinjanje sopstvenog biznisa;

- nedovoljna dostupnost informacija o izvorima finansiranja, adekvatnim lokacijama, postojanju dostupnog/slobodnog poslovnog prostora za kupovinu ili iznajmljivanje, i slično;

- nedovoljno razvijena komunikacija između sektora malih i srednjih preduzeća i institucija koje ih podržavaju.

Zato je od izuzetne važnosti hitno pojednostaviti sve odgovarajuće procese i procedure, što će povećati efikasnost i doprineti stvaranju pozitivne poslovne klime. Vrlo važno je i pružanje edukativne podrške novim preduzetnicima.

Da bi se omogućio rast malih i srednjih preduzeća potrebno ga je podržati i komponentama kao što su programi koji poboljšavaju lokalnu poslovnu klimu i obezbeđuju prilaz finansijskoj i tehničkoj pomoći. Jedna od mera za poboljšanje poslovne klime u Gradu je održavanje i pospešivanje dobre komunikacije između poslovne zajednice i lokalne samouprave. Institucionalni okvir za ovaj vid podrške postoji i na zadovoljavajućem je nivou, prema mišljenju poslovnog sektora, što predstavlja zdravu osnovu za njihovu međusobnu saradnju i stvaranje dobre osnove za prosperitet malih i srednjih preduzeća. Ovo je ujedno i osnova za identifikovanje prioritetnih potreba i formulisanje najefektivnijih načina tehničke i finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima, kako bi se omogućio njihov rast i pospešila konkurentnost.

Zbog uticaja svetske ekonomske krize i procesa restrukturiranja velikih javnih sistema, pružanje svih navedenih vidova podrške razvoju malih i srednjih preduzeća biće od izuzetnog značaja za očuvanje stabilnosti i dalji ekonomski razvoj.

AKCIONI PLAN

Akcioni plan za ključnu oblast "B"

"Podrška i razvoj malih i srednjih preduzeća"

CILJ:

B 1. Jačanje institucionalnog okvira za podršku malim i srednjim preduzećima

PROJEKAT za cilj B 1.:

B 1.1 Plasiranje povoljnih finansijskih sredstava putem Fonda za razvoj privrede

nosilac: Grad Novi Sad

vremenski okvir: 2 meseca

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Povećanje zapošljavanja na teritoriji Grada Novog Sada (50 zaposlenih u prvoj godini).

CILJ:

B 2. Edukacija i podrška preduzetničkom menadžmentu

PROJEKTI za cilj B 2.:

B 2.1 Formiranje preduzetničkog edukacionog centra,

nosilac: Međuopštinsko udruženje samostalnih privrednika

vremenski okvir: 6 meseci + 1 godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Unapređenje i razvoj novih znanja i veština u oblasti preduzetničkog menadžmenta i unapređenje podrške razvoju novih preduzetničkih radnji.

B 2.2 Razvoj omladinskog preduzetništva,

nosilac: Alma mons d.o.o.

vremenski okvir: 11 meseci

izvor finansiranja: Pokrajinski sekretarijat za privredu, Grad Novi Sad - Gradska uprava za privredu, Fond za razvoj AP Vojvodine

očekivani rezultat: urađeno 50 biznis planova, 10 podnesenih zahteva za otvaranje preduzetničkih radnji.

B 2.3 Podsticanje razvoja ženskog preduzetništva,

nosilac: Alma mons d.o.o.

vremenski okvir: 140 dana

izvor finansiranja: Garancijski fond APV, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: 50 obučenih žena, 5 osnovanih preduzetničkih radnji, sprovedene mentoring aktivnosti za novoosnovane radnje.

B 2.4 Obaveze i odgovornosti proizvođača i uvoznika na tržištu EU,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca + 2 godine

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Povećanje konkurentske prednosti kompanija na tržištu EU, veći izvoz, novo zapošljavanje.

B 2.5 Primena interneta i uspešno poslovanje - e biznis,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca + 2 godine

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, donacije

očekivani rezultat: Realizovana obuka kroz jednodnevne ili dvodnevne seminare za oko 200 privrednika - menadžera.

B 2.6 Obuka i savladavanje veštine izrade projektnih predloga,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, FTN/FON, softverska kompanija,

vremenski okvir: 4 meseca

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad donatori, Nacionalna služba za zapošljavanje, privredna društva, pojedinci

očekivani rezultat: Kvalitetnija, obrazovanija, brža izrada projekata, veći broj apliciranih i odobrenih projekata, veći priliv sredstava za realizaciju predloga.

B 2.7 Obuka i usavršavanje veština poslovne kulture u uslužnim delatnostima,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, JP, JKP, privreda, ustanove kulture, turističke organizacije, udruženja

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, JP, JKP, donacije, privreda, turističke organizacije, udruženja, pojedinci

očekivani rezultat: Saradnja ključnih aktera ekonomskog razvoja Novog Sada i razmena informacija, povećano zadovoljstvo broja korisnika usluga, povećan priliv investicija.

B 2.8 Obuka taksi - vozača za polaganje ispita i dobijanje licence,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad - Gradska uprava za saobraćaj, Nacionalna služba za zapošljavanje, Taksi udruženja

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, donacije, pojedinci

očekivani rezultat: Sticanje znanja za brže polaganje ispita i dobijanje dozvole za rad, povećanje šansi za nova zapošljavanja, izgradnja imidža Novog Sada kao Grada sa visokim nivoom poslovne kulture i korporativne dobrodošlice, direktno je usmerena na povećanje broja pozitivnih odluka kod potencijalnih investitora.

B 2.9 Osposobljavanje za samostalan rad u knjigovodstvu i računovodstvu,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, NSZ, Grad Novi Sad, donacije, pojedinci

očekivani rezultat: Povećanje broja osposobljenih lica za samostalan rad u knjigovodstvu i računovodstvu.

B 2.10 Obuka za sticanje profesije i zvanja licencirani stečajni upravnici,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje, ALSU

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, NSZ, Grad Novi Sad, donacije, privredna društva, pojedinci

očekivani rezultat: Povećanje broja osposobljenih lica za zvanje licencirani stečajni upravnik.

B 2.11 Prekvalifikacija za proizvodna zanimanja (zidar, tesar, armirač, zavarivač),

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, NSZ, donatori, privredna društva, pojedinci

očekivani rezultat: Povećanje broja osposobljenih lica za proizvodna zanimanja.

B 2.12 Dokvalifikacija za uslužna zanimanja (maser, kozmetičar, fitnes-trener),

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje,

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, NSZZ, hoteli, banje, donacije, pojedinci

očekivani rezultat: Povećanje broja osposobljenih lica za uslužna zanimanja.

CILJ:

B 3. Podrška udruživanju i umrežavanju

PROJEKTI za cilj B 3.:

B 3.1 Biznis Info centar,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 15 dana + permanentno

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Brz i jednostavan način rešavanja administrativnih i drugih problema malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, promovisanje inovacija, povećan broj novih biznisa i broj zaposlenih lica.

B 3.2 Klaster mini biznisa u tekstilnoj industriji,

nosilac: Alma mons d.o.o.

izvor finansiranja: Pokrajinski sekretarijat za nauku tehnološki razvoj IV APV, Grad Novi Sad - Gradska uprava za privredu

očekivani rezultat: Urađena baza podataka preduzetničkih radnji iz oblasti tekstilne industrije i formiran klaster, urađen marketing plan.

B 3.3 Formiranje biznis inkubatora,

nosilac: Grad Novi Sad

izvor finansiranja: donatori, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Nova radna mesta

CILJ:

B 4. Suzbijanje crne i sive ekonomije:

PROJEKAT za cilj B 4.:

B 4.1 Kampanja za suzbijanje crne ekonomije,

nosilac: Međuopštinsko udruženje samostalnih privrednika

vremenski okvir: 1 godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Promocija legalnog načina obavljanja privredne delatnosti, organizovanje konferencija i sastanaka na temu suzbijanja crne ekonomije - smanjenje prisutnosti crne ekonomije i njeno svođenje u okvire svetskog proseka.

3. KLJUČNA OBLAST "C"

"RAZVOJ I PLASMAN VISOKIH TEHNOLOGIJA I UNAPREĐENJE OBRAZOVNOG SISTEMA"

Informacione i komunikacione tehnologije (ICT), kao i sve aktivnosti koje su povezane sa produkcijom i upotrebom informacija i znanja, za kratko vreme su stekle status jednog od ključnih pokretača ekonomskog napretka u svetu. Jedan od osam milenijumskih ciljeva po odluci Ujedinjenih nacija, je i ulaganje u razvoj novih znanja i visokih tehnologija. ICT su najdinamičnija tehnološka oblast od ključnog značaja za održivi razvoj i napredovanje svakog društva. Razvoj i primena ovih tehnologija vode ka ostvarivanju osnovnih ciljeva društva: inovativnost, kompetentnost i transparentnost. Istraživanja u oblasti visokih tehnologija se izvode na više instituta i fakulteta u Novom Sadu, pri čemu su stvarani uslovi za razvoj malih i srednjih preduzeća koja čine osnovu Naučnotehnološkog parka, i omogućavaju prerastanje Grada Novog Sada u region znanja.

Postojanje velikog broja firmi koje se uspešno bave softverskim inžinjeringom, predstavlja potencijal za dalji razvoj te oblasti i upošljavanje mladih kompjuterskih stručnjaka sa Univerziteta u Novom Sadu. To istovremeno vodi ka sprečavanju odlaska naših stručnjaka u inostranstvo, zatim značajnom povećanju broja novih radnih mesta i ubrzanom ekonomskom razvoju.

Razvoj savremenog obrazovnog sistema usko je povezan sa razvojem visokih tehnologija, i upravo na tome treba zasnivati naše buduće korake. Naročito se mora obratiti pažnja na povećanje međunarodne konkurentnosti sistema visokog obrazovanja. Može se reći da u današnje vreme nastupa društvo znanja i potpuno nova civilizacija koja se razlikuje od dosadašnjeg društva i civilizacije u svemu što je do sada bilo poznato. Društvo znanja sada je široko prihvaćeno kao nezamenljivi faktor društvenog i ljudskog rasta.

Savremena nauka, čiji je predmet naučnog interesa i proučavanja obrazovanje i njegov značaj u društvenoj proizvodnji, obrazovni sistem deli na dva dela:

- formalni školski obrazovni sistem za decu i mlade (osnovno, srednje, više i visoko obrazovanje),

- trajno doživotno obrazovanje u kome se globalno društvo u prvom planu formira kao obrazovni sistem.

U sferi obrazovanja potrebno je ojačati naučnoistraživački rad i povezati ga sa privrednim razvojem, te stvoriti vezu između potreba tržišta rada i razvoja ljudskih resursa. Jedan od osnovnih preduslova za smanjenje nezaposlenosti i bolju regulaciju ponude i tražnje za radnom snagom, je konstantni razvoj ljudskih resursa. Javlja se problem nedostatka dovoljno obrazovanih ljudi za nova zanimanja, tako da je potrebno da se sistem obrazovanja prilagođava novim uslovima na tržištu. Takođe je neophodno jačati preduzetničke kapacitete i znanja postojećih i potencijalnih preduzetnika, kao i segment koji se tiče omladinskog preduzetništva. U cilju jačanja izvoznih potencijala potrebno je osnažiti preduzetnike i omogućiti preduzećima da poseduju odgovarajuće sertifikate i standarde kvaliteta. Pored toga, podizanje svesti i edukacija o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, i korišćenje visokih tehnologija u ove svrhe, preduslovi su za ostvarivanje konkurentnosti na svetskom tržištu i, istovremeno, podizanje kvaliteta života u Novom Sadu.

Obrazovni sistem i obrazovanje u njemu za sve građane društva je jedini način društvene proizvodnje. To je uslov za egzistenciju u globalizovanom svetu. Samo takav sistem obrazovanja, koji kombinuje tradicionalne vrednosti, nova znanja i visoke tehnologije, može dobro da pripremi nove generacije za vremena koja dolaze, i postati jedan od najznačajnijih faktora konkurentnosti.

AKCIONI PLAN

Akcioni plan za ključnu oblast "C"

"Razvoj i plasman visokih tehnologija i unapređenje obrazovnog sistema"

CILJ:

C 1. Razvijanje specijalizovanih softvera i proizvoda

PROJEKTI za cilj C 1.:

C 1.1 Specijalizovani softver za vođenje velikih sistema na Web platformi,

nosilac: DMS grupacija (Telvent DMS doo) i Grad Novi Sad - KLER

vremenski okvir: Odmah sa ostvarivanjem projekta, a realizacija od 1 do 8 godina u zavisnosti od dužine trajanja svake aktivnosti u okviru projekta

izvor finansiranja: DMS grupacija, Grad Novi Sad, EPS, strani investitori/partneri DMS grupacije, Evropski krediti za razvoj i projekti koje DMS grupacija realizuje širom sveta.

očekivani rezultat: Novi Sad - glavni svetski centar za proizvodnju softvera za upravljanje velikim sistemima; Novi Sad - glavni SIEMENS-ov razvojni centar za IT; Otvaranje Smart grid poligona u Novom Sadu; Izgradnja poslovnog prostora za projekat Specijalizovani softver; Centar za usavršavanje i stipendiranje mladih talenata; Departman za sistemski softver na FTN; Razvoj i istraživanje kao preduslov za dizajniranje najkvalitetnijih sistema - softvera u svetu u oblasti upravljanja elektrodistributivnim i elektroprenosnim mrežama; Otvaranje preko 10.000 radnih mesta za inženjere elektrotehnike i računarstva.

C 1.2 Razvoj robota za in mould labeling proizvoda,

nosilac: Centar za automatizaciju i mehatroniku, partner: Fakultet tehničkih nauka

vremenski okvir: 7 meseci

izvor finansiranja: Centar za automatizaciju i mehatroniku 50%

očekivani rezultat: Ovaj tip robota je veoma tražen na našem tržištu. Zahtevi tržišta praktično teraju proizvođače plastičnih ambalaža da koriste tehniku in mould labeling-a. Budući da se ovi roboti uvoze, omogućila bi se njihova kvalitetna supstitucija domaćim proizvodom visoke tehnologije.

C 1.3 Prostorno - vremenska analiza opasnosti sa katastrofalnim posledicama na široj teritoriji Grada Novog Sada i predlog pilot informacionog sistema ranog upozorenja, s obzirom na najfrekventnije opasnosti,

nosilac: Fakultet tehničkih nauka - Centar za upravljanje rizikom u uslovima katastrofalnih događaja

vremenski okvir: 12 meseci

očekivani rezultat: Pilot informacioni sistem ranog upozorenja od opasnosti sa katastrofalnim posledicama šire teritorije Grada Novog Sada.

CILJ:

C 2. Razvoj informacione infrastrukture

PROJEKTI za cilj C 2.:

C 2.1 Obezbeđenje video nadzora autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća (Wireless monitoring GSP NS),

nosilac: JKP "Informatika"

vremenski okvir: 5,5 meseci

izvor finansiranja: Ministarstvo za infrastrukturu, JGSP "Novi Sad", Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Bezbednost javnog gradskog prevoza bila bi znatno veća, a samim tim bi se smanjio i broj neželjenih situacija.

C 2.2 Informisanje najšireg kruga korisnika, putem biltena, o najnovijim podacima tekuće statistike,

nosilac: Centar za prostorne informacije Vojvodine (Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo)

vremenski okvir: 13 meseci

očekivani rezultat: Baza podataka o statističkim pokazateljima na području Grada Novog Sada; Publikacija godišnjeg biltena; Stručno obučeni novi kadrovi.

C 2.3 Uvođenje informacionih sistema u zdravstvu,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad - Gradska uprava za zdravstvo, softverska kompanija, domovi zdravlja, Klinički centar, Urgentni centar, privatne bolnice i specijalističke ambulante, farmaceutske kuće, JKP "Informatika"

vremenski okvir: 4 meseca

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, donacije, domovi zdravlja, Klinički centar, Urgentni centar, privatne bolnice i spec. ambulante, farmaceutske kuće

očekivani rezultat: Postojeća radna snaga obrazovanija, kvalitetnija i efikasnija zdravstvena zaštita, zadovoljniji pacijent, značajno smanjeni troškovi potrošnog materijala, više prostora za druge potrebe.

C 2.4 Izgradnja optičke infrastrukture,

nosilac: Grad Novi Sad, JKP "Informatika"

vremenski okvir: 1 mesec + implementacija do 2013. godine (u toku)

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika, EU fondovi, "CSP" projekti

očekivani rezultat: Stvaranje ambijenta za procvat usluga zasnovanih na optičkoj mreži, koje će pružati domaća i strana preduzeća.

CILJ:

C 3. Razvoj specijalizovanog obrazovanja

PROJEKTI za cilj C 3.:

C 3.1 Oblikovanje programa brzih kurseva obuke bazirane na praktičnom interaktivnom i radu na daljinu,

nosilac: Fakultet tehničkih nauka, "CISCO Institute"

vremenski okvir: 1 godina

izvor finansiranja: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Nacionalna služba za zapošljavanje, strani donatori

očekivani rezultat: U toku obuke koja bi trebalo da traje godinu dana, polaznici bi dobili sertifikat specijaliste s obzirom da bi položili najmanje pet kurseva u "online-offline" okruženju.

C 3.2 Osnivanje centra za pisanje međunarodnih projekata i stručno konsultovanje

nosilac: Centar za prostorne informacije Vojvodine (Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo), Univerzitet u Novom Sadu

vremenski okvir: 1 godina

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Stručno obučeni kadrovi koji će samostalno prijavljivati projekte; Baza podataka o međunarodnim fondacijama; Prijava većeg broja međunarodnih projekata.

C 3.3 Osnivanje i početak izgradnje naučnotehnološkog parka u Novom Sadu,

nosilac: Fakultet tehničkih nauka; partneri: Grad Novi Sad, Univerzitet u Novom Sadu, Fond za podršku investicija u Vojvodini

vremenski okvir: 4 godine i 7 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donacije, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Pokrajina, visokotehnološka preduzeća iz Novog Sada, direktne strane investicije, krediti

očekivani rezultat: Osnovan naučnotehnološki park, prva visokotehnološka preduzeća počela sa radom u njemu. Primena novih savremenih tehnologija, unapređenje postojećih tehnoloških procesa, inovacije i postizanje veće produktivnosti, ekonomičnosti, nova radna mesta, mogućnost privlačenja stranih investitora koji se bave istraživanjem i razvojem.

C 3.4 Razvoj specijalizovanog obrazovanja inženjera i srednjeg stručnog kadra u oblastima prehrambenih i hemijskih tehnologija (dobijanje i karakterizacije proizvoda nafte i obnovljivih goriva - biodizel, bioetanol, dobijanja neorganskih materijala i prerade plastičnih masa) u cilju podrške razvoja malih i srednjih preduzeća,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje

partneri: "Novkabel" Novi Sad, "Jugoinspekt" Novi Sad

Nacionalna služba za zapošljavanje - Novi Sad

vremenski okvir: 8 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Formirani specijalizovani programi za sticanje i unapređenje znanja inženjera i srednjeg stručnog kadra u oblastima prehrambenih i hemijskih tehnologija (dobijanje i karakterizacije proizvoda nafte i obnovljivih goriva - biodizel, bioetanol, dobijanja neorganskih materijala i prerade plastičnih masa); Realizovani programi sa odabranim grupama inženjera i radnika sa srednjom stručnom spremom.

C 3.5 Obaveze i odgovornosti proizvođača i izvoznika u EU - Unapređenje znanja inženjera u proizvodnim sistemima u oblasti prehrambenih i hemijskih tehnologija radi postizanja visokog kvaliteta procesa i proizvoda,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Regionalna privredna komora Novi Sad,

partneri: Corvinus University of Budapest, Faculty of Food Science, kao konsultant u oblasti propisa EU

vremenski okvir: 10,5 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Formiran program za unapređenje znanja inženjera u oblasti prehrambenih i hemijskih tehnologija; Realizovan program sa odabranom grupom inženjera.

CILJ:

C 4. Razvoj i primena tehnologija zasnovanih na obnovljivim izvorima energije

PROJEKTI za cilj C 4.:

C 4.1 Primena solarne energije u Novom Sadu,

nosilac: Fakultet tehničkih nauka

vremenski okvir: 2,5 godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, IPA fondovi, donacije stranih i domaćih firmi

očekivani rezultat: Formiranje ekološke kulture i svesti o potrebi racionalnog korišćenja energije; Realizacija električnog napajanja potrošača na odabranim lokacijama (osnovnih/srednjih škola) iz solarne energije; Stvaranje radnog iskustva o korišćenju solarne energije; Formiranje malih firmi/servisa za pružanje energetskih usluga.

C 4.2 Izrada studije supstitucije klasičnih izvora energije korišćenjem geotermalnih voda,

nosilac: Gradsko zelenilo Novi Sad

vremenski okvir: 16 meseci

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Stvoreni uslovi za izradu idejnog i glavnog projekta, stvoreni preduslovi za jačanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije, jeftinija proizvodnja biljnog materijala.

C 4.3 Proizvodnja bioetanola iz lignoceluloznih sirovina,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS)

vremenski okvir: 2 godine i 10 meseci

izvor finansiranja: Evropska banka za obnovu i razvoj, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izgradnja i puštanje u rad postrojenja za proizvodnju apsolutnog bioetanola kao transportnog goriva, iz lignoceluloznih sirovina, kapaciteta 80.000 litara na dan.

C 4.4 Anaerobna obrada organske frakcije komunalnog otpada (smeća),

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS)

vremenski okvir: 2 godine i 10 meseci

izvor finansiranja: Evropska banka za obnovu i razvoj, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Montiranje i rad postrojenja za anaerobnu obradu organske frakcije komunalnog otpada Grada Novog Sada, čime se dobija (1) biogas, kao kvalitetan energent; i (2) ostatak posle anaerobne obrade, koji se koristi za đubrenje i kondicioniranje zemljišta, i/ili kao gorivo i dodatak prilikom proizvodnje cementa.

CILJ:

C 5. Energetska efikasnost i zaštita životne sredine

PROJEKTI za cilj C 5.:

C 5.1 Plan razvoja energetike Grada Novog Sada,

nosilac: Agencija za energetiku Grada Novog Sada

vremenski okvir: 1 godina i 2 meseca

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Usklađena izgradnja energetskih i drugih objekata i proizvodnja, potrošnja i korišćenje energije i energetskih resursa.

C 5.2 Ušteda u potrošnji električne energije - javna rasveta,

nosilac: Agencija za energetiku Grada Novog Sada

vremenski okvir: 2 godine i 4 meseca

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Smanjenje potrošnje električne energije za 30%.

C 5.3 Energetska efikasnost javnih objekata,

nosilac: Agencija za energetiku Grada Novog Sada, Fakultet tehničkih nauka

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori, fondovi

očekivani rezultat: Ušteda u potrošnji električne energije za 30%, ušteda u budžetu, sniženje troškova za zadovoljenje energetskih potreba javnih objekata na teritoriji Grada Novog Sada.

C 5.4 Izgradnja sabirnih i pretovarnih mesta za otpad,

nosilac: Grad Novi Sad; partner: JP "Zavod za izgradnju Grada"

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina - Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Obezbeđenje dodatnih prostornih kapaciteta za postavljanje sabirnih i pretovarnih mesta za komunalni otpad, suzbijanje nastajanja divljih deponija na teritoriji grada.

C 5.5 Smanjenje količina komunalnog i industrijskog otpada koje se odlaže na gradskoj deponiji,

nosilac: BFC Lafarge, partneri: Grad Novi Sad, JKP "Čistoća"

izvor finansiranja: Zajednička ulaganja

očekivani rezultat: Znatno se povećava vek trajanja postojeće/nove deponije. Iskorišćenje 25% otpada od ukupne mase.

C 5.6 Stvaranje uslova za bezbedan tretman i odlaganje infektivnog medicinskog otpada,

nosilac: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina

očekivani rezultat: Bezbedno upravljanje infektivnim medicinskim otpadom u objektima Doma zdravlja "Novi Sad" u skladu sa zakonskom regulativom.

C 5.7 Edukacija učenika i nastavnika osnovnih škola o doprinosu zaštiti životne sredine kroz razvrstavanje i reciklažu otpada,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, osnovne škole, organizacije koje se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina

očekivani rezultat: Razvijena svest o potrebi i značaju razvrstavanja otpada, reciklaži i smanjenju otpada.

C 5.8 Sanacija i rekultivacija stočnih grobalja,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Smanjenje rizika po životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i zaštita podzemnih i površinskih voda i zemljišta.

C 5.9 Izrada interaktivnih on-line mapa koncentracije CO2 na mestima najintenzivnije emisije u urbanoj sredini,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine

očekivani rezultat: Ovim bi se efikasno i u realnom vremenu pratila koncentracija pomenutog gasa na mestu njegove emisije. Na taj način bi grad Novi Sad bio prvi u svetu koji bi imao on-line mapu emisije CO2.

C 5.10 Nabavka automatskih mernih stanica (za ocenu kvaliteta vazduha) koje bi pokrivale celokupnu teritoriju Grada Novog Sada,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine

očekivani rezultat: Ovim projektom omogućila bi se ocena kvaliteta vazduha, uspostavljanje informacionog sistema i preduzimanje adekvatnih mera u cilju sprečavanja i/ili minimiziranja negativnih efekata po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

C 5.11 Izrada strateške karte buke (Definisanje sadržaja i razvoj programa i metoda za izradu mapa komunalne buke),

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Medicinski fakultet,

Institut za zaštitu na radu, Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine

vremenski okvir: 2 godine i 2 meseca

izvor finansiranja: Evropska banka za obnovu i razvoj, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Blagovremena izrada strateške mape buke. Planiranje prevencije od buke, čime se postiže ušteda sredstava za sanacione mere radi redukcije buke u Gradu.

C 5.12 Razvoj senzora za primenu u zaštiti životne sredine,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Fakultet tehničkih nauka

vremenski okvir: 2 godine

izvor finansiranja: Evropska banka za obnovu i razvoj, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izrada kompletnih minijaturnih senzora za detekciju štetnih gasova u atmosferi.

C 5.13 Obezbeđenje uslova za usklađivanje postupanja sa otpadom u Novom Sadu, sa propisima i savremenim principima upravljanja otpadom,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 6 godina + 1 mesec

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Poštovanje propisa, rad u skladu sa savremenim principima, dobijanje većih količina čistih otpadnih materijala za dalju obradu, ušteda deponijskog prostora, dodatni prihod.

C 5.14 Deo sistema primarne separacije otpada koji daje bolje rezultate sa stanovišta komunalnog uređenja grada i rezultata primarne separacije,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 3 godine + (20 godina pražnjenje i održavanje)

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Rešavanje problema nedostatka prostora za postavljanje posuda za sakupljanje otpada, viši estetski standardi, sprečavanje neovlašćenog korišćenja posuda, za preduzeća veća količina čistih sekundarnih sirovina na jednom mestu.

C 5.15 Usavršavanje primenjenog sistema tretmana otpada u Novom Sadu, povećanje stepena prerade izdvojene PET ambalaže u okviru postrojenja za separaciju i baliranje otpada,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 20 meseci + (10 godina rad i održavanje)

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Povećanje stepena prerade izdvojene PET ambalaže u okviru postrojenja za separaciju i baliranje otpada, obezbeđenje dodatnih prihoda.

C 5.16 Smeštaj napuštenih (oduzetih) pasa i mačaka (papkara) na human i savremeniji način do njihovog konačnog zbrinjavanja,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 30 meseci + (10 godina rad i održavanje)

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Rešavanje uslova za savremen postupak sa napuštenim psima i mačkama.

C 5.17 Obezbeđivanje uslova za tretman animalnog otpada primenom tehnologija koje se koriste u Evropskoj uniji,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 30 meseci + (30 godina rad i održavanje)

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Uklanjanje otpada animalnog porekla na bezbedan način-projektovanjem i izgradnjom savremenog sistema za insineraciju.

C 5.18 Usavršavanje primenjenog sistema tretmana otpada u Novom Sadu, postupanje po propisima,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 2 godine + (30 godina rad i održavanje)

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Postiže se višestruka korist - smanjuje se zapremina odloženog otpada, stvaranje štetnih gasova, dobit od prodaje komposta ili materijal za rekultivaciju deponije.

C 5.19 Kontrola deponijskog gasa iz deponovanog biodegradabilnog dela otpada, sakupljanje i iskorišćenje gasa u postrojenju na deponiji,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 3 godine i 6 meseci + (25 godina rad i održavanje objekta i plasman energije)

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Tehnologijom za sakupljanje i iskorišćenje ovog gasa postiže se višestruka korist: smanjenje zagađenja životne sredine, ekonomska iskorišćenost gasa.

C 5.20 Efikasniji tretman komunalnog čvrstog otpada u Novom Sadu, povećanje stepena iskorišćenja vrednih materija iz otpada i smanjenje volumena otpada,

nosilac: JKP "Čistoća"

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Sprečavanje narušavanja kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, efikasnije tretiranje komunalnog čvrstog otpada u Novom Sadu povećanjem reciklaže.

C 5.21 Obezbeđivanje konačnog odlaganja otpada koji nije iskorišćen ni jednim od prethodnih postupaka za savremen, mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, sa pratećim sadržajem (saobraćajnice, zaštitna zona, pristupni putevi i objekti),

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 6 godina

izvor finansiranja: JKP "Čistoća", donatori

očekivani rezultat: Smanjenje pritiska na deponiju, manje deponovanje otpada i zaštita zdravlja ljudi i životne sredine. Sanitarnom deponijom se dobijaju sirovine koje se dalje prodaju, tako da postoji i ekonomski rezultat.

CILJ:

C 6. Unapređenje obrazovnog sistema u skladu sa potrebama tržišta i obrazovanje tokom celog života

PROJEKTI za cilj C 6.:

C 6.1 E-dnevnik,

nosilac: JKP "Informatika"

vremenski okvir: 7,5 meseci

izvor finansiranja: donatori, fondovi, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: U svakom trenutku stvaranje jasnog uvida roditeljima/starateljima u rezultate koje njihova deca ostvaruju.

C 6.2 Omogućavanje virtuelnog prisustva nastavi (E-learning),

nosilac: JKP "Informatika"

vremenski okvir: 10 meseci

izvor finansiranja: fondovi, donatori, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Poboljšanje kvaliteta učenja i široka dostupnost visokog obrazovanja.

C 6.3 Unapređenje bezbednosti u školama preko uvođenja đačkih kartica,

nosilac: JKP "Informatika"

vremenski okvir: 7 meseci

izvor finansiranja: fondovi, donatori, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Povećanje bezbednosti u školama.

C 6.4 Centar za preduzetništvo mladih (takmičenje za najbolju biznis ideju),

nosilac: Centar za razvoj preduzetništva mladih, partner: Fakultet tehničkih nauka

vremenski okvir: 1 godina i 3 meseca (+ 1 godina)

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori, Nacionalna služba za zapošljavanje, Evropska komisija, Izvršno veće APV

očekivani rezultat: Razvijene preduzetničke veštine, osposobljenost za samostalno započinjanje posla i plasiranje novih ideja.

C 6.5 Uspostavljanje QMS - ISO 9001:2000; Uspostavljanje sistema menadžmenta zaštitom životne sredine - ISO 1400 Uspostavljanje sistema menadžmenta zaštite i bezbednosti zaposlenih - OHSAS 18001 Sprovesti pripremnu obuku.

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca (+ permanentno)

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, donacije

očekivani rezultat: Realizovana obuka kroz jednodnevne ili dvodnevne seminare za oko 400 lica.

C 6.6 Obuka za lica ovlašćena i zadužena za očuvanje bezbednosti i zdravlja na radu,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, NSZ, Grad Novi Sad, donatori, privredna društva, pojedinci

očekivani rezultat: Povećanje broja obučenih lica zaduženih za očuvanje bezbednosti i zdravlja na radu.

CILJ:

C 7. Razvoj i primena tehnologija za dobijanje zdrave i kvalitetne hrane

PROJEKTI za cilj C 7.:

C 7.1 Sertifikacija specifičnih - brend proizvoda Grada Novog Sada,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, Laboratorija za ambalažu i pakovanje, EU Centar izvrsnosti za bezbednost hrane i procenu rizika.

vremenski okvir: 2 godine

izvor finansiranja: Evropska banka za obnovu i razvoj, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Izrada strategije za definisanje uslova i kriterijuma za razvoj brenda prehrambenih proizvoda Grada Novog Sada.

C 7.2 Monitoring kvaliteta strateških prehrambenih proizvoda na tržištu Grada Novog Sada,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, Laboratorija za ambalažu i pakovanje, EU Centar izvrsnosti za bezbednost hrane i procenu rizika

vremenski okvir: 3 godine

izvor finansiranja: Evropska banka za obnovu i razvoj, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Utvrđivanje kvaliteta strateških prehrambenih proizvoda sa aspekta zdravstvene i mikrobiološke ispravnosti, nutritivne i energetske vrednosti i kvaliteta ambalaže, sa područja Grada Novog Sada.

4. KLJUČNA OBLAST "D"

"UNAPREĐENJE TURIZMA"

Grad Novi Sad sa svim svojim fizičko-geografskim, društveno-geografskim, infrastrukturnim i suprastrukturnim karakteristikama i resursima, pruža mogućnost za razvoj mnogih danas aktuelnih i u svetu izuzetno propulzivnih oblika turizma, kao grane industrije koja je visoko konkurentna i beleži stalan rast i razvoj.

Pozicioniran na Dunavu, sa Tvrđavom iz XVII veka, na raskršću najvažnijih saobraćajnica, u blizini Fruške gore sa 17 kulturno-istorijski važnih manastira, sa salašima u neposrednoj okolini, atraktivnim starim gradskim jezgrom, mnogobrojnim muzejima, prestižnim Novosadskim sajmom, i kao domaćin brojnih svetski poznatih festivala i manifestacija, Grad Novi Sad poseduje svu potrebnu raznolikost ponude neophodnu jednom savremenom turističkom centru koji želi i može da ostvari zapaženije mesto na turističkoj mapi sveta.

Novi Sad je od 2006. godine, član Evropskih gradova turizma (EUROPIAN CITIES TOURISM). Tokom 2008. godine posetilo ga je 97.008 turista, što predstavlja 4,20% od ukupnog broja turista u Republici Srbiji. Na pristanu u Novom Sadu, samo u 2008. godini pristalo je oko 500 brodova, od toga 250 stranih, sa oko 35.000 putnika. Uz to, Poljoprivredni sajam svake godine ima oko 300.000 posetilaca, dok muzički festival EXIT okupi 150.000, od čega značajan deo takođe čine stranci.

Mada statistički podaci ukazuju na stalan porast broja turista, neophodno je da se pospeši dužina njihovog boravka, kontinuitet novih poseta i objedini ponuda smeštajnih kapaciteta, uz podizanje nivoa kvaliteta smeštaja i usluga. Sređivanje kulturnih objekata i unapređenje turističke infrastrukture takođe su bitni preduslovi za povećanje ukupne atraktivnosti turističke ponude.

Neophodno je da se, uz delovanje Turističke organizacije Grada Novog Sada, turistima obezbedi pravovremen i kompletan pregled ponude koju im pruža Novi Sad sa okolinom, kao i povratna informacija radi analize dosadašnjeg profila turista, ispitivanja njihovih interesovanja, i prilagođavanja ponude i aranžmana njihovim različitim i promenljivim potrebama (turisti sa broda, posetioci sajma, poslovni partneri itd). Sve to će doprineti povećanju broja turista, iznosa od boravišne takse i ukupno ostvarenog prihoda Grada od ove oblasti.

AKCIONI PLAN

Akcioni plan za ključnu oblast "D"

"Unapređenje turizma"

CILJ:

D 1. Osmisliti kvalitetni/atraktivni turistički proizvod i kontinuiranu turističku ponudu

PROJEKTI za cilj D 1.:

D 1.1 Organizovanje edukacije stanovništva koje raspolaže privatnim smeštajem,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, DTI

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija, donatori

očekivani rezultat: Izgrađeni i unapređeni postojeći institucionalni i organizacioni kapaciteti, obučeno i informisano stanovništvo koje raspolaže privatnim smeštajem, sposobno da isprati savremene potrebe turista. Izrađen kurikulum za permanentnu edukaciju stanovništva sa privatnim smeštajem.

D 1.2 Obuka i licenciranje specijalizovanih turističkih vodiča,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, DTI

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija i donatori

očekivani rezultat: Izgrađeni i unapređeni postojeći institucionalni i organizacioni kapacitet, obučen i licenciran stručan kadar koji je sposoban da isprati savremene potrebe turista, izrađen kurikulum za permanentnu edukaciju turističkih radnika.

D 1.3 Priključenje turista koji u Grad stižu brodovima, na turističku ponudu grada; Razvoj potrebne turističke infrastrukture u samoj marini,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, DTI, Agenda pro

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija, donatori.

očekivani rezultat: Omogućen pristup svim odabranim lokacijama u gradu turistima koji dolaze brodovima, razvijena turistička infrastruktura u samoj marini kako bi odgovorila na zahtev savremenog trenutka u brodskom turizmu, proširena turistička ponuda Grada.

D 1.4 Promocija zdravstvenog turizma u Novom Sadu analizom potreba, izrade ponuda i promotivnih aktivnosti,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zdravstvo, TONS, KLER

vremenski okvir: 8 meseci

izvor finansiranja: Donatori

očekivani rezultat: Iskorišćenost postojećih resursa u zdravstvu (prostor, oprema, stručni kadar) i unapređenje kvaliteta turističke ponude Grada Novog Sada.

D 1.5 Pružanje zdravstvenih usluga u skladu sa potrebama zdravstvenog turizma,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zdravstvo

izvor finansiranja: Troškove zdravstvenih usluga snose korisnici zdravstvenih usluga

očekivani rezultat: Postizanje pozitivnog materijalnog efekta pružanjem kvalitetnih i visokostručnih usluga.

D 1.6 Izrada aplikacije za mobilne telefone o turističkoj ponudi Novog Sada,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada, partneri: EXIT i JKP "Informatika"

vremenski okvir: 2 meseca

izvor finansiranja: Turistička organizacija Grada Novog Sada, donatori

očekivani rezultat: Dostupnost turističkih informacija i vesti na svakom mestu u svakom trenutku.

D 1.7 Izrada projekta - analize mogućnosti za otvaranje zoološkog vrta u Novom Sadu

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada, partneri: JP "Zavod za izgradnju Grada", JKP "Gradsko zelenilo", privatni sektor

vremenski okvir: 7 meseci

izvor finansiranja: Turistička organizacija Grada Novog Sada, JP "Zavod za izgradnju Grada", JKP "Gradsko zelenilo", privatni sektor

očekivani rezultat: Povećan broj turista i prihoda Grada.

D 1.8 Osposobljavanje novog dela podzemnih vojnih galerija za turističku ponudu,

nosilac: Muzej Grada Novog Sada partner: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 9 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Povećan broj turista, novi uslovi za održavanje manifestacija.

D 1.9 Nabavka štandova-kućica za održavanje gradskih manifestacija,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: TONS, donatori, Grad Novi Sad, JP SPC "Vojvodina", JP "Vode Vojvodine", JKP "Gradsko zelenilo"

očekivani rezultat: Povećanje broja gradskih manifestacija i broja turista.

D 1.10 Nabavka jednog otvorenog turističkog autobusa za razgledanje Grada,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Povećanje broja turista, povećan prihod grada.

D 1.11 Tematske večeri kao novi vid turističke animacije u Gradu Novom Sadu,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet

vremenski okvir: 8 meseci

izvor finansiranja: PMF - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, TONS, Pokrajina, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Savremen način upoznavanja turista sa samom destinacijom i promocija različitog kulturnog nasleđa.

D 1.12 Segmenti ponude usluga i proizvoda kulturnog turizma u Gradu Novom Sadu,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet

vremenski okvir: 16 meseci

izvor finansiranja: PMF - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, TONS, Pokrajina, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Promocija najposećenijih i najkvalitetnijih segmenata proizvoda i usluga kulturnog turizma i njihovo unapređenje.

D 1.13 Turistička ponuda verskog turizma u Gradu Novom Sadu,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet

vremenski okvir: 12 meseci

izvor finansiranja: PMF - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, TONS, Pokrajina, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Privlačenje stranih turista i ljubitelja kulturnog nasleđa i promocija verskih, duhovnih i materijalnih vrednosti.

D 1.14 Akcioni plan za razvoj salaškog turizma,

nosilac: Alma mons d.o.o.

vremenski okvir: 315 dana

izvor finansiranja: Pokrajinski sekretarijat za privredu, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Definisana turistička ponuda, izrađen promotivni materijal i internet prezentacija, izveštaj o rezultatima konkursa.

D 1.15 JP "SPC Vojvodina" kao regionalni centar za međunarodno sportsko-rekreativne kongrese,

nosilac: JP "SPC Vojvodina"

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: Fondacije koje se bave razvojem turizma, Republičko ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj - Sekretarijat za turizam, Grad Novi Sad, TONS

očekivani rezultat: Zaposleni edukovani da apliciraju i dobiju organizaciju značajnih međunarodnih kongresa iz oblasti sporta i rekreacije.

D 1.16 Izrada Strategije razvoja turizma Novog Sada

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, TONS, donatori

očekivani rezultat: Izrađena Strategija razvoja turizma Novog Sada.

CILJ:

D 2. Marketing i promocija

PROJEKTI za cilj D 2.:

D 2.1 Izrada turističke karte Grada,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, Palgo centar

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija, donatori

očekivani rezultat: Izrađene turističke karte za potrebe povećanja dostupnosti i vidljivosti turističkih tačaka Grada i okoline za potrebe raznih vidova savremenog turizma, odštampane i distribuirane turističke karte Grada.

D 2.2 Promocija turističkih lokacija u Novom Sadu,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, Agenda pro

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija, donatori

očekivani rezultat: Izrađena strategija komunikacije po ciljnim grupama i strateškim partnerima vođena principima održivog razvoja i zaštitom životne sredine, razvijen set komunikacijskih alata i materijala prilagođen različitim ciljnim grupama, osmišljeni i proizvedeni specifični promotivni materijali za svaku turističku lokaciju.

D 2.3 Izrada mesečnog biltena kulturne ponude,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu, Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: mesečno

očekivani rezultat: Obogaćivanje turističke ponude.

D 2.4 Izrada novosadskog pasoša,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 4 meseca

izvor finansiranja: TONS, donatori

očekivani rezultat: Povećana poseta i prihod ustanovama kulture i privatnom sektoru.

D 2.5 Nabavka i postavljanje ekrana na dodir i informativnih izloga na više mesta u Gradu,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: Donatori, TONS, Sajam, SPENS, privatni sektor, TV Apolo

očekivani rezultat: Poboljšanje obaveštenosti turista, lakše i brže pružanje traženih informacija o turističkoj ponudi Grada.

D 2.6 Originalnost u afirmaciji lokalnog

nosilac: JP GIC "Apolo"

vremenski okvir: 2 meseca, 2 nedelje, permanentno

izvor finansiranja: TONS, Medijski partner JP GIC "Apolo", Muzej Grada

očekivani rezultat: Ponuditi turistima osobenost Vojvodine i Novog Sada, proizvode koji su pod udarom masovne proizvodnje, koji opstaju samo upornošću malog broja starih majstora i zaljubljenika, a skoro bez ikakvih ulaganja Grada.

D 2.7 Izrada web aplikacija on line booking system-a sa detaljnom prezentacijom smeštajnih kapaciteta Novog Sada - NS on line,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet, partner: TONS

vremenski okvir: 15 meseci

izvor finansiranja: PMF - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, TONS, Pokrajina, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Povećanje korišćenja poslovanja putem Interneta na turističkoj destinaciji i bolje pozicioniranje sajtova turističkih agencija, hotela i drugih na Internet pretraživačima.

D 2.8 Turistički bedeker Novog Sada sa razglednicama - NS na dlanu,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet

vremenski okvir: 14 meseci

izvor finansiranja: PMF - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, TONS, pokrajinske, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Prezentacija Grada putem fotografije i razglednica i stvaranje zaboravljenih kulturnih navika kod domaćih turista da šalju razglednice sa destinacije.

D 2.9 Promocija i unapređenje Sajma turizma kao značajnog činioca u promociji domaće turističke ponude,

nosilac: AD "Novosadski sajam"

vremenski okvir: u zavisnosti od projektne aktivnosti, mesec dana ili permanentno

izvor finansiranja: Novosadski sajam, Izvršno veće AP Vojvodine, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Povećano interesovanje za domaće destinacije i unapređenje promocije vojvođanskog turizma domaćim i stranim turistima i turoperatorima koji su uvrstili destinacije u Vojvodini u svoju ponudu.

D 2.10 Uloga "Program ambasadora" u privrednom razvoju Grada Novog Sada kao destinacije sa velikim potencijalom za razvoj kongresnog i manifestacionog turizma,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet

vremenski okvir: 17 meseci

izvor finansiranja: PMF - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo,

The Centre for Tourism Research and Studies Novi Sad, Pokrajina, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Različiti benefiti za poboljšanje privrednog razvoja grada Novog Sada putem identifikacije što većeg broja osoba (menadžera, direktora i dr.) aktivnih u kulturnom, sportskom, poslovnom, javnom životu Novog Sada, koji imaju sjajne kontakte i pozicije u međunarodnim strukovnim udruženjima i obuka da u određenim asocijacijama lobiraju za Novi Sad, kako bi Grad dobio priliku da organizuje što više različitih međunarodnih događaja. Program ih obučava kako i na koji način da predstave Novi Sad kao destinaciju sa velikim potencijalom za razvoj.

CILJ:

D 3. Jačanje kapaciteta Turističke organizacije Novog Sada

PROJEKTI za cilj D 3.:

D 3.1 Unapređivanje Turističke organizacije Novog Sada,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: EXIT, Agenda pro

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija, donatorske institucije

očekivani rezultat: Strateški plan omogućava organizovani i planski razvoj turizma, edukacija zaposlenih kao najvažnijeg resursa TONS-a omogućava izgradnju novih i unapređenje postojećih kapaciteta, promovisanje principa održivog razvoja i zaštite životne sredine kroz projekte TONS-a.

D 3.2 Izrada internet prezentacije Turističke organizacije Grada Novog Sada,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 4 meseca

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Povećanje broja domaćih i stranih turista.

D 3.3 Uvođenje softvera za rezervaciju i plaćanje smeštaja i ostalih turističkih usluga putem interneta,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 4 meseca

izvor finansiranja: TONS, hoteli, donatori očekivani rezultat: Povećanje broja gostiju, turista, povećanje naplate boravišne takse, poboljšanje evidencije o gostima, turistima.

CILJ:

D 4. Unapređenje rada kulturnih i turističkih ustanova u Gradu

PROJEKTI za cilj D 4.:

D 4.1 Adaptacije i rekonstrukcije kulturnih objekata u Gradu (Biblioteka, muzeji, Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, Atelje 61),

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu

D 4.2 Adaptacija "Velikog ratnog bunara" i povezivanje sa izložbenim prostorom u prizemlju zgrade Arsenala (zgrada Muzeja Grada Novog Sada) na Petrovaradinskoj tvrđavi,

nosilac: Muzej Grada Novog Sada

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Poboljšanje muzeološke i turističke ponude Grada i unapređenje imidža Novog Sada.

D 4.3 Adaptacija galerijskog prostora u Zbirci strane umetnosti,

nosilac: Muzej Grada Novog Sada

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Poboljšanje muzeološke i turističke ponude Grada i unapređenje imidža Novog Sada.

D 4.4 Adaptacija ulaznog hola muzeja Grada Novog Sada,

nosilac: Muzej Grada Novog Sada

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Poboljšanje muzeološke i turističke ponude Grada i unapređenje imidža Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave.

CILJ:

D 5. Unapređenje postojeće turističke infrastrukture

PROJEKTI za cilj D 5.:

D 5.1 Obnova podgrađa Tvrđave u Petrovaradinu (oživljavanje podgrađa u kulturnom smislu),

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu

očekivani rezultat: Povećanje broja turista.

D 5.2 Izgradnja novog i rekonstrukcija postojećeg kompleksa bazena u JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina",

nosilac: JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

vremenski okvir: 2 godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija

očekivani rezultat: Povećanje sportske ponude Grada za potrebe sportskih klubova, povećanje kapaciteta za rekreaciju građana, povećanje energetske efikasnosti objekta, povećanje atraktivnosti poslovnog dela objekta i povećanje posećenosti objekta.

D 5.3 Povećanje energetske efikasnosti objekta JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina",

nosilac: JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

vremenski okvir: 2 godine i 6 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina, Republika Srbija

očekivani rezultat: Povećanje energetske efikasnosti objekta i povećanje posećenosti objekta.

D 5.4 Rekonstrukcija i modernizacija celog objekta JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina",

nosilac: JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

vremenski okvir: 3 godine i 9 meseci

izvor finansiranja: Pokrajina, Republika Srbija

očekivani rezultat: Povećanje energetske efikasnosti objekta, što dovodi do uštede u potrošnji prevashodno toplotne i električne energije. Povećanje atraktivnosti poslovnog dela objekta i povećanje posećenosti objekta.

D 5.5 Otvaranje suvenirnica,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: TONS, Muzej Grada, Sajam, hoteli, JP "SPC Vojvodina", donatori

očekivani rezultat: Izgradnja i opremanje suvenirnica na mestima najvećeg okupljanja turista.

D 5.6 Otvaranje turističkih infopultova,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 3 meseca

izvor finansiranja: TONS, Sajam, JP "SPC Vojvodina", Muzej Grada, donatori

očekivani rezultat: Otvaranje turističkih infopultova za pomoć turistima i informacije na najvažnijim mestima u Gradu.

D 5.7 Postavljanje turističke signalizacije i obeležavanje turističkih znamenitosti i spomenika i institucija kulture,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za saobraćaj, Turistička organizacija Grada Novog Sada, partneri: Zavod za zaštitu spomenika kulture, JP "Zavod za izgradnju Grada",

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: TONS, donatori

očekivani rezultat: Obeležavanje najvećeg broja turističkih znamenitosti sa informacijama o njima i postavljanje znakova za ukazivanje gde se nalaze i kako do njih doći. Unapređenje kvaliteta turističke ponude, bolja informisanost turista, rast turističkog prometa, podizanje nivoa svesti lokalnog stanovništva o kulturnim vrednostima.

D 5.8 Dogradnja pristana za brodove, jahte, čamce,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 4,5 meseca

izvor finansiranja: JP "Vode Vojvodine", nautički klubovi, privatni pristani, donacije, krediti

očekivani rezultat: Povećanje broja nautičkih turista i prihoda od ove vrste turizma.

D 5.9 Projekat izgradnje kampa,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 3 meseca

izvor finansiranja: ZIG, JP "Vode Vojvodine", JKP "Gradsko zelenilo", donatori

očekivani rezultat: Izrađen projekt gradskog kampa spreman za dostavljanje ulagačima, finansijerima i donatorima.

D 5.10 Nabavka turističkog broda i njegovo stavljanje u turističku ponudu Grada,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: TONS, nautički klubovi, privatni sektor, krediti, donatori

očekivani rezultat: Povećanje broja turista, povezivanje sa dunavskim destinacijama, novi turistički proizvod.

D 5.11 Izrada projekta za moguće investitore preuređenja obale Dunava

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 7 meseci

izvor finansiranja: TONS, JP "Zavod za izgradnju Grada", JKP "Gradsko zelenilo", JP "Vode Vojvodine", donatori, privatni sektor

očekivani rezultat: Prijava investitora za uređenje novosadskog keja - šetališta, povećanje obrta, prihoda, nove investicije.

D 5.12 Osposobiti postojeće i napraviti, nabaviti nove javne toalete,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 7 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, TONS, donatori

očekivani rezultat: Poboljšanje turističke infrastrukture.

D 5.13 Izgradnja autobuskih stajališta za turističke autobuse,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 7 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad - Gradska uprava za saobraćaj, JP "Zavod za izgradnju Grada", privatni sektor, donatori, TONS

očekivani rezultat: Nekoliko autobuskih stajališta, unapređenje turističke infrastrukture, lakši i brži pristup turista znamenitostima Grada, turisti provode više vremena u Gradu.

D 5.14 Izrada studije, projekta razvoja Čenejskog aerodroma sa potpunom analizom turističkih mogućnosti,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 8 meseci

izvor finansiranja: Aeroklub Novi Sad, Grad Novi Sad, donacije

očekivani rezultat: Utvrđivanje ekonomskih, turističkih i drugih mogućnosti razvoja aerodroma radi privlačenja i dobijanja investicija i donatori.

D 5.15 Organizovanje manifestacija edukativnog-takmičarskog karaktera koja bi imala za cilj uređenje zelenih površina u gradu,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, pretpristupni fondovi, privredni sektor, donatori

očekivani rezultat: Slobodne zelene površine bi se pretvorile u umetničke hortikulturno uređene površine.

D 5.16 Uređenje kolsko-pešačkih i pešačkih površina i pripadajućeg okolnog prostora na platou Hornverka na Petrovaradinskoj tvrđavi,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori.

očekivani rezultat: Uređenje platoa Hornverka omogućiće definiciju prostora namenjenu različitim aktivnostima, vezanim za moguće korišćenje otvorenih prostora.

D 5.17 Sanacija dva mosta ispred Leopoldove kapije i mosta ispred kapije Karla VI sa pripadajućim delovima kolovoza i trotoara,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Saniranjem mostova kapije i definisanjem mera na njenoj sveobuhvatnoj tehničkoj zaštiti, obnoviće se objekat koji je pod zaštitom "Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada", i povećaće se bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

D 5.18 Sanacija Beogradske kapije u Petrovaradinu,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Saniranjem Beogradske kapije i definisanjem mera na njenoj sveobuhvatnoj tehničkoj zaštiti, obnoviće se objekat koji je pod zaštitom "Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada" i povećaće se bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

D 5.19 Ozelenjavanje Grada uvođenjem savremenih metoda izgradnje zelenih površina,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 2 godine i 2 meseca

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Poboljšanje postojećih mikroklimatskih uslova u Gradu i jačanje energetske efikasnosti, kao i estetsko vizuelni efekat.

D 5.20 Izrada predinvesticione studije "kompleks Futoški park",

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad, partneri: JP "Zavod za izgradnju Grada", JP "Urbanizam"

vremenski okvir: 11 meseci

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Stvoreni uslovi za izradu projekata i izgradnju kompleksa, ojačana prekogranična saradnja, stvoreni preduslovi za pojavljivanje na evropskoj karti banja, stvoreni preduslovi za jačanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije.

D 5.21 Izgradnja stalne izložbe "Žive ograde Štranda",

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 3 godine i 6 meseci

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Izložba žive ograde Štranda treba svojom originalnošću, izgledom i lokacijom da ostvari: da postavkom, bojom, strukturom i habitusom biljaka deluje pozitivno na posetioce i ostvari psihofiziološku funkciju zelenih površina; da organizovanim grupnim i individualnim posetama Izložba ostvari kulturno-edukativnu funkciju; da kod građana mlade populacije jača ekološku svest o značaju zelenih površina; da istakne estetsku dimenziju postavke: reznovrsnošću, lepotom oblika i boja; da obavi zaštitnu funkciju kompleksa Štrand; da stvori dodatni pozitivan ekološki uticaj:mikroklima, vlažnost i strujanje vazduha, smanji aerozagađenje i buku itd; da korenovim sistemom živa ograda spreči eroziju nožice nasipa.

D 5.22 Jačanje kapaciteta i uključivanje zaštićenog prirodnog dobra "Kamenički park" u Sremskoj Kamenici, u turističku ponudu Novog Sada,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 4 godine i 9 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Povećan pozitivan uticaj na kvalitet životne sredine, čist i uređen park koji će biti pristupačniji posetiocima, povećan broj posetilaca, nova turistička destinacija u okviru Grada i drugo.

D 5.23 Proširenje sportsko-rekreativne ponude u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 4 godine i 1 mesec

izvor finansiranja: donatori

očekivani rezultat: Izgrađeni objekti: balon nad montažno-demontažnim klizalištem, staze za klizanje, sportski tereni pod balonom, povećan broj korisnika plaže i van sezone kupanja, razvoj svesti o potrebi bavljenja sportom kod mladih i drugo.

D 5.24 Uređenje Trifkovićevog trga,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Gradski trgovi i porte su retki i nedovoljno artikulisani prostori. Najveći problem predstavlja nedostatak parking-mesta. Razloga ima više, ali su najznačajniji nedostatak raspoloživog prostora na kojem bi se mogli izgraditi parkinzi ili garaže, kao i velike potrebe za parkiranjem zbog atraktivnih sadržaja koje nudi centar grada. Izgradnjom javnih garaža stvaraju se preduslovi za uređenje gradskih trgova i njihovo privođenje, Planom detaljne regulacije, predviđenoj nameni.

D 5.25 Uređenje Trga Republike,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Izmeštanje prigradske autobuske stanice, nova regulacija i režim saobraćaja, kao osnova za formiranje slobodne pešačke zone - trga; projektom rekonstrukcije i revitalizacije prostora Trga parterno i hortikulturno se rešava celokupan plato, te ovaj vredan prostor sadržajno i likovno povezuje sa objektima i prostorima starog gradskog jezgra u neposrednom okruženju (Saborna crkva, Zmaj Jovina gimnazija, Gradska biblioteka, Kompleks muzeja, stambeno-poslovni objekti izgrađeni ili planirani po obodima Trga, potezi Dunavske i Zmaj Jovine ulice).

Uvođenjem zelenila, brižljivim izborom urbane opreme, unošenjem elemenata kojima se oplemenjuje ambijent (fontana, spomenik, skulptura i sl.) doprineće se oblikovanju ovog potencijalno atraktivnog prostora; zadržavanje tradicionalne namene na delu prostora Trga - Riblje pijace i mogućnost dvonamenskog korišćenja: kao pijace i slobodne pešačke zone; zamena, odnosno uklanjanje svih postojećih objekata na platou (autobuskoj stanici i pijaci); mogućnost korišćenja celokupnog prostora ispod platoa za podzemnu garažu.

D 5.26 Uređenje Trga slobode,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 - 2011. godina

izvor finansiranja: Grad Novi Sad (planom predviđena na osnovu uređivanja građevinskog zemljišta), Pokrajina-Fond za kapitalna ulaganja, donatori

očekivani rezultat: Gradski trgovi su retki i vredni prostori, pa se o uslovima za njihovu detaljniju regulaciju posebno vodi računa. Trg slobode, kao glavni gradski trg, već je formirana celina. Dodatno uređenje Trga slobode ne bi dovodilo u pitanje koncept uređenja, nego bi, uglavnom, podrazumevalo unošenje novih elemenata parternog uređenja. Preporučuje se obeležavanje sećanja na nekadašnji niz objekata Male jevrejske ulice, uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila.

D 5.27 Oprema za rezervno napajanje za slučaj velikih havarija,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: Elektrovojvodina d.o.o., Republika, donatori

očekivani rezultat: Nabavka pokretnog agregatskog uređaja za isporuku električne energije u teškim havarijskim uslovima kada nije moguće obezbediti alternativni pravac napajanja, čime bi se omogućili minimalni prekidi u napajanju. Agregat bi se mogao koristiti i kao osnovno napajanje u slučajevima održavanja važnih događaja za Grad, u aktivnostima promocije lokalne samouprave.

D 5.28 Izgradnja modernog aqua parka

nosilac: Grad Novi Sad, JP "Zavod za izgradnju Grada", JP "Poslovni prostor", JP "SPC Vojvodina"

vremenski okvir: 1 godina i 9 meseci - 2 godine

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, AP Vojvodina, NIP, donatori

očekivani rezultat: Unapređenje turističke ponude i povećanje broja turista u Novom Sadu.

5. KLJUČNA OBLAST "E"

"RAZVOJ POLJOPRIVREDE"

Vojvodina je centar poljoprivredne proizvodnje, ne samo u našoj zemlji već i u jugoistočnoj Evropi. Zahvaljujući brojnim prednostima u odnosu na zemlje iz okruženja, prvenstveno povoljnim agroekološkim uslovima za odvijanje poljoprivredne proizvodnje Vojvodina je postala značajan faktor u proizvodnji hrane. Od ukupne teritorije koju pokriva Grad Novi Sad, poljoprivredna površina zauzima 42.863 ha ili 61,31% ukupne površine, od toga obradiva poljoprivredna površina obuhvata 39.760 ha ili 92,76% ukupne poljoprivredne površine, što predstavlja značajan preduslov za ulaganje postojećih ljudskih i finansijskih resursa u unapređenje i razvoj poljoprivrede.

U Novom Sadu postoji veliki broj poljoprivrednih gazdinstava, kao i privrednih subjekata koji se bave preradom primarnih poljoprivrednih proizvoda, a naseljena mesta koja pripadaju Gradu, pretežno se bave poljoprivredom. Privredne aktivnosti u ruralnom području vezane su za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i stočarstvo i eventualno, za usluge prerade vezane za njih. Takođe postoji interesovanje individualnih proizvođača za proizvodnju organske hrane koja je u ekspanziji u Evropskoj uniji. Institucionalnu podršku poljoprivrednim proizvođačima predstavljaju Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

I pored toga što u Novom Sadu postoje svi preduslovi za razvoj poljoprivredne proizvodnje, proizvođači se susreću sa određenim poteškoćama kao što su:

- zastarele tehnologije proizvodnje i procesa dorade, što smanjuje finansijski efekat i konkurentnost,

- dug i skup proces sertifikacije zemljišta za proizvodnju organske hrane, i uopšte nedovoljna informisanost o standardima i njihovoj primeni, što bi omogućilo plasman domaćih proizvoda na inostrana tržišta,

- nepostojanje distributivnih centara sa adekvatnim skladišnim prostorom,

- nedovoljna informisanost o mogućnosti dobijanja raznih vidova podrške, investicione i tehničke,

- potreba za edukacijom zbog usklađivanja sa savremenim metodama u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i u drugim oblastima poslovanja, kao što su ekonomija, marketing i menadžerske veštine.

Da bi se unapredio ceo sektor potrebno je utvrđivanje prioriteta u poljoprivredi. Imajući u vidu da se Srbija strateški opredelila za priključenje Evropskoj uniji, i da svoju veliku šansu vidi u proizvodnji i izvozu zdrave hrane, edukacija poljoprivrednika i stvaranje uslova za dobijanje potrebnih sertifikata u oblasti poljoprivrede, mora biti strateški prioritet.

Udruživanje u lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji veoma je značajno za bolji plasman proizvoda i veći profit poljoprivrednih proizvođača. Oživljavanje ili stvaranje novih strukovnih udruženja može puno da doprinese nastupu proizvođača na inostranom tržištu, kao i boljem plasmanu proizvoda.

Pri tome, ulaganja u poljoprivrednu infrastrukturu i sistematsko pružanje svih neophodnih vidova podrške poljoprivrednim proizvođačima, preduslov su za podizanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i postizanje konkurentnosti na svetskom tržištu.

Osnovni cilj razvoja i unapređenja postojeće poljoprivredne proizvodnje je da postane ekonomična, konkurentna i organizovana u skladu sa savremenim evropskim trendovima. To podrazumeva unapređenje postojećih potencijala za poljoprivrednu proizvodnju, savremene metode rada, tržišnu orijentisanost, upotrebu marketinga i promocije.

AKCIONI PLAN

Akcioni plan za ključnu oblast "E"

"Razvoj poljoprivrede"

CILJ:

E 1. Razvijanje distributivnog centra poljoprivrednih proizvoda

PROJEKAT za cilj E 1.:

E 1.1 Izgradnja veletržnice,

nosilac: JKP "Tržnica" Novi Sad

vremenski okvir: 2 godine i 9 meseci

izvor finansiranja: Sopstvena ulaganja, kapitalne subvencije, krediti, donatori

očekivani rezultat: Obezbeđenje skladištenja i distribucija poljoprivrednih proizvoda.

CILJ:

E 2. Proizvodnja semena ratarskih i povrtarskih biljaka

PROJEKAT za cilj E 2.:

E 2.1 Povećanje i unapređenje tehničko-tehnološkog nivoa proizvodnje semena ratarsko-povrtarskih biljnih vrsta,

nosilac: Institut za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad

vremenski okvir: 1 godina

izvor finansiranja: sopstvena sredstva, sredstva poslovnih banaka

očekivani rezultat: Povećanje površina pod semenskim usevima, čija proizvodnja proizvođačima omogućava veći finansijski efekat u odnosu na proizvodnju merkantilne robe. Osavremenjavanje tehnologije proizvodnje i procesa dorade kroz nabavku savremenih mašina i oruđa, kao i izgradnju savremenih kapaciteta za doradu semena. Veći finansijski efekat za Grad.

CILJ:

E 3. Podsticanje razvoja proizvodnje organske (zdravstveno bezbedne) hrane

PROJEKTI za cilj E 3.:

E 3.1 Edukacija o značaju proizvodnje i upotrebe organske hrane,

nosilac: Institut za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, krediti banaka, sopstvena sredstva

očekivani rezultat: Podizanje svesti o značaju proizvodnje i upotrebe organske hrane je prvi i veoma važan korak za unapređenje ove vrste proizvodnje i potrošnje poljoprivrednih proizvoda, uz očuvanje životne sredine i podizanje nivoa kvalitetne ishrane stanovništva.

E 3.2 Edukacija o značaju proizvodnje i upotrebe organskog semena organske hrane,

nosilac: Institut za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: sopstvena sredstva, sredstva poslovnih banaka

očekivani rezultat: Podizanje svesti o značaju proizvodnje i upotrebe organske hrane je prvi i veoma važan korak unapređenja ove vrste proizvodnje i potrošnje poljoprivrednih proizvoda uz očuvanje životne sredine i podizanje nivoa kvalitetne ishrane stanovništva. Proizvedeno sertifikovano organsko seme će poslužiti za zasnivanje merkantilne organske proizvodnje hrane.

E 3.3 Izrada baze podataka, edukacija i udruživanje proizvođača organske hrane,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 1 godina i deset meseci

izvor finansiranja: donatori, Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Podizanje proizvodnje i potrošačke svesti građana Novog Sada ka ekološkim programima, što uključuje menjanje načina ishrane, povećanje prevencije pojave bolesti, povećanje kvaliteta života uz ekonomski profit. Ishrana dece u ovom smeru je osnova sticanja navike i prenošenja znanja u porodice.

CILJ:

E 4. Razvijanje podrške poljoprivrednim proizvođačima

PROJEKTI za cilj E 4.:

E 4.1 Edukacija i informisanje o proizvodnji sirovina i proizvodnji i korišćenju tečnih energenata,

nosilac: Institut za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad

vremenski okvir: 7 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Povećanje nezavisnosti od uvoza tečnih energenata.

E 4.2 Edukacija i informisanje o prednostima savremene poljoprivredne tehnike,

nosilac: Poljoprivredni fakultet, Departman za poljoprivrednu tehniku, Novi Sad

vremenski okvir: 5 meseci i 1 dan

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Racionalizacija korišćenja mehanizacije u cilju snižavanja troškova proizvodnje u poljoprivredi.

E 4.3 Zapošljavanje mladih poljoprivrednih stručnjaka u zemljoradničkim zadrugama,

nosilac: Zadružni savez Vojvodine

vremenski okvir: 1 godina

izvor finansiranja: Nacionalna služba za zapošljavanje, Grad Novi Sad

očekivani rezultat: Unapređenje kvaliteta usluga prema poljoprivrednim proizvođačima, obezbeđenje nedostajuće radne snage u zadrugama, unapređenje kvalifikacione strukture zaposlenih u zadrugarstvu i smanjenje broja nezaposlenih.

E 4.4 Formiranje Fonda za poljoprivredu,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za privredu

vremenski okvir: 10 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, Pokrajina - Sekretarijat za poljoprivredu, Ministarstvo poljoprivrede RS

očekivani rezultat: Osnivanje fonda za razvoj poljoprivrede.

E 4.5 Kontrola plodnosti poljoprivrednog zemljišta,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za privredu

vremenski okvir: 11 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad-Gradska uprava za privredu

očekivani rezultat: Povećanje površine iskontrolisanog poljoprivrednog zemljišta.

E 4.6 Uspostavljanje HCCP sistema,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 5 meseci

izvor finansiranja: Regionalna privredna komora Novi Sad, Grad Novi Sad, donatori

očekivani rezultat: Realizovana obuka kroz jednodnevne ili dvodnevne seminare za oko 200 lica.

CILJ:

E 5. Razvoj stočarstva

PROJEKAT za cilj E 5.:

E 5.1 Spajanje kooperanata i mesne industrije,

nosilac: "Neoplanta" a.d.

vremenski okvir: do 31. mart 2010. godine

izvor finansiranja: Fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, "Neoplanta" a.d.

očekivani rezultat: Izvoz, razvoj poljoprivrede u ruralnim krajevima Vojvodine, pokretanje i zapošljavanje individualnih proizvođača na svojim gazdinstvima.

CILJ:

E 6. Razvijanje poljoprivredne infrastrukture i zaštita poljoprivrednog zemljišta

PROJEKTI za cilj E 6.:

E 6.1 Revitalizacija kanala na obradivom poljoprivrednom zemljištu,

nosilac: Grad Novi Sad-Gradska uprava za privredu

vremenski okvir: 11 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad-Gradska uprava za privredu, JP "Vode Vojvodine"

očekivani rezultat: 50% revitalizovanih kanala.

E 6.2 Protivgradna zaštita,

nosilac: Grad Novi Sad-Gradska uprava za privredu

vremenski okvir: 3 meseca

izvor finansiranja: Grad Novi Sad - Gradska uprava za privredu, Republički hidrometeorološki zavod

očekivani rezultat: Pravovremeno delovanje protivgradne odbrane u cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta.

CILJ:

E 7. Marketing i promocija poljoprivrednih proizvoda

PROJEKAT za cilj E 7.:

E 7.1 Afirmacija značaja i uloge agrara kao jedne od najvažnijih strateških oblasti naše i svetske ekonomije,

nosilac: AD "Novosadski sajam"

vremenski okvir: kontinuirano

izvor finansiranja: AD "Novosadski sajam", Izvršno veće AP Vojvodine, Republičko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

očekivani rezultat: Liderska uloga u razvoju poljoprivrede u regionu, unapređenje i prisustvo ponude svetske privrede u oblasti agrara, podrška plasmanu domaćih proizvoda na inostrana tržišta, posredan uticaj na razvoj turizma i drugo.

VI PRIORITIZACIJA

Proces izrade Akcionih planova za lokalni ekonomski razvoj podrazumevao je rad u grupama formiranim u skladu sa definisanim ključnim oblastima. Članovi Komisije za strateško planiranje su aktivno učestvovali u radu radnih grupa po oblastima. Rezultat njihovog rada je 206 predloženih projekata.

Imajući u vidu materijalno-tehničke i ljudske resurse kojima raspolaže Grad Novi Sad, moralo se pristupiti utvrđivanju prioriteta kako bi se u Akcione planove uvrstio realan broj projekata, koji je moguće implementirati u zadatom vremenskom okviru.

Prioritizacija je urađena dvostruko. Radne grupe su u svojim oblastima utvrdile nosioce aktivnosti, vremenski okvir za implementaciju, finansijske resurse i očekivani rezultat koji će biti postignut. Nakon toga, svi članovi Komisije su procenjivali sve predloge projekata u skladu sa unapred definisanim kriterijumima i brojem bodova po kriterijumu.

Kriterijum za izbor projekata (prioritizaciju)

Uticaj na opšti cilj

U kojoj meri ovaj posebni cilj utiče na ostvarenje opšteg cilja iz koga proizilazi?

3 - Mnogo

2 - Srednje

1 - Malo

0 - Ni malo

Izvodljivost

Kolika je verovatnoća da će finansijski i ljudski resursi, neophodni za implementaciju posebnog cilja (projekta), biti dostupni?

6 - Velika verovatnoća, već su obezbeđena

4 - Verovatnoća postoji, poznati su izvori

2 - Nije sigurno

0 - Ne postoji način

Vremenski okvir

Nakon koliko vremena će se moći izmeriti rezultati uticaja projekta?

3 - Kratkoročno (manje od jedne godine)

2 - Srednjoročno (2-4 godine)

1 - Dugoročno (5 i više godina)

Kreiranje novih radnih mesta / Zadržavanje radnih mesta i privlačenje investicija

Na koji način će projekat uticati na Grad u smislu stvaranja novih radnih mesta, zadržavanja radnih mesta i/ili kapitalnih investicija?

3 - Veoma mnogo

2 - Srednje

0 - Nema efekata

Spremnost za učešće (podrška)

U kojoj meri ste spremni da lično učestvujete u realizaciji ovog konkretnog posebnog cilja?

3 - Velika

2 - Srednja

0 - Ne postoji

Kompatibilnost sa ostalim posebnim ciljevima

Da li će ostvarenje ovog posebnog cilja doprineti ostvarenju drugih posebnih i opštih ciljeva?

3 - Da

2 - Srednja

0 - Nema efekata

 

PRIORITIZACIJA PROJEKATA

 

Utvrđivanje prioriteta

Br.

Ključna oblast/ Cilj/ Projekat

Broj bodova

 

Privlačenje investicija i stvaranje pozitivne poslovne klime

 

A 1.

Unapređenje rada lokalne administracije u skladu sa potrebama investitora

 

A 1.1

Postavljanje sajta za nove investitore sa GIS-om Grada (GIS aplikacija katastra zemljišta Novog Sada; Izrada GIS emitera elektromagnetnog zračenja na teritoriji Grada Novog Sada, Izrada GIS zelenih površina/katastra zelenila na teritoriji Grada Novog Sada i drugo)

788

A 1.2

Razvoj sistema za analizu prijava građana za nepropisno parkirana vozila putem MMS-a ili i-mejla

512

A 1.3

Razvoj sistema za vizuelno i SMS obaveštavanje o broju slobodnih mesta na zatvorenim parking-prostorima

525

A 1.4

Razvoj sistema za plaćanje platnim karticama usluga parkiranja na zatvorenim parkiralištima

511

A 1.5

Implementacija poslovnih procesa gradskih uprava u softverskom sistemu za upravljanje dokumentima i poslovnim procesima, (Automatizacija poslovnog procesa)

689

A 1.6

Izrada baza podataka za potrebe investitora i postojeće privrede

775

A 1.7

Giljotina propisa

719

A 1.8

Jedinstveni informacioni sistem Grada pomoću koga građani u kratkom roku dobiju odgovor o statusu rešavanja njihovog zahteva (sistem 48 sati)

734

A 1.9

Objedinjeni centar za izdavanje dozvola za privredu (One stop shop)

748

A 1.10

Opštegradski centar

662

A 1.11

Program racionalizacije u poslovanju javnih preduzeća, javnih komunalnih preduzeća i ustanova u nadležnosti Grada Novog Sada

709

A 2.

Unapređenje infrastrukture (za investitore i uvođenje PJP modela - modela privatno-javnog partnerstva)

 

A 2.1

Marina - Kamenička ada, obezbeđivanje neophodne infrastrukture i saniranje građevinskog zemljišta

621

A 2.2

Mišeluk II, razvijanje sekundarne mreže u stambenim zonama

597

A 2.3

Ulica Paje Radosavljevića, razvijanje sekundarne mreže u industrijskim zonama i veza sa centralnim prečistačem

657

A 2.4

Zapadna obilaznica - od Rumenačke do koridora 10, razvijanje sekundarne mreže u industrijskim zonama (i izgradnja saobraćajnice)

699

A 2.5

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda naselja Kać i Budisava

628

A 2.6

Izgradnja dva vrelovodna kotla snage po 58 MW - TO "Sever"

601

A 2.7

Izgradnja magacina sa pripadajućim aneksima

450

A 2.8

Povezivanje TO "Sever" sa TE-TO, povezni vrelovod

595

A 2.9

Izgradnja vrelovodne mreže, magistralni vrelovod i magistralni ogranak na Bulevaru oslobođenja

562

A 2.10

Rekonstrukcija TO "Sever" sa TE-TO, proizvodnja i distribucija toplotne energije

579

A 2.11

Rekonstrukcija vrelovodne mreže, zamena havarisanih i dotrajalih delova vrelovodne mreže

567

A 2.12

Rekonstrukcija toplotnih podstanica u cilju automatizacije, daljinskog nadzora i upravljanja na konzumnom području TO "Zapad"

579

A 2.13

Dogradnja tehnološkog procesa prerade vode u okvirima postojećeg kapaciteta na PPV "Štrand" i izgradnja rezervoara na lokalitetu "Štrand" zapremine 10.000 m3

653

A 2.14

Izgradnja postrojenja za pripremu vode za piće kapaciteta 200 l/s na sremskoj strani (desna obala Dunava)

640

A 2.15

Izgradnja kolektora dela severnog sliva - orijentacija na Ulicu Koste Šokice

578

A 2.16

Projekat izgradnje industrijskog železničkog koloseka do investicionih lokacija

585

A 2.17

Centralni gradski prečistač otpadnih voda

648

A 2.18

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ledincima i preorijentacija sliva Rokov potok na sliv PPOV u Ledincima

589

A 2.19

Izgradnja produžetka Bulevara Jaše Tomića u Novom Sadu

617

A 2.20

Uvođenje upravljanja srednjenaponskom mrežom

555

A 2.21

Izgradnja TS 110/20 kV Novi Sad CENTAR i pripadajućih 110 kV napojnih kablova

561

A 3.

Unapređenje postojećih lokacija u radnim zonama i opremanje novih

 

A 3.1

Prostorni plan Grada Novog Sada

700

A 3.2

Stvaranje novog komercijalno-industrijskog parka

725

A 3.3

Stvaranje uslova za direktnu investiciju u izgradnji atraktivnog poslovnog prostora za različite sadržaje po modelu "Šoping - mola" i obezbeđivanje poslovnog prostora za potrebe Grada

582

A 3.4

Razvoj paketa olakšica za investitore

699

A 3.5

Izrada studije izvodljivosti za industrijsku zonu

676

A 3.6

Izgradnja druge faze TS 110/35/20 kV Novi Sad 4 i pripadajućih 20 kV kablovskih izvoda

537

A 3.7

Izgradnja treće faze TS 110/20 kV Novi Sad 7 i pripadajućih 20 kV kablovskih izvoda

533

A 3.8

Izgradnja razvodnog postrojenja (RP) 20 kV industrijska

521

A 4.

Marketing i promocija investicionih potencijala

 

A 4.1

Prezentovanje investicionih potencijala Grada Novog Sada

666

A 4.2

Promocija investicionih potencijala Srbije i privlačenje domaćih i stranih investicija (Sajam investicija i nekretnina "INVESTEXPO")

638

A 4.3

Ciljani nastup na investicionim sajmovima

624

A 5.

Unapređenje saobraćajne infrastrukture

 

A 5.1

Nova ranžirna stanica, razvijanje železničkog transporta i uslužne delatnosti u regionu i povezivanje železničkog čvora sa koridorom 10

651

A 5.2

Produžetak Bulevara vojvode Stepe - obilaznica oko Veternika, rasterećenje gradske saobraćajne mreže, povezivanje magistralnih pravaca u Pokrajini - koridor 10 sa granicom Republike Hrvatske, zaštita životne sredine

650

A 5.3

Sanacija klizišta u zoni Mosta slobode

605

A 5.4

Izgradnja obilaznice oko Petrovaradina, putevi M-21 i M-22/1

654

A 5.5

Izgradnja deonice Somborskog bulevara (od Ulice J. Atile do Ulice cara Dušana) i dela Subotičkog bulevara (do Ul. braće Grulović)

710

A 5.6

Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih saobraćajnih površina na II deonici obilaznice oko Sremske Kamenice do puta M-21 (Petrovaradin - Ruma)

661

A 5.7

Izgradnja deonice Temerinski put R-120 (deonice pre i posle autoputa)

661

A 5.8

Izgradnja zapadne obilaznice oko Novog Sada autoput E-75 (petlja Novi Sad-M-7)

687

A 5.9

Projekat optimalizacije mreže linija

558

A 5.10

Rekonstrukcija Međumesne autobuske stanice

518

A 5.11

Uvođenje autobusa na zemni gas

542

A 5.12

Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking-garaže na Trgu republike u Novom Sadu

653

A 5.13

Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking-garaže na uglu Šafarikove i Pap Pavla ulice u Novom Sadu

660

A 5.14

Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking garaže u Njegoševoj ulici br. 13 u Novom Sadu

625

A 5.15

Uređenje parkirališta na prostoru oko kupališta "Štrand" u Novom Sadu

589

A 5.16

Uređenje privremenog parkirališta za odlaganje vozila na Rumenačkom putu (kod nadvožnjaka) u Novom Sadu

541

A 5.17

Projekat izgradnje RO-RO terminala i kontejnerskog terminala Luke Novi Sad

563

A 5.18

Novi most preko Dunava u Novom Sadu

696

A 5.19

Novi Žeželjev most

694

A 5.20

Izgradnja podzemne garaže Trg slobode, Ulica Modene

638

A 5.21

Izgradnja javnih garaža na teritoriji Novog Sada (podzemna garaža kompleksa APV, spratna garaža u Šafarikovoj ulici i Ulici Josifa Runjanina, izgradnja javne spratne garaže na uglu Jovana Subotića i Đure Jakšića)

659

A 5.22

Sentandrejski put M-22/1, druga traka od Primorske ulice do Zmajevačkog puta

624

A 5.23

Izgradnja denivelisane raskrsnica ulica Futoške i Jevrejske i Bulevara oslobođenja u Novom Sadu

564

A 5.24

Izgradnja tunela ispod Železničke stanice u Novom Sadu

453

B

Podrška i razvoj malih i srednjih preduzeća

 

B 1.

Jačanje institucionalnog okvira za podršku malim i srednjim preduzećima

 

B 1.1

Plasiranje povoljnih finansijskih sredstava putem Fonda za razvoj privrede

730

B 2.

Edukacija i podrška preduzetničkom menadžmentu

 

B 2.1

Formiranje preduzetničkog edukacionog centra

636

B 2.2

Razvoj omladinskog preduzetništva

659

B 2.3

Podsticanje razvoja ženskog preduzetništva

667

B 2.4

Obaveze i odgovornosti proizvođača i uvoznika na tržištu EU

597

B 2.5

Primena interneta i uspešno poslovanje - e biznis

616

B 2.6

Obuka i savladavanje veštine izrade projektnih predloga

681

B 2.7

Obuka i usavršavanje veština poslovne kulture u uslužnim delatnostima

625

B 2.8

Obuka taksi - vozača za polaganje ispita i dobijanje licence

572

B 2.9

Osposobljavanje za samostalan rad u knjigovodstvu i računovodstvu

587

B 2.10

Obuka za sticanje profesije i zvanja licencirani stečajni upravnici

555

B 2.11

Prekvalifikacija za proizvodna zanimanja (zidar, tesar, armirač, zavarivač)

603

B 2.12

Dokvalifikacija za uslužna zanimanja (maser, kozmetičar, fitnes-trener)

585

B 3.

Podrška udruživanju i umrežavanju

 

B 3.1

Biznis Info centar

658

B 3.2

Klaster mini biznisa u tekstilnoj industriji

603

B 3.3

Formiranje biznis inkubatora

646

B 4.

Suzbijanje crne i sive ekonomije

 

B 4.1

Kampanja za suzbijanje crne ekonomije

643

C

Razvoj i plasman visokih tehnologija i unapređenje obrazovnog sistema

 

C 1.

Razvijanje specijalizovanih softvera i proizvoda

 

C 1.1

Specijalizovani softver za vođenje velikih sistema na Web platformi

671

C 1.2

Razvoj robota za in mould labeling proizvoda

689

C 1.3

Prostorno - vremenska analiza opasnosti sa katastrofalnim posledicama na široj teritoriji Grada Novog Sada i predlog pilot-informacionog sistema ranog upozorenja, s obzirom na najfrekventnije opasnosti

589

C 2.

Razvoj informacione infrastrukture

 

C 2.1

Obezbeđenje video nadzora autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća (Wireless monitoring GSP NS)

558

C 2.2

Informisanje najšireg kruga korisnika putem biltena, o najnovijim podacima tekuće statistike

498

C 2.3

Uvođenje informacionih sistema u zdravstvu

571

C 2.4

Izgradnja optičke infrastrukture

682

C 3.

Razvoj specijalizovanog obrazovanja

 

C 3.1

Oblikovati programe brzih kurseva obuke bazirane na praktičnom interaktivnom i radu na daljinu

609

C 3.2

Osnivanje centra za pisanje međunarodnih projekata i stručno konsultovanje

640

C 3.3

Osnivanje i početak izgradnje naučnotehnološkog parka u Novom Sadu

666

C 3.4

Razvoj specijalizovanog obrazovanja inženjera i srednjeg stručnog kadra u oblastima prehrambenih i hemijskih tehnologija (dobijanje i karakterizacije proizvoda nafte i obnovljivih goriva - biodizel, bioetanol, dobijanja neorganskih materijala i prerade plastičnih masa) u cilju podrške razvoja malih i srednjih preduzeća

663

C 3.5

Obaveze i odgovornosti proizvođača i izvoznika u EU - Unapređenje znanja inženjera u proizvodnim sistemima u oblasti prehrambenih i hemijskih tehnologija radi postizanja visokog kvaliteta procesa i proizvoda

646

C 4.

Razvoj i primena tehnologija zasnovanih na obnovljivim izvorima energije

 

C 4.1

Primena solarne energije u Novom Sadu

649

C 4.2

Izrada studije supstitucija klasičnih izvora energije korišćenjem geotermalnih voda

600

C 4.3

Proizvodnja bioetanola iz lignoceluloznih sirovina

623

C 4.4

Anaerobna obrada organske frakcije komunalnog otpada (smeća)

658

C 5.

Energetska efikasnost i zaštita životne sredine

 

C 5.1

Plan razvoja energetike Grada Novog Sada

668

C 5.2

Ušteda u potrošnji električne energije - javna rasveta

640

C 5.3

Energetska efikasnost javnih objekata

622

C 5.4

Izgradnja sabirnih i pretovarnih mesta za otpad

651

C 5.5

Smanjenje količina komunalnog i industrijskog otpada koje se odlaže na gradskoj deponiji

609

C 5.6

Stvaranje uslova za bezbedan tretman i odlaganje infektivnog medicinskog otpada

654

C 5.7

Edukacija učenika i nastavnika osnovnih škola o doprinosu zaštiti životne sredine kroz razvrstavanje i reciklažu otpada

633

C 5.8

Sanacija i rekultivacija stočnih grobalja

592

C 5.9

Izrada interaktivnih on-line mapa koncentracije CO2 na mestima najintenzivnije emisije u urbanoj sredini

517

C 5.10

Nabavka automatskih mernih stanica (za ocenu kvaliteta vazduha) koje bi pokrivale celokupnu teritoriju Grada Novog Sada

495

C 5.11

Izrada strateške karte buke (definisanje sadržaja i razvoj programa i metoda za izradu mapa komunalne buke)

529

C 5.12

Razvoj senzora za primene u zaštiti životne sredine

548

C 5.13

Obezbeđenje uslova za usklađivanje postupanja sa otpadom u Novom Sadu, sa propisima i savremenim principima upravljanja otpadom

553

C 5.14

Deo sistema primarne separacije otpada koji daje bolje rezultate sa stanovišta komunalnog uređenja Grada i rezultata primarne separacije

555

C 5.15

Usavršavanje primenjenog sistema tretmana otpada u Novom Sadu, povećanje stepena prerade izdvojene PET ambalaže u okviru postrojenja za separaciju i baliranje otpada

555

C 5.16

Smeštaj napuštenih (oduzetih) pasa i mačaka (papkara) na human i savremeniji način do njihovog konačnog zbrinjavanja

499

C 5.17

Obezbeđivanje uslova za tretman animalnog otpada primenom tehnologija koje se koriste u Evropskoj uniji

504

C 5.18

Usavršavanje primenjenog sistema tretmana otpada u Novom Sadu, postupanje po propisima

552

C 5.19

Kontrola deponijskog gasa iz deponovanog biodegradabilnog dela otpada, sakupljanje i iskorišćenje gasa u postrojenju na deponiji

553

C 5.20

Efikasniji tretman komunalnog čvrstog otpada u Novom Sadu, povećanje stepena iskorišćenja vrednih materija iz otpada i smanjenje volumena otpada

561

C 5.21

Obezbediti konačno odlaganje otpada koji nije iskorišćen ni jednim od prethodnih postupaka za savremen, mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, sa pratećim sadržajem (saobraćajnice, zaštitna zona, pristupni putevi i objekti)

586

C 6.

Unapređenje obrazovnog sistema u skladu sa potrebama tržišta i obrazovanje tokom celog života

 

C 6.1

E-dnevnik

550

C 6.2

Omogućavanje virtuelnog prisustva nastavi (E-learning)

565

C 6.3

Unapređenje bezbednosti u školama preko uvođenja đačkih kartica

603

C 6.4

Centar za preduzetništvo mladih (takmičenje za najbolju biznis ideju)

620

C 6.5

Uspostavljanje QMS - ISO 9001:2000; Uspostavljanje sistema menadžmenta zaštitom životne sredine - ISO 1400 Uspostavljanje sistema menadžmenta zaštite i bezbednosti zaposlenih - OHSAS 18001 Sprovesti pripremnu obuku

600

C 6.6

Obuka za lica ovlašćena i zadužena za očuvanje bezbednosti i zdravlja na radu

525

C 7.

Razvoj i primena tehnologija za dobijanje zdrave i kvalitetne hrane

 

C 7.1

Sertifikacija specifičnih - brend proizvoda Grada Novog Sada

599

C 7.2

Monitoring kvaliteta strateških prehrambenih proizvoda na tržištu Grada Novog Sada

563

D

Unapređenje turizma

 

D 1.

Osmisliti kvalitetni/atraktivni turistički proizvod i kontinuiranu turističku ponudu

 

D 1.1

Organizovanje edukacije stanovništva koje raspolaže privatnim smeštajem

617

D 1.2

Obuka i licenciranje specijalizovanih turističkih vodiča

626

D 1.3

Priključenje turista koji u grad stižu brodovima na turističku ponudu Grada; Razvoj potrebne turističke infrastrukture u samoj marini

633

D 1.4

Promocija zdravstvenog turizma u Novom Sadu analizom potreba, izrade ponuda i promotivnih aktivnosti

636

D 1.5

Pružanje zdravstvenih usluga u skladu sa potrebama zdravstvenog turizma

604

D 1.6

Izrada aplikacije za mobilne telefone o turističkoj ponudi Novog Sada

538

D 1.7

Izraditi projekat - analizu mogućnosti otvaranja zoološkog vrta u Novom Sadu

541

D 1.8

Osposobiti novi deo podzemnih vojnih galerija za turističku ponudu

590

D 1.9

Nabaviti štandove-kućice za održavanje gradskih manifestacija

549

D 1.10

Nabaviti jedan otvoreni turistički autobus za razgledanje Grada

569

D 1.11

Tematske večeri kao novi vid turističke animacije u Novom Sadu

553

D 1.12

Segmenti ponude usluga i proizvoda kulturnog turizma u Gradu Novom Sadu

565

D 1.13

Turistička ponuda verskog turizma u Gradu Novom Sadu

573

D 1.14

Akcioni plan za razvoj salaškog turizma

604

D 1.15

JP SPC Vojvodina kao regionalni centar za međunarodno sportsko-rekreativne kongrese

613

D 1.16

Izrada Strategije razvoja turizma Novog Sada

626

D 2.

Marketing i promocija

 

D 2.1

Izrada turističke karte Grada

612

D 2.2

Promocija turističkih lokacija u Novom Sadu

631

D 2.3

Izrada mesečnog biltena kulturne ponude

570

D 2.4

Izrada novosadskog pasoša

492

D 2.5

Nabaviti i postaviti ekrane na dodir i informativne izloge na više mesta u Gradu

574

D 2.6

Originalnost u afirmaciji lokalnog

595

D 2.7

Izrada web aplikacija on line booking system-a sa detaljnom prezentacijom smeštajnih kapaciteta Novog Sada - NS on line

609

D 2.8

Turistički bedeker Novog Sada sa razglednicama - NS na dlanu

580

D 2.9

Promocija i unapređenje Sajma turizma kao značajnog činioca u promociji domaće turističke ponude

647

D 2.10

Uloga "Program ambasadora" u privrednom razvoju Grada Novog Sada kao destinacije sa velikim potencijalom za razvoj kongresnog i manifestacionog turizma

603

D 3.

Jačanje kapaciteta Turističke organizacije Novog Sada

 

D 3.1

Unapređivanje Turističke organizacije Novog Sada

600

D 3.2

Izrada internet prezentacije Turističke organizacije Grada Novog Sada

620

D 3.3

Uvođenje softvera za rezervaciju plaćanja smeštaja i ostalih turističkih usluga putem interneta

623

D 4.

Unapređenje rada kulturnih i turističkih ustanova u Gradu

 

D 4.1

Adaptacije i rekonstrukcije kulturnih objekata u Gradu (Biblioteka, muzeji, Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, Atelje 61)

570

D 4.2

Adaptacija "Velikog ratnog bunara" i povezivanje sa izložbenim prostorom u prizemlju zgrade Arsenala (zgrada Muzeja Grada Novog Sada) na Petrovaradinskoj tvrđavi

555

D 4.3

Adaptacija galerijskog prostora u Zbirci strane umetnosti

536

D 4.4

Adaptacija ulaznog hola muzeja Grada Novog Sada

519

D 5.

Unapređenje postojeće turističke infrastrukture

 

D 5.1

Obnova podgrađa Tvrđave u Petrovaradinu (oživljavanje podgrađa u kulturnom smislu)

628

D 5.2

Izgradnja novog i rekonstrukcija postojećeg kompleksa bazena u JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

651

D 5.3

Povećanje energetske efikasnosti objekta JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

594

D 5.4

Rekonstrukcija i modernizacija celog objekta JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

592

D 5.5

Otvaranje suvenirnica

610

D 5.6

Otvaranje turističkih infopultova

606

D 5.7

Postavljanje turističke signalizacije i obeležavanje turističkih znamenitosti i spomenika i institucija kulture

601

D 5.8

Dogradnja pristana za brodove, jahte, čamce

618

D 5.9

Projekat izgradnje kampa

612

D 5.10

Nabavka turističkog broda i njegovo stavljanje u turističku ponudu Grada

576

D 5.11

Izrada projekta za moguće investitore preuređenja obale Dunava

647

D 5.12

Osposobiti postojeće i napraviti, nabaviti nove javne toalete

592

D 5.13

Izgradnja autobuskih stajališta za turističke autobuse

582

D 5.14

Izrada studije, projekta razvoja Čenejskog aerodroma sa potpunom analizom turističkih mogućnosti

623

D 5.15

Organizovanje manifestacija edukativnog-takmičarskog karaktera koja bi imala za cilj uređenje zelenih površina u Gradu

594

D 5.16

Uređenje kolsko-pešačkih i pešačkih površina i pripadajućeg okolnog prostora na platou Hornverka na Petrovaradinskoj tvrđavi

595

D 5.17

Sanacija dva mosta ispred Leopoldove kapije i mosta ispred kapije Karla VI sa pripadajućim delovima kolovoza i trotoara

600

D 5.18

Sanacija Beogradske kapije u Petrovaradinu

607

D 5.19

Ozelenjavanje Grada uvođenjem savremenih metoda izgradnje zelenih površina

604

D 5.20

Izrada predinvesticione studije "kompleks Futoški park"

563

D 5.21

Izgradnja stalne izložbe "Žive ograde Štranda"

525

D 5.22

Jačanje kapaciteta i uključivanje zaštićenog prirodnog dobra "Kamenički park" u Sremskoj Kamenici, u turističku ponudu Novog Sada

578

D 5.23

Proširenje sportsko-rekreativne ponude u Novom Sadu

589

D 5.24

Uređenje Trifkovićevog trga

612

D 5.25

Uređenje Trga Republike

617

D 5.26

Uređenje Trga slobode

623

D 5.27

Oprema za rezervno napajanje za slučaj velikih havarija

540

D 5.28   

Izgradnja modernog aqua parka

633

E

Razvoj poljoprivrede

 

E 1.

Razvijanje distributivnog centra poljoprivrednih proizvoda

 

E 1.1

Izgradnja veletržnice

649

E 2.

Proizvodnja semena ratarskih i povrtarskih biljaka

 

E 2.1

Povećanje i unapređenje tehničko-tehnološkog nivoa proizvodnje semena ratarsko-povrtarskih biljnih vrsta

685

E 3.

Podsticanje razvoja proizvodnje organske (zdravstveno bezbedne) hrane

 

E 3.1

Edukacija o značaju proizvodnje i upotrebe organske hrane

660

E 3.2

Edukacija o značaju proizvodnje i upotrebe organskog semena organske hrane

652

E 3.3

Izrada baze podataka, edukacija i udruživanje proizvođača organske hrane

635

E 4.

Razvijanje podrške poljoprivrednim proizvođačima

 

E 4.1

Edukacija i informisanje o proizvodnji sirovina i proizvodnji i korišćenju tečnih energenata

606

E 4.2

Edukacija i informisanje o prednostima savremene poljoprivredne tehnike

612

E 4.3

Zapošljavanje mladih poljoprivrednih stručnjaka u zemljoradničkim zadrugama

682

E 4.4

Formiranje Fonda za poljoprivredu

665

E 4.5

Kontrola plodnosti poljoprivrednog zemljišta

597

E 4.6

Uspostavljanje HCCP sistema

582

E 5.

Razvoj stočarstva

 

E 5.1

Spajanje kooperanata i mesne industrije

602

E 6.

Razvijanje poljoprivredne infrastrukture i zaštita poljoprivrednog zemljišta

 

E 6.1

Revitalizacija kanala na obradivom poljoprivrednom zemljištu

624

E 6.2

Protivgradna zaštita

574

E 7.

Marketing i promocija poljoprivrednih proizvoda

 

E 7.1

Afirmacija značaja i uloge agrara kao jedne od najvažnijih strateških oblasti naše i svetske ekonomije

629

 

VII PLAN IMPLEMENTACIJE AKCIONIH PLANOVA ZA 2010. GODINU

U skladu sa prioritizacijom izrađen je plan implementacije projekata za 2010. godinu. Mnogi od projekata bitnih za ostvarenje ciljeva Strategije su započeti, a nastavak realizacije je predviđen za 2010. godinu. Takođe, mnogi projekti su fazni, što znači da će njihova realizacija trajati nekoliko godina. Plan implemenetacije za 2010. godinu predviđa realizaciju i otpočinjanje implementacije 105 projekata.

Plan implementacije projekata za 2010 godinu, po prioritetima i oblastima.

A 1.1 Postavljanje sajta za nove investitore sa GIS-om Grada

(GIS aplikacija katastra zemljišta Novog Sada; Izrada GIS emitera elektromagnetnog zračenja na teritoriji Grada Novog Sada, Izrada GIS zelenih površina/katastra zelenila na teritoriji Grada Novog Sada i drugo)

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada", partneri: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Prirodno-matematički fakultet - Centar za prostorne informacije Vojvodine, JKP "Informatika", Tehnološki fakultet

vremenski okvir: 10 meseci

A 1.3 Razvoj sistema za vizuelno i SMS obaveštavanje o broju slobodnih mesta na zatvorenim parking-prostorima,

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 6 meseci

A 1.5 Implementacija poslovnih procesa gradskih uprava u softverskom sistemu za upravljanje dokumentima i poslovnim procesima (Automatizacija poslovnog procesa)

nosilac: JKP "Informatika", partner: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 22 meseca

A 1.6 Izrada baza podataka za potrebe investitora i postojeće privrede,

nosilac: Grad Novi Sad - Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj

vremenski okvir: u toku

A 1.8 Jedinstveni informacioni sistem Grada pomoću koga građani u kratkom roku dobiju odgovor o statusu rešavanja njihovog zahteva (sistem 48 sati),

nosilac: Grad Novi Sad,

A 2.1 Marina - Kamenička ada, obezbeđivanje neophodne infrastrukture i saniranje građevinskog zemljišta,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: od 2010. do 2014. godine

I faza: 2010 - Izrada i usvajanje Urbanističkog plana ovog dela Grada, Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i Izrada projektno-tehničke dokumentacije primarne i magistralne infrastrukture

II faza: 2011 - Izrada Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti i Glavnog projekta sekundarne infrastrukture

III faza: 2012 - 2014 Izvođenje radova na izgradnji objekta infrastrukture

A 2.2 Mišeluk II, razvijanje sekundarne mreže u stambenim zonama,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2012 godina

I faza: 2010 Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2010-2011 Izrada projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturu

III faza: 2011-2012 Izvođenje radova na izgradnji objekta infrastrukture

A 2.3 Ulica Paje Radosavljevića, razvijanje sekundarne mreže infrastrukture u industrijskim zonama i veza sa centralnim prečistačem

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2012 godina

I faza: 2010-2011 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Idejnog i Glavnog projekta) i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011-2012 realizacija izgradnje

A 2.4 Zapadna obilaznica - od Rumenačke ulice do koridora 10, razvijanje sekundarne mreže u industrijskim zonama (i izgradnja saobraćajnice),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: u toku

A 2.5 Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda naselja Kać i Budisava,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: 2010-2011 godine

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije (glavni projekti)

II faza: 2011 realizacija izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Kać - Budisava

A 2.6 Izgradnja dva vrelovodna kotla snage po 58 MW - TO SEVER,

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 10 meseci

A 2.8 Povezivanje TO "Sever" sa TE-TO, povezni vrelovod,

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 6 meseci

A 2.10 Rekonstrukcija TO "Sever" sa TE-TO, Proizvodnja i distribucija toplotne energije

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 9 meseci

A 2.11 Rekonstrukcija vrelovodne mreže, zamena havarisanih i dotrajalih delova vrelovodne mreže

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: 8 meseci

A 2.12 Rekonstrukcija toplotnih podstanica u cilju automatizacije, daljinskog nadzora i upravljanja na konzumnom području TO Zapad

nosilac: JKP "Novosadska toplana"

vremenski okvir: u toku

A 2.13 Dogradnja tehnološkog procesa prerade vode u okvirima postojećeg kapaciteta na PPV "Štrand" i izgradnja rezervoara na lokalitetu "Štrand" zapremine 10.000 m3,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: oko 3 godine od početka izgradnje

I faza: 2010 izrada studije opravdanosti i studije uticaja na životnu sredinu; Pokrajinska revizija; izbor opreme

II faza: 2011 Izrada Glavnog projekta

III faza: 2012 Građenje objekta i ugradnja opreme

A 2.14 Izgradnja postrojenja za pripremu vode za piće kapaciteta 200 l/s na sremskoj strani (desna obala Dunava),

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: oko 2 godine od početka izgradnje

I faza: 2010 izrada studije opravdanosti i studije uticaja na životnu sredinu; Pokrajinska revizija; izbor opreme, Izrada Glavnog projekta

II faza: 2011 Građenje objekta i ugradnja opreme

A 2.15 Izgradnja kolektora dela severnog sliva - orijentacija na Ulicu Koste Šokice,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: oko 2 godine od početka izgradnje

I faza: 2009 izrada Generalnog projekta i prethodne studije opravdanosti (u toku)

II faza: 2010 izrada idejnog projekta i studije opravdanosti; Izrada Glavnog projekta

III faza: 2011 Građenje objekta

A 2.17 Centralni gradski prečistač otpadnih voda,

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: 2009-2011 godina

I faza: 2009-2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Idejni projekat sa Studijom opravdanosti i Pokrajinska revizija) za CPPOV i izrada Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti odvoda prečišćene vode do recipijenta

II faza: 2010-2011 izrada glavnih projekata CPPOV i izrada glavnih projekata odvoda prečišćene vode do recipijenta

A 2.18 Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ledincima i preorijentacija sliva Rokov potok na sliv PPOV u Ledincima

nosilac: JKP "Vodovod i kanalizacija"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010-2011 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Idejni projekat sa Studijom opravdanosti i Glavni projekat) i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011 realizacija izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Ledincima i dovodnog kolektora od CS Potok do PPOV

A 2.19 Izgradnja produžetka Bulevara Jaše Tomića u Novom Sadu

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010-2011 izrada projektno-tehničke dokumentacije za produžetak Bulevara Jaše Tomića (izgradnja Ulice Koste Šokice) i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011 realizacija izgradnje deonice produžetka Bulevara Jaše Tomića (izgradnja Ulice Koste Šokice)

A 2.21 Izgradnja TS 110/20 kV Novi Sad CENTAR i pripadajućih 110 kV napojnih kablova

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 5 godina

I faza: 2010 Izrada Idejnog i Glavnog projekta

II faza: 2011 - 2014 Izgradnja

A 3.5 Izrada studije izvodljivosti za industrijsku zonu,

nosilac: Grad Novi Sad

A 3.6 Izgradnja druge faze TS 110/35/20 kV Novi Sad 4 i pripadajućih 20 kV kablovskih izvoda,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 4 godine

I faza: 2010 izrada Idejnog projekta i Glavnog projekta

II faza: 2011 otkup zemljišta

III faza: 2012- 2013 Izgradnja

A 3.7 Izgradnja treće faze TS 110/20 kV Novi Sad 7 i pripadajućih 20 kV kablovskih izvoda,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 2 godine

I faza: izrada Idejnog projekta i Glavnog projekta

II faza: izgradnja

A 3.8 Izgradnja razvodnog postrojenja (RP) 20 kV industrijska,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 2,5 godine

I faza: izrada Idejnog projekta i Glavnog projekta

II faza: izgradnja

A 5.1 Nova ranžirna stanica, razvijanje železničkog transporta i uslužne delatnosti u regionu i povezivanje železničkog čvora sa koridorom 10,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2009-2012 godina

I faza: 2009-2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Idejnog i Glavnog projekta)

II faza: 2011-2012 realizacija izgradnje ranžirne stanice

A 5.2 Produžetak Bulevara vojvode Stepe - obilaznica oko Veternika, rasterećenje gradske saobraćajne mreže, povezivanje magistralnih pravaca u pokrajini - koridor 10 sa granicom Republike Hrvatske, zaštita životne sredine,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2013 godina

I faza: 2010-2011 Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011-2012 Izrada projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturu (Idejni projekat sa Studijom opravdanosti i Glavni projekat)

III faza: 2012-2013 Izvođenje radova na izgradnji objekata infrastrukture

A 5.3 Sanacija klizišta u zoni Mosta slobode,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2009-2011 godina

I faza: 2009-2010 reinterpretacija dosadašnjih rezultata merenja i ponašanja padine i stubova mosta i dopunska istraživanja i izmena projektne dokumentacije

II faza: 2010-2011 sanacija klizišta Mosta slobode

A 5.4 Izgradnja obilaznice oko Petrovaradina putevi M-21 i M-22/1

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije za obilaznicu i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011 realizacija izgradnje obilaznice oko Petrovaradina

A 5.5 Izgradnja deonice Somborskog bulevara (od Ulice J. Atile do Ulice cara Dušana) i dela Subotičkog bulevara (do Ul. braće Grulović),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2009-2010 godina

I faza: 2009-2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Idejnog i Glavnog projekta) i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2010 realizacija izgradnje

A 5.6 Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih saobraćajnih površina na II deonici Obilaznice oko Sremske Kamenice do puta M-21 (Petrovaradin - Ruma)

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2012 godine

I faza: 2010-2011 izrada projektno-tehničke dokumentacije za obilaznicu i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011-2012 realizacija izgradnje obilaznice oko Sremske Kamenice

A 5.7 Izgradnja deonice Temerinski put R-120 (deonice pre i posle autoputa),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godine

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije raskrsnice (Glavni projekat) i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011 realizacija izgradnje

A 5.8 Izgradnja zapadne obilaznice oko Novog Sada autoput E-75 (petlja Novi Sad-M-7),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godine

I faza: 2010-2011 izrada projektno-tehničke dokumentacije za prvu deonicu od Ulice K. Stankovića do Rumenačkog puta i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2010-2011 realizacija izgradnje deonice od K. Stankovića do Rumenačkog puta

A 5.9 Projekat optimalizacije mreže linija,

nosilac: JGSP "Novi Sad"

vremenski okvir: 10 meseci

A 5.12 Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking-garaže na Trgu Republike u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Parking servis",

vremenski okvir: 9 meseci

A 5.13 Izrada projektne dokumentacije za izgradnju kolektivne javne parking-garaže na uglu Šafarikove i Pap Pavla ulice u Novom Sadu

nosilac: JKP "Parking servis"

vremenski okvir: 9 meseci

A 5.18 Novi most preko Dunava u Novom Sadu,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2015 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Generalni projekat sa Studijom opravdanosti) i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

II faza: 2011 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Idejnog i Glavnog projekta)

III faza: 2012-2015 izgradnja novog mosta

A 5.19 Novi Žeželjev most,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2013 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije

II faza: 2010-2013 realizacija izgradnje drumsko-železničkog mosta

A 5.20 Izgradnja podzemne garaže Trg slobode, Ulica Modene,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije izgradnje podzemne garaže u Ulici Modene

II faza: 2011 realizacija izgradnje podzemne garaže

A 5.21 Izgradnja javnih garaža na teritoriji Novog Sada (podzemna garaža kompleksa APV, spratna garaža u Šafarikovoj i Ulici Josifa Runjanina, izgradnja javne spratne garaže na uglu ulica Jovana Subotića i Đure Jakšića),

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010

I faza: 2010 - izrada projektno-tehničke dokumentacije

A 5.22 Sentandrejski put M-22/1, druga traka od Primorske ulice do Zmajevačkog puta,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije za obilaznicu

II faza: 2011 realizacija izgradnje druge trake

A 5.23 Izgradnja denivelisane raskrsnice ulica Futoške i Jevrejske i Bulevara oslobođenja u Novom Sadu,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2009-2011 godina

I faza: 2009-2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije raskrsnice (Glavni projekat)

II faza: 2011 realizacija izgradnje denivelisane raskrsnice

B 2.4 Obaveze i odgovornosti proizvođača i uvoznika na tržištu EU,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca + 2 godine

B 2.5 Primena interneta i uspešno poslovanje - e biznis,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca + 2 godine

B 2.6 Obuka i savladavanje veštine izrade projektnih predloga,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, FTN/FON, softverska kompanija,

vremenski okvir: 4 meseca

B 2.9 Osposobljavanje za samostalan rad u knjigovodstvu i računovodstvu,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

B 2.10 Obuka za sticanje profesije i zvanja licencirani stečajni upravnici,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje, ALSU

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

B 2.11 Prekvalifikacija za proizvodna zanimanja (zidar, tesar, armirač, zavarivač)

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

B 2.12 Dokvalifikacija za uslužna zanimanja (maser, kozmetičar, fitnes-trener)

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje,

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

C 1.1 Specijalizovani softver za vođenje velikih sistema na Web platformi,

nosilac: DMS grupacija (Telvent DMS doo) i Grad Novi Sad - KLER

vremenski okvir: Odmah sa ostvarivanjem projekta, a realizacija od 1 do 8 godina u zavisnosti od dužine trajanja svake aktivnosti u okviru projekta

I faza: 2010 razvoj i zapošljavanje visokoobrazovanih kadrova (nastavak razvoja i istraživanja kao preduslov za dizajniranje najkvalitetnijih sistema - softvera u svetu u oblasti upravljanja elekrodistributivnim i elektroprenosnim mrežama; razvoj i istraživanje kao preduslov za dizajniranje sistema - softvera u oblasti upravljanja velikim sistemima)

II faza: 2010 izgradnja poslovnog prostora za projekat

C 1.2 Razvoj robota za in mould labeling proizvoda,

nosilac: Centar za automatizaciju i mehatroniku, partner: Fakultet tehničkih nauka

vremenski okvir: 7 meseci

C 2.3 Uvođenje informacionih sistema u zdravstvu,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Uprava za zdravstvo, softverska kompanija, domovi zdravlja, Klinički centar, Urgentni centar, privatne bolnice i specijalističke ambulante, farmaceutske kuće, JKP "Informatika"

vremenski okvir: 4 meseca

C 2.4 Izgradnja optičke infrastrukture,

nosilac: Grad Novi Sad, JKP "Informatika"

vremenski okvir: 1 mesec + implementacija do 2013. godine (u toku)

C 3.1 Oblikovati programe brzih kurseva obuke bazirane na praktičnom interaktivnom i radu na daljinu,

nosilac: Fakultet tehničkih nauka, CISCO Institute

vremenski okvir: 1 godina

C 3.4 Razvoj specijalizovanog obrazovanja inženjera i srednjeg stručnog kadra u oblastima prehrambenih i hemijskih tehnologija (dobijanje i karakterizacije proizvoda nafte i obnovljivih goriva - bidizel, bioetanol, dobijanja neorganskih materijala i prerade plastičnih masa) u cilju podrške razvoja malih i srednjih preduzeća,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje

partneri: "Novkabel" Novi Sad, "Jugoinspekt" Novi Sad

Zavod za tržište rada - Novi Sad

vremenski okvir: 8 meseci

C 3.5 Obaveze i odgovornosti proizvođača i izvoznika u EU - Unapređenje znanja inženjera u proizvodnim sistemima u oblasti prehrambenih i hemijskih tehnologija radi postizanja visokog kvaliteta procesa i proizvoda,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Privredna komora Novog Sada

partneri: Corvinus University of Budapest, Faculty of Food Science, kao konsultant u oblasti propisa EU

vremenski okvir: 10,5 meseci

C 5.7 Edukacija učenika i nastavnika osnovnih škola o doprinosu zaštiti životne sredine kroz razvrstavanje i reciklažu otpada,

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine

C 5.11 Izrada strateške karte buke, (Definisanje sadržaja i razvoj programa i metoda za izradu mapa komunalne buke),

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Medicinski fakultet,

Institut za zaštitu na radu, Gradska uprava za zaštitu životne sredine

vremenski okvir: 2 godine i 2 meseca

C 5.13 Obezbeđenje uslova za usklađivanje postupanja sa otpadom u Novom Sadu sa propisima i savremenim principima upravljanja otpadom,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 6 godina + 1 mesec

C 5.18 Usavršavanje primenjenog sistema tretmana otpada u Novom Sadu, postupanje po propisima,

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 2 godine + (30 godina rad i održavanje)

C 5.20 Efikasniji tretman komunalnog čvrstog otpada u Novom Sadu, povećanje stepena iskorišćenja vrednih materija iz otpada i smanjenje volumena otpada,

nosilac: JKP "Čistoća"

C 5.21 Obezbeđenje konačnog odlaganja otpada koji nije iskorišćen ni jednim od prethodnih postupaka za savremen, mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, sa pratećim sadržajem (saobraćajnice, zaštitna zona, pristupni putevi i objekti),

nosilac: JKP "Čistoća"

vremenski okvir: 6 godina

C 6.5 Uspostavljanje QMS - ISO 9001:2000; Uspostavljanje sistema menadžmenta zaštitom životne sredine - ISO 1400 Uspostavljanje sistema menadžmenta zaštite i bezbednosti zaposlenih - OHSAS 18001 Sprovesti pripremnu obuku.

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 3 meseca (+ permanentno)

C 6.6 Obuka za lica ovlašćena i zadužena za očuvanje bezbednosti i zdravlja na radu,

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad, Nacionalna služba za zapošljavanje, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu

vremenski okvir: 3 meseca + 1 godina

C 7.1 Sertifikacija specifičnih - brend proizvoda Grada Novog Sada,

nosilac: Tehnološki fakultet Novi Sad (UNS), Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, Laboratorija za ambalažu i pakovanje, EU Centar izvrsnosti za bezbednost hrane i procenu rizika.

vremenski okvir: 2 godine

D 1.1 Organizovanje edukacije stanovništva koje raspolaže privatnim smeštajem,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, DTI

D 1.2 Obuka i licenciranje specijalizovanih turističkih vodiča,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, DTI

D 1.3 Priključenje turista koji u Grad stižu brodovima, na turističku ponudu Grada; Razvoj potrebne turističke infrastrukture u samoj marini,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, DTI, Agenda pro

D 1.6 Izrada aplikacije za mobilne telefone o turističkoj ponudi Novog Sada,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada, partneri: EXIT i JKP "Informatika"

vremenski okvir: 2 meseca

D 1.8 Osposobljavanje novog dela podzemnih vojnih galerija za turističku ponudu,

nosilac: Muzej Grada Novog Sada, partner: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 9 meseci

D 1.9 Nabavka štandova-kućica za održavanje gradskih manifestacija,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 5 meseci

D 1.11 Tematske večeri kao novi vid turističke animacije u Gradu Novom Sadu,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet

vremenski okvir: 8 meseci

D 1.15 JP "SPC Vojvodina" kao regionalni centar za međunarodne sportsko-rekreativne kongrese,

nosilac: JP "SPC Vojvodina"

vremenski okvir: 6 meseci

D 1.16 Izrada Strategije razvoja turizma Novog Sada

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

D 2.1 Izrada turističke karte Grada,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, Palgo centar

D 2.2 Promocija turističkih lokacija u Novom Sadu,

nosilac: Grad Novi Sad, partneri: TONS, EXIT, Agenda pro

D 2.3 Izrada mesečnog biltena kulturne ponude,

nosilac: Gradska uprava za kulturu, TONS

vremenski okvir: mesečno

D 2.7 Izrada web aplikacija on line booking system-a sa detaljnom prezentacijom smeštajnih kapaciteta Novog Sada - NS on line,

nosilac: Prirodno-matematički fakultet, partner: TONS

vremenski okvir: 15 meseci

D 3.2 Izrada internet prezentacije Turističke organizacije Grada Novog Sada,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 4 meseca

D 3.3 Uvođenje softvera za rezervaciju i plaćanje smeštaja i ostalih turističkih usluga putem interneta,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 4 meseca

D 4.1 Adaptacije i rekonstrukcije kulturnih objekata u Gradu (Biblioteka, muzeji, Arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, Atelje 61),

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu

D 5.1 Obnova podgrađa Tvrđave u Petrovaradinu (oživljavanje podgrađa u kulturnom smislu),

nosilac: Grad Novi Sad - Gradska uprava za kulturu

D 5.2 Izgradnja novog i rekonstrukcija postojećeg bazenskog kompleksa u JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina",

nosilac: JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

vremenski okvir: 2 godine

I faza: 2010 (10 meseci) završetak projektne dokumentacije, rekonstrukcija i sanacija postojeće bazenske školjke, priprema za izgradnju olimpijskog bazena i bazena za skokove

II faza: 2010 (8 meseci) izgradnja olimpijskog bazena i bazena za skokove i pokrivanje novog bazenskog kompleksa

III faza: 2011 (6 meseci) rekonstrukcija postojećeg kompleksa bazena, pokrivanje rekonstruisanog i povezivanje sa novim kompleksom bazena.

D 5.3 Povećanje energetske efikasnosti objekta JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina",

nosilac: JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

vremenski okvir: 2 godine i 6 meseci

I faza: 2010 (6 meseci) izrada projektne dokumentacije i priprema za realizaciju projekata

II faza: 2010 (12 meseci) rekonstrukcija ventilacionog i klimatizacionog postrojenja radi povećanja energetske efikasnosti objekta

III faza: 2011 (12 meseci) realizacija korišćenja alternativnih izvora energije (sunčeva i geotermalna energija)

D 5.4 Rekonstrukcija i modernizacija celog objekta JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina",

nosilac: JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina"

vremenski okvir: 3 godine i 9 meseci

I faza: 2010 (12 meseci) izrada projektne dokumentacije i priprema za realizaciju projekata

II faza: 2011 (18 meseci) sanacija postojećih nedostataka u konstrukciji objekta, uz sanaciju postojećih nedostataka na hidro i termičkoj izolaciji (rekonstrukcija krova i platoa)

III faza: 2012 (25 meseci) modernizacija objekta po uzoru na objekte slične namene u svetu.

D 5.5 Otvaranje suvenirnica,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 5 meseci

D 5.6 Otvaranje turističkih infopultova,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 3 meseca

D 5.7 Postavljanje turističke signalizacije i obeležavanje turističkih znamenitosti i spomenika i institucija kulture,

nosilac: Grad Novi Sad, Turistička organizacija Grada Novog Sada, partneri: Zavod za zaštitu spomenika kulture, JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 5 meseci

D 5.12 Osposobiti postojeće i napraviti, nabaviti nove javne toalete,

nosilac: Turistička organizacija Grada Novog Sada

vremenski okvir: 7 meseci

D 5.15 Organizovanje manifestacija edukativno-takmičarskog karaktera koja bi imala za cilj uređenje zelenih površina u gradu,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 5 meseci

D 5.16 Uređenje kolsko-pešačkih i pešačkih površina i pripadajućeg okolnog prostora na platou Hornverka na Petrovaradinskoj tvrđavi,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 godina

I faza: 2010 Izvođenje radova na uređenju platoa Hornverka

D 5.17 Sanacija dva mosta ispred Leopoldove kapije i mosta ispred kapije Karla VI sa pripadajućim delovima kolovoza i trotoara,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije (Glavni projekat sanacije dva mosta)

II faza: 2011 realizacija radova na sanaciji dva mosta

D 5.18 Sanacija Beogradske kapije u Petrovaradinu,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju Beogradske kapije

II faza: 2011 realizacija sanacije Beogradske kapije

D 5.19 Ozelenjavanje Grada uvođenjem savremenih metoda izgradnje zelenih površina,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 2 godine i 2 meseca

D 5.21 Izgradnja stalne izložbe žive ograde Štranda,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 3 godine i 6 meseci

D 5.23 Proširenje sportsko-rekreativne ponude u Novom Sadu,

nosilac: JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad

vremenski okvir: 4 godine i 1 mesec

D 5.24 Uređenje Trifkovićevog trga,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010 godina

I faza: realizacija uređenja Trifkovićevog trga

D 5.25 Uređenje Trga Republike,

nosilac: JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godina

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije uređenja Trga Republike

II faza: 2011 realizacija uređenja Trga Republike

D 5.26 Uređenje Trga slobode,

nosilac JP "Zavod za izgradnju Grada"

vremenski okvir: 2010-2011 godine

I faza: 2010 izrada projektno-tehničke dokumentacije uređenje Trga slobode

II faza: 2011 realizacija uređenja Trga Slobode

D 5.27 Oprema za rezervno napajanje za slučaj velikih havarija,

nosilac: Elektrovojvodina d.o.o.

vremenski okvir: 6 meseci

E 2.1 Povećanje i unapređenje tehničko-tehnološkog nivoa proizvodnje semena ratarsko-povrtarskih biljnih vrsta,

nosilac: Institut za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad

vremenski okvir: 1 godina

E 3.1 Edukacija o značaju proizvodnje i upotrebe organske hrane,

nosilac: Institut za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad

vremenski okvir: 6 meseci

izvor finansiranja: Grad Novi Sad, krediti banaka, sopstvena sredstva

očekivani rezultat: Podizanje svesti o značaju proizvodnje i upotrebe organske hrane je prvi i veoma važan korak unapređenja ove vrste proizvodnje i potrošnje poljoprivrednih proizvoda, uz očuvanje životne sredine i podizanje nivoa kvalitetne ishrane stanovništva.

E 3.2 Edukacija o značaju proizvodnje i upotrebe organskog semena organske hrane,

nosilac: Institut za ratarstvo i povrtarstvo-Novi Sad

vremenski okvir: 6 meseci

E 4.6 Uspostavljanje HCCP sistema;

nosilac: Regionalna privredna komora Novi Sad

vremenski okvir: 5 meseci

VIII PROJEKTI UVRŠTENI U STRATEGIJU NAKON JAVNE RASPRAVE

Nakon Javne rasprave u Strategiju privrednog razvoja Grada Novog Sada uvršteni su sledeći projekti:

- Toplanu "Zapad" rekonstruisati na alternativno tečno gorivo,

- Iz TS "Novi Sad 5" - "Detelinara" (transformatorska stanica 110/20 KV)

• Izgraditi 20 KV mrežu do postojećih i planiranih distributivnih TS, od ovih distributivnih TS će polaziti distributivna 0,4 KV mreža do potrošača,

• Izgraditi 12 novih distributivnih transformatorskih stanica (u planiranim blokovima višeporodičnog stanovanja), a moguće je izgradnja novih trafo-stanica u okviru poslovnih objekata,

• Planiranu 20 KV i 0,4 KV mrežu graditi kabliranjem na mestima u profilima ulica.

- Sanacija i adaptacija odbrambenog nasipa uz rukavac Šodroš, od Brodogradilišta prema Veterniku,

- Čišćenje rukavca Šodroš,

- Izgradnja robno - transportnog centra u Novom Sadu,

- Izgradnja regionalne deponije,

- Realizacija projekta izgradnje podzemnih kontejnera na području šireg centra Grada,

- Regionalni plan upravljanja otpadom,

- Izrada Programa zaštite životne sredine,

- Adaptacija i rekonstrukcija zgrade Arsenala, matične zgrade Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi,

- Projekat oživljavanja i rekonstrukcije devastiranog rukometnog igrališta u Dunavskom parku u Novom Sadu,

- Sanacija, izgradnja i asvaltiranje delova nasipa kraj Dunava i izgradnja biciklističko pešačkog mosta preko kanala DTD uz postavljanje turističke signalizacije namenjene ciklo - turistima,

- Izgradnja biciklističke piste i olimpijskog centra ne loptaških sportova kao višenamenski sportsko poslovni-objekat namenjen za rad i razvoj grupe sportova koji svojim specifičnostima zahtevaju posebne uslove, biciklizam, atletika, streljaštvo i veslanje na prostoru Strelišta kod kanala DTD,

- Izgradnja biciklističko servisnog informativnog centra na trasi Euro Velo koridora broj 6,

- Obrazovanje vetrozaštitnih pojaseva u Čenejskom ataru,

- Gradski servis za strateške socijalne investicije.

IX PLANOVI IMPLEMENTACIJE AKCIONIH PLANOVA ZA PERIOD 2011. - 2014. GODINE

Planove implementacije akcionih planova po prioritetima i oblastima za period 2011. - 2014. godine donosi Gradsko veće Grada Novog Sada.

X IZVEŠTAVANJE

Privredni savet Grada Novog Sada prati faze realizacije akcionih planova, kao nastavak javno-privatnog partnerstva koji je i omogućio realizaciju procesa strateškog planiranja. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj u saradnji sa Privrednim savetom Grada Novog Sada priprema godišnje izveštaje Planova implementacije akcionih planova po prioritetima i oblastima i dostavlja Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

XI OBJAVLJIVANJE

Strategiju privrednog razvoja Grada Novog Sada objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".