PROGRAM
PRONATALITETNE POPULACIONE POLITIKE ZA 2009. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 51/2009)

I. Ovim programom utvrđuju se aktivnosti pronatalitetne populacione politike i vrši raspored sredstava za realizaciju tih aktivnosti u 2009. godini, planiranih Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2009. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 51/2008 i 28/2009) i Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za zdravstvo za 2009. godinu, u ukupnom iznosu od 760.000,00 dinara.

II. Sredstva iz tačke I. ovog programa koristiće se za realizaciju:

- projekata koji se odnose na populacionu edukaciju mladih, a koji imaju za cilj izgradnju pozitivnih stavova mladih prema porodici i rađanju dece i sagledavanje sopstvene uloge u ublažavanju posledica demografskog problema, 157.000,00 dinara,

- projekata u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja 603.000,00 dinara.

Projekti iz stava 1. alineja dva, ove tačke realizovaće se u cilju:

- porasta informisanja i znanja kojima se mladi osposobljavaju za preuzimanje kontrole nad sopstvenim zdravljem,

- neposrednog informisanja na temu očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja zaštite od polno prenosivih bolesti i preventivne zaštite zdravlja mladih, i

- unapređenja i zaštite reproduktivnog zdravlja žena, unapređenjem programa rada škole za trudnice, podizanju nivoa znanja žena o štetnosti pušenja u trudnoći, komplikacijama trudnoće, infekcijama u trudnoći i njihovom potencijalnom uticaju na plod.

III. Nadzor nad sprovođenjem ovog programa obavljaće Gradska uprava za zdravstvo.

IV. Gradski odbor za pronatalitetnu populacionu politiku podnosi Gradonačelniku Grada Novog Sada godišnji izveštaj o realizaciji Programa, najkasnije do kraja aprila 2010. godine.

V. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".