PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA PROGRAME I PROJEKTE IZ OBLASTI ZDRAVSTVA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 51/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada zdravstvenim ustanovama, organizacijama i udruženjima za realizaciju programa i projekata iz oblasti zdravstva od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad.

Član 2

Programi i projekti iz oblasti zdravstva od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad su:

- projekti u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti,

- projekti koje sprovodi Gradska organizacija Crvenog krsta Novog Sada (u daljem tekstu: Crveni krst),

- program dnevnog tretmana zavisnika,

- program kontrole biološko-energetske vrednosti obroka i zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe,

- programi koje realizuju stručna savetodavna radna tela Gradonačelnika Grada Novog Sada, i

- drugi programi i projekti iz oblasti zdravstva ukoliko su od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje zdravlja građana Grada Novog Sada.

II PROJEKTI U OBLASTI JAVNOG ZDRAVLJA KOJIMA SE DOPRINOSI PROMOCIJI ZDRAVLJA I PREVENCIJI BOLESTI

Član 3

Projekti u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi promociji zdravlja i prevenciji bolesti su projekti kojima se doprinosi očuvanju i unapređenju zdravlja građana Grada Novog Sada, a naročito:

- analiza zdravstvenog stanja građana Grada Novog Sada sa predlogom mera za njegovo očuvanje i unapređenje,

- vaspitanje za zdravlje,

- zaštita i unapređenje zdravlja socijalno ugroženog stanovništva,

- prevencija i kontrola zaraznih bolesti,

- prevencija HIV/AIDS-a,

- obeležavanje značajnih datuma i jubileja u oblasti zdravstva, kao i organizovanje zdravstvenih kampanja i stručnih sastanaka, i

- drugi projekti u oblasti javnog zdravlja kojima se doprinosi ostvarivanju opštih i specifičnih ciljeva sistema javnog zdravlja.

Član 4

Projekte iz člana 3. ovog pravilnika realizuju zdravstvene ustanove, organizacije ili udruženja.

Član 5

Zdravstvene ustanove, projekte iz člana 3. ovog pravilnika, dostavljaju Gradskoj upravi za zdravstvo (u daljem tekstu: Uprava), u skladu sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada Novog Sada za narednu godinu.

Projekat iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv projekta,

- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj zdravstvene ustanove,

- cilj projekta,

- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije i očekivani rezultati projekta), kao i finansijski plan (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i angažovanje sredstava.

Član 6

Stručnu procenu i izbor projekata iz člana 5. ovog pravilnika vrši komisija koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Rešenjem o obrazovanju komisije iz stava 1. ovog člana utvrđuju se zadaci komisije, sastav i broj članova komisije, kao i druga pitanja od značaja za rad komisije.

Član 7

Komisija iz člana 6. ovog pravilnika dostavlja Upravi izveštaj o stručnoj proceni i izboru projekata iz člana 5. ovog pravilnika.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 8

Izbor projekata iz člana 3. ovog pravilnika koje realizuju organizacije ili udruženja vrši se putem javnog konkursa.

Konkurs iz stava 1. ovog člana, u zavisnosti od sredstava obezbeđenih u budžetu Grada Novog Sada za ovu namenu, najmanje jednom godišnje raspisuje Uprava, uz saglasnost Gradonačelnika.

Pravo učešća na konkursu iz stava 1. ovog člana imaju organizacije i udruženja čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada i čiji ciljevi osnivanja doprinose promociji zdravlja i prevenciji bolesti.

Član 9

Konkurs iz člana 8. ovog pravilnika objavljuje se u "Službenom listu Grada Novog Sada" i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada.

Konkurs iz člana 8. ovog pravilnika sadrži:

- projekte za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 10

Konkurs iz člana 8. ovog pravilnika sprovodi komisija iz člana 6. ovog pravilnika.

Član 11

Prijava na konkurs iz člana 8. ovog pravilnika se podnosi Upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, komisija iz člana 6. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 12

Učesnici konkursa iz člana 8. ovog pravilnika, uz prijavu na konkurs, podnose i projekat koji sadrži:

- naziv projekta,

- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa,

- cilj projekta,

- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije i očekivani rezultati projekta), kao i finansijski plan (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i angažovanje sredstava.

Član 13

Komisija iz člana 6. ovog pravilnika je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs iz člana 8. ovog pravilnika, dostavi Upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 14

Nakon razmatranja izveštaja iz čl. 7. i 13. ovog pravilnika, Uprava dostavlja Gradonačelniku predlog akta o utvrđivanju projekata iz člana 3. ovog pravilnika za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Na osnovu predloga akta iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 15

Zdravstvene ustanove, organizacije ili udruženja iz člana 4. ovog pravilnika koja su ostvarila pravo na sredstva iz budžeta Grada Novog Sada zaključuju sa Gradonačelnikom ili načelnikom Uprave, uz saglasnost Gradonačelnika, ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada, podnošenje izveštaja o realizaciji projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

III PROJEKTI KOJE SPROVODI GRADSKA ORGANIZACIJA CRVENOG KRSTA NOVOG SADA

Član 16

Projekti koje sprovodi Crveni krst u oblasti zdravstva u vršenju javnih ovlašćenja poverenih zakonom su: popularisanje dobrovoljnog davalaštva krvi kojim se podstiče podizanje kulture davalaštva krvi formiranjem pozitivnih stavova o davalaštvu krvi i motivisanju za aktivno učešće u davanju krvi i, u saradnji sa službama i zdravstvenim ustanovama za transfuziju krvi, učestvovanje u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi; organizovanje, obučavanje i pripremanje ekipa za prvu pomoć, higijensko-epidemiološku zaštitu i negu povređenih i obolelih u slučaju prirodnih, ekoloških i drugih nesreća, i oružanih sukoba, kao i drugi projekti koje realizuje Crveni krst.

Član 17

Crveni krst, u skladu sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada Novog Sada za narednu godinu, dostavlja Upravi godišnji program rada i finansijski plan. Godišnji program iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv i sedište,

- opis svakog pojedinačnog projekta,

- vreme i način realizacije svakog pojedinačnog projekta,

- izvore sredstava za finansiranje godišnjeg programa iz stava 1. ovog člana, odnosno potrebna finansijska sredstva za realizaciju, iskazana za svaki pojedinačni projekat sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora.

Član 18

Gradonačelnik, na predlog Uprave, godišnjim aktom utvrđuje projekte iz člana 16. ovog pravilnika sa iznosom sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za svaki pojedinačni projekat.

Sredstva iz stava 1. ovog člana se prenose na osnovu ugovora koji sa Crvenim krstom, za svaki pojedinačni projekat, zaključuje Gradonačelnik ili načelnik Uprave, uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 19

Crveni krst, obavezan je da u roku od 30 dana od dana realizacije godišnjeg programa iz člana 17. ovog pravilnika, podnese Gradonačelniku izveštaj o realizaciji projekata za koje su odobrena sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa odgovarajućom dokumentacijom.

IV PROGRAM DNEVNOG TRETMANA ZAVISNIKA

Član 20

Program dnevnog tretmana zavisnika je program kojim se postiže smanjenje ukupnog broja zavisnika, kao i smanjenje štetnih posledica do kojih korišćenje droga može dovesti, uz primenu propisanih standarda, smernica i protokola.

Program iz stava 1. ovog člana realizuje Klinika za bolesti zavisnosti Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine.

Član 21

Klinika za bolesti zavisnosti Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine, u skladu sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada Novog Sada za narednu godinu, dostavlja Upravi godišnji program dnevnog tretmana zavisnika.

Program iz stava 1. ovog člana odobrava Gradonačelnik i utvrđuje visinu sredstava za njegovu realizaciju.

Sredstva iz stava 2. ovog člana se prenose na osnovu ugovora koji sa Kliničkim centrom Vojvodine, zaključuje Gradonačelnik ili načelnik Uprave, uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 22

Klinički centar Vojvodine, obavezan je da u roku od 30 dana od dana realizacije godišnjeg programa iz člana 21. ovog pravilnika, podnese Gradonačelniku izveštaj o njegovoj realizaciji, sa odgovarajućom dokumentacijom.

V PROGRAM KONTROLE BIOLOŠKO-ENERGETSKE VREDNOSTI OBROKA I ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI NAMIRNICA I PREDMETA OPŠTE UPOTREBE

Član 23

Program kontrole biološko-energetske vrednosti obroka i zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Institut za javno zdravlje Vojvodine, u skladu sa budžetskim kalendarom za pripremu i donošenje budžeta Grada Novog Sada za narednu godinu, dostavlja Upravi godišnji program kontrole biološko-energetske vrednosti obroka i zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opšte upotrebe.

Program iz stava 2. ovog člana odobrava Gradonačelnik i utvrđuje visinu sredstava za njegovu realizaciju.

Sredstva iz stava 3. ovog člana se prenose na osnovu ugovora koji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, zaključuje Gradonačelnik ili načelnik Uprave, uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 24

Institut za javno zdravlje Vojvodine, obavezan je da u roku od 30 dana od dana realizacije godišnjeg programa iz člana 23. ovog pravilnika, podnese Gradonačelniku izveštaj o njegovoj realizaciji, sa odgovarajućom dokumentacijom.

VI PROGRAMI KOJE REALIZUJU STRUČNA SAVETODAVNA RADNA TELA GRADONAČELNIKA GRADA NOVOG SADA

Član 25

Programi koje realizuju stručna savetodavna radna tela Gradonačelnika, od izuzetnog značaja za Grad Novi Sad su:

- program prevencije zavisnosti od psihoaktivnih supstanci,

- program pronatalitetne populacione politike, i

- program prevencije masovnih nezaraznih bolesti.

Član 26

Program prevencije zavisnosti od psihoaktivnih supstanci realizuje Gradski odbor za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci putem projekata koji imaju za cilj kontinuiranu prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 27

Program pronatalitetne populacione politike realizuje Gradski odbor za pronatalitetnu populacionu politiku putem projekata koji imaju za cilj da se usvoje potrebna znanja iz oblasti zaštite i unapređenja reproduktivnog zdravlja, kao i da se podstakne primena razvojno primerenog i odgovornog ponašanja i izgradnja odgovornog odnosa prema planiranju porodice.

Član 28

Program prevencije masovnih nezaraznih bolesti realizuje Savet za praćenje kretanja obolevanja od masovnih nezaraznih bolesti stanovništva Grada Novog Sada putem projekata koji imaju za cilj promociju zdravlja i prevenciju i kontrolu masovnih nezaraznih bolesti, i to naročito obolenja srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, malignih tumora, hronične opstruktivne bolesti pluća, poremećaja mentalnog zdravlja i dr. u opštoj populaciji i visoko rizičnim kategorijama stanovništva Grada Novog Sada.

Član 29

Programe iz člana 25. ovog pravilnika donosi Gradonačelnik na predlog stručnih savetodavnih radnih tela iz čl. 26, 27. i 28. ovog pravilnika.

Član 30

Izbor projekata putem kojih se realizuje program iz člana 26. ovog pravilnika vrši se putem javnog konkursa.

Konkurs iz stava 1. ovog člana najmanje jednom godišnje raspisuje Gradski odbor za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, uz saglasnost Gradonačelnika.

Pravo učešća na konkursu iz stava 1. ovog člana imaju organizacije i udruženja čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada i čiji ciljevi osnivanja doprinose realizaciji programa iz člana 26. ovog pravilnika.

Član 31

Konkurs iz člana 30. ovog pravilnika objavljuje se u "Službenom listu Grada Novog Sada" i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada.

Konkurs iz člana 30. ovog pravilnika sadrži:

- projekte za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 32

Konkurs iz člana 30. ovog pravilnika sprovodi komisija koju imenuje Gradski odbor za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci iz reda svojih članova.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana.

Član 33

Prijava na konkurs iz člana 30. ovog pravilnika se podnosi Gradskom odboru za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, komisija iz člana 32. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 34

Učesnici konkursa iz člana 30. ovog pravilnika, uz prijavu na konkurs, podnose i projekat koji sadrži:

- naziv projekta,

- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa,

- cilj projekta,

- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije i očekivani rezultati projekta), kao i finansijski plan (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i angažovanje sredstava.

Član 35

Komisija iz člana 32. ovog pravilnika je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs iz člana 30. ovog pravilnika, dostavi Gradskom odboru za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 36

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 35. ovog pravilnika, Gradski odbor za prevenciju zavisnosti od psihoaktivnih supstanci dostavlja Gradonačelniku predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Na osnovu predloga akta iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 37

Učesnik konkursa iz člana 30. ovog pravilnika koji je ostvario pravo na sredstva iz budžeta Grada Novog Sada zaključuje sa Gradonačelnikom ili načelnikom Uprave, uz saglasnost Gradonačelnika, ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada, podnošenje izveštaja o realizaciji projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 38

Projekte putem kojih se realizuju programi iz čl. 27. i 28. ovog pravilnika sprovode zdravstvene ustanove.

Izbor projekata iz stava 1. ovog člana vrše stručna savetodavna radna tela Gradonačelnika iz čl. 27. i 28. ovog pravilnika i predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta dostavljaju Gradonačelniku.

Na osnovu predloga akta iz stava 2. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana koja je ostvarila pravo na sredstva iz budžeta Grada Novog Sada zaključuje sa Gradonačelnikom ili načelnikom Uprave, uz saglasnost Gradonačelnika, ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada, podnošenje izveštaja o realizaciji projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

VII DRUGI PROGRAMI I PROJEKTI IZ OBLASTI ZDRAVSTVA UKOLIKO SU OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA OČUVANJE I UNAPREĐENJE ZDRAVLJA GRAĐANA GRADA NOVOG SADA

Član 39

Gradonačelnik, na predlog Uprave, utvrđuje i druge programe i projekte iz oblasti zdravstva ukoliko su od posebnog značaja za očuvanje i unapređenje zdravlja građana Grada Novog Sada.

Izbor programa i projekata iz stava 1. ovog člana vrši se putem javnog konkursa.

Konkurs iz stava 2. ovog člana, u zavisnosti od sredstava obezbeđenih u budžetu Grada Novog Sada za ovu namenu, raspisuje Uprava, uz saglasnost Gradonačelnika.

Pravo učešća na konkursu iz stava 2. ovog člana imaju organizacije i udruženja čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada i čiji ciljevi osnivanja doprinose očuvanju i unapređenju zdravlja građana Grada Novog Sada.

Član 40

Konkurs iz člana 39. ovog pravilnika objavljuje se u "Službenom listu Grada Novog Sada" i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada.

Konkurs iz člana 39. ovog pravilnika sadrži:

- projekte za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 41

Konkurs iz člana 39. ovog pravilnika sprovodi komisija koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana koji su svojom profesionalnom delatnošću ili radom u oblasti zdravstva dali značajan doprinos očuvanju i unapređenju zdravlja građana Grada Novog Sada.

Član 42

Prijava na konkurs iz člana 39. ovog pravilnika se podnosi Upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, komisija iz člana 41. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 43

Učesnici konkursa iz člana 39. ovog pravilnika, uz prijavu na konkurs, podnose i projekat koji sadrži:

- naziv projekta,

- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj učesnika konkursa,

- cilj projekta,

- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije i očekivani rezultati projekta), kao i finansijski plan (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada Novog Sada i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i angažovanje sredstava.

Član 44

Komisija iz člana 41. ovog pravilnika je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs iz člana 39. ovog pravilnika, dostavi Upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog projekata za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 45

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 44. ovog pravilnika, Uprava dostavlja Gradonačelniku predlog akta o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Na osnovu predloga akta iz stava 1. ovog člana, Gradonačelnik donosi akt o utvrđivanju projekata za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za realizaciju svakog pojedinačnog projekta.

Član 46

Učesnik konkursa iz člana 39. ovog pravilnika koji je ostvario pravo na sredstva iz budžeta Grada Novog Sada zaključuje sa Upravom ugovor kojim se uređuje način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada, podnošenje izveštaja o realizaciji projekta, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 47

Postupci dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe i projekte iz oblasti zdravstva započeti pre početka primene ovog pravilnika okončaće se prema Pravilniku o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za oblast zdravstva ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 15/2004).

Promotivno-preventivne programe javno-zdravstvene zaštite, do kraja 2009. godine realizovaće zdravstvene ustanove čiji je osnivač Grad Novi Sad, organizacije i udruženja građana.

Član 48

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za oblast zdravstva ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 15/2004).

Član 49

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine, izuzev odredbe člana 47. stav 2. koja se primenjuje od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.