ODLUKA

O MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA UTVRĐIVANJE ZAKUPNINE I NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 10/2009, 15/2009, 27/2009 i 40/2009)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje i ugovaranje početne visine zakupnine građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: zakupnina) i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata (u daljem tekstu: naknada) za područje Grada Kragujevca.

II ZAKUPNINA ZEMLJIŠTA

1. Zakupnina zemljišta namenjenog izgradnji stambenih, poslovnih i mešovitih objekata

Član 2

Početni iznos zakupnine za zemljište namenjeno izgradnji stambenih, poslovnih i mešovitih objekata (u daljem tekstu: zemljište) utvrđuje se u visini 100% od tržišne vrednosti zemljišta u zavisnosti od položaja lokacije.

Položaj lokacije bliže se definiše odredbama člana 19. ove Odluke.

Član 3

Tržišnu vrednost zemljišta za svaki pojedinačni slučaj utvrđuje Komisija za utvrđivanje tržišne vrednosti zemljišta, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji i kriterijuma za utvrđivanje tržišne vrednosti zemljišta.

Komisiju i kriterijume iz stava 2. ovog člana, određuje, odnosno utvrđuje Gradsko veće (u daljem tekstu: Gradsko veće) posebnim aktima.

Zakupnina se utvrđuje u neto iznosu, bez poreza na prenos apsolutnih prava.

Porez na prenos apsolutnih prava plaća zakupac u skladu sa zakonom.

Izlicitiranu zakupninu sa porezom zakupac plaća u celosti u roku od 15 dana od zaključenja ugovora o zakupu.

Posle sprovedenog postupka javne licitacije zakupac je dužan da u roku od 15 dana zaključi Ugovor o međusobnim pravima i obavezama u protivnom se smatra da je odustao od zaključenja Ugovora i gubi pravo na povraćaj garantnog iznosa uplaćenog prilikom licitacije.

Svi Ugovori o međusobnim pravima i obavezama i Ugovor o zakupu su ugovori po pristupu i investitor ili zakupac nema pravo prigovora i izmene uslova iz ugovora.

Investitor ili zakupac ima pravo uvida u Ugovor iz prethodnog stava pre postupka licitacije.

Ukoliko zakupac ne plati zakupninu u roku, iz prethodnog stava smatra se da je jednostrano raskinuo ugovor o zakupu i gubi pravo da po bilo kom osnovu traži povraćaj garantnog iznosa uplaćenog prilikom licitacije.

2. Zakupnina zemljišta namenjenog postavljanju montažnih objekata

Član 4

Početna cena zakupnine neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta namenjenog postavljanju montažnih objekata utvrđuje se po 1 m2 zemljišta po zonama, na mesečnom nivou prema Tabeli 1.

Tabela 1.

1 bod - 1 EUR

 

ZONA

Mesečni iznos

Ekstra

10

I zona

6

II zona i III zona

4

IV zona i V zona

0.5

Zakupac će izlicitirani iznos zakupnine plaćati dok traje zakup.

Izlicitirani iznos zakupnine po odredbama ove Odluke, kao i naknada po ranije zaključenim ugovorima zakupci će plaćati šestomesečno, u roku od tri dana od dana početka polugodišta.

Zakupnine čija je visina utvrđena ugovorima zaključenim pre donošenja ove Odluke plaćaće se u skladu sa ugovorenim odredbama do isteka ugovornog odnosa.

III UMANJENJA VISINE ZAKUPNINE ZEMLJIŠTA

Član 5

Pravo na umanjenje izlicitiranog iznosa zakupnine za zemljište, ima investitor poslovnog prostora namenjenog za proizvodnju:

- prehrambenih proizvoda, pića i duvana,

- tekstila i tekstilnih proizvoda,

- proizvoda od kože,

- nameštaja,

- predmeta od papira i kartona,

- farmaceutskih produkata, medicinskih hemikalija i biljnih preparata,

- sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje,

- ostalih hemijskih proizvoda (246),

- standardnih metalnih proizvoda, osim mašina i uređaja,

- mašina i uređaja na drugom mestu nepomenuta,

- električnih i optičkih uređaja,

- saobraćajnih sredstava,

- prerađivačka industrija na drugom mestu nepomenuta.

Pravo na umanjenje iz licitiranog iznosa zakupnine za zemljište ima investitor poslovnog prostora namenjenog za IT rešenja i proizvoda softverskog inženjeringa i poslovnog prostora namenjenog za poslovno sedište stranih kompanija za teritoriju Republike Srbije ili šire.

Pravo na umanjenje izlicitiranog iznosa zakupnine za zemljište ima investitor poslovnog prostora namenjenog za proizvodnju koji izvozi više od 50% proizvedenih proizvoda.

Član 6

Pravo iz člana 5. ove Odluke ostvaruju samo investitori koji će:

- se obavezati da zaposle više od 20 radnika,

- priložiti biznis plan,

- dati izjavu o broju i dinamici zapošljavanja radnika i procentu izvoza proizvedenih proizvoda i

- se obavezati da polože sredstvo obezbeđenja u visini izlicitirane zakupnine.

Član 7

Sa investitorom iz člana 5. ove Odluke, ugovor o zakupu zemljišta zaključuje se za vremenski period od 5 godina, nakon čega se vrši konačan obračun ostvarenog umanjenja.

Investitor poslovnog prostora namenjenog za proizvodnju koji izvozi više od 50% proizvedenih proizvoda ima pravo, u momentu zaključenja ugovora o zakupu, da izabere način isplate naknade za zemljište koje nije pod gabaritom izgrađenog objekta u slučaju neispunjenja preuzete obaveze o broju zaposlenih radnika.

Po konačnom obračunu i izmirenju ugovornih obaveza investitora, ugovor o zakupu se produžava na period do 99 godina u skladu sa Odlukom o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Konačni obračun iz stava 1. ovog člana se može vršiti i pre ugovorenog roka uz saglasnost ugovornih strana.

Član 8

Pravo na umanjenje izlicitiranog iznosa zakupnine ostvaruje se u zavisnosti od broja zaposlenih radnika, a prema ceni radnog mesta i to:

1. Od 20 do 50 zaposlenih - 2500 EUR po zaposlenom, odnosno po radnom mestu.

2. Od 51 do 200 zaposlenih - 5000 EUR po zaposlenom, odnosno po radnom mestu.

3. Preko 200 zaposlenih - 7000 EUR po zaposlenom, odnosno po radnom mestu.

4. Za preko 20 zaposlenih - 15.000 EUR po zaposlenom, za delatnost IT rešenja i proizvode softverskog inženjeringa (722).

5. Strane kompanije koje na teritoriji grada Kragujevca grade - poslovno sedište za teritoriju Republike Srbije ili šire, imaju pravo na umanjenje zakupa, tj. pravo na zaštićenu cenu od 10.0000 Eura po 1 ha, ali samo za površinu do 1 ha uz uslov da imaju preko 20 zaposlenih.

Član 9

Po obračunu ostvarenih umanjenja, najniži iznos zakupnine po 1 aru, ne može biti manji od 100 EUR, bez obzira na zonu u kojoj se zemljište nalazi.

Iznos utvrđen stavom 1. ovog člana investitor plaća pri zaključenju ugovora i isti je kapara koja se uračunava kod sastavljanja konačnog obračuna.

Član 10

Proveru ugovorne obaveze o broju i dinamici zaposlenih radnika vrši pravno lice u čijoj je nadležnosti zaključenje ugovora o zakupu zemljišta.

Investitor je u obavezi da počev od druge godine od zaključenja ugovora šestomesečno dostavlja pravnom licu iz stava 1. ovog člana, zvanične izveštaje nadležnog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja i Fonda za zdravstveno osiguranje o broju zaposlenih radnika koji su osnov za sačinjavanje konačnog obračuna.

Član 11

Konačan obračun zakupnine iz člana 7. stav 1. ove Odluke, vrši se u roku od 15 dana po isteku pete godine od zaključenja ugovora o zakupu.

Konačan obračun se vrši na osnovu:

1. Izlicitirane visine zakupnine;

2. Izjave o broju radnika i dinamici zapošljavanja i

3. Zvaničnih izveštaja o broju zaposlenih radnika iskazanih kroz kumulativni obračun prosečnog fonda radnih sati po jednom radniku.

Investitoru koji je po konačnom obračunu izvršio u celosti ugovorne obaveze priznaje se pravo na pun iznos umanjenja, što se konstatuje konačnim obračunom.

Kod konačnog obračuna zakupnine, ukoliko zakupac nije ispunio uslov iz čl. 8. ove Odluke, a pruži dokaz da je izvezao više od 50% proizvoda, dužan je da Gradu isplati naknadu za zemljište koje nije pod gabaritom objekta u visini najniže cene za to zemljište utvrđene posebnim aktom iz čl. 3. stav 2. ove Odluke.

Investitor koji je zaposlio do 60% od ugovorom utvrđenog broja zaposlenih radnika gubi pravo na umanjenje po osnovu zapošljavanja i plaća izlicitiranu zakupninu u celosti.

Investitor koji je zaposlio više od 60%, a manje od 100% od ugovorom utvrđenog broja zaposlenih radnika u obavezi je da za svakog nezaposlenog radnika plati iznos iz člana 8. stav 1. tačaka 1. odnosno 2. ove Odluke.

Član 12

U periodu do konačnog obračuna Grad nema prava da menja uslove pod kojim je zaključen ugovor o zakupu, osim u slučaju kada investitor ne poštuje odredbe Ugovora o zakupu.

Član 13

Ukoliko investitor u periodu od 12 meseci od zaključenja ugovora o zakupu ne započne sa izgradnjom, ugovor o zakupu se raskida na teret investitora, bez prava na isticanje odštetnog zahteva od strane investitora uključujući i pravo na neosnovano obogaćenje.

Član 14

Uslovi za ostvarenje prava na umanjenje su obavezni elemenat konkursa (oglasa) za licitaciju i ugovora o zakupu.

Član 15

Radi obezbeđenja plaćanja zakupnine investitor - pravno lice, dužno je da pri potpisivanju ugovora o zakupu dostavi sledeća sredstava obezbeđenja:

- blanko menica ili ugovoreno ovlašćenje overeno od poslovne banke u visini izlicitirane zakupnine bez umanjenja i

- hipoteku na novoizgrađenoj nepokretnosti najkasnije tri meseca po pribavljanju upotrebne dozvole.

Radi obezbeđenja plaćanja zakupnine investitor - fizičko lice dužno je da pri potpisivanju ugovora o zakupu dostavi na ime obezbeđenja potraživanja Grada:

- hipoteku na upisanoj besteretnoj nekretnini, čija vrednost tržišno pokriva vrednost ugovornih obaveza.

Član 16

Izuzetno, pravo na umanjenje izlicitiranog iznosa zakupnine za zemljište, ima i investitor izgradnje sportsko-rekreativnog i poslovnog kompleksa koji zadovoljava standarde za održavanje međunarodnih sportskih takmičenja i profesionalnu edukaciju i školovanje mladih sportista, a u cilju promovisanja, unapređenja i razvoja profesionalnog i rekreativnog sporta, koji u izgradnju investira najmanje 1.500.000,00 EUR-a.

Investitor iz stava 1. ostvaruje bonifikaciju od 700.000,00 EUR-a na svakih novouloženih 500.000,00 EUR-a, s tim što najniži iznos zakupnine po 1 aru ne može biti manji od 100 EUR-a.

Iznos izlicitirane zakupnine u skladu sa ovim članom investitor plaća pri zaključenju ugovora kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze u pogledu sredstava obezbeđenja.

Konačan obračun zakupnine vrši se u roku od 30 dana od dana izdavanja upotrebne dozvole.

Član 17

Ako posle zaključenja ugovora kojim se regulišu međusobna prava i obaveze nastupe okolnosti koje se nisu mogle predvideti ili sprečiti, odnosno ako nastupe promenjene okolnosti u smislu odredaba Zakona o obligacionim odnosima koje uzrokuju da investitor ne može da ispuni ugovorene rokove isplate zakupnine, Upravni odbor JP Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca (u daljem tekstu: Preduzeće) može na inicijativu investitora, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća, predložiti izmenu rokova plaćanja zakupnine, što bi se uredilo Aneksom osnovnog ugovora.

IV NAKNADA ZA UREĐIVANJE ZEMLJIŠTA

a) Kritrerijumi i merila za utvrđivanje visine naknade

Član 18

Kriterijumi za utvrđivanje visine naknade su:

- stepen uređenosti građevinskog zemljišta (minula i buduća ulaganja)

- namena objekta i

- položaj lokacije

- neto površina objekta koji se gradi.

Član 19

Merila za ugovaranje i utvrđivanje visine naknade, polazeći od kriterijuma iz člana 18. ove Odluke su:

I. za stepen uređenosti građevinskog zemljišta:

- Primarna ulaganja

a) u pripremanje zemljišta u delu izrade:

- geodetskih podloga,

- elaborati inženjersko-tehničkih ispitivanja,

- GUP-a,

- regulacionih planova,

- urbanističkih projekata,

- rešavanje imovinskih odnosa za komunalno opremanje.

b) u komunalno opremanje:

- primarni komunalni objekti u gradu,

- vodosnabdevanje,

- deponije komunalnog otpada,

- centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacija,

- kišna kanalizacija i regulacija Lepenice sa pritokama,

- gasifikacija - deo,

- saobraćajne površine,

- gradska groblja,

- drugi komunalni sistemi.

- Sekundarna ulaganja

Sekundarni komunalni objekti u bloku:

- komunalni sistemi i njihovi delovi koji služe svim stalnim ili povremenim korisnicima građevinskog zemljišta (javna rasveta, vodovod, kanalizacija, zelene površine, trotoari, parkirališta, saobraćajnice i sl.).

Primarna i sekundarna ulaganja plaćaju se po m2 novo-projektovane površine objekta.

II. za namenu objekta

- stambeni prostor -

- obračun površine se vrši tako što se obračunava neto površina zgrade po JUS-u UC2-100.

- poslovni prostor -

- obračun površine vrši se tako što se obračunava neto površina zgrade po JUS-u UC2-100.

- mešoviti objekat -

- obračun površine se vrši tako što se obračun poslovne etaže vrši shodno obračunu za poslovni prostor, a stambene etaže shodno obračunu za stambeni prostor.

Naknadu plaća investitor po m2 neto površine.

Obračun neto površine je sastavni deo ugovora i dostavlja se investitoru na uvid pre zaključenja ugovora.

III. za položaj lokacije

Položaj lokacije kao stvorena vrednost definisana je zonama (ekstra, I, II, III, IV i V zona) i to:

EKSTRA ZONA

Obuhvata prostor koji je definisan sledećom granicom: Početak je na uglu Ulica Kneza Mihaila i Vuka Karadžića, nastavlja Ulicom Vuka Karadžića i Dr Ilije Kolovića do Bulevara kraljice Marije gde skreće desno i nastavlja Ulicom Radoja Domanovića do Ulice potporučnika Govedarice, zatim Ulicama potporučnika Govedarice, Zmaj Jovinom i Grada Sirena do Lepeničkog bulevara, gde bulevarom nastavlja do Ulice Kneza Mihaila i dolazi do početne tačke.

I ZONA

Obuhvata prostor koji je definisan sledećom granicom: Početak je na uglu Ulica Kneza Miloša i Gružanske (Trg Mala Vaga). Odavde granica zone nastavlja Ulicom gružanskom do Ulice Andre Marinkovića, skreće levo, ide ovom ulicom do Ulice Sretenjskog ustava, skreće desno, ide pomenutom ulicom do Bulevara kraljice Marije, skreće desno, nastavlja bulevarom do Ulice rudničke i istom ide do Ulice kragujevačkog oktobra, skreće levo, proteže se ovom ulicom sve do preseka sa pravcem međe pomoćnih terena gradskog stadiona, skreće desno, nastavlja dalje granicom pored gradskih bazena do Ulice Kralja Milana IV, skreće desno i istom ide do Ulice Milentija Popovića, skreće levo, ovom ulicom ide do mosta na Sušičkom potoku, skreće desno i proteže se nizvodno Sušičkim potokom do reke Lepenice, ide nizvodno rekom do preseka sa pravcem Ulice Milice Milojković, skreće desno, nastavlja ovom ulicom i njenim pravcem sve do pruge Lapovo-Kraljevo, skreće desno, nastavlja prugom do preseka sa Ulicom dr Jovana Ristića, skreće desno, ide ovom ulicom sve do Ulice Stojana Protića, skreće levo, proteže se ovom ulicom do preseka sa industrijskom prugom, ide prugom do međne linije kompleksa Zastave, skreće desno, ide zidanom ogradom kompleksa Zastave i kompleksa Druge tehničke škole do Ulice Kosovske, skreće levo, ide ovom ulicom do mosta na Lepenici (kod Trga topolivaca), prelazi most, dolazi do Ulice kneza Mihaila, skreće levo i nastavlja ovom ulicom sve do početne tačke opisa granice zone, odnosno do Trga Mala vaga.

Ovoj Zoni pripada prostor koji se nalazi između opisane granice i prostora koji pripada Ekstra zoni.

II ZONA

Obuhvata prostor koji je definisan sledećom granicom: Početak je na severu u preseku Ulice internacionalnih brigada i Reke Uglješnice. Odavde granica zone ide nizvodno Rekom Uglješnicom do preseka sa pravcem Kanicove ulice, skreće desno, ide ovom ulicom do preseka sa Ulicom beogradskom, skreće levo, nastavlja Ulicom beogradskom do preseka sa Ulicom Miodraga Vlajića-Šuke, ide ovom ulicom do Ulice Martina Lutera-Kinga, skreće levo, nastavlja Ulicom Martina Lutera-Kinga sve do Petrovačke magistrale, skreće desno, nastavlja magistralom sve do puta M1.11 Kragujevac-Batočina, odnosno do paralelne linije sa ovim putem udaljene 140 m od njegove osovine (levom u odnosu smer opisa granice), skreće levo, nastavlja ovom zamišljenom paralelnom linijom sve do granice GUP-a Kragujevac 2015 godine, odnosno do mosta u Jovanovcu, skreće desno, ide granicom GUP-a do preseka sa železničkom prugom Lapovo-Kraljevo, skreće desno, nastavlja prugom do preseka sa Rekom Lepenicom (do železničkog mosta), skreće desno, ide uzvodno rekom do preseka sa zamišljenom paralelnom linijom (levom posmatrano u odnosu na smer opisa) koja je udaljena na rastojanju od 100 m od osovine magistralnog puta M1.11, ide ovom linijom do preseka sa produženim pravcem Petrovačke magistrale, skreće levo, nastavlja ovim pravcem do preseka sa Rekom Lepenicom, skreće desno, ide uzvodno rekom do preseka sa starim putem za Batočinu (do mosta Skladišta), skreće levo, nastavlja starim putem do preseka sa železničkom prugom Lapovo-Kraljevo, skreće desno, ide prugom sve do preseka sa Južnom obilaznicom, skreće levo, proteže se obilaznicom do preseka sa pravcem Ulice Mokranjčeve, skreće desno, ide ovim pravcem i Ulicom Mokranjčevom do Ulice Kajmakčalanske, skreće levo, ide navedenom ulicom do Ulice Sterijine, skreće desno, ide ovom ulicom do Ulice dr Jovana Ristića, skreće levo, nastavlja pomenutom ulicom do Ulice Ivana Cankara, skreće desno, ide ovom ulicom do Ulice Čegarske, skreće levo, ide Ulicom Čegarskom do Ulice Slavomira Lazarevića, skreće desno, ide Ulicom Slavomira Lazarevića i 26. oktobra sve do preseka sa pravcem osovine Južne obilaznice, skreće levo, proteže se osovinom Južne obilaznice sve do Erdečke petlje, skreće desno, ide putem za Erdeč do preseka sa pravcem osovine nadvožnjaka kod Instituta, skreće levo, nastavlja osovinom nadvožnjaka i izlazne saobraćajnice na petlji Zvezda sve do preseka sa Ulicom kraljevačkog bataljona, skreće levo, ide ovom ulicom do preseka sa Ulicom Miroslava Ristića, skreće levo do železničke pruge Lapovo-Kraljevo, skreće desno, proteže se prugom sve do preseka sa Južnom obilaznicom odnosno do petlje Korićani, nastavlja osovinom izlaznog kraka Južne obilaznice ka Ulici kraljevačkog bataljona, dolazi do Ulice kraljevačkog bataljona, preseca je, ide Ulicom Dedinje do zadnje međne linije prvog reda parcela (posmatrano od Ulice kraljevačkog bataljona), skreće desno, ide zadnjim međnim linijama parcela koje imaju izlaz na Ulicu kraljevačkog bataljona, preseca Kozujevačku reku, nastavlja zadnjim međnim linijama parcela koje su orijentisane na Ulicu kraljevačkog bataljona sve do Ulice Marka Zagorca, skreće levo, ide ovom ulicom sve do preseka sa međnom linijom bivšeg kompleksa JKP-a Vodovod i kanalizacija, skreće desno, nastavlja međnom linijom kompleksa, preseca Divostinski potok, ide međnom linijom bivšeg kompleksa Autosaobraćaja sve do Ulice Marka Simovića, skreće desno, produžava ovom ulicom do Ulice kralja Milutina, skreće desno, ide Ulicom kralja Milutina do Ulice Ljubiše Bogdanovića, skreće levo, nastavlja ovom ulicom i Ulicom Dušana Uroševića do Ulice Drage Todorovića, skreće desno, produžava ovom Ulicom do preseka sa pravcem međnih linija parcela koje su naslonjene na izlaznu saobraćajnicu petlje Zvezda, skreće levo, ide međnim linijama parcela sve do Ulice Ilindenske, skreće levo, proteže se Ulicom Ilindenskom sve do raskrsnice sa Ulicom Miladina Petrovića, ide ovom ulicom, produžava do međne linije Hipodroma koja se graniči sa Spomen parkom, produžava međnom linijom Hipodroma, a potom i međnim linijama koje razdvajaju parcele Spomen parka i parcele individualne stambene izgradnje sve do preseka sa pravcem Ulice kopaoničke, skreće levo, ide do Ulice Desankin venac (krak prema Slovačkom groblju), skreće desno, nastavlja Desankinim vencem do muzeja Kragujevačkim žrtvama, zadržavajući pravac ulice, produžava sve do međne linije između KP br. 890 i 891 K.o. Kragujevac 3, ide ovom međom i dolazi do Ulice 1300 kaplara, skreće desno, ide ovom ulicom do preseka sa Ulicom Desankin venac (kružni put), skreće levo, nastavlja Desankinim vencem sve do preseka sa zamišljenim pravcem Ulice Darinke Radović, skreće desno, ide ovim pravcem do raskrsnice Ulica Darinke Radović, Vojvode Petra Bojovića i Ulice prijateljstva, skreće levo, ide Ulicom prijateljstva do Ulice sunčani breg, skreće desno, nastavlja ovom ulicom do Ulice Lazara Mićunovića, skreće desno, produžava Ulicom Lazara Mićunovića, a potom i Atinskom sve do preseka sa Ulicom Ljube Vučkovića, skreće levo, ide ovom ulicom do Ulice Vladimira Rolovića, skreće desno, nastavlja pomenutom ulicom do pravca međne linije između KP br. 5935 i 5936 K.o. Kragujevac 4 (zadnja međa KP 5935), skreće levo, ide pravcem pomenutih međnih linija, nastavlja zadnjim međama katastarskih parcela koje su naslonjene na Ulicu Avalsku, dolazi do Ulice Kanicove, skreće levo, nastavlja ovom ulicom do Ulice Vladike Valerijana, skreće desno, ide Ulicom Vladike Valerijana do Ulice Petra Lekovića, skreće desno, produžava ovom ulicom sve do Ulice internacionalnih brigada, odnosno do zadnjih međnih linija parcela orijentisanih na Ulicu internacionalnih brigada, skreće levo, ide zadnjim granicama parcela duž ove ulice sve do Ulice mlavske, skreće desno ovom ulicom do Ulice internacionalnih brigada odakle nastavlja ovom ulicom i dolazi do početne tačke opisa granice zone.

Ovoj Zoni pripada prostor koji se nalazi između opisane granice i prostora koji pripadaju I Zoni i Ekstra zoni.

III ZONA

Obuhvata prostor koji je definisan sledećom granicom: Početak je na severu na granici između K.o. Kragujevac 4 i K.o. Opornica, odnosno u početnoj tački opisa granice GUP-a Kragujevac 2015 godine. Od ove tačke granica opisa zone ide granicom GUP-a u smeru kazaljke na satu sve do zadnje granice parcele koja je orijentisana na Ulicu internacionalnih brigada, skreće desno, proteže se zadnjim međnim linijama parcela koje su naslonjene na Ulicu internacionalnih brigada sve do preseka sa projektovanom trasom Severne obilaznice, nastavlja ovom obilaznicom do preseka sa putem za Jovanovac, skreće levo, ide putem za Jovanovac do preseka sa opisanom granicom GUP-a, skreće desno, produžava granicom GUP-a sve do preseka sa starim putem za Batočinu i nastavlja starim putem za Batočinu do preseka sa pravcem Ulice dubravske, ovim pravcem dolazi do Ulice 19. oktobra odakle nastavlja ovom ulicom do preseka sa Ilićevskim potokom, skreće levo, ide potokom uzvodno do preseka sa granicom katastarskih parcela 3456 i 3457, skreće desno, ide do kompleksa Zastava oružja (tromeđa KP br. 3454, 3458 i 3508 (sve K.o. Kragujevac 1), skreće levo, proteže se međnom linijom pomenutog kompleksa, dolazi do Ulice košutnjačko brdo, ide ovom ulicom do preseka sa Ulicom košutnjački vis, skreće desno, nastavlja Ulicom košutnjački vis i njenim pravcem sve do Bresničke reke, skreće levo, proteže se rekom uzvodno sve do preseka sa Ulicom dr Jovana Ristića, preseca ovu ulicu, dolazi do Ulice Slobodana Penezića-Krcuna, ide pomenutom ulicom do Ulice partizanske, skreće desno, ide ovom Ulicom do Ulice Milića Radovanovića, skreće levo, nastavlja ovom ulicom do Ulice čegarske, skreće levo, produžava Čegarskom do Ulice Tihomira Vuksanovića-Čiče, skreće desno, ide ovom Ulicom do Ulice Raše Plaovića, skreće levo, produžava Ulicom Raše Plaovića do Ulice 9. maja, preseca Ulicu 9. maja, dolazi do Reke Ždraljice (kod krive ćuprije), skreće desno, nastavlja nizvodno rekom do preseka sa pravcem Ulice pirotehničkog bataljona, skreće levo, produžava ovim pravcem i Ulicom pirotehničkog bataljona sve do preseka sa pravcem Ulice banjalučke, nastavlja međnom linijom KP br. 342 i susednih parcela, međnom linijom KP br. 1983, pa opet KP br. 342 i susednih parcela (sve K.o. Kragujevac 2), dolazi do tromeđe KP br. 349, 347 i 6421 (Ulica brđanska), preseca ulicu, dolazi do granice između KP br. 358 i 366, ide ovom međnom linijom, zadržavajući istu stranu KP br. 366 granica zone dolazi do osovine Južne obilaznice, skreće levo, proteže se osovinom Južne obilaznice sve do Erdečke petlje, skreće desno, ide putem za Erdeč do preseka sa pravcem osovine nadvožnjaka kod Instituta, skreće levo, nastavlja osovinom nadvožnjaka do preseka sa železničkom prugom Lapovo-Kraljevo, skreće levo, ide prugom do preseka sa Ulicom Miroslava Ristića, proteže se opisanom granicom II zone sve do Ulice kraljevačkog bataljona, odnosno pravca zadnje međe KP br. 13778 K.o. Kragujevac 3, skreće levo, ide zadnjim međama katastarskih parcela duž Ulice kraljevačkog bataljona, dolazi do granice GUP-a, skreće desno ovom granicom, dolazi do zadnje međe prve katastarske parcele orijentisane na Ulicu kraljevačkog bataljona, skreće desno, nastavlja zadnjim međama svih katastarskih parcela koje su naslonjene na Ulicu Kraljevačkog bataljona sve do Ulice Dedinje, nastavlja od Ulice Milana Obradovića, skreće levo, ide ovom ulicom i dolazi do Ulice Mirka Stojisavljevića, skreće desno, nastavlja navedenom ulicom do Ulice Drage Todorovića, skreće levo, ide ovom ulicom, pa Ulicom Angeline Nedeljković i njenim pravcem dolazi do granice Spomen parka, nastavlja granicom Spomen parka sve do Ulice Pjera Hansona, ide ovom ulicom do preseka sa zadnjom međom KP br. 622 K.o. Kragujevac 3 (posmatrano sa Ulice gornjomilanovačke), skreće levo, ide zadnjim međama katastarskih parcela koje su naslonjene na pomenutu ulicu sve do granice GUP-a, skreće desno, ide granicom GUP-a, presecajući Gornjomilanovačku ulicu, dolazi do zadnje međe katastarske parcele na suprotnoj strani ulice, skreće desno, nastavlja zadnjim međama katastarskih parcela koje su naslonjene na Ulicu gornjomilanovačku sve do međne linije između KP br. 8639 i 8651 K.o. Kragujevac 4, skreće levo, ide međom KP br. 8693, dolazi do međne linije sa KP br. 8663, proteže se međama ove parcele sa susednim sve do tromeđe KP br. 8663, 7642 i 8664 (Jezero), preseca KP br. 8664, dolazi do krajnje tačke Ulice Dragiše Vitoševića, skreće desno, ide ovom ulicom do preseka sa Ulicom Nikole Vujačića, skreće desno, nastavlja ovom ulicom do preseka sa Ulicom Stefana Zdravkovića, skreće levo, ide ovom ulicom do Ulice Lazara Mićunovića, skreće desno, produžava Ulicama Lazara Mićunovića i Bukureškom do Ulice belodrimske, skreće levo, nastavlja ovom ulicom do Ulice Vladimira Rolovića, preseca ovu ulicu i nastavlja Ulicom cvetnom do Ulice šestog puka, skreće desno, ide ovom ulicom do Ulice Sime Markovića, skreće levo, produžava Ulicom Sime Markovića do Ulice dobropoljske, skreće desno, ide ovom ulicom do Ulice Božidara Maslarića, skreće desno, proteže se ovom ulicom do Ulice mlavske, skreće levo, ide Ulicom mlavskom do Ulice solinske, skreće levo, dolazi do međne linije katastarske parcele koja pripada Okružnom zatvoru, ide granicom ove parcele do Ulice internacionalnih brigada, skreće levo, produžava ovom ulicom, preseca Reku Uglješnicu, skreće levo prvom međnom linijom parcele koja se naslanja na Ulicu internacionalnih brigada i dolazi do njene zadnje međne linije odakle skreće desno i nastavlja zadnjim međnim linijama katastarskih parcela koje se naslanjaju na Ulicu internacionalnih brigada sve do preseka sa granicom GUP-a, odakle granica zone skreće desno i dolazi u početnu tačku opisa.

IV ZONA

Obuhvata prostor između granice III Zone i opisane granice Generalnog urbanističkog plana Grada Kragujevca.

V ZONA

Obuhvata prostor između opisane granice Generalnog urbanističkog plana grada Kragujevca i opisane granice Prostornog plana grada Kragujevca.

Stvarna naknada za uređivanje građevinskog zemljišta

Član 20

U slučajevima kada na osnovu važećih planskih akata, u okviru generalnog plana, poljoprivredne parcele dobijaju status građevinskih parcela, plaća se stvarna naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u koju ulaze svi troškovi izrade planova, kompletnog komunalnog i infrastrukturnog opremanja (zaključno sa asfaltiranjem saobraćajnica i javnom rasvetom), uključujući i sve obaveze prema elektrodistribuciji.

Na navedenim lokacijama radi sprovođenja plana, svi vlasnici poljoprivrednog zemljišta su u obavezi da bez naknade izvrše prenos prava svojine ili prava korišćenja u korist Grada Kragujevca a na zemljištu koje je predviđeno za izgradnju javnih površina.

b) Visina naknade

Član 21

Visina naknade iskazuje se u bodovima.

Vrednost boda se određuje na dan uplate u paritetu 1 bod = 1 EUR po prodajnom kursu Narodne banke Srbije.

Član 22

Kod izgradnje porodičnog stambenog, višeporodičnog stambenog ili poslovnog prostora (pojam izgradnje podrazumeva izvođenje građevinskih radova - izgradnja, dogradnja, nadgradnja), visina naknade se utvrđuje prema Tabeli 2. kao zbir primarnih i sekundarnih ulaganja, prema zonama.

Tabela 2.

1 bod - 1 EUR

 

Zona

Primarna Ulaganja Po m2

Sekundar

Ulaganja

 

 

 

Stambeno
Porodično
Po m2
Do 200 m2

Stambeno
Višeporodično
Po m2

Poslovni prostor
Po m2

Ekstra zona

10

27

40

60

I zona

10

16

30

50

II zona

10

14

27

40

III zona

10

13

24

35

IV zona

  6

  4

10

15

V zona

  6

  0

  8

  4

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za porodične stambene objekte sa najviše 4 stambene jedinice ukupne korisne površine do 200 m2, utvrđuje se prema Tabeli 2, a za površinu preko 200 m2 obračunava se prema naknadi utvrđenoj za ulaganja koja su prikazana u Tabeli 2 kao stambeno višeporodično stanovanje.

Član 23

Kod izgradnje poslovnog prostora namenjenog za proizvodnju:

- prehrambenih proizvoda, pića i duvana,

- tekstila i tekstilnih proizvoda,

- proizvoda od kože,

- nameštaja,

- predmeta od papira i kartona,

- farmaceutskih produkata,

- medicinskih hemikalija i biljnih preparata,

- sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje,

- ostalih hemijskih proizvoda (246),

- standardnih metalnih proizvoda, osim mašina i uređaja,

- mašina i uređaja na drugom mestu nepomenuta,

- saobraćajnih sredstava,

- prerađivačka industrija na drugom mestu nepomenuta, kao i za izgradnju poslovnog prostora za IT rešenja i proizvoda softverskog inženjeringa (722) i poslovni prostor namenjen za poslovno sedište stranih kompanija za teritoriju Republike Srbije ili šire.

Visina naknade se utvrđuje prema Tabeli 3. kao zbir primarnih i sekundarnih ulaganja prema zonama.

Tabela 3.

1 bod - 1 EUR

 

ZONA

PRIMARNA ULAGANJA

SEKUNDARNA ULAGANJA

 

po m2 objekta

posl. prostor/m2

Ekstra zona

10

30,00

I zona

10

20,00

II zona

10

14,00

III zona

10

  9,00

IV zona

  6

6  

V zona

  6

4   

Član 24

Za nadgradnju koja se vrši radi sanacije ravnog krova u visini samo jedne etaže, kao i izgradnju radi sanacije stambenih objekata koji ugrožavaju život i zdravlje ljudi, visina naknade se utvrđuje u visini 75% od iznosa u Tabeli 2. iz člana 22. ove Odluke.

Kada se vrši nadgradnja u visini većoj od jedne etaže, investitor nema pravo na popust iz prethodnog stava i plaća se pun iznos naknade Tabela 2. iz člana 22.

Član 25

Za izgradnju objekata namenjenih obrazovanju, kulturi, zdravstvenoj zaštiti, sportu, socijalnim i humanitarnim organizacijama, verskih objekata, kao i kod komunalnih objekata za obavljanje dopunskih delatnosti visina naknade utvrđuje se u visini 10% utvrđenih iznosa iz Tabele 2. iz člana 22. ove Odluke.

Investitorima objekta koji se bave proizvodnjom i pruže dokaz da izvoze više od 50% svoje proizvodnje, naknada se utvrđuje u visini od 20% utvrđenih iznosa iz Tabele 2. u članu 22. ove Odluke.

Investitori iz stava 1. i 2. ovog člana snose troškove komunalnog opremanja i uređenja.

Investitori iz stava 2. ovog člana koji naknadu plaća u ratama u roku od 3 (tri) godine do konačnog obračuna i dostavi dokaz iz stava 2. ovog člana ima pravo na novi obračun naknade za preostale rate.

Član 26

Prilikom promene namene objekta iz člana 23. i 25. ove Odluke, investitor je u obavezi da plati razliku do pune visine naknade određene za novu namenu.

Prilikom pretvaranja pomoćnog u stambeni ili poslovni prostor i stamenog u poslovni prostor plaća se naknada do pune visine naknade utvrđene ovom Odlukom za stambeni, odnosno poslovni prostor.

Član 27

Za izgradnju stambenog ili poslovnog objekta, koji se gradi uz uslov rušenja postojećeg objekta za koji postoji uredna dokumentacija o izgradnji ili je objekat upisan u Javne isprave o pravima na nepokretnostima, investitor se prilikom sklapanja ugovora o uređivanju zemljišta, oslobađa plaćanja naknade za površinu objekta koji se ruši.

Ukoliko se vrši rekonstrukcija objekta i zadržava postojeća namena ne plaća se naknada.

Član 28

Zakupnina i naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, obračunavaju se po metru kvadratnom (m2) korisne površine objekta čija se izgradnja predviđa planskim dokumentom na osnovu JUS U.C2.100, odnosno koja je određena projektom na način:

- Korisna površina predstavlja podnu površinu objekta. Pri tome se u površinu uračunavaju i sve površine u nišama prozora, izloga, radijatora, ugrađenih delova nameštaja i slično;

- Sve korisne površine se računaju prema merama između finalno obrađenih površina zidova. Ukoliko se mere površina uzimaju između neobrađenih zidova, odnosno iz projekta (crteža), onda se tako izračunate površine umanjuju za 3%. Ovo smanjenje se ne primenjuje ako su zidovi od prefabrikovanih elemenata, čine finalno obrađene površine ne povećavaju debljinu zida označenu na crtežu, ukoliko su projektom predviđeni neobrađeni zidovi, kao i ukoliko se mere uzimaju iz projekta izvedenog stanja;

- Površina objekta vanprivrednih delatnosti je površina svih radnih pomoćnih i pratećih prostorija sa pripadajućim komunikacijama;

- Stambena površina je zbir svih podnih površina u stanovima višeporodičnoj stambenoj zgradi (izuzimajući komunikacije i zajedničke prostorije van stanova) i površina stanova u stambeno-poslovnim objektima;

- Površina privredno-proizvodnog prostora (iz člana 23.) je površina svih radnih, pomoćnih i pratećih prostorija sa pripadajućim komunikacijama i pratećim poslovnim, odnosno pripadajućim kancelarijskim prostorom čija površina ne prelazi 15% od ukupne površine (sve preko 15% kancelarijskog prostora se računa kao poslovni prostor);

- Površina tržnoposlovnih centara je ukupna neto površina svih prostora i pratećih prostorija sa pripadajućim komunikacijama;

- Površina pripadajućeg garažnog prostora je površina garažnih mesta bez komunikacija;

- Površina porodičnih stambenih objekata je površina svih podnih površina u porodičnoj stambenoj zgradi, uključujući komunikacije i pomoćne prostorije.

Član 29

Površine za obračun visine zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, utvrđene ovom Odlukom, koriguju sledećim koeficijentima

1. Koeficijent 0,75

1.1. površine u potkrovnim etažama

1.2. površine u podrumskim i suturenskim etažama

1.3. nadstrešnice uz benzinsku pumpu

1.4. zajedničke prostorije u okviru višeporodičnog stambenog objekta

2. Koeficijent 0,50

2.1. svi pomoćni objekti uz porodične stambene objekte (ostave, šupe...)

2.2. otvoreni bazeni i otvoreni sportski tereni uz porodičnu stambenu zgradu

2.3. nadstrešnice uz privredno proizvodne objekte

2.4. za izgrađeni galerijski prostor unutar stambenog ili poslovnog objekta

2.5. za komunikacione površine u okviru višeporodičnog stambenog objekta

2.6. površine garažnih mesta kod tržnih centara prema projektu horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije i to u podrumskim, suturenskim, prizemnim, spratnim i krovnim etažama.

3. Koeficijent 0,25

3.1. Objekti javne namene: rekreativno-sportski objekti i objekti zabave i razonode na otvorenom prostoru;

3.2. površine garažnih mesta u okviru projekta horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije partera van gabarita objekta a na građevinskoj parceli tržnog centra;

3.3. stepenišni prostor, terase, lođe, balkoni i tremovi u objektima porodičnog i višeporodičnog stanovanja.

U neto površinu za koji se ne vrši obračun i plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta ulaze sledeći delovi zgrade:

- tavani (prostor čija je isključiva funkcija održavanje krova i u kome nisu izvedeni priključci za vodovodnu, kanalizacionu, grejnu, elektroinstalacije i sl. i gde kroz ventilacione šahte nije sproveden nijedan instalacioni priključak); delovi potkrovlja, odnosno delovi ispod stepeništa ili drugih kosih ravni čija je svetla visina manja od 1,50 m;

- tehničke etaže čija je svetla visina manja od 1,50 m;

- prostori između terena i donjeg nivoa zgrade koji služe za horizontalni razvod instalacija;

- natkrivene i upuštene rampe, nadstrešnice, spoljna stepeništa i ravne neprohodne terase;

- zatvoreni vertikalni i horizontalni instalacioni šahtovi;

- komunikacione površine u okviru pripadajućeg garažnog prostora kod tržnoposlovnih centara u slučaju kada se nalazi u podrumskoj, suturenskoj, prizemnoj, spratnoj i krovnoj etaži;

- komunikacione površine i garažna mesta u okviru pretežno višeporodičnog stanovanja, a saglasno važećim urbanističkim planovima.

Član 30

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se prema 1 m2 korisne površine objekta, odnosno prostora koji se gradi, dograđuje, rekonstruiše, pripaja ili vrši promena namene. Kod objekata za koje je projektom predviđeno korišćenje slobodnih površina troškovi uređivanja građevinskog zemljišta obračunavaju se po 1 m2 zemljišta (benzinske pumpe, sportski tereni i slični objekti).

Član 31

Naknada se ne plaća:

- ukoliko Grad investira u izgradnju socijalnog stanovanja

- za izgradnju komunalnih objekata i instalacija

- za izgradnju verskih objekata

- kada naknada za uređenje predstavlja učešće grada Kragujevca u formiranju privrednog društva saglasno "Odluci o partnerstvu javnog i privatnog sektora"

- za izgradnju objekata javnog stambenog fonda koji nije u prometu i služi za potrebe davanja u zakup.

Investitori objekata iz stava 1. alineja 2. i 3. ovog člana snose troškove komunalnog opremanja i uređenja zemljišta, kao i troškove parternog uređenja (projektovanje i izvođenje radova).

Član 32

Investitori koji grade tržne centre obavezni su da obezbede parking prostor u objektu ili na sopstvenoj parceli za zaposlene i posetioce prema važećim standardima.

Član 33

U naknadu nisu uračunati:

- naknada za promenu namene poljoprivrednog zemljišta,

- naknada za uređenje partera (projektovanje i izvođenje radova),

- troškovi izmeštanja podzemnih instalacija kao i

- troškovi priključaka na komunalnu infrastrukturu, koji padaju na teret investitora.

Član 34

Naknade i troškove iz člana 33. ove Odluke plaća investitor.

v) Visina naknade za objekte izgrađene bez odobrenja

Član 35

Visina naknade za porodične stambene objekte izgrađene bez odobrenja nadležnog organa ukupne korisne površine do 100 m2 utvrđuje se prema Tabeli 2, umanjena za 60%.

Visina naknade za porodične stambene objekte izgrađene bez odobrenja nadležnog organa površine preko 100 m2 utvrđuje se prema Tabeli 2, umanjena za 30%, ako se Ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta zaključi do 31.12.2010. godine.

Visina naknade za objekte koji su izgrađeni bez odobrenja nadležnog organa namenjeni za proizvodnju navedeni u članu 23. ove Odluke naknada se utvrđuje prema Tabeli 3.

Visina naknade za poslovni prostor koji je u okviru porodično stambenog objekta, a koji je izgrađen bez odobrenja nadležnog organa utvrđuje se prema Tabeli 4.

Tabela 4.

1 bod - 1 EUR

 

ZONA

Stambeno
višeporodično
stanovanje
po m2

Poslovni
prostor

Ekstra zona

100

140

I zona

80

120

II zona

74

100

III zona

68

90

IV zona

32

22

V zona

28

12

Visina naknade za višeporodične stambene i mešovite objekte sa višeporodičnim stanovanjem i poslovne objekte izgrađeni bez odobrenja nadležnog organa utvrđuje se prema Tabeli 4.

Potvrda o prijavi za legalizaciju, za objekte iz stava 5. ovog člana, može se izdati pod uslovom da je investitor zaključio Ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta.

g) Način plaćanja naknade

Član 36

Naknada se plaća u jednokratnom iznosu ili u ratama.

Član 37

Investitori:

- višeporodičnih stambenih objekata, mešovitih objekata sa višeporodičnim stanovanjem, porodičnih, poslovnih i proizvodnih objekata izgrađeni bez odobrenja nadležnog organa plaćaju naknadu u jednokratnom iznosu, bez prava umanjenja iz člana 38.

Član 38

Visina naknade za porodično stanovanje (do 200 m2) i za proizvodne objekte iz člana 23. umanjuje se za 20% kada se uplata izvrši u celosti i u jednokratnom iznosu prilikom potpisivanja ugovora.

Investitori višeporodičnih stambenih objekata, stambeno-poslovnih i poslovnih objekata imaju pravo na umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u visini od 10% ukoliko prilikom potpisivanja ugovora jednokratno uplate celokupni iznos naknade, s tim što su navedeni iznos dužni da uplate u roku od 30 dana od dana dostavljanja Obračuna za naplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Umanjenje naknade iz prethodnog stava ne odnosi se na lica koja po bilo kom osnovu imaju dugovanja prema JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" ili drugih neizmirenih obaveza prema Gradu Kragujevcu, ili u ranijem periodu nisu blagovremeno izmirivali svoja potraživanja.

Član 39

Naknada se obavezno plaća u jednokratnom iznosu i to:

- fizička lica ukoliko utvrđeni iznos naknade (sa uračunatim popustom) do 150.000,00 din. kada se radi o prostoru namenjenom za porodično stanovanje (do 200 m2), a do 250.000,00 din. kada se radi o mešovitom ili poslovnom prostoru,

- pravna lica i preduzetnici ukoliko je utvrđeni iznos naknade (sa uračunatim popustom) do 500.000,00 din.

Član 40

Naknada se izuzetno može plaćati u ratama i to za iznose do 1.000.000,00 din. na osnovu odluke Upravnog odbora JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca", a za iznose od preko 1.000.000,00 din. na osnovu odluke Gradskog veća i to pod sledećim uslovima:

- fizička lica, investitori objekata za porodično stanovanje (do 200 m2) prvu ratu u visini 25% od utvrđene naknade bez popusta, a preostali iznos u dvanaest jednakih mesečnih rata,

- fizička i pravna lica, investitori objekata za porodično stanovanje koji prelaze 200 m2, višeporodičnih stambenih objekata, stambeno-poslovnih objekata i poslovnih objekata prvu ratu u visini od 50% od utvrđene naknade odmah prilikom potpisivanja ugovora, a preostali iznos u roku od najkasnije osam meseci od dana potpisivanja ugovora, s tim što im se u navedenom periodu na preostali iznos naknade zaračunava kamata u visini rasta cena na malo, a u slučaju docnje i zakonska zatezna kamata.

Član 41

Radi obezbeđenja plaćanja naknade koja je ugovorena u ratama investitor je dužan da kao sredstvo dostavi administrativnu zabranu, izjavu o jemstvu, hipoteku ili bankarsku garanciju.

Član 42

Investitori koji su podneli zahtev za zaključenje ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta u obavezi su da ugovor zaključe u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja i poziva za zaključenje ugovora od strane JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" a najkasnije u roku od 90 dana od dana podnošenja zahteva za zaključenje ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta.

Ukoliko investitori ne zaključe ugovor u rokovima utvrđenim iz stava 1. ovog člana smatraće se da su odustali od zahteva za zaključenje ugovora, s tim što su u obavezi da na ime troškova obračuna naknade za uređivanje građevinskog zemljišta uplate iznos u visini od 2% od utvrđene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 43

Investitori koji grade objekte dužni su da izvan javnog građevinskog zemljišta, obezbede prostor za parkiranje na građevinskoj parceli na kojoj grade objekat i to:

- u okviru porodičnog stambenog objekta koji grade ili na parceli na kojoj grade porodični stambeni objekat, po jedno parking ili garažno mesto na svaku projektovanu stambenu jedinicu, odnosno na svakih 75 m2 korisne površine izgrađenog stana, pod uslovom da najmanje 1/3 vozila mora biti smeštena u garaži, koja se može izgraditi ili u okviru porodičnog stambenog objekta koji grade, ili kao poseban objekat na parceli na kojoj se objekat gradi,

- u okviru višeporodičnog stambenog objekta koji grade, ili na parceli na kojoj grade višeporodični stambeni objekat, po jedno parking ili garažno mesto na svaku projektovanu stambenu jedinicu, odnosno na svakih 75 m2 korisne površine izgrađenog stana, pod uslovom da najmanje 1/2 vozila mora biti smeštena u garaži, koja se može izgraditi ili u okviru višeporodičnog stambenog objekta koji grade, ili kao poseban objekat na parceli na kojoj se objekat gradi,

- u okviru objekta koji se gradi kao isključivo poslovni objekat, ili na parceli na kojoj grade poslovni objekat, po jedno parking ili garažno mesto na svakih 70 m2 korisne površine projektovanog, odnosno po svakom izgrađenom poslovnom prostoru,

- u okviru poslovno-stambenog objekta koji grade, ili na parceli na kojoj grade poslovno-stambeni objekat, po jedno parking ili garažno mesto za svaku projektovanu stambenu jedinicu, odnosno izgrađeni stan, odnosno po jedno parking ili garažno mesto na svakih 75 m2 korisne površine projektovanog, odnosno po svakom izgrađenom poslovnom prostoru, pod uslovom da najmanje 1/2 vozila mora biti smeštena u garaži, koja se može izgraditi ili u okviru poslovno-stambenog objekta koji grade, ili kao poseban objekat na parceli na kojoj se objekat gradi,

- investitori koji grade višeporodične stambene ili poslovno-stambene objekte preko 5.500 m2 bruto površine, dužni su da obezbede po parking ili garažno mesto za svaku stambenu ili poslovnu jedinicu bez obzira na površinu projektovanih jedinica,

- investitori i lica koja su stekla pravo svojine na stambenim ili poslovnim prostorom, dužna su da prema projektu predviđena parking mesta isključivo koriste za smeštaj svojih vozila.

U slučaju da se predviđena parking mesta nenamenski koriste kao i slučaju da dođe do bilo kakvog prometa, davanja u zakup i slično, ili na sličan način nenamenskog korišćenja parking prostora kako je to utvrđeno projektom, investitor i vlasnik stambenog odnosno poslovnog prostora su solidarno obavezni da izvrše uplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Visina naknade u slučaju iz prethodnog stava utvrđuje se u iznosu od 100% za poslovni prostor, a u odgovarajućoj zoni i solidarni dužnici su u obavezi da u roku od 8 dana od dana kojim je utvrđeno nenamensko korišćenje parking mesta uplate iznos naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Prilikom zaključivanja ugovora o uređivanju građevinskog zemljišta investitor daje izjavu da je saglasan da bezuslovno prihvata proveru namenskog korišćenja parking mesta koja će vršiti nadležni organ građevinske inspekcije ili JP "Parking servis", Kragujevac.

Član 44

Investitori iz člana 43. koji grade u ekstra, I i II zoni mogu da se oslobode obezbeđenja potrebnog broja parking ili garažnih mesta najviše do 30% od potrebnog broja, plaćanjem naknade u sledećim iznosima:

- ekstra zona 12.000 bodova

- I i II zona 10.000 bodova

- III zona 6.000 bodova.

Investitor koji gradi isključivo poslovni objekat u ekstra zoni, ukoliko gradi objekat neto površine do 980 m2, po važećem urbanističkom planu može se osloboditi obaveze obezbeđenja parking mesta plaćanjem naknade iz stava 1. ovog člana.

Investitori koji grade stambene (porodične i višeporodične), poslovne ili stambeno-poslovne objekte u proglašenim pešačkim ulicama ili zonama, obavezni su da umesto obezbeđenja određenog broja parking, odnosno garažnih mesta izvrše uplatu naknade u iznosu od 8.000 bodova po jednom parking ili garažnom mestu, utvrđenim urbanističkim uslovima, na račun iz stava 6. ovog člana.

Investitor, odnosno vlasnik porodično stambenog objekta koji ne može da obezbedi parkiranje u objektu niti na parceli plaća naknadu po jednom parking mestu i to:

Ekstra zona - 500 bodova

I zona - 400 bodova

II zona - 300 bodova

III zona - 200 bodova

IV zona - 100 bodova

Na investitore, odnosno vlasnike bespravno izgrađenih višeporodičnih i poslovnih objekata primenjuju se odredbe članova 43. i 44, s tim što plaćanjem mogu da se oslobode obezbeđenja potrebnog broja parking ili garažnih mesta najviše do 50% od potrebnog broja.

Za izgradnju objekata određenih u članu 25. ove Odluke obezbeđenje parking mesta regulisaće se posebnim ugovorom između grada Kragujevca i investitora, a pre podnošenja prijave za izgradnju.

Investitore iz člana 5. i 23. ove Odluke dužni su da sva potrebna parking mesta obezbede na svojoj građevinskoj parceli.

Za izgradnju i nadgradnju pretežno višeporodičnih stambenih objekata, u postojećim naseljima kolektivnog višeporodičnog stanovanja (kao što su Centralna radionica, Aerodrom, Bubanj, Bagremar, 21. oktobar i druga) koja odgovarajućim planskim aktima nisu, ili su delimično uređena, dozvoljeno je da se, radi završetka bloka, parkiranje reši na postojećim javnim površinama, u okviru navedenih naselja, uz obavezu investitora da izvrši plaćanje naknade troškova, pre izvršenog tehničkog prijema objekta, odnosno izdavanja upotrebne dozvole za objekat koji gradi, na račun utvrđen stavom 6. ovog člana, i to:

- projektne dokumentacije,

- prilaznih saobraćajnica,

- kompletnog tela parkinga, sa svom pripadajućom komunalnom i saobraćajnom infrastrukturom, zaključno sa javnom rasvetom i horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Utvrđeni iznosi naknade određeni ovim članom uplaćivaće se na račun javnih prihoda - Budžet Grada, poseban podračun: za izgradnju parkirališta.

Član 45

Investitorima iz člana 43. i 44. ove Odluke, odnosno vlasnicima ili zakupcima, obezbeđuje se parkiranje, na taj način što se njihov status izjednačava sa statusom fizičkih lica, vlasnika, odnosno zakupaca stanova, utvrđen odredbama Odluke o javnim parkiralištima i nižim pravnim aktima donetim na osnovu nje.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 46

Na sve zahteve za ugovaranje naknade i zakupa podnete do stupanja na snagu ove Odluke JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" primenjivaće se odredbe Odluke koja je bila na snazi u momentu podnošenja zahteva odnosno Odluke koja je povoljnija za podnosioca zahteva.

Investitori koji su zahteve za ugovaranje plaćanja naknade podneli pre stupanja na snagu ove Odluke i kojima je od strane JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" naknada obračunata prema Odluci koja je bila na snazi u vreme podnošenja zahteva, a koji nisu zaključili ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta sa JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca" plaćaju naknadu za uređivanje prema odredbama ove Odluke ukoliko ne zaključe Ugovor o uređivanju građevinskog zemljišta u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 47

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list grada Kragujevca", br. 15/04, 4/05, 13/06, 14/06, 3/08, 30/08, 37/08).

Član 48

Ova Odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 15/2009)

Član 5

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopuni
Odluke o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 27/2009)

Član 4

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 40/2009)

Član 11

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o merilima i kriterijumima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kragujevca".