ODLUKA
O POSEBNIM USLOVIMA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA

("Sl. list grada Niša", br. 84/2009)

Član 1

Ovom odlukom se propisuju posebni uslovi za naknadno izdavanje građevinske, odnosno upotrebne dozvole za objekte izgrađene, dograđene ili rekonstruisane bez građevinske dozvole na teritoriji Grada Niša, čija je visina i udaljenost od susednog objekta suprotna odredbama Pravilnika o opštim uslovima o parcelaciji i izgradnji i sadržini, uslovima i postupku izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska, odnosno gradska uprava ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/03).

Član 2

Za objekte iz člana 187. stav 1. tačka 6. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/09 i 81/09), može se naknadno izdati građevinska dozvola i bez saglasnosti vlasnika susednog objekta, ukoliko vlasnik objekta koji se legalizuje dostavi overenu izjavu, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, da u toku izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije objekta, nije od strane vlasnika susednog objekta pred nadležnim organima, osporavana izgradnja, dogradnja ili rekonstrukcija objekta koji se legalizuje.

Za objekte iz člana 187. stav 1. tačka 6. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/09 i 81/09), saglasnost vlasnika susednog objekta je obavezna ukoliko susedni objekat poseduje otvore na prostorijama za stanovanje ili poslovanje, ka objektu koji se legalizuje.

Član 3

Za objekte iz člana 187. stav 1. tačka 7. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/09 i 81/09), može se naknadno izdati građevinska dozvola i bez saglasnosti vlasnika susednog objekta, ukoliko vlasnik objekta koji se legalizuje dostavi overenu izjavu, datu pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću, da u toku izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije objekta, nije od strane vlasnika susednog objekta pred nadležnim organima, osporavana izgradnja, dogradnja ili rekonstrukcija objekta koji se legalizuje.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".