ODLUKA
O SUBVENCIJI ZA ZAPOŠLJAVANJE TRUDNICA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 84/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na subvenciju poslodavcima koji zasnuju radni odnos na neodređeno vreme sa trudnicama koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Član 2

Pravo utvrđeno ovom odlukom mogu da ostvare poslodavci sa sedištem ili organizacionim delom na teritoriji Grada Niša.

Ostvarivanje ovog prava finansira se sredstvima iz budžeta Grada Niša.

Član 3

Pod poslodavcem u smislu člana 1. ove odluke podrazumeva se domaće ili strano pravno ili fizičko lice.

Poslodavci u smislu ove odluke, ne mogu da budu: javna preduzeća, ustanove i drugi direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava.

Član 4

Trudnica u smislu ove odluke je žena, koja se u momentu zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem, prema nalazu nadležnog lekara, nalazi u stanju trudnoće starijem od 12 nedelja, koja ima prebivalište na teritoriji Grada Niša najmanje 12 meseci pre podnošenja prijave iz člana 7. odluke i koja se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje - filijala Niš.

Trudnicom iz stava 1. ovog člana, smatra se i žena koja je interno raseljeno ili izbeglo lice, sa boravištem na teritoriji Grada Niša, ukoliko ispunjava sve uslove propisane prethodnim stavom.

Član 5

Poslodavcu koji zasnuje radni odnos sa trudnicom priznaje se pravo na subvenciju u visini minimalne zarade obračunate u skladu sa Zakonom o radu, sa propisanim porezom i doprinosima.

Član 6

Subvencija iz člana 5. ove odluke, isplaćuje se mesečno poslodavcu u periodu od zasnivanja radnog odnosa do odlaska trudnice na porodiljsko odsustvo.

II POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 7

Trudnice iz člana 4. ove odluke, podnose prijavu radi evidentiranja upravi nadležnoj za poslove socijalne zaštite (u daljem tekstu: Uprava).

Uz prijavu iz prethodnog stava trudnice podnose i dokaze o ličnim podacima, nezaposlenosti, prebivalištu, trudnoći, stručnoj spremi i drugim potrebnim podacima.

Član 8

Poslodavac zainteresovan za zasnivanje radnog odnosa sa nezaposlenom trudnicom podnosi prijavu radi evidentiranja Upravi.

Uz prijavu iz prethodnog stava poslodavac podnosi:

- dokaz o registraciji i

- izveštaj nadležne banke koja obavlja poslove platnog prometa o solventnosti (potvrda o prometu na tekućem računu) korisnika sredstava za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev,

- kratak opis poslova radnog mesta koje popunjava i potrebne stručne spreme.

Član 9

Poslodavcu koji je podneo prijavu iz prethodnog člana ove odluke, Uprava stavlja na uvid evidentirane podatke iz člana 7. ove odluke.

Član 10

Na osnovu izvršenog uvida u evidentirane podatke iz člana 7. ove odluke, poslodavac može zaključiti ugovor o radu sa nezaposlenom trudnicom na neodređeno vreme.

Član 11

Sa poslodavcem koji je zaključio ugovor o radu sa trudnicom i dostavio primerak tog ugovora i kopiju prijave na obavezno socijalno osiguranje zaposlene trudnice upravi nadležnoj za poslove socijalne zaštite, Grad Niš zaključuje ugovor kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša" a primenjivaće se od 01.01.2010. godine.

Član 13

Obavezuje se uprava nadležna za poslove socijalne zaštite da prilikom realizacije ove odluke, podnosi kvartalne izveštaje Gradskom veću Grada Niša.