ODLUKA
O OSNIVANJU FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 26/2009)

Član 1

Ovom Odlukom osniva se Fond za zaštitu životne sredine Grada Subotice (u daljem tekstu: Fond).

Fond se osniva kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora budžeta Grada Subotice (u daljem tekstu: budžet) kako bi se pojedini budžetski prihodi i rashodi u oblasti zaštite životne sredine vodili odvojeno, radi ostvarivanja ciljeva predviđenih zakonom i drugim propisima i aktima.

Član 2

Fond se osniva radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite životne sredine predviđenih zakonom i drugim propisima, odnosno opštim i drugim aktima lokalne samouprave.

Član 3

Fond se osniva na neodređeno vreme.

Član 4

Fond se finansira iz:

1) aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta za tekuću godinu;

2) namenskih prihoda budžeta, koji su definisani kao namenski prihodi budžetskog fonda, i to:

a) dela sredstava ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine,

b) dela sredstava ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine u područjima od posebnog državnog interesa u oblasti zaštite životne sredine i

c) naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine,

3) prihoda koji proističu iz upravljanja likvidnim sredstvima Fonda;

4) iz drugih sredstava u skladu sa zakonom.

Član 5

Obaveze Fonda izmiruju se iz sredstava Fonda.

Član 6

Sredstva Fonda koriste se namenski za finansiranje utvrđenog Programa korišćenja sredstava koji je donet od strane Skupštine grada Subotice nakon pribavljene saglasnosti Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja na Predlog programa.

Član 7

Izveštaj o korišćenju sredstava ostvarenih po osnovu naknada iz člana 4. stav 1. tačka 2) ove Odluke dostavlja se ministarstvu nadležnom za poslove životne sredine najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu, odnosno na zahtev ministarstva.

Član 8

Fondom upravlja služba Gradske uprave nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 9

Po ukidanju Fonda, prava i obaveze Fonda preuzima služba Gradske uprave nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Član 10

Plaćanje na teret Fonda vrši se do nivoa sredstava raspoloživih u Fondu, a obaveze se preuzimaju u okviru realno planiranih prihoda Fonda.

Na kraju tekuće godine neiskorišćena sredstva sa računa Fonda prenose se u narednu godinu.

Član 11

Stručne, administrativno-tehničke i druge poslove za potrebe Fonda obavljaju služba Gradske uprave nadležna za poslove zaštite životne sredine i služba Gradske uprave nadležna za finansijske poslove.

Član 12

Otvaranje ovog Fonda kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, izvršiće Služba za finansije gradske uprave na osnovu posebnog rešenja Gradonačelnika.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se od 1. januara 2010. godine.