ODLUKA

O UTVRĐIVANJU OSNOVICE, STOPE, NAČINU I ROKOVIMA PLAĆANJA ČLANARINE REGIONALNOJ PRIVREDNOJ KOMORI LESKOVAC U 2010. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 1/2010)

Član 1

Članovi Regionalne privredne komore Leskovac (u daljem tekstu: Komora) - preduzeća, preduzetnici, zanatske, ugostiteljske, trgovinske i druge radnje članovi opštih udruženja preduzetnika - samostalnih privrednika, banke, zajednice osiguranja imovine i lica i njihove poslovne jedinice, zemljoradničke, potrošačke i druge zadruge i drugi oblici organizovanja koji obavljaju privrednu delatnost na području Komore Leskovac, kao i delovi organizacija koji obavljaju privrednu delatnost i stiču dohodak na području Komore, a sedište organizacije u čijem su sastavu je van tog područja, obračunavaju i plaćaju članarinu Komori u visini od 0,34% od utvrđene osnovice, s tim da obračunati i uplaćeni iznos ne može biti manji od 600,00 dinara.

Član 2

Opšta i specijalizovana Udruženja kao kolektivni članovi Komore obavezni su da plaćaju članarinu (doprinos) u paušalnom iznosu od 24.000,00 dinara u četiri jednake rate do 31. decembra 2010. godine.

Ukoliko Opšte udruženje izvrši uplatu celokupne članarine do 31. marta 2010. godine ista će iznositi 18.000,00 dinara.

Član 3

Osnovica za obračunavanje i plaćanje članarine Komori je ostvarena i isplaćena bruto zarada radnika članica Komore, bez umanjenja osnovice po osnovu oslobađanja i olakšica, a obračunati i isplaćeni iznos članarine Komori, tereti sredstva poslodavca.

Članarina iz člana 1. ove odluke uplaćuje se na tekuće račune Regionalne privredne komore Leskovac broj: 180-7161210003279-59 kod ALPHA BANKE AD Beograd, 245-0044132101096-17 kod PB Agrobanke AD Beograd i 115-17071-67 kod KBC banke na dan isplate zarada i uplate poreza i doprinosa iz zarada.

Član 4

Članovi Komore iz člana 1. ove odluke obračunavaju i plaćaju članarinu Komori prilikom svake isplate zarada zaposlenih.

Član Komore daje nalog za prenos sredstava i visini obračunate članarine, poslovnoj banci kod koje ima tekući račun sa kojeg je izvršena isplata zarada.

Ukoliko član Komore vrši isplatu zarada sa više tekućih računa, dužan je da izda nalog za prenos sredstava saglasno obračunatim i isplaćenim zaradama sa tog tekućeg računa.

Poslovna banka kod koje član Komore vrši isplatu zarada, izvršiće saglasno članu 9. stav 6. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/2002 i 5/03 i "Službeni glasnik RS", br. 43/04 i 62/06) isplatu zarada uz podnošenje naloga za plaćanje članarine Regionalnoj privrednoj komori Leskovac saglasno ovoj odluci.

Član 5

Kontrola obračuna i plaćanja članarine (doprinosa) Komori vrši se u skladu sa zakonom.

Ako obveznik članarine (doprinosa) blagovremeno ne plaća doprinos, u roku određenom ovom odlukom, Komora će fakturisati iznos koji obveznik članarine (doprinosa) duguje, uvećan za stopu rasta cena na malo.

Član 6

Ovlašćuje se Upravni odbor Komore da, po potrebi, donosi odluke i daje bliža objašnjenja za sprovođenje pojedinih odredaba ove odluke.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu narednog dana po objavljivanju u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2010. godine.