VIZIJA
GRADA VALJEVA 2020.

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 13/2009)

Član 1

Donosi se Vizija grada Valjeva 2020. koju je pripremio Projektni tim za sprovođenje projekta.

Član 2

Ovu Viziju objaviti u "Službenom glasniku grada Valjeva".

* * *

VIZIJA GRADA VALJEVA 2020.

Valjevo je zajednica ravnopravnih građana, zainteresovanih za svoj život i za život budućih naraštaja, zajednica posvećena održivom razvoju. Zajednica određena kulturnom tradicijom, porodičnim vezama, solidarnošću, ličnom i zajedničkom inicijativom i ličnom odgovornošću. Valjevo je otvorena zajednica za sve ljude, ideje i različita mišljenja. To je zajednica aktivnih građana uključenih u život grada.

Valjevo je važan i dinamičan industrijski, saobraćajni, turistički i kulturni centar ovog dela Srbije.

Valjevo je grad znanja, u kojem se stiču i koriste nova znanja i nove tehnologije, grad preduzetništva, čistih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Valjevo je grad sigurnog življenja. Svoje programe razvoja planira u skladu sa principima ljudskih i manjinskih prava, zdravlja i životne sredine.

Lokalna uprava je moderan, kvalitetan servis građanima, ona je pokretačka snaga lokalnog ekonomskog, društvenog i socijalnog razvoja.

Valjevo je grad Izvodivosti, Održivosti, Javnosti.

Ekonomija

Članstvo Srbije u Evropskoj Uniji u osnovi opredeljuje razvoj i kretanje valjevske ekonomije. Valjevo koristi sve prednosti tog članstva, ali i sopstvenu tradiciju, položaj i prirodne resurse. Valjevska privreda ima značajan udeo u srpskoj ekonomiji. Proizvodi i usluge valjevskih preduzeća dosežu do najzahtevnijih tržišta sveta. Valjevo je kao privredni centar lider u regionalnoj ekonomskoj saradnji sa susednim državama.

Gradska uprava podstiče i ohrabruje investitore, polazeći od potrebe da se uposli stanovništvo i stekne ekonomska korist za lokalnu zajednicu. Pritom, gradska uprava vodi računa, u meri u kojoj na to može da utiče, da se proizvodnim procesom ne ugrožava okolina, a da se izborom i primenom novih znanja i tehnoloških rešenja obezbedi održivi razvoj lokalne zajednice.

Gradska uprava i komunalna preduzeća neguju partnerski odnos prema investitorima. Osnovni cilj je da se zadrže stari i obezbede novi investitori. Stvorena je atmosfera obostrane odgovornosti i poverenja. Rezultat toga su društveno odgovorna preduzeća.

Valjevo - mesto sa povoljnim poslovnim okruženjem

Valjevo je privlačno mesto za strane i domaće investicije, mesto podrške postojećoj privredi, preduzetništvu i započinjanju novih poslova. Grad je prepoznatljiv na tržištu i stvorio je željeni imidž.

Nosilac privrednog razvoja su mala i srednja preduzeća koja su snažni generatori inovacionih procesa i najvažniji kreatori novih radnih mesta. Posebno se podržavaju novonastala mala preduzeća i preduzetnici u prvim godinama njihovog rasta i razvoja.

Lokalna samouprava aktivno učestvuje u privrednom životu grada i stvara okruženje koje pogoduje otvaranju novih radnih mesta i unapređenju lokalne ekonomije koristeći prednosti sopstvene tradicije, položaja i prirodnih resursa. U naporima da stvori konkurentne uslove za nove investicije, lokalna samouprava razvija poslovnu klimu obezbeđujući pored različitih oblika finansijskih olakšica, infrastrukturno opremljeno zemljište spremno za industrijsku izgradnju, ulaganje u putnu infrastrukturu, komunalno opremanje industrijskih i preduzetničkih zona, povoljnu cenu zemljišta, kao i reformisanu gradsku administraciju, što čini lokalnu zajednicu privlačnom za investitore. Jasno se stavlja do znanja lokalnoj poslovnoj zajednici da lokalna samouprava ceni njen doprinos u razvoju lokalne ekonomije, zapošljavanja i smanjenju siromaštva. Neguje se partnerski odnos prema poslovnoj zajednici.

Javni i privatni sektor udružuju resurse i stručna znanja, kako bi se, kroz adekvatnu raspodelu sredstava, rizika i koristi (profita), zadovoljile javne potrebe.

Postoji sklad između ponude i potražnje, između potencijalnih partnera, poslovne zajednice i obrazovnih institucija i odgovarajućih obrazovnih programa, kao i između potreba rastuće privrede i postojeće radne snage.

Podržavaju se tehnologije koje ne ugrožavaju okolinu i primenjuju se nova znanja i tehnološka rešenja koja obezbeđuju održivi razvoj lokalne zajednice.

Stvoreni su uslovi za organizovano i veće korišćenje obnovljivih izvora energije i mera energetske efikasnosti, odnosno investiranje u obnovljive izvore energije i mere energetske efikasnosti. Razvijaju se i uvode nova znanja, metode, uređaji i tehnologije koje doprinose racionalnom korišćenju energije, kao i korišćenju lokalnih energetskih izvora i obnovljivih izvora, čime se doprinosi smanjenju specifične potrošnje energije i poboljšanju zaštite okoline.

Uvođenjem tržišnih principa prilikom ulaganja u javnu infrastrukturu planska infrastruktura je prilagođena potrebama lokalne privrede. Dobra saobraćajna, komunalna i informatička infrastruktura doprinose uspehu lokalnih preduzeća. Cene javnih usluga su javno dostupne i nisu podložne čestim promenama.

Poljoprivreda i selo

U 2020. godini Valjevo će biti grad u kojem je poljoprivreda održivi i profitabilni deo privrede.

Nove zadruge su nosioci razvoja proizvodnje i dobijaju podršku od lokalne uprave. Poljoprivredni proizvođači su preduzetnički orijentisani, obrazovani ljudi. Zahvaljujući ljudskim resursima i zadrugama, paleta prehrambenih proizvoda je proširena u skladu sa zahtevima tržišta, prinosi su viši, proizvodi se organska hrana, neki proizvodi su zaštićeni, neki proizvodi nalaze direktan plasman na novim tržištima, direktno se plasiraju potrošačima, restoranima ili izvoze.

Život u selima je ekonomski isplativ i nudi izuzetan kvalitet kao i podršku za proizvođače u njihove porodice. Najnovije tehnologije i informacioni sistemi su dostupni u selima. Škole su vrhunski opremljene, domaćinstva imaju pristup brzom internetu, transportna infrastruktura zadovoljava potrebe građana na selu. Relevantne informacije o trendovima, aktuelnim programima, tehnologijama i izvorima finansiranja su trenutno dostupne svakom poljoprivrednom gazdinstvu. Kvalitet života u selima omogućava dodatne profitabilne aktivnosti kao što su seoski turizam, ugostiteljstvo, lov i ribolov, izleti i programi upoznavanja sa divljim živim svetom, rekreativne sportske aktivnosti, tako da sela imaju razvijene programe i centre za dodatne aktivnosti.

Valjevo - turistički centar Srbije

Zahvaljujući prirodnim uslovima, bogatoj istoriji, kulturnoj i duhovnoj baštini Valjevo razvija planinski, sportsko-rekreativni, kulturni, verski, kongresni, lovni i seoski turizam. U razvoj turizma, koji je postao značajna grana valjevske privrede, uključeni su kao partneri javni i privatni sektor i nevladine organizacije.

Postojeća infrastruktura se unapređuje i razvoj turizma u ekološkom okruženju se zasniva na principima pune zaštite životne sredine. Mreža puteva uključujući biciklističke, pešačke i rekreativne staze, kao i uređeni prostori za pojedine sportove: skijanje, golf, plivanje itd. privlače sve više korisnika i posetilaca sa svih strana.

Ugostiteljski i objekti za smeštaj gostiju nude usluge visokog kvaliteta. Pored toga, turistička ponuda je obogaćena pratećim sadržajima.

Kroz turističku ponudu grada Valjeva, znatan udeo stanovništva je uposlen u oblastima saobraćaja, trgovine, u ustanovama kulture, u organizacijama koje nude zabavne sadržaje i u sektoru ličnih usluga.

Valjevo i okolina su postali omiljene turističke destinacije za posetioce iz Srbije i sveta.

Društveni razvoj

Valjevo - grad aktivnih građana

Valjevo je stvorilo uslove za razvoj humanih, radnih, slobodnih i odgovornih ljudi koji aktivno učestvuju u preduzetništvu, ekonomskom, društvenom životu, kulturnom i umetničkom stvaralaštvu. U Valjevu je razvijen pozitivan odnos prema zajednici; ceni se zajedništvo, utemeljen je duh volonterizma. Građani uočavaju i visoko cene što je u njihovoj zajednici stručnost odvojena od politike.

Valjevo - grad zaposlenih

U saradnji sa različitim institucijama koje se bave obrazovanjem (formalnim i neformalnim), i sa poslovnim sektorom, lokalna zajednica obezbeđuje jednakost u mogućnostima zapošljavanja za sve.

Detaljnom i stalnom analizom zahteva i trendova na tržištu rada o potrebama potencijalnih investitora i privrednika za radnom snagom, kreiraju se i realizuju programi stručnog usavršavanja, standardizacija obuke i sertifikacija znanja i veština u skladu sa standardima EU.

Valjevo obezbeđuje finansijske podsticaje za zapošljavanje.

Investiranjem u razvoj ljudskih resursa kroz odgovarajuću i ekonomski isplativu obuku, namenjenu zaposlenima i nezaposlenima, grad Valjevo dobija stručnu i konkurentnu radnu snagu koju karakterišu: znanje, rad, motivacija, inventivnost, preduzimljivost i zadovoljstvo.

Valjevo stvara uslove za smanjenje "odliva mozgova" i motiviše mlade najtalentovanije, najobrazovanije stručnjake i istraživače na stručno usavršavanje u inostranstvu sa ciljem da stečeno znanje i iskustvo primene u svom gradu.

Valjevo - grad obrazovanja

Valjevo obezbeđuje uslove i afirmativne akcije za doživotno učenje i razvijanje sposobnosti svih građana. Omogućava pismenost za sve.

Omogućava obrazovanje potrebno za kvalitetan život.

Pomaže mladima da postignu svoj pun potencijal u toku školovanja i podstiče ih na dalje školovanje izgrađenim sistemom materijalne podrške posebnim grupama učenika i studenata (darovitim učenicima i studentima sa natprosečnim rezultatima, kao i učenicima i studentima lošeg materijalnog stanja).

Podstiče sve oblike alternativnog i kontinuiranog obrazovanja.

Valjevo pomaže rad gradskih centara za rad sa talentovanim učenicima i za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju.

Valjevo - grad kulture

Zahvaljujući dobro osmišljenoj kulturnoj politici, u Valjevu se ostvaruje sklad između izuzetnih kulturnih potencijala i bogate tradicije, naraslih potreba građana, kao i autentičnih kulturnih sadržaja koji su rezultat kreativnosti i stvaralaštva ovdašnjih kulturnih poslenika.

Mreža racionalno organizovanih i umetnički produktivnih institucija kulture, uspešno čuva i neguje kulturnu baštinu i identitet ovog dela Srbije, ali i osmišljava i realizuje mnoštvo originalnih, vrednih savremenih programa.

Poseban kvalitet čine tradicionalne gradske kulturne manifestacije, koje angažuju najbolje stvaraoce i privlače zavidan broj posetilaca iz grada, kao i cele zemlje.

Valjevo - grad uspešne socijalne politike

Valjevo ima, i kontinuirano primenjuje, razvijen plan za borbu protiv socijalne ugroženosti, kojim se smanjuje broj građana kojima je neophodna pomoć zajednice.

Socijalna politika i dalje je u funkciji smanjenja nejednakosti, ali sa merama koje za duži period treba da eliminišu uzroke koji dovode pojedinca ili grupe u ekonomsku zavisnost od drugih.

Lokalna uprava sa službama socijalne zaštite, nevladinim organizacijama i volonterima kontinuirano radi na obezbeđivanju dobrog kvaliteta i socijalno integrisanih uslova živoga i stanovanja.

Valjevo - grad zdravlja

Zdravlje je osnovni resurs ekonomskog i društvenog razvoja. Zdravstvene službe Valjeva su usmerene na prevenciju i unapređenje zdravlja kroz dobro organizovanu zdravstvenu zaštitu, stalno zdravstveno prosvećivanje građana, poboljšanje i unapređenje zaštite od rizika po javno zdravlje (aero zagađenje, duvan, alkohol, droga, nekvalitetna ishrana, malo fizičkih aktivnosti itd.). Pruža podršku za izbor zdravijih stilova života. Poboljšanjem ekonomskog stanja najsiromašnijih porodica, smanjen je uticaj siromaštva na zdravlje dece, mladih i starih osoba.

Veliki broj građana posebno mladih, bavi se sportom redovno. Grad ima široko razvijenu ponudu objekata i instalacija za sport i rekreaciju. Oni su pristupačni za sve jer grad vodi računa o materijalnim mogućnostima korisnika.

Dobro organizovanim kampanjama i akcijama poboljšan je kvalitet života osoba sa hroničnim bolestima i mentalnim oboljenjima. Valjevo je grad koji iskorenjuje predrasude.

Valjevo - bezbedan grad

Gradska uprava zajedno sa građanima stvara uslove i vodi odgovornu politiku u oblasti bezbednosti i zaštite grada i građana.

Gradske službe i državni organi nastoje da deluju preventivno. U slučaju neželjenih događaja, primarni ciljevi su zaštita zdravlja i životi građana. Preduzimaju se mere u cilju sprečavanja posledica koje mogu da izazovu prirodne nepogode ili moguće tehničko-tehnološke nesreće u industriji i saobraćaju. Na rešavanju problema antisocijalnog ponašanja zajednički rade specijalizovane institucije i nevladine organizacije.

Valjevo je grad sigurnog življenja. Zbog poboljšane sigurnosti poboljšan je i kvalitet života građana.

Valjevo je steklo imidž "mirnog grada" i privlačnog mesta za život i boravak ljudi koji ga pohode.

Valjevo - grad efikasne lokalne uprave

Lokalna uprava razvila je sledeće vrednosti:

- efektivnost i efikasnost (brzo, kvalitetno i ekonomično obavljanje poslova i zadataka),

- javnost (otvorenost za praćenje i kontrolu u svim segmentima funkcionisanja),

- participaciju (uticaj i učešće građana na odlučivanje i usluge u domenu lokalne uprave),

- poštovanje, zaštitu i ostvarenje ljudskih i manjinskih prava.

Lokalna uprava uživa poverenje građana, i svojim uslugama stoji im na raspolaganju.

Grad Valjevo je lokalna samouprava koja brzo, kvalitetno i ekonomično obavlja poslove i zadatke, uz poštovanje principa jednakosti i nediskriminacije, građanskog učešća i uključenosti, odgovornosti i vladavine zakona. Otvorena je za praćenje i kontrolu u svim segmentima funkcionisanja. Građani neposredno i aktivno učestvuju u razvoju lokalne samouprave.

Stvara uslove za ravnopravno informisanje svih građana i podržava profesionalan i odgovoran rad medija.

Napomene

Vizija grada Valjeva 2020. objavljena je u "Sl. glasniku grada Valjeva", br. 13/2009 - dodatak od 28. decembra 2009. godine.