ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 13/2009 i 1/2010 - ispr.)

Član 1

Ovom odlukom uvodi se boravišna taksa kao izvorni prihod grada Valjeva, utvrđuje se njena visina, oslobađanja od plaćanja takse, način i rokovi plaćanja.

Član 2

Boravišnu taksu plaća lice za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj izvan svog prebivališta.

Ugostiteljski objekat za smeštaj u smislu stava 1. ovog člana je: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, soba i drugi objekti za pružanje usluge smeštaja.

Član 3

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj na teritoriji grada Valjeva.

Član 4

Visina boravišne takse utvrđuje se taksenom tarifom koja je sastavni deo ove odluke.

Boravišna taksa ne može se naplatiti u iznosu većem ili manjem od propisanog.

Član 5

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciji od strane nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskim objektima za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 6

Naplatu boravišne takse vrše privredni subjekti koji pružaju uslugu smeštaja, kao i turističke organizacije, turističke agencije ili privredni subjekti preko kojih se pruža usluga smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Član 7

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 8

Davalac smeštaja je dužan da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, kao i da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse, u skladu sa članom 5. ove odluke.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu u korist računa budžeta grada Valjeva.

Član 10

Sredstva od naplaćene boravišne takse prihod su budžeta grada Valjeva i koriste se za obezbeđivanje informativno - propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informativnih centara.

Član 11

Redovnost naplate boravišne takse prati Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove, Odeljenje za inspekcijske poslove.

Član 12

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredni subjekt koji pruža usluge smeštaja ako:

1. boravišnu taksu naplati u iznosu većem ili manjem od propisanog (član 4. stav 2. ove odluke);

2. ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja (član 6. stav 2. ove odluke);

3. u računu posebno ne iskaže iznos boravišne takse ili ne navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse (član 8. ove odluke);

4. sredstva od naplaćene boravišne takse ne uplati u skladu sa članom 9. ove odluke.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj turistička organizacija, turistička agencija ili privredni subjekt preko kojih se pruža usluga smeštaja ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice u privrednom subjektu, turističkoj organizaciji i turističkoj agenciji koje učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 2/02, 4/03, 1/06, 11/07 i "Službeni glasnik grada Valjeva", broj 26/08).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

 

TAKSENA TARIFA BORAVIŠNE TAKSE

u dinarima

Tarifni broj 1

1. Za boravak u ugostiteljskim objektima za smeštaj u naseljenom mestu Divčibare

69,00

Tarifni broj 2

1. Za boravak u ugostiteljskim objektima za smeštaj u naseljenom mestu Valjevo

57,00

Tarifni broj 3

1. Za boravak u ugostiteljskim objektima za smeštaj u ostalim naseljenim mestima grada Valjeva

35,00