ODLUKA

O BOJI I NAČINU OZNAČAVANJA VOZILA I OPREMI KOMUNALNE POLICIJE

("Sl. list grada Niša", br. 91/2009)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se boja i način označavanja vozila komunalne policije, oprema vozila i druga oprema koju koriste komunalni policajci.

Član 2

Vozila u smislu ove odluke jesu službena motorna vozila, propisno obojena, označena i opremljena za održavanje komunalnog reda i obavljanje drugih poslova iz delokruga komunalne policije.

BOJE I OZNAKE VOZILA

Član 3

Osnovna boja vozila komunalne policije je bela.

Član 4

Oznake vozila komunalne policije čini:

1) grb Grada Niša visine najmanje 200 mm na prednjem delu bočnih stranica vozila, odnosno visine najmanje 350 mm na prednjem poklopcu vozila;

2) natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima svetloplave boje iza grba Grada, u visini prednjih vrata, odnosno prve kabine vozila;

3) natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima svetloplave boje na prednjem poklopcu vozila ispod grba Grada, kao i na zadnjoj strani iznad registarske tablice.

Oznake iz stava 1. ovog člana moraju biti izrađene tako da reflektuju svetlost.

OPREMA VOZILA

Član 5

Opremu vozila komunalne policije čini:

1) svetlosna signalizacija ugrađena na najvišem delu vozila u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sastoji od jednog ili dva žuta rotirajuća svetla ili od dva izvora trepćućeg svetla žute boje integrisana u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "KOMUNALNA POLICIJA" i koja može biti opremljena i uređajem s mogućnošću ispisivanja naređenja;

2) ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina sa mikrofonskom kombinacijom;

3) ugrađen kolski radio uređaj za prijem i predaju na frekvencijama koje koristi komunalna policija.

Član 6

Vozila komunalne policije, pored opreme utvrđene ovom odlukom, moraju imati opremu utvrđenu propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, a mogu imati i dodatnu opremu i uređaje saglasno njihovoj nameni.

OPREMA KOMUNALNIH POLICAJACA

Član 7

Pored uniforme i sredstava prinude, odnosno službene palice i sredstava za vezivanje, komunalno-policijsku opremu čine:

1) tablice "stop komunalna policija"

2) pištaljke

3) baterijske lampe

4) foto-video oprema

5) uređaji za audio-video digitalno snimanje, obradu i čuvanje podataka

6) detektori metala - ručni, za nadzor prolaska lica i za pregled terena

7) lični dozimetri za merenje jonizujućih zračenja

8) dvogledi

9) uređaji za detekciju prisustva ugljen-dioksida

10) elektronski laserski uređaji za merenje udaljenosti

11) GPS ručni elektronski uređaj za orijentaciju i navigaciju.

Načelnik komunalne policije može naložiti da se izvrši nabavka, odnosno da se organizacione jedinice komunalne policije zaduže i drugom opremom, ukoliko oceni da je ona neophodna za obavljanje poslova iz delokruga komunalne policije.

Član 8

Opremu komunalne policije čine i:

1) radio uređaji i njihovi dodaci;

2) računarski sistemi sa opremom, mrežna oprema i pripadajući komunikacijski uređaji i sigurnosni sistemi sa odgovarajućim hardverskim i softverskim komponentama;

3) oprema za zaštitu podataka, kao i druga neophodna prateća oprema koja se može nabaviti, odnosno zadužiti pod uslovima i na način iz člana 7. stav 2. ove odluke.

Član 9

Opremu iz člana 7. i 8. ove odluke, po nalogu načelnika komunalne policije zadužuju organizacione jedinice komunalne policije, a mogu je zadužiti i komunalni policajci lično.

Član 10

Komunalna policija vodi evidenciju o zaduženju opremom organizacionih jedinica i ličnom zaduženju opremom komunalnih policajaca, u skladu sa propisima o materijalno-finansijskom poslovanju.

Podaci iz evidencije iz stava 1. ovog člana i dokumenti koji sadrže podatke o zaduženju opremom označavaju se na propisan način oznakom tajnosti.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".