ODLUKA

O ORGANIZACIJI I NAČINU OBAVLJANJA JAVNOG PREVOZA I PREVOZA ZA SOPSTVENE POTREBE LICA I STVARI NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 33/2009)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se i obezbeđuje organizacija, način i bliži uslovi za obavljanje javnog prevoza i prevoza za sopstvene potrebe lica i stvari na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Javni prevoz putnika i stvari na teritoriji grada Vranja može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik, registrovano za obavljanje te vrste prevoza, i ako ispunjava uslove utvrđenim zakonom, ovom Odlukom i opštim uslovima prevoza.

Prevoz za sopstvene potrebe može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik i građanin koji ispunjava uslove utvrđene zakonom u pogledu opremljenosti i obezbeđenja odgovarajućeg parking prostora za vozila, osim za putničke automobile.

Opšte uslove prevoza utvrđuje Privredna komora Republike Srbije.

Prevoznik je dužan da, na zahtev korisnika prevoza, omogući uvid u opšte uslove prevoza.

Član 3

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz putnika i stvari i prevoz za sopstvene potrebe, osim putničkog automobila kojim se obavlja auto-taksi prevoz, kao i putničkog automobila u svojini građanina kojim građanin vrši prevoz za sopstvene potrebe, mora se nalaziti putni nalog popunjen na propisani način, overen i potpisan od strane ovlašćenog lica i lica odgovornog za kontrolu tehničke ispravnosti vozila.

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz putnika i stvari i prevoz za sopstvene potrebe, mora se nalaziti akt kojim se utvrđuje ispunjenost uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza putnika i stvari za sve vreme obavljanja prevoza.

U vozilu kojim se obavlja javni prevoz stvari mora se, za sve vreme prevoza, nalaziti tovarni list, odnosno drugi dokument (otpremnica i sl.) koji sadrži sve podatke kao i tovarni list.

Član 4

Vozilo kojim se obavlja javni prevoz putnika i stvari i prevoz za sopstvene potrebe, osim putničkog automobila kojim građanin vrši prevoz za sopstvene potrebe, mora imati na bočnim stranama ispisanu firmu, odnosno naziv vlasnika vozila.

Firma, odnosno naziv vlasnika vozila, mora biti ispisan slovima visine najmanje 10 cm i bojom koja se bitno razlikuje od osnovne boje vozila.

Član 5

Javni prevoz putnika i stvari na teritoriji grada Vranja može se obavljati kao linijski (u daljem tekstu: lokalni linijski prevoz) i vanlinijski prevoz putnika i stvari.

II LOKALNI LINIJSKI PREVOZ

Član 6

Lokalni linijski prevoz putnika obavlja se kao:

1) gradski prevoz - na teritoriji grada, odnosno naseljenog mesta i

2) prigradski prevoz - između dva ili više naseljenih mesta na teritoriji grada Vranja.

Član 7

Lokalni linijski prevoz putnika može obavljati privredno društvo ili drugo pravno lice (u daljem tekstu: prevoznik) koje ispunjava sledeće uslove:

1) da je registrovano za obavljanje te vrste prevoza;

2) da je sedište prevoznika ili poslovne, odnosno organizacione jedinice prevoznika na teritoriji grada Vranja;

3) da je vlasnik najmanje tri registrovana autobusa za prevoz putnika;

4) da ima obezbeđen parking prostor za sva vozila kojim obavlja prevoz;

5) da ispunjava i druge uslove propisane Zakonom u pogledu opremljenosti, kao i obezbeđenja odgovarajućih kadrova koji vrše poslove redovnog održavanja vozila i kontrolu njihove tehničke ispravnosti.

Član 8

Lokalni linijski prevoz putnika obavlja se autobusima i drugim motornim vozilima namenjenim za tu vrstu prevoza.

Vozila iz stava 1. ovog člana moraju ispunjavati tehničke i druge uslove propisane zakonom i ovom Odlukom.

Član 9

Obavljanje komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika poverava se privrednom društvu ili drugom pravnom licu (prevozniku), pod uslovima propisanim zakonom i propisima Grada Vranja, na osnovu javnog konkursa.

Lokalni linijski prevoz putnika na pojedinim linijama mogu da obavljaju dva ili više prevoznika.

Skupština Grada, posebnom odlukom, propisuje uslove i način poveravanja obavljanja lokalnog linijskog prevoza na osnovu javnog konkursa, a naročito uslove i način sprovođenja javnog konkursa, pitanja koja se obavezno regulišu ugovorom, gradski organ koji u ime Grada zaključuje ugovor, vreme na koje se zaključuje ugovor, uslove i postupak raskida ugovora pre isteka vremena na koje je zaključen i prava i obaveze koje iz toga proisteknu.

Aktom iz stava 3. ovog člana određuje se i način kontrole u obavljanju lokalnog linijskog prevoza i određuje se gradski organ koji će se starati o obezbeđivanju ugovorom preuzetih obaveza.

1. Uređenje vozila

Član 10

Vozila u lokalnom gradskom i prigradskom prevozu moraju biti jednoobrazna, čista i provetrena pre uključivanja na liniju.

U zimskom periodu, u danima kada je spoljna temperatura niža od plus 5oC, vozilo pre izlaska na liniju, i u toku rada, mora biti zagrejano.

Za vreme stajanja na početnoj i krajnjoj stanici, a pre ulaska putnika u vozilo, posada vozila je dužna da pregleda vozilo i utvrdi njegovu tehničku ispravnost.

Član 11

U vozilu, u lokalnom linijskom prevozu, mora se nalaziti:

1) opšti uslovi prevoza;

2) važeći red vožnje, odnosno fotokopija važećeg reda vožnje, overena pečatom i potpisom ovlašćenog lica prevoznika;

3) važeći i overen cenovnik i

4) istaknut naziv linije sa naznačenjem najmanje jednog usputnog stajališta, u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla i sa strane, pored ulaznih vrata.

2. Određivanje i održavanje linija

Član 12

Javni prevoz putnika u lokalnom linijskom prevozu vrši se radi zadovoljenja potreba građana i to:

1) stalnim linijama, na kojima se prevoz vrši u toku cele godine;

2) sezonskim linijama, na kojima se prevoz vrši u određenom periodu godine (školske linije, izletničke i sl.) i

3) vanredni prevoz, koji se vrši u posebnim prilikama, kao što su sportske manifestacije, sajmovi i sl.

Član 13

Stalne i sezonske linije u lokalnom linijskom prevozu otvara i održava prevoznik.

Program razvoja lokalnog linijskog prevoza donosi prevoznik na osnovu stvarnih potreba korisnika prevoza i ekonomskih uslova.

3. Red vožnje i naknada za prevoz

Član 14

Red vožnje i cenu prevoza utvrđuje prevoznik.

Ukoliko je za utvrđivanje cene prevoza u smislu zakona potrebna saglasnost nadležnog organa, pre primene cene, prevoznik je dužan da pribavi navedenu saglasnost na cenu prevoza.

Redom vožnje obezbeđuje se da najkraće vreme vožnje na liniji odgovara dozvoljenoj brzini i gustini saobraćaja na putu.

Red vožnje sadrži: naziv prevoznika, naziv linije, bliže određeni pravac, broj polazaka na liniji, vrstu linija (stalna ili sezonska), polaznu i krajnju stanicu, redosled stanica i stajališta i njihovu udaljenost od polazne stanice, prema daljinaru sastavljenom na osnovu podataka prevoznika, vreme polaska i dolaska za svaku stanicu i stajalište, razdoblje u kome se vrši prevoz i rok važenja reda vožnje.

Član 15

Uz zahtev za registraciju i overu reda vožnje u linijskom prevozu, prevoznik prilaže rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata koji vodi Agencija za privredne registre, red vožnje i dokaz o ispunjenosti zakonskih uslova i uslova iz ove odluke.

Član 16

Registraciju i overu reda vožnje za linijski prevoz putnika u gradskom i prigradskom prevozu vrši Sekretarijat za finansije privredu Gradske uprave Grada Vranja (u daljem tekstu: Sekretarijat za finansije i privredu) upisom u registar redova vožnje, sa rokom važenja od godinu dana.

Član 17

Prevoznik može otpočeti i obavljati lokalni linijski prevoz ako ima registrovan i overen red vožnje i dokaz o ispravnosti vozila.

O početku obavljanja lokalnog linijskog prevoza, prevoznik obaveštava korisnike prevoza putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način.

Član 18

Prevoznik je dužan da se pridržava registrovanog i overenog reda vožnje.

Za prevoz u lokalnom linijskom prevozu, na određenim polascima, prevoznik može uključiti veći broj vozila ako za to postoje opravdane potrebe.

Izuzetno, u toku važenja reda vožnje, lokalni linijski prevoz može se privremeno obustaviti ili izmeniti, u slučajevima utvrđenim zakonom.

Prevoznik je dužan da pre početka obustave ili izmene prevoza u slučajevima utvrđenim zakonom, preko sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način, obavesti gradsku saobraćajnu inspekciju, Sekretarijat za finansije i privredu i korisnike prevoza.

Član 19

Red vožnje, odnosno polazak iz reda vožnje brisaće se iz registra u slučajevima utvrđenim zakonom.

Brisanje reda vožnje, odnosno polazaka, iz registra, u slučajevima utvrđenim zakonom, vrši organ nadležan za registraciju i overu reda vožnje.

Prevoznik, kome je brisan red vožnje, odnosno polazak iz registrovanog reda vožnje, u slučajevima utvrđenim zakonom, ne može na toj relaciji u sledeća dva registraciona roka registrovati redove vožnje sa većim brojem polazaka od broja polazaka koje je imao po izvršenom brisanju.

Član 20

Prevoznik može prestati sa obavljanjem lokalnog linijskog prevoza pod uslovom da je odjavio red vožnje, odnosno polazak iz registrovanog reda vožnje, organu nadležnom za registraciju i overu reda vožnje, najkasnije 30 dana pre prestanka obavljanje prevoza i da je u istom roku, preko sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način, najavio prestanak obavljanja lokalnog linijskog prevoza.

Prevoznik, koji je odjavio red vožnje u smislu stava 1. ovog člana, ne može na toj relaciji u sledeća dva registraciona roka registrovati redove vožnje sa većim brojem polazaka od broja polazaka koje ima po izvršenoj odjavi.

4. Red na stajalištima i u vozilu

Član 21

Prijem putnika u vozilo i njihovo iskrcavanje u lokalnom linijskom prevozu vrši se na autobuskim stanicama i stajalištima, upisanih u redu vožnje.

Stajališta u lokalnom linijskom prevozu su unapred utvrđena i obeležena mesta, koja moraju imati odgovarajuću saobraćajnu površinu za pristupanje vozila i površinu za bezbedan ulazak i izlazak putnika iz vozila.

Stajališta moraju da ispunjavaju saobraćajne uslove u pogledu bezbednosti saobraćaja i bezbedan prilazak putnika.

Na javnom putu izvan naseljenih mesta, kao i u naseljenom mestu, stajališta moraju biti izgrađena van kolovoza u niši.

Stajališta u niši sa savremenim kolovoznim zastorom, kao i privremena stajališta na kolovozu (na mestima gde nisu izgrađene niše) obeležavaju se žutom bojom i oznakom "BUS".

Površina koja se koristi za ulazak i izlazak putnika iz vozila mora biti izgrađena van kolovoza.

Član 22

Stajalište mora biti vidno obeleženo stajališnim oznakama, a može da sadrži i naziv i sedište prevoznika.

Stajališne oznake mogu da sadrže i druge podatke u cilju boljeg informisanja putnika.

Na važnim saobraćajnim mestima postavljaju se informativni panoi koji sadrže: plan mrežne linije, izvod iz reda vožnje sa polaskom i intervalima između polazaka i druge podatke od interesa za bolje informisanje putnika.

O ostavljanju i redovnom održavanju stajališnih oznaka i informativnih panoa stara se prevoznik.

Član 23

Stajališta na linijama na kojima je interval između polazaka duži od 15 minuta i stajališta na mestima sa velikom frekvencijom putnika moraju imati nadstrešnice ili čekaonice radi zaštite putnika od vremenskih nepogoda.

Nadstrešnice i čekaonice mogu se postavljati i na drugim stajalištima.

U skladu sa dinamikom, utvrđenom planom razvoja lokalnog linijskog prevoza, Javno preduzeće "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" izgrađuje i uređuje stajališta, nadstrešnice i čekaonice.

Član 24

Na krajnjim tačkama, linija treba da ima izgrađenu okretnicu koja isključivo služi za saobraćaj i vozila u lokalnom linijskom saobraćaju, radi promene smera kretanja.

Član 25

Posadu vozila čine vozač, ili vozač i kondukter, u zavisnosti od načina organizovanja naplate u vozilu.

Posada vozila dužna je da za vreme rada nosi radno odelo u skladu sa pravilnikom prevoznika i da se prema putnicima pristojno ophodi.

Radno odelo za vreme rada mora nositi i kontrolno osoblje prevoznika koje vrši prevoz putnika.

Član 26

Vozač je dužan da staje vozilom na svim stajalištima, upisanim u redu vožnje.

Pre zaustavljanja vozila na stajalištu, kondukter objavljuje naziv stajališta.

Ako u vozilu nema slobodnih mesta, posada vozila je dužna da istakne objavu da je vozilo popunjeno ili da to glasno objavi.

Posada vozila otvara ili zatvara vrata na vozilu i stara se o bezbednom ulaženju i izlaženju putnika iz vozila.

Signale za polazak i zaustavljanje vozila na stajalištima daje posada vozila, kao i otvaranje i zatvaranje vrata.

Vozač ne sme krenuti vozilom dok se ne uveri da su sva vrata zatvorena.

Dok je vozilo u pokretu vrata na vozilu moraju biti zatvorena.

Vozač ne sme napustiti vozilo dok ne prekine rad motora i izvrši bezbedno kočenje.

Član 27

Naknadu za prevoz i druge usluge prevoza utvrđuje prevoznik u skladu sa zakonskim propisima.

Pri ukrcavanju u vozilo putnik je dužan da kupi voznu kartu, ili ukoliko je korisnik pretplatne karte da istu poništi za odgovarajuću vožnju kod službenog lica.

Na zahtev ovlašćenog lica putnik je dužan da pokaže putnu ispravu.

Mere prema putniku, koji nema odgovarajuću voznu ispravu, preduzima prevoznik, u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Član 28

Prevoznik u lokalnom linijskom prevozu dužan je da izda voznu ispravu na osnovu koje putnik stiče pravo na prevoz, i ispravu za prevoz prtljaga, ukoliko se plaća posebna naknada za prevoz prtljaga.

Izdavanje voznih isprava i isprava za prevoz ručnog prtljaga vrši se na stanicama, stajalištima i u vozilu.

Putnici su dužni da pokažu voznu kartu, odnosno ispravu za prevoz ručnog prtljaga na zahtev ovlašćenog lica.

Putnik koji odbije da pokaže isprave iz prethodnog stava, dužan je da ovlašćenom licu pruži tačne podatke o svom identitetu.

Član 29

Prevoznik u lokalnom linijskom prevozu dužan je da primi svakog putnika i stvari, u granicama raspoloživih mesta za putnike, odnosno korisne nosivosti vozila.

Prevoznik je dužan da obezbedi prevoz ručnog prtljaga istovremeno sa prevozom putnika kome ručni prtljag pripada.

Šta se smatra ručnim prtljagom i za koji prtljag se plaća, odnosno ne plaća posebna naknada za prevoz, odlučuje prevoznik u skladu sa svojim pravilnikom.

Stvari koje se ne smatraju ručnim prtljagom ne mogu se smeštati u delu vozila za prevoz putnika.

Član 30

Putnici mogu ulaziti i izlaziti iz vozila samo kada je vozilo na stajalištu. U slučaju dužeg zastoja, posada vozila je dužna da obezbedi izlazak putnika i izvan stajališta.

Putnici ulaze i izlaze iz vozila na vrata označena kao ulazna, odnosno izlazna.

Prevoznik je dužan da u vozilu obeleži najmanje jedno slobodno mesto - sedište na svaka 25 sedišta, koje je namenjeno za kategoriju putnika koji imaju pravo prvenstva ulaska u vozilo i zauzimanja mesta za sedenje (invalidi, stare i bolesne osobe, trudnice, lica sa malom decom i sl.).

U slučaju prekida saobraćaja ili kvara na vozilu, putnici mogu izaći na mesto zaustavljanja, pod uslovom da ne ugrožavaju saobraćaj.

Prevoznik, koji vrši lokalni linijski prevoz, dužan je da obezbedi prevoz putnika i stvari, u slučaju kvara vozila, do mesta za koje je putnik platio kartu.

Član 31

Putnik koji ošteti ili zaprlja vozilo, dužan je da nadoknadi štetu po cenovniku prevoznika.

Ako putnik odbije da plati štetu dužan je da posadi vozila pruži tačne podatke o svom identitetu.

Član 32

Stvari nađene u vozilu i na stanici predaju se posadi vozila.

Za nađene stvari posada vozila će nalazaču izdati potvrdu u kojoj će naznačiti broj linije, broj vozila, vreme nalaženja i kratak opis nađenih stvari.

Ukoliko se vlasnik nađenih stvari ne pronađe za vreme vožnje, posada vozila će iste predati odgovarajućoj službi prevoznika, i to odmah po završetku vožnje.

Prevoznik je dužan da sa nađenim stvarima postupi u skladu sa uputstvom o postupku za nađene stvari.

Član 33

Zabranjeno je:

1) ulaziti u vozilo javnog saobraćaja u pijanom stanju ili sa prljavim odelom;

2) uvoditi u vozilo životinje;

3) unositi u vozilo oružje, osim lovačkog i sportskog oružja u futroli (zabrana iz tačke 3. ovog člana ne odnosi se na lica koja su posebnim propisima ovlašćena za nošenje oružja);

4) unositi u vozilo stvari koje mogu povrediti, oštetiti, uprljati ili uznemiravati putnike, ili oštetiti vozilo;

5) unositi u vozilo zapaljive ili eksplozivne materije;

6) uznemiravati putnike pevanjem, sviranjem, vikom i nepristojnim postupcima;

7) ometati članove posade vozila u vršenju službene dužnosti;

8) pušiti u vozilu;

9) bacati otpatke u vozilu i

10) ulaziti u vozilo u slučaju kada je posada vozila objavila da ne prima putnike.

Posada vozila je dužna da opomene putnika koji postupi suprotno odredbama stava 1. ovog člana.

Putnik koji i pored opomene izvrši neku od radnji iz stava 1. ovog člana biće udaljen iz vozila.

Službena lica policije dužna su da se odazovu pozivu posade vozila radi utvrđivanja identiteta lica u vozilu koje postupi suprotno odredbama stava 1. ovog člana.

III VANLINIJSKI PREVOZ

Član 34

Vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja se na osnovu pismenog ugovora zaključenog između prevoznika i korisnika prevoza kojim se utvrđuje naročito: relacija sa utvrđenim polazištem i odredištem, vreme obavljanja prevoza, cena prevoza, mesto ukrcavanja i iskrcavanja putnika, odnosno vreme utovara i istovara stvari.

U vanlinijskom prevozu putnika prevoznik može za jednu vožnju zaključiti samo jedan ugovor.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika u vanlinijskom prevozu vrši se samo na mestima koja su utvrđena ugovorom iz stava 1. ovog člana.

Ugovor na osnovu koga se obavlja vanlinijski prevoz putnika i stvari mora biti zaključen pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazištu.

U vanlinijskom prevozu putnika, osim vanlinijskog prevoza iz člana 34. ove odluke, prevoznik mora da ima dokaz o uplati cene vanlinijskog prevoza - vožnje, utvrđene ugovorom iz stava 1. ovog člana, za sve vreme obavljanja prevoza.

Član 35

Kao vanlinijski prevoz putnika smatra se i prevoz radnika iz mesta stanovanja na posao i sa posla, odnosno đaka i studenata iz mesta stanovanja do škole i iz škole na osnovu pismenog ugovora, sa posebnim voznim ispravama (nedeljna, mesečna, godišnja i sl.) i bez primanja drugih putnika.

Prevoz putnika, osim vanlinijskog prevoza iz stava 1. ovog člana, koji se obavlja:

- na istom prevoznom putu,

- svakodnevno, odnosno istog dana u nedelji,

- u isto vreme i

- sa istim mestima ukrcavanja i iskrcavanja putnika smatra se linijskim prevozom putnika.

Prevoznici koji obavljaju vanlinijski prevoz putnika ne mogu ukrcavati i iskrcavati putnike na autobuskim stajalištima.

Član 36

U vozilu kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika mora se nalaziti primerak ugovora na osnovu koga se obavlja prevoz, opšti uslovi prevoza, spisak putnika za koje je ugovoren prevoz i u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla istaknut natpis "Slobodna vožnja".

Spisak putnika iz stava 1. ovog člana mora biti zaključen i overen pečatom prevoznika, pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazištu.

Spisak putnika iz stava 1. ovog člana mora biti sačinjen posebno za svaku vožnju sadržanu u ugovoru o prevozu i u njemu se ne može nalaziti veći broj imena putnika od broja raspoloživih mesta upisanih u saobraćajnoj dozvoli vozila.

Član 37

Vanlinijski prevoz putnika i stvari može se obavljati autobusima ili putničkim automobilom sa devet sedišta, računajući i sedište vozača i teretnim vozilima.

Na bočnim stranama vozila, kojim se obavlja vanlinijski prevoz putnika, mora biti istaknut natpis "VANLINIJSKI PREVOZ PUTNIKA", sa imenom i prezimenom i adresom prevoznika.

Na bočnim stranama vozila kojim se obavlja vanlinijski prevoz stvari mora biti istaknut naziv firme, odnosno naziv vlasnika vozila, sa imenom i prezimenom i adresom prevoznika.

Na bočnim stranama vozila iz stava 2. i 3. ovog člana, osim firme, odnosno naziva vlasnika vozila, ne mogu se stavljati drugi natpisi.

Firma, odnosno naziv vlasnika vozila, mora biti ispisan slovima visine najmanje 10 cm i bojom koja se bitno razlikuje od osnovne boje vozila.

Član 38

Vanlinijski prevoz putnika i stvari može obavljati privredno društvo ili drugo pravno lice i preduzetnik (u daljem tekstu: prevoznik) koje ispunjava sledeće uslove:

1) da je registrovano za obavljanje te vrste prevoza na teritoriji grada Vranja,

2) da sedište privrednog društva ili drugog pravnog lica ili dela pravnog lica (poslovna jedinica i sl.) bude na teritoriji grada Vranja, odnosno da preduzetnik ima prebivalište na teritoriji grada Vranja,

3) da ima najmanje jedno registrovano vozilo za prevoz putnika ili najmanje jedno registrovano vozilo za prevoz stvari,

4) da ima obezbeđen parking prostor za sva vozila kojima obavlja prevoz putnika i stvari i

5) da ispunjava i druge uslove propisane zakonom.

Prevoznik mora imati rešenje o registraciji vanlinijskog prevoza od nadležnog organa i isto mora nositi u svom vozilu prilikom obavljanja vanlinijskog prevoza.

IV PREVOZ ZA SOPSTVENE POTREBE

Član 39

Privredno društvo ili drugo pravno lice, preduzetnik i građanin, imalac vozila, može vršiti prevoz za sopstvene potrebe, i to:

1) prevoz stvari za zadovoljavanje potreba u obavljanju svoje delatnosti,

2) prevoz svojih radnika ili drugih lica u vezi sa vršenjem poslova iz svoje delatnosti, kao i prevoz članova porodice radnika za odlazak na odmor ili rekreaciju,

3) drugi prevoz lica u skladu sa zakonom.

Član 40

U autobusu, kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe, mora se nalaziti spisak radnika i drugih lica, overen od strane imaoca vozila ili drugi dokaz o pravu tih radnika i lica na prevoz.

Na bočnim stranama ili u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla autobusa i teretnog motornog vozila, kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe, mora biti natpis "Prevoz za sopstvene potrebe".

U teretnom motornom vozilu, kojim se obavlja prevoz stvari za sopstvene potrebe, mora biti dokument (otpremnica i sl.) iz koga se može utvrditi vlasnik i vrsta stvari koje se prevoze.

V NADZOR

Član 41

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine preko gradskog saobraćajnog inspektora.

U vršenju poslova inspekcijskog nadzora gradski saobraćajni inspektor ima dužnost i ovlašćenja propisana zakonom.

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice, odnosno zaposleni u pravnom licu, preduzetnik i građanin, dužni su da gradskom saobraćajnom inspektoru omoguće nesmetano vršenje nadzora, stave na uvid potrebna dokumenta, da u roku koji inspektor odredi dostave podatke i da postupe po nalogu - rešenju inspektora.

Član 42

Saobraćajni inspektor ima pravo da, radi pregleda, zaustavlja vozila.

Zaustavljanje vozila vrši se isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je upisano "STOP".

Član 43

Saobraćajni inspektor, u vršenju poslova inspekcijskog nadzora, ima pravo da:

1) rešenjem naloži otklanjanje nedostataka u obavljanju delatnosti prevoza

2) podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom organu za prekršaje

3) zabrani prevoz vozilom ako se prevoz obavlja protivno propisima

4) isključi vozilo kojim se vrši prevoz protivno odredbama zakona i ove odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključivanja vozila istog preduzetnika, pravnog ili fizičkog lica, u trajanju od pet dana.

5) privremeno oduzme vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, i izda potvrdu o oduzimanju vozila.

Zabranjeno je, za vreme trajanja isključenja, koristiti vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja u smislu tačke 4. ovog člana.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 44

Novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara kazniće se privredno društvo i drugo pravno lice ako:

1) obavlja prevoz, a ne ispunjava uslove iz člana 2. ove odluke;

2) obavlja prevoz suprotno odredbama člana 3. ove odluke;

3) obavlja lokalni linijski prevoz putnika, a ne ispunjava uslove iz čl. 7. ove odluke;

4) otpočne i obavlja lokalni linijski prevoz bez registrovanog i overenog reda vožnje (član 17. ove odluke);

5) se ne pridržava registrovanog i overenog reda vožnje (član 18. stav 1. ove odluke);

6) prijem putnika u vozilo i iskrcavanje putnika ne vrši na autobuskim stanicama i autobuskim stajalištima koji su uneti u red vožnje (član 21. stav 1. ove odluke);

7) vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja protivno odredbama člana 34. ove odluke;

8) vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja protivno odredbama člana 35. ove odluke;

9) vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja protivno odredbama člana 38. stav 2. ove odluke;

10) prevoz za sopstvene potrebe obavlja protivno odredbama člana 39. ove odluke;

11) ne postupi u skladu sa članom 41. stav 3. ove odluke;

12) za vreme trajanja isključenja, koristiti vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (član 43. stav 2. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 1.500 do 5.000 dinara i odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Član 45

Novčanom kaznom od 30.000 do 60.000 dinara kazniće se privredno društvo i drugo pravno lice ako:

1) postupa suprotno čl. 10. stav 2. ove odluke;

2) pre početka obustave ili izmene lokalnog linijskog prevoza o tome ne obavesti nadležni organ, odnosno korisnike prevoza (član 18. stav 4. ove odluke);

3) ne izda voznu ispravu u skladu sa čl. 28. stav 1. ove odluke;

4) ne obezbedi prevoz putnika i stvari u slučaju kvara vozila u skladu sa odredbom člana 30. stav 5. ove odluke;

5) u vozilu kojim obavlja vanlinijski prevoz putnika nema primerak ugovora na osnovu koga se obavlja prevoz, opšte uslove prevoza, spisak putnika za koje je ugovoren prevoz i u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla istaknut natpis "Slobodna vožnja" (član 36. stav 1. ove odluke);

6) u obavljanju vanlinijskog prevoza putnika nije zaključilo i overilo pečatom prevoznika spisak putnika pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazište (član 36. stav 2. ove odluke);

7) u obavljanju vanlinijskog prevoza putnika sačinilo spisak putnika suprotno odredbi člana 36. stav 3. ove odluke;

8) prevoz za sopstvene potrebe obavlja protivno odredbama člana 40. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 1.500 do 3.000 dinara i odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Član 46

Novčanom kaznom od 15.000 do 30.000 dinara kazniće se privredno društvo i drugo pravno lice ako:

1) vozilo kojim se obavlja prevoz nema na propisan način na bočnim stranama ispisanu firmu, odnosno naziv vlasnika vozila ili ako je stavljen drugi natpis (član 4. ove odluke);

2) u vozilu kojim obavlja lokalni linijski prevoz nema važeći red vožnje ili opšte uslove prevoza ili važeći cenovnik ili istaknut naziv linije na propisan način (član 11. ove odluke);

3) ako vozač ne staje na svim stajalištima koja su upisana u red vožnje (član 26. stav 1. ove odluke);

4) ako vrši prevoz suprotno odredbama čl. 33. stav 1. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 dinara i odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Član 47

Novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1) obavlja javni prevoz stvari, suprotno odredbama člana 2. ove odluke;

2) u vozilu nema putni nalog popunjen, overen i potpisan na propisan način (član 3. stav 1. ove odluke);

3) u vozilu za vreme obavljanja prevoza nema akt kojim se utvrđuje ispunjenost uslova (član 3. stav 2. ove odluke);

4) u vozilu kojim obavlja javni prevoz stvari nema tovarni list ili drugi dokument o stvarima koje se prevoze (član 3. stav 3. ove odluke);

5) vozilo kojim se obavlja prevoz nema na propisan način na bočnim stranama ispisanu firmu, odnosno naziv vlasnika vozila ili ako je stavljen drugi natpis (član 4. ove odluke);

6) vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja protivno odredbama člana 34. ove odluke;

7) vanlinijski prevoz putnika vrši protivno odredbama člana 35. ove odluke;

8) u vozilu kojim obavlja vanlinijski prevoz putnika nema primerak ugovora na osnovu koga se obavlja prevoz, opšte uslove prevoza, spisak putnika za koje je ugovoren prevoz i u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla istaknut natpis "Slobodna vožnja" (član 36. stav 1. ove odluke);

9) u obavljanju vanlinijskog prevoza putnika nije zaključilo i overilo pečatom prevoznika spisak putnika pre postavljanja vozila za ukrcavanje putnika u polazištu (član 36. stav 2. ove odluke);

10) u obavljanju vanlinijskog prevoza putnika sačinilo spisak putnika suprotno odredbi člana 36. stav 3. ove odluke;

11) vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja protivno odredbama člana 37. ove odluke;

12) vanlinijski prevoz putnika i stvari obavlja protivno odredbama člana 38. ove odluke;

13) prevoz za sopstvene potrebe obavlja protivno odredbama člana 39. ove odluke;

14) prevoz za sopstvene potrebe obavlja protivno odredbama člana 40. ove odluke;

15) ne postupi u skladu sa članom 41. stav 3. ove odluke;

16) za vreme trajanja isključenja, koristiti vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (član 43. stav 2. ove odluke).

Član 48

Novčanom kaznom od 10.000 do 25.000 kazniće se za prekršaj građanin (fizičko lice) koje obavlja javni prevoz putnika i stvari, a nije registrovano za obavljanje te vrste prevoza (član 2. stav 1. ove odluke).

Novčanom kaznom od 2.500 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj građanin (fizičko lice) ako:

1) obavlja prevoz, a ne ispunjava uslove iz člana 2. stav 2. ove odluke;

2) u vozilu nema putni nalog popunjen, overen i potpisan na propisan način (član 3. ove odluke);

3) vozilo kojim se obavlja prevoz nema na propisan način na bočnim stranama ispisanu firmu, odnosno naziv vlasnika vozila ili ako je stavljen drugi natpis (član 4. ove odluke);

4) prevoz za sopstvene potrebe obavlja protivno odredbama člana 39. ove odluke;

5) prevoz za sopstvene potrebe obavlja protivno odredbama člana 40. ove odluke;

6) ne postupi u skladu sa članom 41. stav 3. ove odluke;

7) za vreme trajanja isključenja, koristi vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (član 43. stav 2. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana obavezno se izriče i zaštitna mera oduzimanja vozila koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja.

Član 49

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom Odlukom uplaćuju se na uplatni račun broj 840-743341843-40, poziv na broj odobrenja - broj modela 97 47-114 i iste čine prihod budžeta grada Vranja.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 50

Odluka Skupštine grada Vranja o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji grada Vranja, u smislu člana 9. ove odluke, doneće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke. Do donošenja skupštinske odluke iz stava 1. ovog člana, primenjivaće se Odluka o uslovima i načinu poveravanja obavljanja komunalne delatnosti - lokalnog linijskog prevoza putnika na teritoriji opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 10/06).

Prevoznici kojima je, do donošenja skupštinske odluke iz stava 1. ovog člana, povereno obavljanje lokalnog linijskog prevoza putnika u skladu sa Odlukom iz stava 2. ovog člana, nastavljaju obavljanje lokalnog linijskog prevoza do isteka vremena na koji im je povereno obavljanje te komunalne delatnosti.

Član 51

Za sve što nije regulisano ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe zakona i drugih propisa koji uređuju javni prevoz.

Član 52

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i načinu obavljanja javnog prevoza putnika i stvari na teritoriji opštine Vranje ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj: 11/2004, 9/2005 i 9/2006).

Član 53

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".