ODLUKA

O ZAŠTITI USEVA I ZASADA NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU OD POLJSKE ŠTETE NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 9/2009)

Član 1

U cilju sprečavanja štete na usevima i zasadima na poljoprivrednom zemljištu, organizuje se služba za zaštitu useva i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete na području Grada Požarevca.

Član 2

Štete na usevima i zasadima su sledeće:

- štete na usevima i zasadima nastale od nekontrolisanog kretanja i ispaše stoke i divljači;

- krađa poljoprivrednih proizvoda i plodova;

- gaženje useva poljoprivrednom mehanizacijom;

- šteta na usevima od krađe poljoprivrednih proizvoda i plodova;

- štete na usevima izazvane bacanjem otpadnog materijala i drugih materijala na useve i zasada;

- štete nastale namernim uništavanjem useva i zasada;

- štete na usevima i zasadima izazvanim požarom i

- štete na usevima i zasadima izazvanim ispuštanjem opasnih i štetnih materija.

Član 3

Zaštitu useva i zasada od poljske štete ostvaruju mesne zajednice, preduzeća i privredna društva primarne poljoprivredne proizvodnje, u skladu sa odredbama ove odluke.

Neposrednu zaštitu useva i zasada mesne zajednice, preduzeća i privredna društva primarne poljoprivredne proizvodnje ostvaruju preko čuvara polja.

Član 4

Mesna zajednica postavlja čuvara polja za svoje područje.

Dve ili više mesnih zajednica mogu postaviti zajedničkog čuvara polja.

Preduzeća i privredna društva primarne poljoprivredne proizvodnje postavljaju čuvara polja za područje čiji su korisnici.

Član 5

Organizovanje službi čuvara polja, izbor i postavljanje čuvara, utvrđivanje naknade za rad u novcu ili naturi i vreme plaćanja ove naknade vrši savet mesne zajednice, odnosno ovlašćeni organ preduzeća i privrednog društva primarne poljoprivredne proizvodnje, kao poslodavac.

Sva ostala pitanja regulišu se ugovorom između mesne zajednice, preduzeća ili privrednog društva, kao poslodavca i čuvara polja.

Član 6

Čuvar polja ima svojstvo službenog lica.

Član 7

Čuvar polja ima službenu legitimaciju koju izdaje nadležni organ Gradske uprave grada Požarevca.

Legitimacija čuvara polja je zelene boje, pravougaonog oblika i dimenzija 10 cm x 7 cm.

Legitimacija čuvara polja sadrži ime i prezime čuvara polja, područje koje čuvar polja štiti od poljske štete, fotografiju čuvara polja, potpis ovlašćenog lica i pečat organa koji legitimaciju izdaje.

Član 8

Čuvar polja prilikom vršenja zaštite useva i zasada od poljske štete nosi službenu uniformu i znak čuvara polja.

Službena uniforma čuvara polja je zelene boje.

Znak čuvara polja je traka dimenzija 20 cm x 5 cm, bele boje sa oznakom "čuvar polja" ispisane slovima zelene boje.

Član 9

Čuvar polja je obavezan da redovno obilazi područje na kojem sprečava štete na usevima i zasadima, sprečava sve radove koji mogu naneti štete na usevima i zasadima, pronalazi izvršioce štete i izveštava mesnu zajednicu i odgovorno lice u preduzeću ili privrednom društvu o svakoj učinjenoj šteti.

Za svoj rad čuvar polja odgovara disciplinski, materijalno i krivično prema odredbama pozitivnih propisa.

Član 10

Čuvar polja je ovlašćen:

1. da stoku koju nađe u poljskoj šteti ili u polju bez čuvara, čiji je vlasnik nepoznat, preda na privremeno čuvanje privrednom društvu, fizičkom licu ili drugom subjektu koji je po odluci saveta mesne zajednice ovlašćen i zadužen da stoku primi, privremeno čuva i o njoj brine, shodno odredbama ugovora zaključenog sa savetom mesne zajednice;

2. da protiv lica koje je učinilo poljsku štetu, podnese prijavu MUP - Policijskoj upravi u Požarevcu;

3. da oduzme od lica koje uhvati u poljskoj šteti sve plodove neovlašćeno pribavljene i da oduzete plodove uz zapisnik preda na privremeno čuvanje privrednom društvu, fizičkom licu ili drugom subjektu koje je po odluci saveta mesne zajednice ovlašćeno i zaduženo da oduzete plodove čuva, shodno odredbama ugovora zaključenog sa savetom mesne zajednice.

Član 11

Pored naknade iz člana 4. stava 1. ove odluke, čuvar polja ima pravo i na posebnu naknadu.

Vlasnik uhvaćene stoke u poljskoj šteti plaća čuvaru polja posebnu naknadu i to:

1. za krupna grla (goveda, konji i njihov podmladak) 5.000,00 dinara po grlu;

2. za sitna grla stoke (ovce, svinje, koze i njihov podmladak) 2.500,00 dinara po grlu;

3. za živinu 250,00 dinara po komadu.

Vlasnik uhvaćene stoke u poljskoj šteti mesnoj zajednici, preduzeću i privrednom društvu na ime naknade za nabavljenu hranu za ishranu uhvaćene stoke, za svaki hranidbeni dan plaća: 500,00 dinara po grlu krupne stoke, 250,00 dinara po grlu sitne stoke i 100,00 dinara po komadu živine.

Član 12

Kada čuvar polja uhvati stoku u poljskoj šteti, a vlasnik stoke je prisutan, posebna naknada se naplaćuje na licu mesta.

U slučaju da vlasnik stoke neće da plati posebnu naknadu, ista će se naplatiti zajedno sa izrečenom prekršajnom merom i merom naknade štete.

Član 13

Čuvar polja, sopstvenici useva i zasada, kao i sva druga lica imaju pravo da uhvate i dovedu do mesne zajednice, preduzeća ili privrednog društva stoku koju zateknu u poljskoj šteti, ako je stoka bez čuvara ili je njen sopstvenik nepoznat.

Član 14

U slučaju kada vlasnik ne želi da preuzme stoku od mesne zajednice, preduzeća ili privrednog društva iz bilo kojih razloga, a mesna zajednica, preduzeće ili privredno društvo ga pismeno pozovu da preuzme stoku i on to ne učini za 24 sata od prijema poziva, što se konstatuje zapisnikom, mesna zajednica, preduzeće ili privredno društvo se ovlašćuju da istu prodaju i po pokriću troškova ostatak sredstava vrate vlasniku stoke.

Ukoliko je vlasnik nepoznat, sredstva od prodaje stoke su prihod mesne zajednice, preduzeća ili privrednog društva.

Sredstva od prodate stoke umanjuje se za troškove posebne naknade, troškove hranidbenog dana, visinu štete vlasniku kome je šteta pričinjena i visinu troškova prodaje. Ostatak se vraća vlasniku ako je poznat ili je prihod mesne zajednice, preduzeća ili privrednog društva ako je vlasnik nepoznat.

Član 15

Za naplaćenu posebnu naknadu čuvar polja izdaje potvrdu vlasniku stoke.

Blok priznanicu overava mesna zajednica, preduzeće ili privredno društvo.

Član 16

Mesna zajednica, preduzeće ili privredno društvo primarne poljoprivredne proizvodnje nakon primljene prijave čuvara polja ili oštećenog građanina, formira zapisnik koji sadrži ime i prezime lica koje je učinilo štetu, mesto učinjene poljske štete, vrstu učinjene poljske štete, kraći opis učinjene poljske štete, približnu visinu štete, ime i prezime vlasnika useva i zasada kome je učinjena šteta i isti dostavlja nadležnom organu za poslove iz oblasti poljoprivrede i grupi za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Požarevca.

Član 17

Stručna služba za obavljanje poslova iz oblasti poljoprivrede i grupa za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Požarevca, u saradnji sa sektorom za gašenje i spašavanje MUP Republike Srbije Policijske uprave Požarevac, Republičkom poljoprivrednom inspekcijom, inspekcijom za zaštitu životne sredine i komunalnom inspekcijom Gradske uprave grada Požarevca, procenjuje učinjenu poljsku štetu, formira zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zajedno sa zahtevom za naknadu štete, posebne naknade i hranidbene dane i isti dostavlja nadležnom organu za prekršaje.

Nadležni organ Gradske uprave grada Požarevca za obavljanje poslova iz oblasti poljoprivrede vodi evidenciju o predmetima poljske štete i kretanje predmeta.

Član 18

Nadzor nad izvršenjem odredaba ove odluke na području Grada Požarevca, vrši nadležni organ za poslove iz oblasti poljoprivrede i grupa za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Požarevca, u saradnji sa sektorom za gašenje i spašavanje MUP Republike Srbije Policijske uprave Požarevac, Republičkom poljoprivrednom inspekcijom, inspekcijom za zaštitu životne sredine i komunalnom inspekcijom Gradske uprave grada Požarevca.

Član 19

Za učinjeni prekršaj novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 dinara kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u preduzeću, privrednom društvu ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 10.000,00 do 150.000,00 dinara preduzetnik, preduzeće, privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

- učini štetu na usevima i zasadima nekontrolisanim kretanjem stoke;

- učini štetu na usevima i zasadima kretanjem i gaženjem poljoprivrednom mehanizacijom useve i zasade i

- učini poljsku štetu krađom poljoprivrednih proizvoda i plodova.

Član 20

Za učinjeni prekršaj novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u preduzeću, privrednom društvu ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara preduzetnik, a novčano kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara preduzeće, privredno društvo ili drugo pravno lice ako:

- učini poljsku štetu ispuštanjem opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu sa usevima i zasadima;

- učini poljsku štetu deponovanjem otpadnog i drugog materijala na useve i zasade;

- učini poljsku štetu namernim uništavanjem useva i zasada i

- učini poljsku štetu namernim ili slučajnim izazivanjem požara.

Član 21

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o zaštiti useva i zasada na poljoprivrednom zemljištu od poljske štete na području opštine Požarevac, objavljene u "Službenom glasniku opštine Požarevac", broj 1/97.

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".