PRAVILNIK

O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 9/2009)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se program i način polaganja ispita o poznavanju teritorije grada Požarevca i propisa iz oblasti auto taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: ispit).

Program ispita sastavni je deo ovog pravilnika.

Član 2

Ispit prema odredbama ovog pravilnika, može polagati lice (u daljem tekstu: kandidat) koje:

- ima ispunjene uslove iz člana 7. Odluke o auto-taksi prevozu ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 3/2009).

Ispit se polaže za dobijanje uverenja o položenom ispitu o poznavanju grada Požarevca i propisa koji regulišu taksi prevoz.

Uverenje iz stava 2. ovog člana može se koristiti samo u postupku dobijanja taksi dozvole za preduzetnika i dopunske taksi dozvole za vozača zaposlenog kod pravnog lica, u skladu sa Odlukom o auto-taksi prevozu.

II - PROGRAM ZA POLAGANJE ISPITA

Član 3

Program ispita obuhvata sledeće oblasti:

- poznavanje teritorije grada Požarevca;

- poznavanje opštih propisa koji regulišu delatnost taksi prevoza putnika;

- poznavanje propisa koji regulišu bezbednost saobraćaja na putevima, prevoz u drumskom saobraćaju i taksi prevoz.

III - NAČIN POLAGANJA ISPITA

Član 4

Ispit se polaže pred Komisijom za polaganje ispita o poznavanju teritorije grada Požarevca i propisa iz oblasti auto-taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: komisija), koju na predlog Komisije za unapređenje saobraćaja na teritoriji grada Požarevca obrazuje Gradonačelnik grada Požarevca.

Komisija se sastoji od predsednika i dva člana, koji imaju zamenike.

Predsednik i članovi komisije su ispitivači za određene oblasti iz Programa polaganja ispita.

Predsedniku, članovima komisije i njihovim zamenicima pripada naknada za rad u komisiji.

Visina naknade iz stava 4. ovog člana određuje se rešenjem o obrazovanju komisije.

Član 5

Predsednik, članovi komisije i ispitivači u komisiji moraju imati najmanje visoku školsku spremu.

Član 6

Administrativno-stručne i tehničke poslove vezane za polaganje ispita obavlja organ za tehničko regulisanje saobraćaja Odeljenja za urbanizam, komunalne i imovinsko pravne poslove.

Visina naknade za polaganje ispita o poznavanju teritorije grada Požarevca i propisa iz oblasti auto-taksi prevoza iznosi 5.000,00 dinara i plaćaće se na račun Gradske uprave grada Požarevca.

Visina naknade za polaganje ispita utvrđena stavom 1. ovog člana može se menjati rešenjem Gradskog veća grada Požarevca.

Član 7

Pisana prijava kandidata za polaganje ispita podnosi se uz zahtev za dobijanje taksi dozvole, odnosno dopunske taksi dozvole i sadrži:

- ime, očevo ime i prezime,

- datum i mesto rođenja,

- jedinstven matični broj,

- podatke o prebivalištu,

- podatak o tome koji put polaže ispit,

- dokaz o uplati sredstava na ime troškova polaganja ispita.

Član 8

Kandidatu koji ne ispunjava uslove propisane u članu 2. ovog pravilnika ili koji uz prijavu ne priloži dokaze iz člana 6. ovog pravilnika, neće se odobriti polaganje ispita.

Član 9

Ispit se polaže usmeno.

Predsednik komisije, pre polaganja ispita, utvrđuje identitet svakog kandidata uvidom u njegovu ličnu kartu ili pasoš.

Ispit ne može polagati kandidat koji nema ličnu kartu ili pasoš kod sebe. Takav kandidat se udaljava sa ispita, a podatak o tome unosi se u zapisnik.

Član 10

Ispit se sastoji iz tri predmeta:

1. poznavanje opštih propisa;

2. poznavanje propisa koji regulišu bezbednost saobraćaja na putevima, prevoz u drumskom saobraćaju i taksi prevoz;

3. poznavanje teritorije grada Požarevca.

Član 11

O polaganju ispita vodi se zapisnik.

Zapisnik sadrži: ime, prezime i prebivalište kandidata; sastav Komisije i ime i prezime ispitivača; mesto, dan i čas polaganja ispita; pitanja; i ocenu iz svakog predmeta i konačan uspeh kandidata, podatke o odlaganju ili odustajanju od ispita i druge podatke od značaja za polaganje ispita.

Zapisnik potpisuju predsednik i članovi komisije.

Član 12

Po završenom ispitu Komisija ocenjuje celokupan uspeh kandidata.

Kandidat je položio ispit kada je ocenjen sa ocenom "položio".

Predsednik Komisije javno saopštava kandidatima rezultat ispita.

Kandidat koji nije položio može ponovo polagati u prvom narednom roku.

Član 13

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita u vreme određeno za polaganje ispita, pre početka ispita izjavi da odustaje i kada ne pristupi polaganju u roku za koji je ispit odložen, smatra se da nije položio ispit.

Član 14

Kandidat koji smatra da njegov uspeh nije pravilno ocenjen ima pravo da u roku od 24 časa posle saopštenog uspeha pisano prigovori komisiji.

Komisija je dužna da o prigovoru odluči u roku od tri dana od dana prijema prigovora.

Član 15

Ako usvoji prigovor, Komisija može da ponovi ispit iz jednog ili svih predmeta ili da preinači ranije donetu odluku.

Član 16

Na osnovu zapisnika o polaganju ispita, kandidatu koji je položio ispit nadležni organ (organ za tehničko regulisanje saobraćaja) izdaje uverenje o položenom ispitu.

Uverenje iz stava 1. ovog člana sadrži:

1. naziv organa koji izdaje uverenje;

2. propis na osnovu koga je izdato;

3. naziv Komisije pred kojom je kandidat polagao;

4. ime, prezime, datum i mesto rođenja kandidata;

5. prebivalište kandidata;

6. datum i mesto polaganja ispita;

7. registarski broj evidencije;

8. potpis predsednika Komisije;

9. potpis rukovodećeg radnika nadležnog organa.

Član 17

Evidencija lica koja su polagala ispit vodi nadležni organ za tehničko regulisanje saobraćaja.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži registarski broj evidencije, kao i podatke o kandidatu i to: ime i prezime, godinu i mesto rođenja, prebivalište, datum polaganja ispita, kao i podatke o uspehu na ispitu i datumu izdavanja uverenja.

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

 

PROGRAM

POLAGANJA ISPITA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI AUTO-TAKSI PREVOZA PUTNIKA

PROGRAM polaganja ispita za obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza putnika obuhvata sledeće ispitne oblasti

POZNAVANJE GRADA POŽAREVCA I NASELJENIH MESTA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA - Program ispita iz poznavanja grada Požarevca i naseljenih mesta na teritoriji grada Požarevca obuhvata poznavanje ulica u gradu i naseljenim mestima, poznavanje najkraćih pravaca na putu od polazišta do odredišta putnika, kao i poznavanje lokacija najvažnijih objekata u gradu i naseljenim mestima, i to: objekti organa grada (Skupština grada Požarevca, Gradska uprava grada, Gradsko veće); MUP - Policijska uprava Požarevac, Odeljenje saobraćajne policije; sedište javnih komunalnih i drugih javnih preduzeća; objekti pravosudnih organa (opštinski, okružni, trgovinski i prekršajni sud); domovi zdravlja, bolnice i druge zdravstvene ustanove; ustanove dečje i socijalne zaštite (predškolske ustanove, centar za socijalni rad, domovi za smeštaj starih lica); objekti obrazovanja (osnovne, srednje škole i fakulteti); hoteli i značajni ugostiteljski objekti u Požarevcu; sedišta ustanova kulture i sportskih centara (pozorišta, muzeji, galerije, bioskopi, sportski objekti i dr.); istorijski i kulturni spomenici; značajni privredni, finansijski i trgovinski objekti; versko-crkveni objekti (crkve, manastiri, groblja i dr.); auto-moto društva i auto servisi; saobraćajna infrastruktura (železničke stanice, autobuska stanica) i dr.

OPŠTI PROPISI KOJI REGULIŠU DELATNOST AUTO-TAKSI PREVOZA - Ova oblast obuhvata poznavanje propisa i zakonskih normi koji regulišu delatnost obavljanja auto-taksi prevoza i to:

- ZAKON O PRIVATNIM PREDUZETNICIMA - osnovne odredbe: osnivanje radnje za obavljanje samostalne delatnosti u smislu ovog zakona; predstavljanje i zastupanje radnje; opšti uslovi za obavljanje delatnosti koje mora da ispuni fizičko lice u postupku osnivanja radnje.

- ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA pojam i pravne forme privrednih društva; delatnost privrednog društva; osnivački akt privrednog društva; sticanje svojstva pravnog lica privrednog društva; sedište i poslovno ime privrednog društva; preduzetnik-pojam preduzetnika i registrovane radnje; odgovornost preduzetnika za obaveze iz obavljanja delatnosti; poslovno ime radnje; brisanje preduzetnika iz registra.

POZNAVANJE PROPISA KOJI REGULIŠU BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA, PREVOZ U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU I TAKSI PREVOZ

- ZAKON O OSNOVAMA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA - osnovne odredbe: značenje pojedinih izraza ("javni put", "auto-put", "državni put", "opštinski put", "kolovozna traka i vrste saobraćajnih traka", "učesnik u saobraćaju", "preticanje", "obilaženje", "propuštanje vozila"); putevi: pojam mreže javnih puteva, saobraćaj na raskrsnici (značenje svetlosnih saobraćajnih znakova); zaustavljanje i parkiranje; obaveze vozača prema pešacima (obaveze u slučaju regulisanja saobraćaja svetlosnim znacima i obaveze u slučaju kada saobraćaj nije regulisan svetlosnim znacima); saobraćajni znaci: obeležavanje javnih puteva saobraćajnim znacima, vrste saobraćanih znakova; dužnosti u slučaju saobraćajne nezgode: dužnosti učesnika u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko izgubio život ili je nastala veća materijalna šteta, dužnost lica koje se zatekne ili naiđe na mesto saobraćajne nezgode; vozači: uslovi pod kojima vozač može da upravlja motornim vozilom i razlozi zbog kojih vozač ne sme da upravlja motornim vozilom.

- ZAKON O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU - osnovne odredbe: pojam prevoza u drumskom saobraćaju; značenje izraza "javni prevoz", "auto taksi prevoz", "linijski prevoz", "putni nalog" i "taksimetar"; isticanje naziva firme na vozilu koje obavlja prevoz; ko uređuje i obezbeđuje javni prevoz putnika i auto taksi prevoz shodno ovom zakonu; javni prevoz: vrste javnog prevoza, pojam linijskog prevoza i ko može obavljati linijski prevoz, uslovi za obavljanje vanlinijskog prevoza i ko može obavljati vanlinijski prevoz; prevoz dece; nadzor: ko vrši inspekcijski nadzor, prava i dužnosti u vršenju inspekcijskog nadzora.

- ODLUKA O AUTO TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA POŽAREVCA - opšte odredbe: ko može obavljati auto taksi prevoz; uslovi za obavljanje auto taksi prevoza: uslovi koje treba da ispuni preduzetnik, uslovi za pravno lice; taksi vozilo: uslovi koje treba da ispuni taksi vozilo za obavljanje delatnosti auto taksi prevoza, saglasnost za ispunjenost uslova za obavljanje delatnosti auto taksi prevoza; taksi isprave i oznake: isprave taksi vozača, isprave za taksi vozilo; prestanak obavljanja taksi prevoza: uslovi za privremeni prestanak obavljanja delatnosti, uslovi za brisanje radnje iz registra; pojam taksi stajališta; cene taksi usluga: podaci koje treba da sadrži račun o izvršenoj usluzi; kaznene odredbe za prekršaj koji u obavljanju delatnosti izvrši taksi vozač.

- ODLUKA O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA - opšte odredbe: definicija javnih parkirališta, vrste javnih parkirališta, pojam posebnih parkirališta, vrste posebnih parkirališta, obeležavanje javnih parkirališta.

PREPORUČENA LITERATURA ZA POLAGANJE ISPITA

1. Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik", br. 46/1995, 66/2001, 91/2005): poglavlja I, II, III i V

2. Zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. list SFRJ", br. 50/1988, 63/1988, 80/1989, 29/90 i 11/1991, "Sl. list SRJ", br. 34/1992, 13/1993 - Odluka SUS, 24/1994, 41/1994, 28/1996 i 3/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005): poglavlja I, II, III, IV, V i VI

3. Zakon o privatnim preduzetnicima ("Sl. glasnik SRS", br. 54/1989 i 9/1990 i "Sl. glasnik RS", br. 19/1991, 46/1991 i 31/1993 - Odluka u SRS, 39/1993, 53/1993, 67/1993, 48/1994, 53/1995, 35/2002 i 101/2005): poglavlja I i II

4. Zakon o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004), deo drugi (od čl. 48-52)

5. Zakon o registraciji privrednih subjekata ("Sl. glasnik RS", br. 55/2004 i 61/2005), poglavlja I, II i IV

6. Odluka o auto taksi prevozu ("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2009)

7. Odluka o javnim parkiralištima ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 3/2009).